Za oknem szaro i buro, cóż..... jesień. Ja ostatnio wciąż biegam, ciągle skreślam z listy sprawy do załatwienia. Jak już skreślam ostatnią rzecz do zrobienia dzieje
Blondynka GotujeRyby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez(...)soli cytrynowej sól, odrobina pieprzu sok z cytryny Przygotowanie pure z dyni: Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości (około 30-40 minut w zależności
Codzienne Gotowaniedokładnie). Babeczki idealnie nadają się do szkolnej śniadaniówki, nie są za słodkie, a dostarczą mnóstwa energii młodemu organizmowi, oczywiście obok muffinki w śniadaniowym pudełku musi znaleźć się owoc i warzywo, bez tego ani rusz. Świetne będą do pracy, na śniadanie do porannej kawy lub na podwieczorek do popołudniowej kawy. A także na weekendowy wypad za miasto :) Maliny(...)zimno (lub innego ulubionego) 60 g zmielonych migdałów 250 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g świeżych malin garść owoców czarnego bzu Przygotowanie. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, na funkcje góra - dół. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami (u mnie 8 sztuk), natomiast tortownicę o średnicy 17 cm smarujemy wewnątrz masłem. W pierwszej misce
Naturalna KuchniaŚledząc wiele stron poświęconych kulinarnym doznaniom nierzadko natrafiam na co raz to nowe wersje hamburgerów. Kolejne wersje klasycznych kanapek prześcigają się swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki
Right Behind The KitchenCiasto, które zaskoczyło wszystkich swym wyglądem, a jeszcze bardziej zauroczyło ich smakiem. Wszyscy (bez wyjątku) byli pod jego ogromnym wrażeniem... Przepisów na to
Smaczne ZdrowePiątek, zwłaszcza w okresie postu, to najlepszy czas na podanie rybnego dania. Najlepiej takiego, które zostało przygotowane w sposób dietetyczny. Pyszne danie dla całej rodziny, która
KulinarneImpresje.plJakiś czas temu zaprezentowałam na blogu przepis na ciasteczka z marchewką i jabłkiem , który zyskał spore grono czytelników. Postanowiłam wykorzystać tamten sprawdzony pomysł przygotowując ciastka nawiązujące
Even Better FoodPomysł jest moim autorskim pomysłem , który wpadł mi do głowy zupełnie spontanicznie!Jestem wielką fanką ciasta marchewkowego na słodko ( zarówno w formie rogalików , które robię niezwykle
Ostra na SłodkoPierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak
Kolorowy Przepisowniktelewizji na program podróżniczy, w którym prowadzący zatrzymali się w toskańskiej agroturystyce. Bardzo spodobał mi się panujący tam sielski klimat - stary dom otoczony winnicą i gajem oliwnym, własne warzywa i zwierzęta gospodarskie, domowa kuchnia, ale przede wszystkim panująca tam cisza i spokój. Od tamtej pory wiedziałam, że noclegu w Toskanii będę szukać właśnie w agroturystyce i powiem(...)chłodno, ale też dość ciemno. Również wystrój samych apartamentów nawiązywał do tradycji toskańskiej. Tradycyjna toskańska kuchnia. Piec był niestety nieczynny, poza kadrem znalazły się kuchenka z palnikami i piekarnik, które mieliśmy do dyspozycji. Agroturismo Cantagallo Taką ładną mieliśmy sypialnię w agroturystyce Cetine Vecchie Szukając agroturystyki, bardzo zależało mi na tym, aby było to funkcjonujące gospodarstwo rolne z własnymi uprawami
Chilli Czosnek i Oliwajest bardzo wiele. Jednak wspólną cechą wszystkich chlebków pita jest to, że w trakcie pieczenia rozdzielają się na dwie warstwy, tworząc charakterystyczną "kieszonkę". Napełniamy ją falafelem, kawałkami pieczonego mięsa, warzywami, hummusem lub labnehem - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sekret tkwi w temperaturze pieczenia, powinna być jak najwyższa. Tradycyjne gliniane piece, w których wypieka się te chlebki potrafią nagrzewać się do około(...)placki o grubości 5 do 8 mm. Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni C (może być nawet więcej). Placki ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia. Piec około 4 do 10 minut (w zależności od temperatury do jakiej udało się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny przepis z serii: zakochałam się w nim i musiałam go jak najszybciej zrobić. Plus to, że to moja pierwsza potrawa z bakłażanem, którą jadłam i
Pasja SmakuPierożki tego typu towarzyszą mi od dziecka, ich smak jest wspaniały a możliwości kombinatorskie nieskończone. A, że każdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam zapiekanki. Można je łatwo podgrzać, dzięki nim można zrobić porządek w lodówce… Po prostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba
zabawa smakiemGołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy
Markowy smaksię okazało, wszytko co ma w składzie Fe- żelazo, działa na indukcji wybornie, a żeliwo to nic innego jak żelazo. Kiedy pierwszy raz zrobiłam kurczaka w brytfannie z warzywami a on był za jakieś 40 minut już dobry i niesamowicie mięciutki, to pokochałam wszystkie naczynia żeliwne. Jedno musicie wiedzieć o pielęgnacji żeliwa. Jeśli zdecydujecie się na kupno garnka, czy woka(...)wysmarowanym tłuszczem garnku koło siebie, dość ciasno. Posmaruj je tuż przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem, posyp ziołami i kminkiem. Garnek odstawiamy na 20 do 30 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy u mnie 165 stopni C, grzanie dół + termoobieg (piekłam na połówce piekarnika - Dual cook- i niestety góra bułek aż dotykała "sufitu", więc piecz na całej powierzchni piekarnika) Odrywaj kawałek
SMYKWKUCHNI