wielu z Was rabarbar został już zastąpiony truskawkami, albo może nawet czereśniami, malinami czy jagodami. Sezon na poszczególne owoce (i warzywa), te typowo letnie i cudownie pachnące jest wyjątkowo krótki. A przynajmniej takim się zawsze wydaje. Nigdy nie zdążę nacieszyć się choćby truskawkami, nie najem się do syta, zawsze jest miejsce na jeszcze odrobinę. Przepisy na smakołyki z sezonowymi owocami(...)tarty. Nakłuć wielokrotnie widelcem.Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg, przykryć ciasto i wsypać suchy groch lub specjalne kamyki do pieczenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i papier.Piec w 200 st. C. kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Na spód wyłożyć masę rabarbarową.Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksować, tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedyś wydawało mi się, że zrobienie gołąbków pochłania cały dzień! Bzdura... Jeśli dobrze rozplanujemy sobie kolejne etapy zrobimy to raz ,dwa... Zapraszam na gołąbki w trochę
Radość kipiąca uśmiechem.Ta zapiekanka jest wynikiem mojego roztargnienia i braku konkretnego pomysłu na obiad. Wracając do domu na pobliskim straganie kupiłam cukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z
Mango Papajapolubiłam robienie zakupów przez internet. Pracując na pełen etat pracę kończę przed 16, później szybko do przedszkola, bo o 16 zamykają, następnie mięsny, piekarnia, warzywniak (choć w sezonie większość warzyw mam z ogródka) i już nie mam sił na większe zakupy w markecie. Zazwyczaj przygotowuję listę i na większe zakupy wybieramy się całą rodziną raz, dwa razy w miesiącu(...)kawałki lub na 2 cm plasterki. Gotowe paszteciki układamy na blasze, smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe
Rozpustne gotowanieprzygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą, otoczone jest płomieniami, a potrawa(...)grillowaną paprykę pokrojoną w paski, przykrywamy szczelnie patelnię folią aluminiową i gotujemy kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Zdejmujemy folię, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki, dodajemy czarne oliwki i cząstki cytryny
Smakowity Blog KulinarnySmaczna przekąska/przystawka na karnawałowy stół (ale nie tylko). Do przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą alternatywą dla niezapowiedzianych gości lub na
Kolorowy PrzepisownikLatem stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło(...)styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez 15 minut . Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut . W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę
Moja DelicjaDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię
Jem więc JestemDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię
Jem więc Jestemsię to całkiem przyjemnie przeżyć! Dyniowe pankejki są jednym ze sposobów! Musicie jednak wiedzieć, że dynia nie była moją miłością od pierwszego wejrzenia. Pewnie każdy z Was ma takie warzywo, na którego widok dostaje gęsiej skórki. Bardzo długo miałam tak właśnie z warzywną królową jesieni, a jedynym dniem w roku gdy ją kupowałam było Halloween. To były czasy wczesnej młodości(...)Placki smażymy z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy polane syropem z agawy lub syropem klonowym i koniecznie posypane orzechami włoskimi! *Aby przygotować puree dyniowe wystarczy upiec dynie w piekarniku, aż będzie miękka (u mnie było to ok. 30 minut w 170C). Pozbywamy się pestek, wyciągamy miąższ i miksujemy go na puree. Gotowe! Artykuł Dyniowe pankejki z sokiem z pomarańczy
Fill The BowlZa nami kolejny piekny weekend. Zastanawiam sie ile jeszcze tak cieplych dni jest jeszcze przed nami zanim nadejdzie ponura i zimna jesien. Mysl o jesieni mnie
Przysmaki Karolkigrubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie).Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. A nasze bułki odstawiamy, aby trochę podrosły.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.Wyjmujemy i studzimy.Smacznego :)Liebster Blog Award Otrzymałam nominacje od http://leattlekitchen.blogspot.com/. ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania(...)Potrawy proste, czy wykwintne?4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga?5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie?6. Ostro, czy łagodnie?7. Twoja ulubiona czekolada?8. Warzywa, czy owoce?9. Wolisz gotować samemu, czy z czyjąś pomocą?10. Wolisz gotować według starych receptur, czy sięgasz po kuchnie nowoczesną?11. Czy lubisz oglądać programy kulinarne
Moje pyszne gotowanieNa zakończenie sałatkowego tygodnia wracamy jeszcze raz do fasolki. Jakoś, szczególnie tego lata, nie mogę się nią najeść. Wciąż nie mam dosyć ;) Pretekstem dla tego przepisu
zadanie-gotowanieDzisiaj zapraszam Was na pizze! dlaczego misz masz? a no dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to
Radość kipiąca uśmiechem.Możecie uwierzyć lub nie, ale posłuchajcie co przytrafiło mi się w trakcie robienia zdjęć ciasta. Przygotowałam ciasto, zaczęłam robić zdjęcia, ale usłyszałam, ze synek płacze. Weszłam
Mania WypiekaniaLazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa
Kulinarne Fantazje Marioli