warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:315/434)

Jaglane klopsiki z oliwkami 178

ziół. Ten bezmięsny przysmak jest niezwykle prosty w przygotowaniu, smakuje wybornie i interesująco się prezentuje. To świetna przekąska na letnie przyjęcia, ale też znakomity dodatek do sałatek czy pieczonych warzyw. Składniki na około 25 klopsików: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 25 g suszonych pomidorów (niesiarkowanych) 60 g orzechów włoskich 2 małe szalotki 2 ząbki czosnku(...)przyprawy – całość wyrobić dłonią, aż do uzyskania zwartej masy. W razie potrzeby masę dosolić (należy pamiętać, że oliwki wzmocnią słony smak klopsików, więc masa nie powinna być nadmiernie słona). Piekarnik nagrzać do 160°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić. Oliwki odsączyć na papierowym ręczniku. Dłonie delikatnie natłuścić. Łyżką nabrać niewielką porcję masy, kilkukrotnie wygnieść ją w dłoniach

Even Better Food
Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina 196

kuchni: grzyby na uszka, jarzyny na sałatkę, orzechy na ciasteczka, mak na ciasto, ten harmider, ubieranie choinki... Od zawsze dziecka miałam Swoje zadania: pomoc w ubieraniu choinki, krojenie warzyw do sałatki, lepienie uszek i wylepianie ciasteczek. Dziś mieszkam już sama i nadal wykonuję powierzone mi zadania ale już u siebie :) U mnie w rodzinnym domu każdemu aż uszy się trzęsą(...)orzechy i proszek od pieczenia wymieszać, dodać do ubitej masy z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Blaszkę 23x23cm posmarować masłem wyłożyć dno papierem do pieczenia, nałożyć masę, piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach 25-30 minut. Gotowy biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy (dolny) ułożyć w blaszce. KISIEL ŻURAWINOWY 70 g suszonej żurawiny 0,75 szklanki wody 3 łyżeczki cukru

coolinarny
kukurydziane cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami 115

Lato coraz bliżej, już niedługo nastąpi wysyp świeżych i pysznych letnich owoców i warzyw, które są moimi ulubionymi i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Niestety są dostępne przez krótki okres czasu dlatego zawsze robię zapasy w zamrażarce ;) Niby nie jest to to samo co świeżutkie owoce ale cudownie jest zjeść truskawki czy borówki np. w środku zimy ;) Ostatnio przypomniałam(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Przekładamy ciasto do formy (keksówka o dł. 23cm), wierzch posypujemy jagodami delikatnie wciskając je do środka. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia - jeśli patyczek jest mokry pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 minut), następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki

chili & sugar
Pieczona dorada w pomarańczach 176

postać w lodówce, aby smaki uległy połączeniu. 1/4 małej główki kapusty i marchewkę bardzo drobno posiekałem przy użyciu blendera. Można oczywiście zrobić to za pomocą noża lub tarki do warzyw, z tym, że im drobniej kapusta i marchewka są posiekane, tym lepiej. Do posiekanej kapusty i marchewki czubatą łyżkę majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo(...)wnętrza ryb. Dość gruby plaster pomarańczy przekroiłem na pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim rybę przez 30 minut. Tuż przed podaniem lekko podgrzałem puree, intensywnie je mieszając. Na talerze wyłożyłem niewielką ilość puree

Wyprawy kulinarne
Wegetariański pasztet z dynią i komosą ryżową 108

Wegetariańskie pasztety tak przypadły nam do gustu, że przyrządzam je dosyć często. Jednak jesienią i zimą zawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co

Mienta blog
Brukselka z jajeczną muffinką :) 177

dał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki(...)doprawiamy. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jaja, dorzucamy nasze składniki i dolewamy odrobinę mleka. W sylikonowej formie na muffinki umieszczamy liście świeżej rukoli, przelewamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i zapiekamy ok. 20-25 minut. Serwujemy na talerz z sałatka z brukselki i zajadamy. Uwaga! Może być bardzo ostre

Sajkofanka smaku
Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym 112

upłynęło mi pod znakiem pieczenia. Robiłam ciasta na słodko jak i wypieki drożdżowe na wytrawnie. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym Jeśli chodzi o wytrawne wypieki, skoncentrowałam się na dwóch warzywach, których użyłam do pieczenia. Jednym z nich była dynia, drugim zaś buraczek ćwikłowy. Buraczek ćwikłowy znakomicie sprawdza się nie tylko w sałatkach ale także w drożdżowych wypiekach właśnie. Skusiłam(...)Kulki układać na blasze do pieczenia bułek, uprzednio wysmarowanej delikatnie olejem. Bułeczki odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. One te powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte bułki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 16 minut. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując bułeczki z buraczkiem i siemieniem lnianym. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym

mecooks
Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette 150

Może wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje

Oryginalny smak
Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano 81

Dzisiaj po raz kolejny udowodnię Tobie, że nie potrzeba sporo czasu na przygotowanie ciepłego, porannego posiłku. Wystarczą dwa jajka, soczewica, czosnek, podkreślający smak ser grana padano

Moja smaczna kuchnia
Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango 126

Poszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to

Kuchenne Wariacje
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 277

Mój drugi post tu. Dopiero. A może aż drugi..? A nie ważne.Ważne, że obiad w niedziele zjadłam z rodziną.Spóźniony przepis? Lepiej późno niż wcale

Czarnawisienka
Tajine z wołowiny 124

być bardzo smaczna, miękka, krucha, rozpływająca się w ustach. Polecam wypróbować takie połączenie, jeżeli nie macie naczynia do tagine, możecie zrobić je w wolnowarze, w naczyniu do casserole w piekarniku lub w rondlu o grubym dnie na palniku ostawionym na małą moc, wtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam! Składniki : 500g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 182

którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz(...)miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego imbiruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. 130

nocy bułeczki, aby móc nimi uraczyć swych bliskich?Chrupiąca skórka i miękki środek, piękny brązowy kolor i głęboki smak orkiszowo-owsianych małych wypieków... Do tego świeże masło,ziołowy twarożek, warzywa dojrzewające w słońcu własnego ogrodu. Brzmi jak bajka, prawda? Ale to przyjemna, cudowna wręczrzeczywistość. Którą może każdy w swym domu zaprowadzić. Wystarczy tylko chcieć. I włożyć w to serce.Bułki(...)nich nacinam na wierzchu. Zostawiam je na kolejny kwadrans. Po tym czasie, rozgrzewam piec do 200 stopni. Każda bułeczkę  smaruję na wierzchu wodą i wkładam blachę do piekarnika. Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały. SMACZNEGO! Można podawać jeszcze ciepłe, wtedy smakują cudownie. Choć ciasto drożdżowe na ciepło ponoć jest niezdrowe dla żołądka.. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki