warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:330/434)

Groszek zielony zapiekany na gryczanym spodzie 158

Dziś słów kilka o groszku zielonym - bardzo go lubię! Najlepszy jest świeży skubnięty prosto z roślinki. Kiedyś miałam goscia w ogrodzie, który regularnie młócił wszystkie strąki

Gotuj Sam!
Gazpacho – hiszpański chłodnik 182

warte uwagi. Jak przy koktajlu truskawkowym tak i teraz zawędrowałem na krakowski Stary Kleparz. Tłumy ludzi, dobrobyt niesamowity na stoiskach, które uginają się od nieskończenie dużej ilości warzyw i owoców, bez przerwy dokładanych. Jeszcze na początku targowiska, między budami z koszulami i pantalonami, zobaczyłem cudne stoisko z zaledwie 4-5 odmianami pomidorów, ale za to ilość jaka była wyłożona(...)nawet panującymi) ciepłymi dniami, a raczej wizytą w programie „Pytanie na śniadanie”. Miałem przygotować przepisy na szybkie i zdrowe dania, ale warunek był jeden… bez używania piekarnika czy kuchenki. Mam do dyspozycji tylko blender i ewentualnie np. ciepłą wodę. Składniki również musiały być najlepiej sezonowe i łatwo dostępne dla przeciętnego Kowalskiego. Składniki: Chleb bez skórki

Blendman
Białkowe ciasto czekoladowe bez mąki 319

     Poszukując przepisu na słodkości dla koksów natrafiłam na ciasto nafaszerowane samymi dobrymi rzeczami :) Słodzone miodem i żurawiną, bez mąki i masła, przygotowane na

sama złodycz
Sezonowe ciasto 174

Sierpień to miesiąc bogaty w świeże warzywa i owoce. Kolorystyka na straganach jest zachwycająca! Oczy zjadłyby wszystko :) Chciałoby się zatrzymać te warzywa na całą zimę. Dlatego mrozimy, kisimy, marynujemy. Jednak to nie to samo, to tylko namiastka letniego  smaku, ale lepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo(...)rozwałkowujemy  na wymiar blachy ( 23 cm/ 35 cm ). Wykładamy na blachę dociskając dokładnie do brzegów. Układamy owoce na przemian. Posypujemy obficie cynamonem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut. Po 10 minutach zmniejszmy temperaturę do 180 stopni. Ciasto powinno być rumiane i odchodzić od brzegów blachy. Jeżeli owoce puszczą dużo soku

Kulinarne przemyslenia
KOLOROWE SZASZŁYKI DROBIOWE W MARYNACIE LIMONKOWO ZIOŁOWEJ 117

Takie szaszłyki są bardzo kolorowe, co powoduje, że chce się  je jeść już samymi oczami.  Doskonała marynata. Dzięki niej mięso jest kruche ale

Kuchnia Paulettes
Zapiekanka z brązowego ryżu i cukinii 119

Dzisiaj bardzo proste danie. Zwykła zapiekanka ryżowa. Zwykła, ale naprawdę smaczna. Lubimy zamieszczać tutaj na blogu takie proste dania, bo przekonaliśmy się już, że cieszą się

Marder&Marder Manufacture
Cannelloni z pora z mięsem 79

1 duży por, 500 g mięsa z rosołu, 3 ząbki czosnku, 1 chilli, 30 ml sosu sojowego Kikkoman, cukier, pieprz, 150 g pęczaku, 100 ml białego

królestwo garów
Pstrąg pieczony w pergaminie z jarmużem 210

miesiące nad morze do pracy miałam nadzieję, że najem się ryb za wszystkie czasy - bo muszę się przyznać, ze ryby uwielbiam! Najbardziej te pieczone, najlepiej z jakimiś warzywami... i obowiązkowo z sokiem z cytryny! Niestety moje rozczarowanie pod tym względem było ogromne... ryby jadłam rzadziej niż w domu. Uznałam więc, że jak najszybciej muszę to nadrobić i dorwałam w sklepie(...)kilka kropel soku z cytryny oraz mielone chilli. Takim masełkiem polewamy naszego pstrąga i jarmuż. Pergamin z rybą zawijamy mocno przy łbie oraz ogonie. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 min, a następnie obniżamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 15. Co do pieczenia mam jedną ważną uwagę - najlepiej pstrąga w pergaminie

