warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:308/434)

Jesienny chleb z dynią i figami w październikowej piekarni 147

swojej kuchni przygotowuję zwykle dania dopasowane do pór roku i dojrzewania warzyw i owoców. W związku z tym z wielką radością przywitałam propozycję Zorry! na chleb z dynią do październikowej piekarni u Amber. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na chleb z dynią i chili , więc wiedziałam, że dla innego efektu kolorystycznego tym razem użyję dyni pieczonej i zmiksowanej(...)minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut**. Wystudź chleb na ruszcie. *ciasto wyrabiałam ręcznie, głównie drewnianą łychą ** bałam się, że chleb wyjdzie zbyt mocno przypieczony, więc

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet jaglano warzywny 98

więc naprawdę warto po nią sięgać. A wracając do pasztetu zapewniam, że będzie Wam smakował, bo oprócz kaszy jaglanej dodałam do niego jeszcze wspomnianą już soczewicę oraz mały miks warzyw. Można go jeść na zimno w wersji np. kanapkowej,ale dobry jest również na ciepło. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html(...)składniki.   Do wymieszanych składników pasztetu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut

Bon appetit mon amie
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i warzywami 65

Składniki: - 3 małe cukinie  - 1/2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej  - 1 marchew  - 1 korzeń pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 szklanki wody

Szkrab Je Sam
Pieczone ziemniaki z tymiankiem 925

:)  Witam Was serdecznie po długiej przerwie. Czy wróciłam na dobre? Nie wiem...ale wiem że bedzie to mniej intensywne. Jestem dzisiaj z Wami dzięki mojemu

Smaki Edyty
Brokuły zapiekane pod beszamelem 145

Dzisiaj zapraszamy Was na prosty przepis z książki Juli Child „Gotuj z Julią” , której recenzję mogliście ostatnio przeczytać na naszym blogu Składniki: - 1 brokuł

Kuchenne Wariacje
Tarta porowa z sosem serowym 174

Chodziła za mną … chodziła … i wychodziła!Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.Fantastyczne kruche ciasto

Ostra na Słodko
Pasta z dyni piżmowej i tahiny według Yotama Ottolenghiego 105

kanapkowa na jesień. Przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghiego i Sami'ego Tamimi. Powiem Wam, że receptury Yotama biorę zawsze w ciemno, to mój mistrz kuchni opartej na warzywach. Nadal żywo wspominam lunch w jego restauracji Nopi w Londynie jako jedno z najlepszych przeżyć kulinarnych, w jakich brałam udział. Dynię do pasty możecie upiec nawet dzień wcześniej. Gdy będzie(...)białego lub tylko białego 1 i 1/2 łyżeczki syropu daktylowego (można ewentualnie zastąpić syropem klonowym) sól  2 łyżki posiekanej kolendry (można pominąć) Przygotowanie dipu z dyni piżmowej: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Obraną i pokrojoną dynię włóż do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp cynamonem oraz pół łyżeczki soli. Wymieszaj rękami, aż dynia obtoczy się w przyprawach. Przykryj naczynie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. 160

Będąc paleo dobrze jest bazować na sezonowych owocach i warzywach (aby nie zbankrutować), a od pewnego czasu zaczynają się już w sklepach pojawiać DYNIE (YEEEEEEEE..!!). Dynia , albo ją kochasz albo nienawidzisz jeśli tak jak ja – to pierwsze, to ten przepis jest dla Ciebie. Uwielbiam ciasto dyniowe takie w amerykańskim stylu – słodkie, delikatne, miękkie, pachnące przyprawami. Pisząc ten wpis(...)ciasto, którym wykładamy foremkę, zawijając boki ku górze. Przygotowanie purre z dyni : Dynie myjemy, wyciągamy pestki, układamy na blasze pociętą na kilka kawałków i w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczmy około 50 minut. Po ostudzeniu przekładamy ją do wysokiego naczynia i blendujemy. Nadmiar dyni możemy spokojnie zamrozić.   Przygotowanie wypełnienia tarty: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W blenderze

PaleoLife
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 152

już wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie(...)dwie części. 2 formy o średnicy 20 cm cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozlewamy ciasto na dwie formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.   Krem: 400 g kremowego serka (soft cheese np. Philadephia) 250 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego

Made By Mom And Son
Tarta z wężymordem 86

sposób, jak się go przyrządzało, ale pewnie działał skoro doczekał się takiej nazwy. No i właśnie Madzia przyniosła do domu pół kilo wężowych mordek - jak pieszczotliwie zaczęliśmy nazywać to warzywo. A dodam jeszcze, że wygląd ma taki jakiś zupełnie nijaki... Jakoś tak po prostu jak brunatne, brudne połamane patyki wygląda. Jakbym gdzieś na bazarze zobaczył to bym nawet złotówki(...)czubkami palców wyrabiamy ciasto aż masło się rozpuści i składniki się połączą. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i na minimum pół godziny chowamy do lodówki. Teraz zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni i zaczynamy obierać skorzonerę. Ale uwaga, musimy mieć przygotowaną miską z wodą i sokiem z cytryny (ja na spora miskę dałem sok z połowy cytryny), bo skorzonera

Marder&Marder Manufacture
Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta 136

Aromatyczne placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i pokruszonym serem feta podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej kolendry i limonki. Ciecierzycę dodałam w całości, ale

Oryginalny smak
Burgery z buraka 181

się ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł(...)dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego na 180 stopni. Po mniej więcej 15 minut przewracamy je na drugą stronę. Poddajemy wraz z bułką i dodatkami. Polecamy przyrządzać je z konfiturą z czerwonej

Kolizje Smaków
Maślane rogale śniadaniowe 158

posmarowanego masłem i ulubionym dżemem- niby taki banał, ale smakuje tak fantastycznie, że mało kto potrafiłby oprzeć się tej pokusie :) Chociaż z dodatkiem wędliny, pasztetu czy po prostu z warzywami również brzmi kusząco i smakuje równie wybornie. Te rogale śniadaniowe idealnie sprawdzą się zarówno i w wersji wytrawnej, jak i na słodko więc dodatki zależą od Ciebie :) Są maślane, mięciutkie(...)części. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od najszerszego boku, a następnie delikatnie wygiąć, by uzyskać kształt rogala. Przygotowane rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika na 190 stopni. Piec 20-25 minut. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Papryka nadziewana serowym kuskusem 141

To danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie

Magiczne Życie Marty
Miodowo - winne pieczone jabłka 203

Tradycyjnie jak co roku, również tej zimy nie obędę się bez pieczonych jabłek. Jabłonie w naszym sadzie tego roku szczególnie obrodziły więc jest to zapewne nie

Kuchenne aromaty