Agaty? Najczęściej ten przygotowany przez nią samodzielnie z mąki zrobionej z własnego zboża. Taki chleb cudownie smakuje bez niczego albo po prostu z masłem. Podobnie jak z konfiturą, wędliną, warzywami czy serem. Dzieci go uwielbiają, bo one wiedzą, co naprawdę dobre. Tradycyjne kanapki do szkoły Warto powracać do tradycji także ze względów zdrowotnych. Dawniej (dawno, dawno temu w zamierzchłych latach(...)ręki. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 10x30cm i odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy chleb około 40-45minut. Gorące wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce od piekarnika. W wersji z termomixem: Zaczyn robimy
KulinarneImpresje.plOto przepis na bogate, pyszne ciasto z dynią, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako
Słodka StrefaSuper pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezy. Smakowało nam bardzo, będę na pewno to robić jeszcze wiele razy. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce
Kuchnia PokoleńAura za oknem coś nam się ostatnio zmienia...jakby chłodniej się zrobiło... więc mój organizm zaczyna się domagać konkretniejszych potraw. Dlatego też postanowiłam wypróbować przepis na
sierotka maRysia w kuchniZiemniaki dość często pojawiają się i będą się pojawiać na Naszym blogu, bo bardzo je lubimy. Aby nie było nudno i monotonnie wymyślamy różne dania z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji
Pasja SmakuDziś przepis na ciasto trochę inne niż dotychczas ;) Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę w ustach z każdym kęsem . Smacznego! SKŁADNIKI(...)ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, ktore pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). **** PREPARAZIONE Torta Montate i tuorli con lo zucchero e la vanillina, fino ad ottenere una crema liscia
La grande e la piccola cuocaZiemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań, jak również ziemniak w roli głównej. Uwielbiam go za jego szeroki wachlarz wykorzystania w kuchni. Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie zapiekanka ziemniaczana. Dziś chciałbym zaprezentować ją w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was i pokusicie się na na przygotowanie mojego(...)przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Następnie warstwa z ziemniaków, farsz, ser i znów ziemniaki. Na końcu ziemniaki posypujemy oregano i serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 40 min w temp. 200'C. Ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia. Najlepiej z opcją termoobiegu. Smacznego życzę
kulinarnyJaKiedy z każdej strony zaczęły otaczać mnie słoiczki wypełnione po brzegi suszonymi pomidorami, postanowiłam i ja przygotować swoje. Każdy zaleca użycie pomidorów podłużnych, ale u mnie
Kuchnia w czekoladzieSezon szparagowy ma się ku końcowi a mi się przypomniało, że ani jednego dania w tym roku z nimi nie ugotowałam. Postanowiła nadrobić zaległości i tak
sierotka maRysia w kuchnijedynie kształt bułeczek. Niemniej jednak dzisiejszy przepis jest nieco inny i zaręczam, że bułki wychodzą przepyszne. Delikatne, mięciusie, puchate, nieprzytłaczające smakiem, wręcz idealnie komponujące się ze smakiem kiełbaski i warzyw. Należy je jednak piec ostrożnie. Bułki nie mogą się zbytnio zarumienić i nie mogą być pieczone z termoobiegiem, gdyż zamiast mięciutkiej, delikatnej skórki otrzymamy twardą, grubą, chrupiącą, nijak nie pasującą(...)podłużną bułkę długości kiełbasek, układamy na blasze wyłożonej papierem (można je teraz delikatnie ponacinać) i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy (bez termoobiegu) aż się delikatnie zarumienią. Gotowe bułeczki ostrożnie zsuwamy z blachy i zawijamy w wilgotną ściereczkę
Rozpustne gotowanieCześć ! Z okazji wolnej soboty, wybrałam się na targ. Spędziłam na nim pół dnia. Przechadzałam się pomiędzy alejkami, cieszyłam zapachem sezonowych owoców i warzyw (tak – warzywa i owoce wreszcie pachną !). Ta wizyta naładowała mnie pozytywną energią. Po długiej przerwie spowodowanej masą zawodowych obowiązków, zmotywowałam się do działania i wracam do Was ! Kopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food(...)wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni
Moja pasja smakubardzo. Wręcz za nią przepadam. Choć zdaję sobie sprawę, że jest to warzywo kontrowersyjne, z serii - pokochaj lub znienawidź. Nie ma drogi pośredniej. Czy to przez specyficzny zapach, czy może charakterystyczny smak, a może nietypowy wygląd...? Nie mam pojęcia. Tak czy inaczej - ja uważam, że jest pyszna. Smakuje mi bardziej niż kapusta, w dodatku wygląda naprawdę uroczo - maleńkie, zieloniutkie główki(...)jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika czystą rozkosz dla podniebienia. Wszystko razem skomponowało się idealnie, brukselka zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności!Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje najnowsze odkrycie i od razu wielka miłość. To danie zauroczyło swym smakiem nie tylko mnie, na punkcie tych zdrowych frytek, oszalała cała Rodzinka
Smaczne ZdroweFENKUŁ Z ZIEMNIAKAMI ZAPIEKANY Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 2-3 średniej wielkości ziemniaki 3 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz ½ łyżeczki tymianku 1 litr
Markowy smakUwielbiam wszelkie zapiekanki, ale mój mąż najbardziej lubi te z ziemniakami. Dzisiaj zrobiłam mu ziemniaki gratin. Bardzo smaczny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych pyr. Trochę pracy
O kuchni z uczuciemWiosna to idealna pora na przygotowanie wszelkiego rodzaju dań z młodych, świeżych warzyw i różnego rodzaju zieleniny. Dziś w ramach wspólnego gotowania wraz z Gin i Qualiettą postanowiłyśmy przygotować danie z makaronu ze szpinakiem. Postanowiłam zrobić muszle nadziewane szpinakiem z serem ricotta. Z przygotowaniem faszerowanych muszli nosiłam się już od dawna, jednak najpierw nie mogłam ich nigdzie dostać(...)pieprzem i gałką muszkatołową. Muszle makaronowe napełniać masą szpinakową i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub oliwą. Na wierzchu ułożyć niewielką ilość mozzarelli. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 30 minut. Smacznego
Codzienne Gotowanie