Jedzeniomania
Ciasto marchewkowe 149

Marchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen szczęścia. Nic się nie zmieniło do tych czas. Nadal bardzo lubię marchewkę, a najbardziej tą domową, która jest niepowtarzalnie słodka i soczysta. Szkoda, że sklepowa nie jest tak dobra... Dziś mam dla was bardzo nietradycyjne(...)połączenia się składników, przez ok. 1-2 min. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym wlewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 47-50 min do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie studzimy. Kiedy ciasto już będzie wystudzone zabieramy się za zrobienie kremu. Serek ubijamy z bardzo miękkim masłem

Kuchnia Łukasza
Parmigiana di melanzane 228

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast

Oryginalny smak
Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką 134

Przy okazji mojego pichcenia postanowiłam wypróbować nowy przepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są

Mango Papaja
Pizza z salami 137

Kiedyś nie lubiłam salami, teraz mi nie przeszkadza. A w pizzy jest nawet całkiem dobre. Dziś podrzucam Wam przepis właśnie na pizzę taki trochę fast food

Pasja Smaku
Soczysty kurczak na ryżu 157

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Soczyste mięso, pyszne warzywa i aromatyczny ryż... rodzina zachwycona :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent(...)pieczenia ciast. Do naczynia wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania) na niej ułożyć wcześniej przygotowane mięso. Na koniec zalać gorącą zalewą. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 1 godzinę ( u mnie było to 1h20 minut) W trakcie pieczenia kontrolować potrawę, stopień przyrumienienia mięsa. W razie potrzeby przykryć naczynie folią aluminiową

W garach u Gosi
Chlebek dyniowy z marchewką i bakaliami 155

zwolenniczką ciast na oleju ale jeśli piekę ciasto z dynią lub ciasto marchewkowe to prawie zawsze na oleju. Robię to ze względu na smak ciasta. Olej w ciastach z warzywami nadaje im fajny smak. Zadziwia mnie jednak fakt jak dietetycy i dietetyczne blogi nadużywają słowo “dietetyczne”. Ciasto pieczone na oleju zawiera tyle same tłuszczu co ciasto na maśle(...)jajkami, solą, dyniowym puree i olejem. Dodaj pokrojone bakalie i marchewkę. Na koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wlej masę i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez ok. 75 minut. Patyczek powinien być suchy. Ostudź ciasto i pokrój na kawałki. Chlebek dyniowy jest słodki ale nie przesadnie. Zamiana brązowego cukru na biały powoduje, że ciasto będzie

codojedzenia
Wegański placek pasterski by Becky 118

naszemu placek pasterski, ale w mojej, autorskiej wersji. Przyznaję się, mój brokuł zaczął kwitnąć w lodówce i tak właśnie wpadłam na ten pomysł. Składniki na 4-6 porcji: wszystkie warzywa ugotowałam na parze 1 brokuł (około 400 g) 4 marchewki (około 400 g) puszka kukurydzy 400-500 g ziemniaków 200-250 g soczewicy moczonej przez minimum godzinę w gorące wodzie(...)bardziej na bieżąco, z tym co robię aktualnie w kuchni). Trzymałam to „ciasto” w chłodzie, ale nie w lodówce i podałam na obiad lekko je podgrzewając w piekarniku, a to co zostało jedliśmy w temperaturze pokojowej, i według mnie takie jest najlepsze. Jak widać na zdjęciu, swobodnie mogłam wyjąć całość z formy i kroić, nic się nie rozpadło

greenscarf

Proponowane wyszukiwania