warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:334/434)

" Risotto " z resztek, wersja 3 131

To danie ratuje mi życie od lat. Zresztą nie pierwszą jego wersję, jak widać po tytule, już publikuję. Ekspresowe w wykonaniu, supersmaczne i możliwe do dostosowania

Życie zamknięte w smaku
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 280

Czasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie

Pasja Smaku
Gołąbki z kaszy kuskus, cukinii z dodatkiem koperku i szczypiorku, duszone w bulionie 120

czas z gotowania zaoszczędzony, został przeze mnie na zdrowie zamieniony. Gotowanie sprawiło mi wiele radości, zjadanie gołąbków wiele przyjemności, spacer relaksu i efekt kalorii spalania,   a warzywa pomysły na nowe dania. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 szt. średniej wielkości białej cebuli, 1 niewielka, młoda cukinia, pęczek szczypiorku, 250 g kaszy kuskus, 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży(...)nadal dusimy do momentu jego redukcji. Rada: jeśli gołąbki nie mieszczą się na patelni, można przygotować je w żaroodpornym naczyniu o szerokim, płaskim dnie. Wówczas pieczemy je w piekarniku w ok. 200°C. Gołąbki przed podaniem posypujemy dodatkowo posiekanym koperkiem

Moniki Smakołyki
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 194

spacerze w mroźny dzień czy na zimową kolację najlepiej smakuje mi zupa. Zresztą w te chłodne dni nie zawsze mam ochotę na surowe warzywa i w postaci zup oraz warzywnych gulaszy wcinam moje 5 porcji dziennie. Dziś przedstawiam Wam przepis na najprostszą na świecie zupę-krem z dyni, którą urozmaiciłam grzankami z dodatkiem gruszki, gorgonzoli i jarmużu.  Do dzisiejszej(...)gotuj ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.  Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na kromkach chleba ułóż gruszkę i jarmuż i przykryj dużymi plastrami gorgonzoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C nastawionego na górną grzałkę na 5-7 min. aż ser się roztopi. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Dopraw do smaku gałką muszkatołową

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 184

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Kalendarz przygotowań Świątecznych 651

innego sera z niebieską pleśnią o wyrazisty i ostrym smaku. Ziemniaki do pierogów gotować będziemy w mundurkach, tak by skrobia pozostała w warzywach. To ułatwi nam przygotowanie farszu.   Pierogi z kapustą i grzybami przepis>>> Gotowy farsz warto na jakiś czas odstawić, by składniki przegryzły(...)sposób całość nabierze głębokiego smaku farszu i harmonii. Ważne, aby całość potrawy po upieczeniu odstawić w ciepłe miejsce (ja w tym celu stosuje piekarnik), by kulebiak zastygł. W przeciwnym razie ciasto będzie się kruszyć i wyglądać niezbyt apetycznie. Krojąc ciasto zaopatrzmy się w ostry nóż dobrej jakości. Unikniemy w ten sposób

kuron.com.pl
Borek , tureckie ciasto z serem i szpinakiem 139

Borek ,tureckie ciasto z serem i szpinakiem Borek , czyli najbardziej popularny placek w Turcji . Typowe danie tej kuchni . Wersja ze szpinakiem i serem feta jest nie

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 174

desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche(...)Rulon kroimy na 10 równych części. Formy natłuszczamy i posypujemy kaszą manną, układamy  w nich luźno bułeczki, pamiętając, że ciasto urośnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy mlekiem i pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia

Kulinarne przygody Gatity
Nóżki kurczaka z czarnym pieprzem i nutą cytryny 152

Choć pieprz jest przyprawą absolutnie podstawową, to zwykle, przygotowując dania, uzupełniamy go o inne przyprawy, a smak i ostrość samego pieprzu rozmywają się w ogólnym gąszczu

Even Better Food
Burger wołowy z ryżem brązowym 124

Kto nie lubi fast-foodów? Bo ja je uwielbiam i staram się jak mogę, by te przygotowane w domu były tak samo pyszne, choć o wiele

