tradycji. Problem beznadziejności masowej produkcji i zagrożeń z niej wynikających. Dzięki tej książce odkryłam wiele kulinarnych perełek, a niektóre nawet udało mi się samodzielnie skosztować (np. chleba z słynnej Piekarnik Piwońskich , czy też serów z Wańczykówki). Jeśli jedzenie nie jest wam obojętne, to obowiązkowa lektura dla Was 2. ,,Nauka od kuchni”. Michał Kuźmiński Pozostając w temacie jedzenia chciałam(...)starzenie się. Proponują nam kilka prostych zasad, które mają zmienić nasze życie: – dostarczać większość niezbędnych kalorii podczas śniadania bądź lunchu – nie jeść po zmroku, wyjątkiem mogą być surowe warzywa – pościć co najmniej 10–12 godzin na dobę – jeść codziennie posiłki tej samej wielkości i typu – nie ulegać stereotypom żywnościowym. Osobiście podchodzę to tej teorii raczej dość sceptycznie
365 dni dookoła kuchnisię jak wiele rodzajów kasz mamy dostępnych w Polsce i jak wspaniałe rzeczy można z nich stworzyć. Okazuje się, że te mniejsze lub większe ziarenka wspaniale pasują do mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie(...)powstać gęsta, jednolita masa bez większych grudek. Na koniec dodajemy dość grubo posiekaną czekolade mleczną i mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 50 minut lub do "suchego patyczka".W tym czasie umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy z listkami mięty na gładki mus i wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto
Zawsze głodna!Faszerowane pieczarki mięsem mielonym Jechałam do domu i myślałam co mam w lodówce, co z tego zrobić. Wstąpiłam po drodze do sklepu a tam .. pieczarki, tak
Kuchnia na wzgórzuTym razem zapiekanka ziemniaczana, prosta i sycąca. Składa się z kilku warstw ziemniaków, przełożonych szpinakiem i marchewką. Wierzch polałam masą jajeczną, można również posypać samym startym
zadanie-gotowanieKolejna wersja zdrowego i bardzo smacznego ciasta marchewkowego. Dzisiejsze przygotowałam na mące orkiszowej białej, zwiększyłam ilość rodzynek i dodałam także niewielką ilość ksylitolu, Wyszła
Smaczne ZdroweChrupiąca skórka z kurczaka, pyszne, delikatne mięso i upieczone szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji
Kolizje Smakównaprawić. Minęło kilka lat i znów ją spostrzegłam. Spojrzałam na nią inaczej. Skąpana jesiennym światłem była prawdziwą królową straganu. Cudownie zaokrąglona pięknym kolorem zdominowała kapusty, sałatę i inne warzywa. Ogromnie mnie zaintrygowała, i już wiedziałam, że jednak muszę koniecznie poznać ją bliżej. Jakaż była moja radość, gdy odkryłam, że w parze z oszałamiającym wyglądem idzie równie cudowne i niezwykłe(...)ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego) 1 łyżeczka kuminu ok. 100 g gorgonzoli sól, pieprz do smaku pokrojona bagietka lub bułki do grzanek oliwa z oliwek Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Ostrym nożem ściąć wierzchołek dyni i łyżką wydrążyć środek z pestkami i włóknami. Wnętrze dyni oprószyć solą, pieprzem i kuminem. Gorgonzolę pokruszyć i połączyć z przeciśniętymi przez
KUCHARNIAJesień na talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami
Even Better FoodGdy wracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem
Wanilia i Kardamongościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości naczynia żaroodpornego, a nawet wielkości warzywa. Ja pocięłam jedną sporych rozmiarów cukinię, ale niemało zostało mi jej w lodówce. Najpierw cukinię pozbawiamy skóry, najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie(...)wylałam po położeniu ostatniej warstwy cukinii, bo chciałam otrzymać delikatną pierzynkę, ale można też przekładać nim kolejne warstwy za każdym razie po mięsie. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez jakieś 20 do 30 minut (żeby cukinia zachowała chrupkość). Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakubyły piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa. Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły się smakiem(...)solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plastry ziemniaków, bakłażanów, nakładamy mięsny sos i zalewamy sosem beszamelowym. Całość pieczemy bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 - 45 minut. Smacznego
Pan i Pani Smith w kuchniJak wiecie uwielbiam zarówno pesto , jak i makarony!Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i
Ostra na Słodkoowoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami.... W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień. W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie(...)układamy w nim skarmelizowany rabarbar. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody Gatitytemperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka 120 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Nasączenie : 1/3 szklanki zaparzonej herbaty z cytryną Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko na spodzie. Boki natrzeć masłem i posypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę (około 7 minut(...)śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Smacznego
Moja Galeria Smaku