warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:323/434)

Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 177

Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach. W każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. W Polsce mamy milion i jeden(...)mięso. Smaż na dość intensywnym ogniu rozdrabniając mięso szpatułką na drobne kawałki. Smaż 5-6 minut aż mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków. Krok 5 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wysmaruj płaską formę do pieczenia olejem. Kapustę połącz z ryżem i mięsem. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką miodu i majerankiem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez

Niedzielny kucharz
Faszerowana papryka 212

Paprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też

Gosia gotuje
Bułeczki drożdżowe z kukurydzą 179

Bułeczki śniadaniowe Bułeczki drożdżowe z kukurydzą to takie radosne bułeczki, które zyskają aprobatę nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Kukurydza to takie złociste warzywo, które rozświetli każde danie, do którego ją dodacie. My ją uwielbiamy, a szczególnie w letnie wieczory ugotowaną w soczystych kolbach. Nie próbowałam jeszcze kukurydzy z grilla, ale w tym roku na pewno jej wypróbuję. Powracając(...)górę supełka, a drugą pod spód. Supełki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Bułeczkom dajemy jeszcze 15 minut, aby się napuszyły. Napuszone bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut. Bułeczki drożdżowe z kukurydzą po upieczeniu przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Pieczony bakłażan 226

był tylko jako roślina ozdobna, dopiero w XIX wieku trafił na nasze stoły. Bakłażan to doskonałe źródło błonnika, okazuje się, że zawiera go dwa razy więcej niż jabłko. Jest warzywem bardzo niskokalorycznym, zawiera tylko 20 kilokalorii w 100 gramach. W 90 procentach składa się z wody, a tylko 2 procenty to cukry. Natomiast trzeba pamiętać, że podczas smażenia bakłażan chłonie(...)płatki chili oliwa z oliwek Wykonanie: Bakłażany kroimy na pół i nacinamy delikatnie w kratkę. Układamy na blasze lub w żaroodpornym naczyniu, malujemy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż bakłażan zmięknie i się ładnie przyrumieni

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej 258

Warzywne pasztety są bardzo zdrowe i sycące. Ostatnio jestem ich fanką i to kolejna odsłona pysznego pasztetu. Smakuje wybornie, polecam!Składniki: 3 średnie cukinie- około 800

Mango Papaja
Quiche w meskim stylu 218

Dziecko odstawione na wakacje, mam nadzieje, ze swietnie sie bawi wsrod kaszubskich lasow i jezior. W domu zapanowaly cisza i spokoj. Delektuje sie nia przy filizance

Przysmaki Karolki
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 185

krainy, z której tak niewiele zostało. Smakuję słodycz śliwek i słowa, zdania, których magia i wyjątkowość niezmiennie mnie zachwyca.  Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu.  Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy, obrać z pestek, ułożyć w garnki(...)Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nimi natłuszczoną wcześniej lub wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę - u mnie były to mini-formy na jednoosobowe tartaletki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 10-15 minut lub do momentu aż upieką się na złoty kolor.  Przestudzić, wyjąć z formy i wypełnić nadzieniem.  Na nadzienie soczyste

KUCHARNIA
Włoska focaccia z Apulii - Focaccia Pugliese 209

drzewa oliwne można spotkać niemal na każdym kroku. Dzięki ciepłemu klimatowi apulijskie stoły cały rok obfitują w świeże owoce, warzywa a dostęp do morza stanowi niewyczerpane bogactwo ryb i owoców morza. Be z wątpienia jedną z typowych potraw kuchni apulijskiej, najbardziej cenion ą  przez samych Apulijczyków i turystów(...)wodę po ugotowanych ziemniakach (ok. 150 ml). Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm smarujemy olejem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i wkładamy do formy . Ciasta

La grande e la piccola cuoca
Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad 257

Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad Dzisiaj zapraszam po prosty pomysł na pyszny obiad Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą !     Pewnej niedzieli

Kuchnia na wzgórzu
Buraki 197

Pewnie nikogo nie zaskoczę nowym przepisem na blogu. U mnie w kuchni znowu zagościły buraki. Jak na razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły

Pobite gary Barbary
Spaghetti po sycylijsku. 182

Kuchnia włoska ma to do siebie, ze jest pyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich. Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100

Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 242

    Uwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki

Mango Papaja
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 159

całe menu: Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami Klasyczna włoska, letnia sałatka, z czerstwym pieczywem, idealna na upały. Tu z dopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych. Głównie dlatego, że pomidory o tej porze roku nie są jeszcze słodkie, a po upieczeniu cukier koncentruje się w nich i nabierają słodyczy. Sałatka jest bardzo prosta(...)ochoty na dania rózmrożone – to możecie zamrozic tylko przygotowane wcześniej połskładniki (np. upieczone wcześniej mięso), a np. makaron zrobić na świeżo Jak gotowaliśmy W tym tygodniu używaliśmy dużo piekarnika. Upiekliśmy batata, pomidory, paprykę i bakłażana oraz kurczaka i indyka, a nawet steki. Jeśli chodzi o steki to był to eksperyment, niestety niespecjalnie udany, gdyż mięso wyszło dość twarde. Piekarnik

Niedzielny kucharz
ciasto ryżowe z rabarbarem (bezglutenowe) 297

Rabarbar – niesamowicie smaczne i zdrowe warzywo o lekko kwaśnym smaku. Kilka dni temu na blogu mogliście znaleźć przepis na kompot z rabarbaru . Pisałem tam o tym, że rabarbar wspaniale pasuje nie tylko do przygotowania orzeźwiających napojów ale również jako składnik do ciast. Minęło kilkanaście dni w ogródku dojrzały kolejne łodygi, a więc przyszedł czas na następny przepis. Tym razem(...)Wylewamy około 2/3 ciasta na blaszkę wyłożoną papierem po czym wrzucamy drobno posiekany rabarbar. Im więcej go wsypiecie tym lepiej. Wylewacie resztę ciasta i ponownie posypujecie rabarbarem. Wkładacie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut i pieczecie do suchego patyczka. Po wyjęciu możecie posypać cynamonem, lekko posmarować miodem: co kto lubi. Odstawiamy na kilka chwil

Gar Zdrowia
" Risotto " z resztek, wersja 3 179

To danie ratuje mi życie od lat. Zresztą nie pierwszą jego wersję, jak widać po tytule, już publikuję. Ekspresowe w wykonaniu, supersmaczne i możliwe do dostosowania

Życie zamknięte w smaku