Kiedyś nie lubiłam salami, teraz mi nie przeszkadza. A w pizzy jest nawet całkiem dobre. Dziś podrzucam Wam przepis właśnie na pizzę taki trochę fast food
Pasja SmakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Soczyste mięso, pyszne warzywa i aromatyczny ryż... rodzina zachwycona :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent(...)pieczenia ciast. Do naczynia wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania) na niej ułożyć wcześniej przygotowane mięso. Na koniec zalać gorącą zalewą. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 1 godzinę ( u mnie było to 1h20 minut) W trakcie pieczenia kontrolować potrawę, stopień przyrumienienia mięsa. W razie potrzeby przykryć naczynie folią aluminiową
W garach u Gosizwolenniczką ciast na oleju ale jeśli piekę ciasto z dynią lub ciasto marchewkowe to prawie zawsze na oleju. Robię to ze względu na smak ciasta. Olej w ciastach z warzywami nadaje im fajny smak. Zadziwia mnie jednak fakt jak dietetycy i dietetyczne blogi nadużywają słowo “dietetyczne”. Ciasto pieczone na oleju zawiera tyle same tłuszczu co ciasto na maśle(...)jajkami, solą, dyniowym puree i olejem. Dodaj pokrojone bakalie i marchewkę. Na koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wlej masę i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez ok. 75 minut. Patyczek powinien być suchy. Ostudź ciasto i pokrój na kawałki. Chlebek dyniowy jest słodki ale nie przesadnie. Zamiana brązowego cukru na biały powoduje, że ciasto będzie
codojedzenianaszemu placek pasterski, ale w mojej, autorskiej wersji. Przyznaję się, mój brokuł zaczął kwitnąć w lodówce i tak właśnie wpadłam na ten pomysł. Składniki na 4-6 porcji: wszystkie warzywa ugotowałam na parze 1 brokuł (około 400 g) 4 marchewki (około 400 g) puszka kukurydzy 400-500 g ziemniaków 200-250 g soczewicy moczonej przez minimum godzinę w gorące wodzie(...)bardziej na bieżąco, z tym co robię aktualnie w kuchni). Trzymałam to „ciasto” w chłodzie, ale nie w lodówce i podałam na obiad lekko je podgrzewając w piekarniku, a to co zostało jedliśmy w temperaturze pokojowej, i według mnie takie jest najlepsze. Jak widać na zdjęciu, swobodnie mogłam wyjąć całość z formy i kroić, nic się nie rozpadło
greenscarfRobiąc obiad postanowiłam zachwycić rodzinę nie tylko smakiem , ale i wyglądem! Udało się! Zapiekane purre ziemniaczane , chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku , a do tego aromatyczny
Ostra na Słodkobędzie dla Ciebie idealny. Gwarantuję, że nikt, o ile nie będzie obserwował Cię podczas przygotowania ciasta, nie będzie w stanie powiedzieć, że w tym cieście ukryta jest spora porcja warzyw. Smak cukinii jest kompletnie niewyczuwalny a nadaje ona ciastu wyjątkowej tekstury i delikatności. Trochę brownies a trochę poke cake Nie mogłam się zdecydować, jak właściwie powinno nazywać się to ciasto(...)tapioki 90g kakao 150g zmielonych migdałów 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 300ml domowego budyniu czekoladowego (kliknij po przepis) owoce do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC bez termoobiegu. 2 W misce umieszczam startą cukinię i dodaję do niej jajka, olej kokosowy, mleko roślinne, banana lub mus jabłkowy, cukier kokosowy oraz ksylitol i mieszam
Book of spellsPasztet z cukinii 2016-07-02 09:50:04 Ilość porcji: 12 Pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. W Polsce dostępna jest(...)pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup
Wędrówki po kuchnibędzie dla Ciebie idealny. Gwarantuję, że nikt, o ile nie będzie obserwował Cię podczas przygotowania ciasta, nie będzie w stanie powiedzieć, że w tym cieście ukryta jest spora porcja warzyw. Smak cukinii jest kompletnie niewyczuwalny a nadaje ona ciastu wyjątkowej tekstury i delikatności. Trochę brownies a trochę poke cake Nie mogłam się zdecydować, jak właściwie powinno nazywać się to ciasto(...)tapioki 90g kakao 150g zmielonych migdałów 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 300ml domowego budyniu czekoladowego (kliknij po przepis) owoce do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC bez termoobiegu. 2 W misce umieszczam startą cukinię i dodaję do niej jajka, olej kokosowy, mleko roślinne, banana lub mus jabłkowy, cukier kokosowy oraz ksylitol i mieszam
Book of spellsPikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam !Składniki:1 kg ziemniaków400g mielonej wieprzowiny1 cebula2
Oryginalny smakPstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak
Kuchnia na wzgórzuNadrabiam zaległości, dlatego dziś kolejny z przepisów, który już "pokrył się" kurzem. Ostatnio trochę brakowało mi czasu i pewne fotki, które przygotowałam na bloga zostały
Przysmaki KarolkiUwielbiam żeberka!Pieczone , duszone , grillowane … – każde!Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują
Ostra na Słodkotradycji. Problem beznadziejności masowej produkcji i zagrożeń z niej wynikających. Dzięki tej książce odkryłam wiele kulinarnych perełek, a niektóre nawet udało mi się samodzielnie skosztować (np. chleba z słynnej Piekarnik Piwońskich , czy też serów z Wańczykówki). Jeśli jedzenie nie jest wam obojętne, to obowiązkowa lektura dla Was 2. ,,Nauka od kuchni”. Michał Kuźmiński Pozostając w temacie jedzenia chciałam(...)starzenie się. Proponują nam kilka prostych zasad, które mają zmienić nasze życie: – dostarczać większość niezbędnych kalorii podczas śniadania bądź lunchu – nie jeść po zmroku, wyjątkiem mogą być surowe warzywa – pościć co najmniej 10–12 godzin na dobę – jeść codziennie posiłki tej samej wielkości i typu – nie ulegać stereotypom żywnościowym. Osobiście podchodzę to tej teorii raczej dość sceptycznie
365 dni dookoła kuchnisię jak wiele rodzajów kasz mamy dostępnych w Polsce i jak wspaniałe rzeczy można z nich stworzyć. Okazuje się, że te mniejsze lub większe ziarenka wspaniale pasują do mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie(...)powstać gęsta, jednolita masa bez większych grudek. Na koniec dodajemy dość grubo posiekaną czekolade mleczną i mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 50 minut lub do "suchego patyczka".W tym czasie umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy z listkami mięty na gładki mus i wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto
Zawsze głodna!Faszerowane pieczarki mięsem mielonym Jechałam do domu i myślałam co mam w lodówce, co z tego zrobić. Wstąpiłam po drodze do sklepu a tam .. pieczarki, tak
Kuchnia na wzgórzu