Może wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje
Oryginalny smakDzisiaj po raz kolejny udowodnię Tobie, że nie potrzeba sporo czasu na przygotowanie ciepłego, porannego posiłku. Wystarczą dwa jajka, soczewica, czosnek, podkreślający smak ser grana padano
Moja smaczna kuchniaPoszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to
Kuchenne WariacjeMój drugi post tu. Dopiero. A może aż drugi..? A nie ważne.Ważne, że obiad w niedziele zjadłam z rodziną.Spóźniony przepis? Lepiej późno niż wcale
Czarnawisienkabyć bardzo smaczna, miękka, krucha, rozpływająca się w ustach. Polecam wypróbować takie połączenie, jeżeli nie macie naczynia do tagine, możecie zrobić je w wolnowarze, w naczyniu do casserole w piekarniku lub w rondlu o grubym dnie na palniku ostawionym na małą moc, wtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam! Składniki : 500g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem. Smacznego
Codzienne Gotowaniektórą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz(...)miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego imbiruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy
Bon Appetit Małgorzatynocy bułeczki, aby móc nimi uraczyć swych bliskich?Chrupiąca skórka i miękki środek, piękny brązowy kolor i głęboki smak orkiszowo-owsianych małych wypieków... Do tego świeże masło,ziołowy twarożek, warzywa dojrzewające w słońcu własnego ogrodu. Brzmi jak bajka, prawda? Ale to przyjemna, cudowna wręczrzeczywistość. Którą może każdy w swym domu zaprowadzić. Wystarczy tylko chcieć. I włożyć w to serce.Bułki(...)nich nacinam na wierzchu. Zostawiam je na kolejny kwadrans. Po tym czasie, rozgrzewam piec do 200 stopni. Każda bułeczkę smaruję na wierzchu wodą i wkładam blachę do piekarnika. Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały. SMACZNEGO! Można podawać jeszcze ciepłe, wtedy smakują cudownie. Choć ciasto drożdżowe na ciepło ponoć jest niezdrowe dla żołądka.. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikulin a rnych prez e ntów dla ukochanych kobiet. Bagietkowe historie i teorie C hrupiąca bagietka to coś idealnego na słodkie śniadanie. Ale podana z serem, wędliną cz y warzywami posmakuje równie doskonale. Można ją potraktować także jako dodatek do dania głównego albo jako piknikową przekąskę. Bagietka to kulinarny symbol Francji, choć jedzona jest przecież na całym świecie(...)długości 25 cm i szerokości 4 cm. Z papieru do pieczenia wycinamy cztery fragmenty o szerokości 10 cm i długości 30 cm, kawałki papieru kładziemy na blaszce od piekarnika, w każdym umieszczamy bagietkę (powierzchnię każdej bagietki lekko spłaszczamy dłonią), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Pod koniec wyrastania bagietek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni. Wyrośnięte
KulinarneImpresje.plDo upieczenia tych babeczek zainspirowała mnie koleżanka z pracy. Na początku podeszłam do tego pomysłu z rezerwą. Nie byłam pewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy
zadanie-gotowanieRolada ze szpinakiem to danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie
Pobite gary BarbaryTak, wiem że dynia ma wysoki ig. Za to ma niski łg, więc można sobie na nią pozwalać ;) A wszystko dzięki temu, że dynia ma około
Jak gotować i nie zwariowaćDzisiaj proponuję proste szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, czerwoną papryką i cebulką. Zamarynowane w aromatycznych przyprawach będą wyśmienite. Do szaszłyków będzie pasował np. sos tatarski , czosnkowy lub
Oryginalny smakkrócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia do przygotowywania i podawania potraw mięsnych i mlecznych, a nawet 2 piekarniki. Mięso nie może zawierać krwi. W Polsce głośnym echem odbiła się debata na temat uboju rytualnego, który uważano za niezgodny z prawem. Zwierzęta powinny być ogłuszone przed ubiciem(...)uwadze, że zasady kuchni koszernej to nie tylko wymysł religii. Przyglądając im się bliżej można odkryć zdroworozsądkowe zalety takiej diety - zakaz jedzenia wieprzowiny, która może przenosić groźne choroby, bogactwo warzyw, dokładny nadzór nad produkcją żywności. Kuchnia koszerna w Polsce jest niedoceniana. Może dlatego, że nie wiemy "z czym się ona je", a może za surowymi zasadami nie dostrzegamy bogactwa
W kuchni wieczoremPieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko
