warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:310/434)

paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 197

Paprykowe fryteczki z powodzeniem zrobią furorę na Waszym stole jako ciekawa przystawka do innych dań. Choć równie dobrze możecie sobie taką sałatkę przygotować na późną kolację

zobacz ich smak
Muszle ze szpinakiem i trzema serami 116

Składniki: 12 muszli makaronowych, 3 szalotki, łyżka oliwy z oliwek, 25 dag szpinaku, 2 łyżki twarożku ricotta, 10 dag fety, pół, 12 dag mozarelli, łyżka jogurtu

Pobite gary Barbary
Pieczone szparagi z sosem czosnkowo- ziołowym 166

Czas nas szparagi nie trwa długo, więc trzeba korzystać z czasu, który jest nam dany na ich degustację. U mnie w domu zdecydowanym faworytem są szparagi

Gosia gotuje
Karnawałowe przystawki- pieczona pierś kaczki i roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów 240

Kochani! Witam Was wszystkich w nowym roku z nowymi przepisami i pomysłami. W związku z tym, że zrobiłam sobie długą przerwę w blogowaniu, pragnę Was powiadomić

Mango Papaja
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym 520

Kolejne danie z obiadu rocznicowego rodziców. Muszle dość długo czekały na swoją chwilę, ale na szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je

Pasja Smaku
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 113

pozwalając przeżyć ciężkie czasy nie jednej rodzinie. Casserole to wreszcie świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, upieczonego lub ugotowanego kawałka mięsa. Wystarczy dodać do nich trochę warzyw, sera, zapiec i danie gotowe. Casserole ze słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz(...)kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków 592

można równać z niczym innym. Do zapiekanki dodałam kiełbasę, ale bardzo dobrze sprawdzi się również boczek. Po klasycznej młodej kapuście ze śmietaną , jest to moje ulubione danie z tym warzywem. Przygotowanie wymaga chwili czasu, chociażby ze względu na pokrojenie kapusty (ja wykorzystałam męża, aby ją posiatkował, ale może być również pokrojona nożem na większe kawałki), ale opłaca się poświęcić kilkadziesiąt(...)niej układamy ziemniaki w całości (jeśli są trochę większe, przekrajemy na pół). Całość polewamy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy porwaną na małe kawałki mozzarellą. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 minut. [caption id="attachment_7438" align="aligncenter" width="1024"] Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków[/caption] Artykuł Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
Rolada szpinakowa (Rotolo di spinaci) 177

oliwek,  parmezanem,  aromatyzowana oregano, to nasz ulubiony przysmak w letnie, gorące dni. Rolad ę  serwuj ę  z sa ł at ą  ze świeżych warzyw z sosem ziołowym i  grillowanym pieczywem. Smacznego :)   **** Rotolo di spinaci, farcito con ricotta, peperone rosso e giallo, olive nere, profumato all'origano e parmigiano e' un piatto molto(...)ubitą  z 2 białek , dokładnie  mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę odsączamy na sicie. Paprykę czerwoną i żółtą oraz czarne oliwki

La grande e la piccola cuoca
bułki do hot-dogów 112

dogów. Ponieważ moja Mała bardzo lubi hot-dogi, przyrządzam je jej od czasu do czasu. Zrobione w domu, z dobrej jakości parówką w środku, domowymi sosami i świeżymi warzywami są o niebo zdrowsze niż dostępne na każdym rogu hot-dogi z fast-foodowej budki. Bułeczki, które upiekłam z tego przepisu są pyszne; wyjątkowo mięciutkie, z delikatnym miąższem. Sprawdziły się znakomicie(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętać należy, że bułeczki urosną!) Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem. Piec 10-12 minut, aż pięknie się zezłocą. Podobne bułeczki znajdziecie też na innych blogach: u Doroty

6niebo
Symbolika jedzenia, czyli domowy chleb graham 124

Agaty? Najczęściej ten przygotowany przez nią samodzielnie z mąki zrobionej z własnego zboża. Taki chleb cudownie smakuje bez niczego albo po prostu z masłem. Podobnie jak z konfiturą, wędliną, warzywami czy serem. Dzieci go uwielbiają, bo one wiedzą, co naprawdę dobre. Tradycyjne kanapki do szkoły Warto powracać do tradycji także ze względów zdrowotnych. Dawniej (dawno, dawno temu w zamierzchłych latach(...)ręki. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 10x30cm i odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy chleb około 40-45minut. Gorące wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce od piekarnika. W wersji z termomixem: Zaczyn robimy

KulinarneImpresje.pl
Korzenne, dyniowe ciasto farmera 162

Oto przepis na bogate, pyszne ciasto z dynią, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako

Słodka Strefa
Placuszki z indyka i warzyw, ciekawy i pyszny smak 123

Super pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezy. Smakowało nam bardzo, będę na pewno to robić jeszcze wiele razy. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce

Kuchnia Pokoleń
Schab pieczony w mleku 202

Aura za oknem coś nam się ostatnio zmienia...jakby chłodniej się zrobiło... więc mój organizm zaczyna się domagać konkretniejszych potraw. Dlatego też postanowiłam wypróbować przepis na

sierotka maRysia w kuchni
Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę 128

Ziemniaki dość często pojawiają się i będą się pojawiać na Naszym blogu, bo bardzo je lubimy. Aby nie było nudno i monotonnie wymyślamy różne dania z

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia faszerowana i zapiekana z mozzarellą 194

Cukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania