słodyczy najbardziej lubię śledzie… dlatego zamiast klasycznego słodkiego tortu postanowiłam przygotować wersję wytrawną. Oczywiście na fali potraw dietetycznych i to danie zrobiłam w wersji fit z dużą ilością warzyw i piersią z kurczaka. Ten tort na słono doskonale sprawdził się u mnie jako danie obiadowe. Porcja była tak duża że przy dwóch osobach było tego na dwa obiady(...)niego układamy warstwę z ugęstowanej marchewki, na to kolejną tortillę i nadzienie z mięsem. Później kolejna tortilla i warstwa pieczarek i cebuli. Na sam koniec ostatni placek tortilli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy naszą tortownicę na około 30 minut. Po tym czasie na wierzch tortu nakładamy pomidory i mozzarellę pokrojoną w plasterki. Dodajemy oliwki dla dekoracji. Pieczemy
Mama z miastawersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać(...)chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy i układamy w wyłożonej papierem formie. Gotowe chlebki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte chleby smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe
Rozpustne gotowaniePo ostatnim pieczeniu pizzy pełnoziarnistej, pozostało mi nieco ciasta. Dokładnie połowa porcji. Wykorzystałam ja dzisiaj, od piątku spokojnie siedziała sobie w lodówce, pod przykryciem. Ciasto na
Moja smaczna kuchniaKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak
sierotka maRysia w kuchniDziś słów kilka o groszku zielonym - bardzo go lubię! Najlepszy jest świeży skubnięty prosto z roślinki. Kiedyś miałam goscia w ogrodzie, który regularnie młócił wszystkie strąki
Gotuj Sam!warte uwagi. Jak przy koktajlu truskawkowym tak i teraz zawędrowałem na krakowski Stary Kleparz. Tłumy ludzi, dobrobyt niesamowity na stoiskach, które uginają się od nieskończenie dużej ilości warzyw i owoców, bez przerwy dokładanych. Jeszcze na początku targowiska, między budami z koszulami i pantalonami, zobaczyłem cudne stoisko z zaledwie 4-5 odmianami pomidorów, ale za to ilość jaka była wyłożona(...)nawet panującymi) ciepłymi dniami, a raczej wizytą w programie „Pytanie na śniadanie”. Miałem przygotować przepisy na szybkie i zdrowe dania, ale warunek był jeden… bez używania piekarnika czy kuchenki. Mam do dyspozycji tylko blender i ewentualnie np. ciepłą wodę. Składniki również musiały być najlepiej sezonowe i łatwo dostępne dla przeciętnego Kowalskiego. Składniki: Chleb bez skórki
BlendmanPoszukując przepisu na słodkości dla koksów natrafiłam na ciasto nafaszerowane samymi dobrymi rzeczami :) Słodzone miodem i żurawiną, bez mąki i masła, przygotowane na
sama złodyczSierpień to miesiąc bogaty w świeże warzywa i owoce. Kolorystyka na straganach jest zachwycająca! Oczy zjadłyby wszystko :) Chciałoby się zatrzymać te warzywa na całą zimę. Dlatego mrozimy, kisimy, marynujemy. Jednak to nie to samo, to tylko namiastka letniego smaku, ale lepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo(...)rozwałkowujemy na wymiar blachy ( 23 cm/ 35 cm ). Wykładamy na blachę dociskając dokładnie do brzegów. Układamy owoce na przemian. Posypujemy obficie cynamonem. Przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut. Po 10 minutach zmniejszmy temperaturę do 180 stopni. Ciasto powinno być rumiane i odchodzić od brzegów blachy. Jeżeli owoce puszczą dużo soku
Kulinarne przemysleniaTakie szaszłyki są bardzo kolorowe, co powoduje, że chce się je jeść już samymi oczami. Doskonała marynata. Dzięki niej mięso jest kruche ale
Kuchnia PaulettesDzisiaj bardzo proste danie. Zwykła zapiekanka ryżowa. Zwykła, ale naprawdę smaczna. Lubimy zamieszczać tutaj na blogu takie proste dania, bo przekonaliśmy się już, że cieszą się
Marder&Marder Manufacture1 duży por, 500 g mięsa z rosołu, 3 ząbki czosnku, 1 chilli, 30 ml sosu sojowego Kikkoman, cukier, pieprz, 150 g pęczaku, 100 ml białego
królestwo garówmiesiące nad morze do pracy miałam nadzieję, że najem się ryb za wszystkie czasy - bo muszę się przyznać, ze ryby uwielbiam! Najbardziej te pieczone, najlepiej z jakimiś warzywami... i obowiązkowo z sokiem z cytryny! Niestety moje rozczarowanie pod tym względem było ogromne... ryby jadłam rzadziej niż w domu. Uznałam więc, że jak najszybciej muszę to nadrobić i dorwałam w sklepie(...)kilka kropel soku z cytryny oraz mielone chilli. Takim masełkiem polewamy naszego pstrąga i jarmuż. Pergamin z rybą zawijamy mocno przy łbie oraz ogonie. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 min, a następnie obniżamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 15. Co do pieczenia mam jedną ważną uwagę - najlepiej pstrąga w pergaminie
JedzeniomaniaMarchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen szczęścia. Nic się nie zmieniło do tych czas. Nadal bardzo lubię marchewkę, a najbardziej tą domową, która jest niepowtarzalnie słodka i soczysta. Szkoda, że sklepowa nie jest tak dobra... Dziś mam dla was bardzo nietradycyjne(...)połączenia się składników, przez ok. 1-2 min. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym wlewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 47-50 min do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie studzimy. Kiedy ciasto już będzie wystudzone zabieramy się za zrobienie kremu. Serek ubijamy z bardzo miękkim masłem
Kuchnia ŁukaszaParmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast
Oryginalny smakPrzy okazji mojego pichcenia postanowiłam wypróbować nowy przepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są
Mango Papaja