Delikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem
Oryginalny smakKanapki nie muszą być nudne! Kto powiedział, że kanapka to rozkrojona na pół bułka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i
chili & sugarPachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie
Słodko-Słony Świat IlonyMamy sezon grzybowy. A ja mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się
O kuchni z uczuciemSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdroweZapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół
potrawyregionalneCalzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże(...)Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i p iec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Do calzone podajemy sos pomidorowy i wino. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udostępnij
Smaczne Potrawyzupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną i drugą), papryką, pomidorami lub ich koncentratem.Tak naprawdę prawdziwego smaku nabiera dopiero na drugi dzień, kiedy 'naciągnie' już przyprawami oraz warzywami. No i na koniec bardzo ważna rzecz. Na Ukrainie barszcz obowiązkowo doprawia się jeszcze na talerzu dodatkami. Mogą to być : konfitura żurawinowa, przeciśnięty, surowy ząbek czosnku, ser biały(...)dolewam wody, tak aby przykryła wszystkie składniki i powoli gotuję, mniej więcej 1 godzinę. Krok 2. Oczyszczone buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości (możecie je również upiec w piekarniku) - po ugotowaniu obieram i kroję w słupki. Krok 3. Zasmażka. Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam
Moja Książka KucharskaZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Nie macie ochoty rano iść do sklepu po świeże bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną i warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują(...)koniec posypać sezamem. Piec około 25 minut w 180ºC (najlepiej tak długo, aż roladki będą miały lekko złoty kolor). Podawać od razu po wyjęciu z piekarniku. P.S. Takie roladki również bardzo dobrze smakują na zimno, więc idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :) Przepis z lekkimi modyfikacjami z książki "Mała wielka uczta" Pauliny
UgotowaćPyszna i niezwykle syta zapiekanka z warzywami i mięsem mielonym. Danie dość kaloryczne, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny(...)minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wykładamy ziemniaki, następnie część mięsa z sosem, mięso polewamy sosem beszamelowym i posypujemy odrobiną sera. Kolejną warstwę stanowi
Mania Gotowaniapapryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże się również niestety z coraz krótszymi dniami. Wieczorem, po powrocie z pracy, zanim zdążę(...)oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę wody, aby masa nie była zbyt sucha oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić z ognia, aby masa przestygła. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Papryki umyć, odciąć czapeczkę od strony ogonka, łyżką wydrążyć białe błonki i napełnić je farszem. Papryki delikatnie ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Codzienne GotowanieZapiekanka z warzyw z dodatkiem mielonego mięsa to sztandarowe danie kuchni greckiej. Najlepiej użyć mielonego mięsa jagnięcego, o które u nas trudno, ale z powodzeniem można je zastąpić mięsem wołowo-wieprzowym. Składniki 1,5 kg niedużych bakłażanów 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 6 dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)solą i pieprzem, wymieszałem, odstawiłem aby sos trochę ostygł. Na koniec wymieszałem roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu, przelałem je po trochu do garnka, cały czas intensywnie mieszając. Piekarnik rozgrzałem do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarowałem tłuszczem. Ułożyłem w nim warstwami : bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polałem sosem. Wstawiłem
R'n'G Kitchenreguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli też utrudniony dostęp do bogactwa warzyw. W górach gdzie klimat trudny i ciężki pomidorów nie sadzili :) Stąd też i taka kuchnia. Nie oznacza to jednak, że nie można wyciągnąć z ich menu ciekawych dań i pomysłów(...)zwykłych pierogów. Białko zostawiamy na później, przyda się do posmarowania pierożków. Przygotowane pierożki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i smarujemy wszystkie roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 35-40 min. Pierożki po upieczeniu podajemy polane cebulką przesmażoną na klarowanym maśle. Gorąco polecamy Wam te pierogi. Pozdrawiamy
vegetaniepagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ponoć Elvis Presley jadł je z plasterkami banana. Ja jem z dżemem, warzywami (pycha, spróbujcie) albo granolą. Odkąd wiem, jak robić, nie kupuję w sklepie. A wykonanie jest banalnie proste, szybkie i niedrogie. Więc do blenderów!:) Źródło: youtube. Normal 0 21 false false(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż orzechy na blaszce do pieczenia. Praż 8 minut, mieszając co 2 minuty. Umieść w blenderze, dodaj olej i sól. Blenduj dość długo (około 5-7 minut lub nawet dłużej
Qlinarnie i Qlinarniemożna zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się dyniowe drożdżówki i inne smakołyki z tym cudownie pomarańczowym warzywem. Dzisiaj więc skupmy się na owocach również bardzo jesiennych, którymi jednak w świeżej formie możemy się cieszyć stosunkowo krótko. Mowa oczywiście o figach.Jako dziecko znałam tylko suszone, i nie bardzo(...)początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie cukinię?Najczęściej przyrządzamy z niej RACUSZKI , kotleciki albo właśnie faszerujemy.Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim
Ostra na Słodko