innymi blogerami kulinarnymi mierzyłam się z przepisem wybranym do wspólnego wykonania. Poprzednio był to Chleb z garnka z jagodami goji . Tym razem "na tapecie" znalazło się pieczywo z dodatkiem warzyw . Gospodynią aktualnej Listopadowej Piekarni jest autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Zgodnie z jej wyborem piekliśmy wszyscy bułeczki marchewkowe w uroczym, pomarańczowym kolorze i o lekko słodkawym smaku. Zgodnie z zasadami(...)kawałków, z każdego uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami - u mnie czarny i naturalny sezam . Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. Studzić na metalowej kratce, aby bułeczki dobrze
Grunt to przepis!przepisy. Pitta do doskonały sposób na zużycie rozmaitych smakowitych pozostałości jakie zostały np. z niedzielnego obiadu. Można do niej wpakować każde pieczyste (lub zrobić je od zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli(...)oleju ok. 5 minut. Pokrójcie papryki w paski, a potem w drobną kostkę. Wsypcie je razem z pokrojonym kurczakiem do głębokiej misy. Dodajcie cieciorkę i szpinak. Krok 3 Rozgrzejcie piekarnik do 250 stopni z termoobiegiem. Podzielcie ciasto na cztery krążki, równo rozwałkujcie na grubość ok. 0,5-0,25 cm. Ciasto nie może być za cienkie, bo będzie je trudno
Niedzielny kucharzchwilę ich nie będzie! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)plastry, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym (warto to zrobić, bo sok z malin lubi wyciekać). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wierzch ciasta można posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy
bistro mamaKRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej, której
Słodko-Słony Świat Ilonypieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy o dużej miłości do tego warzywa, która pchnęła Rzymian do przemiany produktu mocno sezonowego w całoroczne! Od metody przyrządzania suszonych szparagów pochodzi nawet powiedzenie wymyślone przez Cesarza Augusta "Zrób to zanim ugotują się szparagi". Szparag(...)wrzątku przez 2-3 minuty, dzięki czemu pozostają jędrne i chrupiące. Szukasz szybkiego i prostego przepisu na szparagi? Owiń ugotowane szparagi szynką parmeńską (szwarcwaldzką, hamon..) i opiekaj w piekarniku przez 10 minut. Posyp parmezanem. A voila! Źródła:W czasie pisania posta korzystałam z Wikipedii oraz książki Mediterranean Vegetables, Clifforda A. Wright
Chilli Czosnek i OliwaDzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na
Przysmaki KarolkiZnow siedze uziemiona w domu i znow ten sam powod - chore dziecko.Choc gdy spogladam przez okno to ciesze sie, ze nie musze wychodzic. Tegoroczna wiosna cos
Przysmaki Karolkiśniadanie może stanowić nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie. – Takie typowe angielskie śniadanie, bekon, kiełbaski, jajka, fasolka i razowe pieczywo, w połączeniu na przykład z sałatką z sezonowych warzyw i przyprawami: rozmarynem, bazylią czy kolendrą, to nie tylko zdrowy posiłek, ale przede wszystkim smaczny i energetyczny. – wyjaśnia Daniel Ratajczak z działu marketingu firmy Kaminiarz . Kto nie je śniadań, znacznie częściej(...)razu. POMYSŁ NR 2: Muffinki z bekonem Składniki : 1 jajko 2-3 plastry boczku parzonego lub wędzonego Mała łyżeczka oleju Sól, pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Piekarnik rozgrzać do 150°C (termoobieg). W międzyczasie wysmarować cienko olejem foremkę do muffinek. Środek wyłożyć plastrami boczku „na krzyż”. Końce powinny lekko wystawać poza foremkę. Zbyt długie końcówki odcinamy
Tradycyjna KuchniaJeśli nie lubicie brokuła ze względu na jego charakterystyczny smak, musicie spróbować tego. Mój syn zwykle brokuła wybiera z potraw i zostawia. W przypadku tego dania
Blondynka GotujeZłota polska jesień najwyraźniej dobiega końca, a od dziś będzie już tylko bura, chłodna i deszczowa. I tak długo to trwało, jak na nasze polskie warunki
Matka Żywicielkadomowe pielesze na dobrych kilka dni. Lodówkę przed wyjazdem wyczyściliśmy ze wszelkich szybko psujących się produktów. Ostała się jedynie samotna cukinia, nie grzesząca już świeżością. No przecież nie zostawię warzywa na pastwę bakterii, żeby zastać jedzenie grozy po powrocie… GOOGLE poszło w ruch i traf padł na pasztet z cukinii – wlazł mi w oko przepis autorstwa Gosi(...)blaszki). Do tak przygotowanej keksówki przełożyć masę cukiniową. Piec w temp. 180C ok. 1 godz .– aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu nie wyjmować pasztetu z piekarnika tylko studzić przy otwartych drzwiczkach. Pasztet łatwiej mi się kroił na kanapkowe plastry, gdy spędził noc w lodówce. Do chlebka na śniadanie był wprost wymarzony! Diagnoza: Przepis banalnie prosty
Grunt to przepis!Wyjątkowo prosta do przygotowania rustykalna tarta z rabarbarem i masą marcepanową , posypana migdałami w płatkach. To jeden z tych wypieków, nad którym nie trzeba się napracować
Oryginalny smakPamiętam jak dziadek zabrał mnie na pierwszy w życiu mecz ligowy. Bałtyk Gdynia - Zagłębie Sosnowiec. Wyniku nie pamiętam (być może był to remis), ale pamiętam, że
zadanie-gotowaniePrzyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim to aromatyczny obiad, który kusi kolorami i świeżością składników, idealny na ciepłe dni! Jest syta i aromatyczna z
Wanilia i Kardamon