Oryginalny smakpracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie - w marketach, w warzywniakach,w sklepie ze zdrową żywnością i nic! Znalazłam go dopiero w Kauflandzie. Nie powiem, jak nie lubię stamtąd warzyw i owoców,tak rabarbar był naprawdę przyzwoity. Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidnąobróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe(...)świetnie smakuje rozrobiony z wodą), układam owoce, posypuję je łyżeczką cukru i przykrywam kruszonką. Przygotowane foremki z babeczkami układam na większej blaszce, wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 - 30 minut. Przez pierwszą połowę czasu ustawiam piec na grzane od spodu, by ten się dopiekł. Owoce puszczają sok, może powstać zakalec. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkipomidory. Do tego mnóstwo ziół i czosnek. Wyszło genialne w smaku! Nie mogłam przestać jeść. Lekka, aromatyczna, pełna smaku. Być może wpływ na smak miało też to, że wszystkie warzywa godzinę wcześniej jeszcze rosły w ogródku. Bardzo lubię takie przypadkowe dania, które okazują się strzałem w 10. I kocham lato, za takie właśnie chwile. Coś czuję, że to będzie(...)Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. 3.5.3251 Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for EmilyBrzmi dziwnie i pewnie można się spierać, czy nazwa pasztet w tym przypadku jest zasadna, ale skoro Leksykon Kulinarny twierdzi, że pasztet to zmielone potrawy z grzybów, mięsa, podrobów, warzyw, soi itp. to myślę, że śmiało można się przestać czepiać niuansów. Najważniejsze, że jest dobre, a z kroplą oleju dyniowego jest genialne. Na pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli(...)gałką muszkatołową. Zostawiam na 20 minut, żeby płatki drożdżowe napęczniały i zespoliły pasztet. Masę przekładam do wyłożonej papierem foremki i dokładnie rozprowadzam. Wsadzam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. Wierzch popęka i się zarumieni. Górę można ozdobić paskami papryki lub pomidorkami koktajlowymi. Pasztet po wyjęciu zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z kromką domowego chleba na zakwasie
ladykitchenFiladelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku niedrogich składników i zrobienie z nich lunchu/obiadu/ kolacji dla 4 osób. Ameryka zostanie dla mnie na zawsze kolebką ulicznego jedzenia. Hot-dogi i hamburgery to podstawa, a wariacji na ich temat jest multum. Gorące(...)ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden bok. Miąższ na odciętym boku głęboko nacinamy, tworząc w ten sposób kieszonkę na nadzienie. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Na patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju z łyżką klarowanego masła i smażymy przez 4-5 minut plasterki mięsa. Zdejmujemy z patelni, solimy. Znowu rozgrzewamy
Karo in the Kitchenbędę, bo to były akrobatyczne ruchy :) A dobre drożdżowe i szklanka lub tak jak u mnie butelka mleka, dla mnie idealnie! Takie małe butelki są w sklepie internetowym Do Warzyw za niecałe 5 zł. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli(...)pozostałego ciasta pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą. Tartę piekłam w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut. Musicie obserwować ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej, jak Wam boki szybko zaczną łapać kolor to przykryjcie wierzch folią aluminiową, ja tak zrobiłam. Tarta musi dobrze wystygnąć, aby Wam ciepły ser nie wypływał podczas krojenia. Drożdżówki piekłam
Blondynka GotujeWszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula. Prawdziwa Francuska klasyka, czyli zupa cebulowa podana zapieczona z bagietką i serem. Zupka jest na prawdę pyszna, odrobinę słodka z pysznie zapieczonym serem i bagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam(...)zupkę przelewamy do talerzyków do zupy o małej średnicy lub do kubków. Na wierzch zupy układamy bagietkę, a na górę ścieramy odrobinę sera. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 7 min, aż ser się zrumieni. Smacznego
Kuchnia Łukaszarazem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików. Sprawia, że kotleciki są bardziej syte, jest ich też przede wszystkich więcej, bo po ugotowaniu pęczaku jest dość dużo. Nafaszerowane warzywami i kaszą kotlety to alternatywa dla popularnych mielonych. Kotleciki mielone z pęczakiem przygotowałam w dwóch wersjach - smażonej i pieczonej. Na zdjęciach na białym talerzu znajdują się kotleciki smażone - bardziej rumiane(...)się połączyły. Ręce moczyć pod zimną wodą, odrywać po kawałku przygotowanej masy, formować placuszki, spłaszczyć. Przygotowane kotleciki smażyć na rumiano z obu stron lub - bez użycia tłuszczu - upiec w piekarniku (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, zwilżyć go pędzelkiem maczanym w oleju, ułożyć kotleciki w niewielkich odstępach, piec przez około 25 minut, odwrócić na druga stronę i piec kolejne
Moje Qulinaria