dzisiaj jest dynia. Po za specyficznym wyglądem warto wiedzieć, że to doskonałe źródło karotenów, którym to z resztą dynia zawdzięcza swoją piękną pomarańczową barwę. Jako dziecko nie znałam tego warzywa, a pierwszy raz jej spróbowałam chyba u mojej teściowej. W tym roku kupiłam dosyć dużą sztukę dyni zwyczajnej i kilka sztuk mniejszych Hokkaido. Z uwagi(...)formy ( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, (dno należy po nakłuwać widelcem). Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. 5. Piekarnik nagrzać do 180 0 C. 6. Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Tak przygotowane ciasto pieczmy obciążeniem około
vaniliowoczekoladowaDzięki białkom masa czekolada znacznie się rozluźni i jak już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie, a potem podczas stygnięcia lekko opadnie tworząc charakterystyczne pęknięcia, nie przejmujcie się, tak ma być :) Ciasta nie wyciągamy(...)dodaję cukier puder. Uważajcie aby nie przebić kremówki, ale to pewnie też wiecie :) Truskawki umyłam, osuszyłam w ręczniku papierowym i każdą przekroiłam na połowę. Czekoladę starłam na tarce do warzyw. Kiedy to wszystko już przygotowałam wyciągnęłam ciasto z lodówki. Wierzch posmarowałam cienko ubitą śmietaną, po bokach wycisnęłam kilka rozetek z bitej śmietany. Resztę powierzchni posypałam startą czekoladą mleczną
Blondynka GotujeLasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka pasty(...)tworzyć warstwy. Ja połączyłam szpinak i kurczaka. Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty z papryki. Na warstwę makaronu posypałam startą mozzarellę. Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Piekłam lasagne przez około 20 minut. Smacznego! Polecam również lasagne ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI
potrawyregionalneKażdy z nas ma czasami ochotę na coś innego niż zwykle. U mnie zdarza się to dość często. Ostatnio skusiłam się na klasyczną tartę z pomidorami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWalentynki minęły... Nie było u nas jakiegoś przesadnego świętowania. Zamiast zatłoczonego kina i przepełnionych restauracji wybraliśmy spokojny wieczór w domu. Film, dobre piwo i odpoczynek. Na
Pasja Smakusłodyczy najbardziej lubię śledzie… dlatego zamiast klasycznego słodkiego tortu postanowiłam przygotować wersję wytrawną. Oczywiście na fali potraw dietetycznych i to danie zrobiłam w wersji fit z dużą ilością warzyw i piersią z kurczaka. Ten tort na słono doskonale sprawdził się u mnie jako danie obiadowe. Porcja była tak duża że przy dwóch osobach było tego na dwa obiady(...)niego układamy warstwę z ugęstowanej marchewki, na to kolejną tortillę i nadzienie z mięsem. Później kolejna tortilla i warstwa pieczarek i cebuli. Na sam koniec ostatni placek tortilli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy naszą tortownicę na około 30 minut. Po tym czasie na wierzch tortu nakładamy pomidory i mozzarellę pokrojoną w plasterki. Dodajemy oliwki dla dekoracji. Pieczemy
Mama z miastawersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać(...)chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy i układamy w wyłożonej papierem formie. Gotowe chlebki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe
Rozpustne gotowaniePo ostatnim pieczeniu pizzy pełnoziarnistej, pozostało mi nieco ciasta. Dokładnie połowa porcji. Wykorzystałam ja dzisiaj, od piątku spokojnie siedziała sobie w lodówce, pod przykryciem. Ciasto na
Moja smaczna kuchniaKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak
sierotka maRysia w kuchniDziś słów kilka o groszku zielonym - bardzo go lubię! Najlepszy jest świeży skubnięty prosto z roślinki. Kiedyś miałam goscia w ogrodzie, który regularnie młócił wszystkie strąki
Gotuj Sam!warte uwagi. Jak przy koktajlu truskawkowym tak i teraz zawędrowałem na krakowski Stary Kleparz. Tłumy ludzi, dobrobyt niesamowity na stoiskach, które uginają się od nieskończenie dużej ilości warzyw i owoców, bez przerwy dokładanych. Jeszcze na początku targowiska, między budami z koszulami i pantalonami, zobaczyłem cudne stoisko z zaledwie 4-5 odmianami pomidorów, ale za to ilość jaka była wyłożona(...)nawet panującymi) ciepłymi dniami, a raczej wizytą w programie „Pytanie na śniadanie”. Miałem przygotować przepisy na szybkie i zdrowe dania, ale warunek był jeden… bez używania piekarnika czy kuchenki. Mam do dyspozycji tylko blender i ewentualnie np. ciepłą wodę. Składniki również musiały być najlepiej sezonowe i łatwo dostępne dla przeciętnego Kowalskiego. Składniki: Chleb bez skórki
BlendmanPoszukując przepisu na słodkości dla koksów natrafiłam na ciasto nafaszerowane samymi dobrymi rzeczami :) Słodzone miodem i żurawiną, bez mąki i masła, przygotowane na
sama złodyczSierpień to miesiąc bogaty w świeże warzywa i owoce. Kolorystyka na straganach jest zachwycająca! Oczy zjadłyby wszystko :) Chciałoby się zatrzymać te warzywa na całą zimę. Dlatego mrozimy, kisimy, marynujemy. Jednak to nie to samo, to tylko namiastka letniego smaku, ale lepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo(...)rozwałkowujemy na wymiar blachy ( 23 cm/ 35 cm ). Wykładamy na blachę dociskając dokładnie do brzegów. Układamy owoce na przemian. Posypujemy obficie cynamonem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut. Po 10 minutach zmniejszmy temperaturę do 180 stopni. Ciasto powinno być rumiane i odchodzić od brzegów blachy. Jeżeli owoce puszczą dużo soku
Kulinarne przemysleniaTakie szaszłyki są bardzo kolorowe, co powoduje, że chce się je jeść już samymi oczami. Doskonała marynata. Dzięki niej mięso jest kruche ale
Kuchnia PaulettesDzisiaj bardzo proste danie. Zwykła zapiekanka ryżowa. Zwykła, ale naprawdę smaczna. Lubimy zamieszczać tutaj na blogu takie proste dania, bo przekonaliśmy się już, że cieszą się
Marder&Marder Manufacture