warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:327/434)

Tarta ze szparagami 116

Jak już zakupiłam w końcu szparagi to królowały na moim stole prawie przez tydzień. Jednak jakoś nie miałam czasu wrzucić żadnego przepisu na bloga, choć nie

Pasja Smaku
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 348

    Dzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam

Smaczne Zdrowe
Lekka babka kokosowo-waniliowa. FIT Wielkanoc. 88

kolei tłusty pasztet może ustąpić miejsca równie aromatycznej, warzywnej wersji z pożywną kaszą jaglaną Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Dodatkowo niech całe Święta obfitują w świeże, kolorowe warzywa i aromatyczne zioła, które są bogatym źródłem błonnika, doskonale regulują pracę układu trawiennego i pomogą organizmowi poradzić sobie z większą ilością jedzenia. Jak widać zdrowiej nie oznacza od razu wielkiej(...)połączenia składników!!! Mąka kokosowa bardzo szybko wchłania wilgoć i ciasto robi się kleiste. 3) Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, do suchego patyczka. 6) Gotowe ciasto wystudzić, oprószyć ksylitolem/cukrem trzcinowym w pudrze i posypać płatkami kokosowymi. Artykuł Lekka babka kokosowo-waniliowa. FIT Wielkanoc

Fitsweet.me
Zapiekane, faszerowane ziemniaki 299

To danie, a właściwie przekąska jest nie dość, że banalna, to jeszcze nie zajmuje wiele czasu na przygotowanie. Pieczenie to oczywiście inna sprawa, bo tego nie

Kuchnia w czekoladzie
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 147

Robię sporo przetworów. Takie wykonane własnoręcznie, domowe są wspaniałym uzupełnieniem posiłków w czasie, kiedy dostęp do świeżych i smacznych warzyw i owoców jest utrudniony. Co roku testuję nowe przepisy, są jednak przetwory, które robię zawsze. Do takich należą kiszone ogórki, są smaczne i zdrowe. Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze wypijał(...)cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam w mikserze). Foremkę natłuścić, wysypać otrębami żytnimi, włożyć ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. godzinę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 35 minut. Wyjąć, wystudzić

6niebo
Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem na szpinaku 246

Zbliża się lato a co za tym idzie upały... w taką pogodę mam zawsze ochotę na ogromne ilości zieleniny ale podanej z fajnym sosem i dodatkami

sierotka maRysia w kuchni
Lahmacun - turecka pizza 178

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko .  Składniki :  Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)mięso będzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Odstawić, aby farsz ostygł. Sos czosnkowy : Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły. Przygotowanie lahmacuna : Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek

Codzienne Gotowanie
Pomidory faszerowane mięsem 156

Zawsze w mojej kuchni? Pomidor! Najlepszy dodatek? Pomidor! Co na kanapkę? Pomidor! Co dziś na obiad? Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku(...)Farszem napełnić wydrążone pomidory. Podsmażony miąższ doprawić według smaku, zmiksować, wymieszać z podgotowanym ryżem. Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na ryżu ułożyć nafaszerowane pomidory, przykryć odciętymi górami. Zapiekać w piekarniku z termoobiegiem w 170°C (bez termoobiegu 180°C) przez 30 minut. *dla filiżanki ryżu gotujemy filiżankę wody, dla szklanki ryżu - szklankę wody, itd. Smacznego

Pełny talerz
Wytrawne ciasto z cukinii 227

Jak już kiedyś wspominałam, rzadko zdarza się, że gotując, restrykcyjnie trzymam się przepisu. Zawsze coś dodaję, ulepszam. Tym razem też tak było, okazało się jednak, że

Pichceniomania
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 171

dzisiaj jest dynia. Po za specyficznym wyglądem warto wiedzieć, że to doskonałe źródło karotenów, którym to z resztą dynia zawdzięcza swoją piękną pomarańczową barwę. Jako dziecko nie znałam tego warzywa, a  pierwszy raz jej spróbowałam chyba u mojej teściowej. W tym roku kupiłam dosyć dużą sztukę dyni zwyczajnej i kilka sztuk mniejszych Hokkaido. Z uwagi(...)formy ( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, (dno należy  po nakłuwać  widelcem). Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. 5. Piekarnik nagrzać do 180 0 C. 6. Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Tak przygotowane ciasto pieczmy obciążeniem około

vaniliowoczekoladowa
Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 305

Dzięki białkom masa czekolada znacznie się rozluźni i jak już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie, a potem podczas stygnięcia lekko opadnie tworząc charakterystyczne pęknięcia, nie przejmujcie się, tak ma być :) Ciasta nie wyciągamy(...)dodaję cukier puder. Uważajcie aby nie przebić kremówki, ale to pewnie też wiecie :) Truskawki umyłam, osuszyłam w ręczniku papierowym i każdą przekroiłam na połowę. Czekoladę starłam na tarce do warzyw. Kiedy to wszystko już przygotowałam wyciągnęłam ciasto z lodówki. Wierzch posmarowałam cienko ubitą śmietaną, po bokach wycisnęłam kilka rozetek z bitej śmietany. Resztę powierzchni posypałam startą czekoladą mleczną

Blondynka Gotuje
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 189

Lasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki:   12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka pasty(...)tworzyć warstwy. Ja połączyłam szpinak i kurczaka. Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty z papryki.   Na warstwę makaronu posypałam startą mozzarellę. Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Piekłam lasagne przez około 20 minut. Smacznego! Polecam również lasagne ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI

potrawyregionalne
Prowansalska tarta z pomidorami 223

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś innego niż zwykle. U mnie zdarza się to dość często. Ostatnio skusiłam się na klasyczną tartę z pomidorami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walentynkowe roladki drobiowe 150

Walentynki minęły... Nie było u nas jakiegoś przesadnego świętowania. Zamiast zatłoczonego kina i przepełnionych restauracji wybraliśmy spokojny wieczór w domu. Film, dobre piwo i odpoczynek. Na

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania