warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:342/434)

Dżem brzoskwioniowy z cynamonem, imbirem i goździkami 187

zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność(...)polecam wypróbować- pycha! :) #Przydatne info:  Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały

Cooking Monster
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 147

Patisony , faszerowane kiełbasą meksykańską To proste danie z niedocenianych u nas patisonów . Nie wiem czemu w sklepach są tak rzadkie , że trzeba je uprawiać samemu ,żeby

Ogrodnik w podróży
Slodycz i sol zakleta w tarcie 172

Jestem..., wrocilam po dlugiej nieobecnosci. 6 tygodni zlecialo mi jednak bardzo szybko. Przez ten czas urlopowalam sie z dala od problemow i od kuchni. Przyznam jednak

Przysmaki Karolki
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) 216

RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) Naprawdę pyszne, razowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na

Słodko-Słony Świat Ilony
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 130

Quiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować na cieście rozłożyć jarmuż, kawałki ananasa i orzechy nerkowca. Przestudzony sos wymieszać z ubitymi jajkami i równomiernie rozlać na kruchym spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190`C i zapiekać 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i porcjować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Omlet zwany frittatą. 167

Frittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła(...)frittata nieco się zarumieni. Na podaną porcję polecam patelnię o średnicy 18 cm lub nawet mniejszej, aby potrawa była puszysta i nie opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zaopatrzenie lodówki

Powiedz dietom nie
Lazania szpinakowa z trzema serami 98

Jak wspomniałem w poprzednim poście Madzia zrobiła porządny dwudaniowy obiad. W poprzednim wpisie była zupa z mleka kokosowego z kukurydzą , teraz więc pora na lazanię szpinakową

Marder&Marder Manufacture
Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym 144

Od dawna chodziło za mną coś słodkiego.. Dreptało.. Podskakiwało...Zaczepiało..Szeptało.. Wczoraj dopiero odkryłam co to takiego.. Tarta! Słodka, budyniowa z owocami

Czarnawisienka
Bułka mleczna bez jajek 135

Kiedy mieszkałam na zielonej, sielskiej angielskiej wsi, z okna na poddaszu widziałam stada krów i owiec. Życie płynęło pracowicie, choć spokojnie. Całe dnie wdychania świeżego powietrza, warzywa prosto z ogrodu, świeże mleko i jajka... Od czasu do czasu jeździłam zwiedzać okoliczne miasta, miasteczka i ogrody na południu Anglii. Pewnego dnia musiałam pojechać do Londynu, do czytelni Princess College zebrać materiały(...)wyrastania ciasto wyjąć i złożyć jak list urzędowy i włożyć z powrotem do miski. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i z każdej uformować bochenek. Ułożyć na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby bochenki urosły. Przed samym włożeniem ich do piekarnika można je dekoracyjnie naciąć. W międzyczasie nagrzać

Posadzone i zjedzone
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 294

pecha.Gros souper paradoksalnie składa się z 7 skromnych bezmięsnych dań upamiętniających siedem boleści Maryi. Menu może różnić się w zależności od regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora (przepis-klik),  l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera(...)wyrzucałam, tylko dodałam do zupy), a umieść na nim grzanki i obsmaż z obydwu stron. Grzanki posyp startym żółtym serem (możesz go dodatkowo roztopić pod górną grzałką piekarnika).Spróbuj zupę i w razie potrzeby dopraw. Zupa jest dość "cienka" (brak bulionu), dlatego możesz dodać do niej oliwy dla większej "tłustości". Pasować też będzie suszony tymianek do smaku czy płatki chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI 164

Kupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony. I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi. Robiłam

potrawyregionalne
Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem 80

będą smaczniejsze i zdrowsze. Uprawa nowalijek odbywa się głównie w szklarniach. Szklarnie ograniczają dostęp promieni słonecznych, co powoduje, że rośliny pobierają mniej azotu . Niedobór azotu jest uzupełniany poprzez nawożenie roślin. Warzywa, które możemy kupić zimą i wczesną wiosną są uprawiane hydroponicznie , czyli na wełnie mineralnej, w wodzie, z wykorzystaniem tzw. pożywek wodnych (minerałów, nawozów itp.). Zastosowanie takich technologii ma wiele zalet(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywą (można też położyć buraki na blaszkę i przykryć szczelnie folią aluminiową) i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Fenkuł kroimy na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojony seler i smażymy na małym ogniu 5 minut. Wsypujemy

Moja Mama Gotuje
Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem 150

Pyszna propozycja rybnej zapiekanki - smaki doskonale się ze sobą łączą, a całość jest szybka w przygotowaniu. Polecam na obiad lub kolację. Szczególnie w takim okresie jak

Kolorowy Przepisownik
Warzywny gulasz z dorszem 164

Oj zaniedbuję bloga... wstyd i tyle jakoś się porobiło, że ciągle albo chora jestem albo do domu jadę i jeszcze sto innych rzeczy na głowę mi

sierotka maRysia w kuchni
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 383

pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań do kuchni azjatyckich, zwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób(...)minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu. Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt głębokiej brytfanny, którą przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy przykrycie. W międzyczasie przygotowujemy sos. W małym rondelku rozgrzewamy 200ml słodkiej śmietany, aż zbliży się do punktu

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania