warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:328/434)

Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną 144

Chleb z dodatkiem surowych warzyw lub owoców jest bardzo puszysty i wilgotny. Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną. Dodałam utartą na grubych oczkach surową dynię…tak wciąż walczę z tą samą dynią Crown Prince, ale już powoli ją wykańczam. Niedługo będę musiała zrobić nowe zapasy, zwłaszcza(...)złóż ciasto i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj bagietki. Oprósz z wierzch mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg i piecz bagietki przez 10 minut. Po 10 minutach obniż temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Podczas pieczenia spryskaj bagietki wodą

codojedzenia
Klopsy wołowe 214

rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia(...)dość silnym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy

Kulinarna Pokusa
Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie 130

Biała kiełbasa to jedna z moich ulubionych. Najbardziej oczywiście lubię tę przygotowaną w domu, gdyż zawsze jest idealna smakowo czyli taka jaką lubię :) Jednak są dni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
farszynki meksykańskie 134

Farszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę(...)pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku mozzarelli i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż będą złote.  A jeśli ktoś byłby ciekaw jak wygląda taka mąka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami 189

chyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo(...)smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie:  Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekać do uzyskania chrupkości ziemniaków.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 173

fioletowe szparagi.Musze przyznac,ze posrod innych warzyw wygladaly zjawiskowo.Fioletowe szparagi sa odmiana bardzo rzadko spotykana w handlu,gdyz po prostu trudniej je wyhodowac.Kolor szparagow zalezy bowiem od stopnia naslonecznienia warzywa podczas wzrastania.Gdy jest ono duze otrzymuje sie szparagi zielone,jesli uprawy okryje sie specjalnymi kopcami,wowczas otrzymuje sie szparagi biale,zas fioletowe sa forma posrednia.Czasem 1-2 dni w uprawie(...)minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukruz przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C)pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku  z cytryny,lekko posolicna talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami,przybrac plasterkami szynki.Skropic maslem cytrynowym i przybrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 293

sposób gotowy sos do makaronu.  Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę(...)podstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Alternatywnie możecie przecier pasteryzować przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku. Przecier pomidorowy możecie przechowywać przez 6 miesięcy.  * Słoiki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć otwarte na kratce piekarnika. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C razem ze słoikami

Chilli Czosnek i Oliwa
SCHAB DUSZONY W MLEKU 426

Na dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego

Smaczne Zdrowe
Jesienny jadłospis 1700 kcal 135

biała) – 3 g (3 x Szczypta) Makaron lasagne – 68 g (4 x Płat) Bazylia (suszona) – 4 g (1 x Łyżeczka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Przygotuj sos pomidorowy: Rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj pomidory i duś z ulubionymi przyprawami do momentu aż sos zgęstnieje(...)Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta) Por – 70 g (0.5 x Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę pokrój w talarki a ziemniaki i cebulę-w kostkę, pora i czosnek pokrój w cienkie plasterki. 2. Przełóż warzywa do garnka, dodaj oliwę i duś ok. 10 minut

Powiedz dietom nie
Zapiekanka makaronowa a 'la pizza 1224

Lubię takie makaronowe zapiekanki, ale nie przygotowuję ich często, bo Mąż akurat zwolennikiem takowych nie jest. Raz na jakiś czas nie ma jednak wyjścia i jak

Kuchnia w czekoladzie
Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 207

Gnocchi. Ten, kto się po raz pierwszy spotkał z tym słowem może mieć zagwozdkę - yyyy, gnoczi? gnoci, to coś na g. Zakładamy oczywiście wariant taki, że

Right Behind The Kitchen
kurczak w miodowej glazurze. i brokuł 162

Jedliście kiedyś kurczaka na słodko? Albo jakiekolwiek inne mięso w tej wersji? Nie? Dlaczego? Czyżbyście się 'bali'....? Więc mówię - nie ma czego! Wręcz poprosicie o dokładkę

chili & sugar
Dynia i ser 164

Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim tym, którym nie znudziły się jeszcze zupy dyniowe. W moim wydaniu to już kolejna zupa z wykorzystaniem dyni. Aż trudno uwierzyć, że

Przysmaki Karolki
Zupa cebulowa 131

Mamy jesień, więc potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, co doda nam energii na cały dzień. Zrobiłam więc zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której warto poświęcić odrobinę

Oryginalny smak
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 192

domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/WYKONANIE SAŁATKI/PASTY:1. Gotujemy jajka na twardo,2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą.3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu.4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki w pierścienie - wrzucamy(...)ustach - sięgnij po grzaneczki. Możesz je z łatwością wyczarować we własnej kuchni i to na wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości

Wypisz Wymaluj