Kuchnia w czekoladzie
Sushi: Maki z pieczonym łososiem 309

suszonych alg morskich Nori 1 łyżka sake (można pominąć) 60 ml octu ryżowego 2 łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 300 g świeżego łososia sól morska, świeżo mielony pieprz warzywa (u mnie: sałata, awokado, ogórek) majonez lub serek Philadelphia sos sojowy do maczania sos teriyaki lub kabayaki do polania (można pominąć, na dole postu jak zrobić kabayaki) sezam (można pominąć) wasabi(...)ryżu powinniśmy zrobić sushi w ciągu najbliższych dwóch godzin. Jeśli zamierzamy czekać dłużej, ryż trzeba nakryć i wstawić do lodówki. Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Pieczemy w piekarniku w 200°C przez 15 minut. Ogórka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Awokado kroimy na małe części. Sałatę myjemy i osuszamy. Świetnie też by nadawała się marchewka

Poezja smaku
Mussaka / Moussaka 218

zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza mi zawsze wszystkie produkty jakie(...)potrzeby. Przełóż bakłażany na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wrzuć ziemniaki do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez 5 minut, po czym odcedź i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w średnim rondelku masło i wsyp mąkę. Smaż przez chwilę do lekkiego zarumienienia po czym, cały czas mieszając, wlej

karmelowy
Dyniowy sernik Izaura 337

Połączenie sernika i ciasta czekoladowego jest po prostu genialne! To ciasto sernik piekłam już nie raz, ale tym razem do sernika dodałam puree z pieczonej dyni

https:KKuchniaMniam
Dyniowe Drożdżówki z jabłkami i orzechami 132

Nie pora mi jeszcze aby zakończyć wypieki z dynią . Zapraszam na kolejny przepis, dyniowe drożdżówki z jabłkami i orzechami. Są to przepyszne drożdżówki o pięknym kolorze

codojedzenia
Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami 131

Jest taki czas kiedy podejmuje się poważne decyzje. Decyzje, które odcisną w najbliższej przyszłości piętno na człowieku. Nie mam tu na myśli wybrania długopisu, którym następnie

Right Behind The Kitchen
Podsumowanie miesiąca - maj 181

pysznymi gotowymi włoskimi kluseczkami, które jadłam, ani tym bardziej z pysznymi kopytkami mojej mamy. Nie wszystko zawsze musi wychodzić, prawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się w papier do pieczenia i skończyło się tym, że połowa placków została na blaszce, ale druga połowa była smaczna, na szczęście ;) Jak widzicie wpisy na blogu poprzedzone(...)tygodniu robię brzuszki, nożyce i inne, zaś 6 razy w tygodniu wykonuję ćwiczenie "plank".  W kwestii jedzenia pojawia się na pewno mniej słodyczy, za to więcej owoców i warzyw, posiłki są bogate w cenne witaminy i pozbawione zbędnych kalorii. Jest lekko, smacznie, kolorowo i zdrowo. Piję dużo wody, szklankę soku pomarańczowego dziennie, unikam słodkich napojów gazowanych i alkoholu

Cooking Monster
Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą 135

sezonie obfitości jesiennych warzyw, dzięki przepisowi  Pyzy, przygotowałam sobie kilka słoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i czerwonej czubrycy (plus kilku jeszcze składników). Oczywiście nie byłabym sobą, gdym nie doprawiła go według własnego gustu. Przyprawiłam go sobie nieco delikatniej, rezygnując z ostrej papryczki, czerwoną czubrycę zastępując częściowo słodką i ostrą suszoną papryką(...)niej rozłożyłam pokrojoną w plasterki kiełbasę, posypałam pokrojoną w niedużą kosteczką czerwoną papryką, a następnie wiórkami żółtego sera. Odstawiłam na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni (z termo obiegiem). Piekłam około 17-20 minut

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania