warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:341/434)

Włochy: Lasagne 182

p { margin-bottom: 0.21cm; } Kiedy za oknem pada deszcz, a nam pozostaje tylko rozpłaszczyć nos na szybie i słuchać kropel deszczu uderzających o ziemię, dobrze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 237

przygotujesz tak, jak w tym przepisie , ale zamiast kroić gruszki na drobne kawałki, przekrój je na połówki, skrop sokiem z cytryny i połóż na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. P.S. Na formę 20 cm x 20 cm, zmniejszyłam ilość składników o połowę. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Nie radzę jechać tylko autostradami (na południu kraju, przez Brno(...)linie wiszą buty, zawiązane parami, nie udało mi się rozszyfrować, dlaczego... przy metronomie można pojeździć na deskorolce lub rolkach typowa czeska obiadokolacja w ... chińskiej restauracji, Czesi jedzą mało warzyw, a lokalna kuchnia jakoś mnie nie powaliła na kolana, nastawiłam się raczej na próbowanie kuchni wegetariańskiej w różnych wydaniach (o tym w kolejnych postach) na koniec chińskie wino coś na deser

Qlinarnie i Qlinarnie
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 232

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza(...)Przygotuj salsę pomidorową, wlej ją między papryki i dynię. Na farsz wciśnięty w paprykę połóż kawałek masła i przykryj paprykową czapeczką.  Nałóż pokrywkę i..włóż do zimnego piekarnika, aby danie powoli nagrzewało się iw wydobywało z siebie , to co najlepsze. Ja nastawiłam na 230 stopni, po pół godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej

Z Kuchni Do Kuchni
Dyniowy sernik i krótka przerwa 191

Tak, jak obiecałam - dzisiaj słodki sposób na dynię, a właściwie na wykorzystanie pracowicie przygotowanego puree. Na sernik dyniowy miałam chętkę od dłuższego już czasu. W

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 157

które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję(...)pieczenia i kładę ciasto. Na ciasto po kolei – sos, sery, bazylia, figi. Liście bazylii delikatnie skrapiam oliwą, żeby się nie spaliły podczas pieczenia pizzy i całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 230-250 stopni z termoobiegiem na jakieś 20 -25 minut. Co chwila zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy pizza już nie jest gotowa, po części dlatego, że jestem

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 118

które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję(...)pieczenia i kładę ciasto. Na ciasto po kolei – sos, sery, bazylia, figi. Liście bazylii delikatnie skrapiam oliwą, żeby się nie spaliły podczas pieczenia pizzy i całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 230-250 stopni z termoobiegiem na jakieś 20 -25 minut. Co chwila zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy pizza już nie jest gotowa, po części dlatego, że jestem

Martyna Cooks
BIGOS NA GOLONCE 292

Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska Bigos na golonce. Przepis na staropolski bigos na golonce z kiszonej kapusty i grzybami. Smakowity bigos z kiszonej kapusty

Moja Książka Kucharska
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 334

Dziś coś, co wielu z nas lubi najbardziej, czyli MIĘSO!  Naszła mnie ogromna chęć na jakiegoś fast fooda... hmm, wybrałam trudniejszą drogę niż tą od

Symfonia Smaków
Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 181

Mamy dziś dla Was coś idealnego na upał lub po prostu na chwile kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika! Coś co dodatkowo nie będzie męczyło naszego sumienia i nie będzie dręczyło uporczywymi wyrzutami sumienia! Figowe brownie! Ciasto zrobione z suszonych owoców, orzechów i gorzkiej czekolady! Samo zdrowie! A kiedy brownie jest dobrze schłodzone smakuje jak najlepsze pralinki! Pycha! Przepis(...)Musi ona do niej wejść, aby ją przepłukać i usunąć toksyczne odpady metabolizmu". Jak osiągnąć i zachować tę cenną równowagę? Spożywając w umiarkowanych ilościach sól (jako źródło sodu) oraz warzywa i owoce bogate w potas. Możemy zatem pić lekko osoloną wodę (pół łyżeczki soli nierafinowanej na dwa litry wody), jeść lekko osolone wywary warzywne lub zupy. Ale uwaga! Soli

Plate of Joy
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 165

swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki(...)Marchewki umyj druciakiem (nie obieraj), a następnie osusz. Pos maruj niewielką ilością oliwy z oliwek,  posyp za'atarem i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C , aż staną się miękkie i rumiane (około 40 minut). Proponuję je wstawić do piekarnika na 20 minut przed rozpoczęciem pieczenia łososia. Sos buerre blanc: 2 szaltoki

Food Square
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 182

Uwiódł nas całkowicie i wziął w posiadanie nasze kuchnie - Amber i moją. Pozwoliłyśmy mu na to. Zobaczcie co potrafi. Zapraszamy! Dziś będzie królował Pan Pomidor .   Dla mnie król warzyw, choć w istocie jest przecież owocem, co czyni go jeszcze bardziej wszechwładnym i niezastąpionym.  Paleta kolorów, kształtów, nazw, rozmiarów i smaków, jakie przybiera nie przestaje mnie zadziwiać i inspirować(...)blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika na stopionych plasterkach ułożyć małe pomidorki.  Podawać z gałką lodów z sera camembert skropionych kremem z octu balsamicznego.  LODY Z SEREM CAMEMBERT  /składniki na 4 porcje

KUCHARNIA
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 243

W imieniu sieci   Intermarche , zostałam zaproszona przez firmę Blomedia do przetestowania przepisów znajdujących się w nowej gazetce sklepu. Moim zadaniem było przyrządzenie dania z

Stare Gary
Kurczak pieczony na ryżu 10297

Kurczak pieczony na ryżu Wielokrotnie widywałam podobne przepisy z kurczakiem na ryżu ,na portalach kulinarnych , aż w końcu postanowiłam wypróbować . Nie żaden konkretny , ale własną wersję

Ogrodnik w podróży
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 211

ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu do chleba i sam nie wiem czego jeszcze wystarczy mieć takiego po prostu multicookera. Nas bardzo kręci zrobienie czegoś sous-vide , ale o tym będzie w jakimś kolejnym(...)trzeba pilnować. Maszyna sama was poinformuje (sygnałem dźwiękowym), gdy obiad będzie gotowy. Programy automatyczne: "STEAM/COOK" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu

Marder&Marder Manufacture
Czerwona kapusta. Po prostu, inaczej. A ja znikam... 122

Kto się boi ciemności? Ty?  Ty też? A Ty nie? To tak jak ja! W ciemności jest tajemnica. Jasność za szybko ją zdradza. Jest niedyskretna

KUCHARNIA