Uwielbiam to warzywo, jego uniwersalność przyprawia wręcz o zawrót głowy, robiłam chyba już wszystko z jej wykorzystaniem, a moje sfotografowane popisy z jej udziałem to jedynie cześć moich eksperymentów. Skąd inąd wiem, że najbardziej na świecie poszukuje się przepisów na słodkości, nie szczędzę więc Wam przepisów na ciasto, ciasteczka, chlebki i bułeczki z wykorzystaniem dyni właśnie. Wypieki drożdżowe(...)pieczenia, pozostawiamy pomiędzy bułeczkami ok 2 cm wolnej przestrzeni, bułeczki będą jeszcze rosły, odstawiamy blachy z bułeczkami do wyrośnięcia na ok 60 min, przykrywamy folią spożywczą 10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, żółtko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy nim wierzch bułeczek i pieczemy ok 25 minut
Słodki Kompromisstosunek do brukselki najlepiej oddaje przydomek, który jeszcze w czasach liceum nadała jej niejaka Paulina S. (obecnie fejsbuk pokazuje mi, że już S-K). Tak od tamtych czasów to warzywo jest nazywane w moim domu. Do tego stopnia, że kiedy mama chciała kupić trochę małych kapustek w sklepie, musiała pokazywać palcem co chce, bo nazwy ogólnie używanej nie mogła(...)przysmażamy. Naszym celem jest wydobycie z niej maksimum słodyczy. Po dłuższej chwili, kiedy szalotka jest miękka i szklista, przenosimy ją na talerz. To dobry moment na nastawienie piekarnika na 180*C. Na naszą patelnie wrzucamy 50g masła i czekamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę i mieszając miotełką, trzymamy na ogniu do otrzymania złocistej zasmażki. Dolewamy śmietankę, a potem mleko
les mirabellesKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą
sierotka maRysia w kuchniabsolutny mistrz w naszym domu. Puszysty, mięciutki, bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdza się na imprezach, piknikach, grillach i na co dzień w domu. Idealny, zdrowy dodatek do lekkich sałatek, świeżych warzyw, zup, mięs jak i solo. Wygodny, nie wymaga krojenia, znika jeszcze ciepły, kromka po kromce, odrywany palcami. Dodatkowo chlebek jest z mąki orkiszowej, która co raz częściej ląduje w moich(...)układać je na sztorc w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 7) Formę przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min, aż chlebek się zarumieni. 9) Podawać ciepły lub zimny. Artykuł Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi
Fitsweet.meabsolutny mistrz w naszym domu. Puszysty, mięciutki, bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdza się na imprezach, piknikach, grillach i na co dzień w domu. Idealny, zdrowy dodatek do lekkich sałatek, świeżych warzyw, zup, mięs jak i solo. Wygodny, nie wymaga krojenia, znika jeszcze ciepły, kromka po kromce, odrywany palcami. Dodatkowo chlebek jest z mąki pszennej orkiszowej, która co raz częściej ląduje(...)układać je na sztorc w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 7) Formę przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min, aż chlebek się zarumieni. 9) Podawać ciepły lub zimny. Artykuł Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi
Fitsweet.meCiasto, babka, jak dla mnie to nawet bardziej chlebek marchewkowy (piernikowy), bez dodatku cukru, ksylitolu itp. Jedyną substancją słodząca są tutaj rodzynki. Ciasto raczej
Smaczne ZdrowePo sukcesie placków z cukinii z ziołami, przetestowaliśmy pasztet z cukinii, również ze strony Agnieszki Maciąg . Tak jak i placki również i on bardzo
Smaczne Zdrowegrecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzywa, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy, który, moim zdaniem, absolutnie(...)nożem na cienkie plastry albo użyć do tego mandoliny – ja wybrałam drugą opcję. W misce wymieszaj jogurt, jajka i starty na drobnych oczkach ser z odrobiną pieprzu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny i tak dalej aż do momentu, w którym
Martyna CooksZa oknem szaro i buro, cóż..... jesień. Ja ostatnio wciąż biegam, ciągle skreślam z listy sprawy do załatwienia. Jak już skreślam ostatnią rzecz do zrobienia dzieje
Blondynka GotujeRyby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez(...)soli cytrynowej sól, odrobina pieprzu sok z cytryny Przygotowanie pure z dyni: Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości (około 30-40 minut w zależności
Codzienne Gotowaniedokładnie). Babeczki idealnie nadają się do szkolnej śniadaniówki, nie są za słodkie, a dostarczą mnóstwa energii młodemu organizmowi, oczywiście obok muffinki w śniadaniowym pudełku musi znaleźć się owoc i warzywo, bez tego ani rusz. Świetne będą do pracy, na śniadanie do porannej kawy lub na podwieczorek do popołudniowej kawy. A także na weekendowy wypad za miasto :) Maliny(...)zimno (lub innego ulubionego) 60 g zmielonych migdałów 250 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g świeżych malin garść owoców czarnego bzu Przygotowanie. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, na funkcje góra - dół. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami (u mnie 8 sztuk), natomiast tortownicę o średnicy 17 cm smarujemy wewnątrz masłem. W pierwszej misce
Naturalna KuchniaŚledząc wiele stron poświęconych kulinarnym doznaniom nierzadko natrafiam na co raz to nowe wersje hamburgerów. Kolejne wersje klasycznych kanapek prześcigają się swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki
Right Behind The KitchenCiasto, które zaskoczyło wszystkich swym wyglądem, a jeszcze bardziej zauroczyło ich smakiem. Wszyscy (bez wyjątku) byli pod jego ogromnym wrażeniem... Przepisów na to
Smaczne ZdrowePiątek, zwłaszcza w okresie postu, to najlepszy czas na podanie rybnego dania. Najlepiej takiego, które zostało przygotowane w sposób dietetyczny. Pyszne danie dla całej rodziny, która
KulinarneImpresje.pl