warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:324/434)

Chutney z ananasa i chili 170

Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem(...)smaku cukrem i sokiem z cytryny, możemy dodać pojedyncze listki tymianku. Gorący chutney nakładamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Możemy pasteryzować słoiczki na sucho w piekarniku ok. 15 minut w 100 stopniach C. Smacznego! The post Chutney z ananasa i chili appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zapiekana wieprzowina pod kołderką z bakłażanów i cukinii 117

zapiekane warzywa z mięsnym farszem Choć kalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek(...)mięsnym farszu , pomiędzy kawałki bakłażana, wkładany plastry cukinii i pomidora, oraz cząstki papryki. Całość oprószamy solą, oraz pieprzem, polewamy oliwą, a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie, na wierzch  zapiekanki, układamy cienko pokrojone plastry żółtego sera, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapiekamy jeszcze przez dziesięć minut Wyjętą zapiekankę, posypujemy

Miód i pieprz
Chrupiące , pieczone, wiejskie ziemniaki 2731

Ziemniaki , czy to pieczone , czy gotowane są praktycznie nierozerwalnie związane z polskim stołem . Uwielbiamy je pod każdą postacią , a w niektórych rejonach kraju stanowią filary kuchni regionalnej . To szlachetne warzywo , wyklinane przez osoby na diecie , a hołubione przez dzieci w postaci frytek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)wszystkie kawałki się nimi pokryły . Cukier nie będzie wyczuwalny, ale podniesie chrupkość skorupki która się wytworzy podczas pieczenia . Układamy na blaszce do pieczenia i wsuwamy do nagrzanego piekarnika , pieczemy w temperaturze 160 C przez około 20-30 minut , aż uzyskamy lubiany poziom zbrązowienia-przypieczenia ziemniaków . Gotowe . Doskonałe do wszelkich dań i nawet same , podane tylko z mizerią stanowią hit Post

Ogrodnik w podróży
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 251

wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe(...)pokojowej. Nabij mięso na szpadki, nie za ciasno. Posmaruj szaszłyki oliwą, posyp solą i pieprzem. Szaszłyki grilluj z obu stron, aż dobrze się przyrumienią. Szaszłyki możesz przygotować również w piekarniku, opiekając pod górną grzałką.Podawaj z cząstkami cytryny. Do szaszłyków będzie pasował kuskus, lub cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały. Życzę Wam udanego grillowania!Zuzia z Chilli, Czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka chłopska 321

Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie(...)przysmażałam z każdej strony). Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać mleko mieszając, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podgrzewać mieszając, aż do momentu zgęstnienia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, naczynie żaroodporne wysmarować na dnie i po bokach masłem. Układanie warstw: Na dnie naczynia rozetrzeć nieco sosu beszamelowego, na to ułożyć gęsto ziemniaki, następnie kiełbasę

Passions hobbies life
Kurczak zapiekany z mozzarellą i pomidorkami 272

Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka!Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z

Ostra na Słodko
Pizza ze szparagami 132

Wyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem. Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut Ilośc porcji: Duża blacha Składniki:   Ciasto: nieco ponad szklankę mąki pszennej 10g drożdży świeżych, piekarskich Łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki ciepłej wody Wierzch: Ricotta (jest to serek już powszechnie dostępny(...)czekamy aż zacznie się gotować. Wrzucamy szparagi i odliczamy około minuty, wrzucamy główki. Czekamy kolejne 2 minuty i wyjmujemy szparagi. Szynkę rozdrabniamy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Na to układamy ser risotta, szynkę, szparagi, ser żółte. Na sam wierzch mozzarella. Następnie sypiemy wybrane zioła. Ciasto wstawiamy

Kolizje Smaków
Pizza z szynką i pieczarkami 130

Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc trzeba było oczywiście jakąś upiec. Moja siostra jest w tym całkiem niezła, więc prezentuję pierwszą z dwóch, jakie wczoraj 

Pasja Smaku
Sernik jeżynowy 135

Ilość porcji: 12 Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem. Królują: jabłka, dynie, grzyby, winogrona i oczywiście moje długowyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. W tym roku nasze(...)momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę. Wierzch Schłodzoną śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder pastę z wanilii. Miksujemy na wysokich obrotach, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną

Wędrówki po kuchni
Bakłażan pieczony faszerowany 98

Bakłażan jest bardzo smacznym warzywem i dość łatwym w przygotowaniu. Przetwarzając bakłażana należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą.  Polecam pieczonego z farszem z indyka i pieczarek. Składniki: 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu(...)pieprzem, solą (brać pod uwagę, że wnętrze bakłażana było już solone). Wnętrze bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiec 10 - 15 minut. Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu gdy ser się roztopi

Kuchcik gotuje
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 180

miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4   Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte(...)listków oberwanych z gałązek macierzanki. Gotować jeszcze ok. 5 minut.  Cukinie odsączyć na sicie, napełnić sosem, przybrać plastrem portobello i listkami macierzanki. Od razu serwować lub zapiec w piekarniku pod rusztem

SzczyptaSmaQ
Ravioli z dynią 111

To dość stary przepis, długo czekał na opublikowanie. Ale co ma wisieć nie utonie, a co czeka to się doczeka. Czy jakoś takoś... Pamiętam, że te

Marder&Marder Manufacture
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 186

niewielkiej 20 tys. miejscowości i tu naprawdę wszyscy wszysto wiedzą i widzą. Sama byłam świadkiem sytuacji, jak wspomniani rolnicy czy też właściciele warzywniaków ogołacali tesco gdy były promocje na warzywa, i tak promocyjnej sałaty w sklepie nie było, ale „świeżutka” z ekogospodarstwa za 5krotność ceny na runku, tyle że odpakowana z folii, a a jajek babcie zmywały(...)wszystko to dodaj cynamon i resztę cukru. Dokładnie wymieszaj, ale tak aby nie połamać plasterków. Przełożyłam wszystko na dużą blachę i na niej mieszałam, co znacznie ułatwiło sprawę. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C. i podpiecz spód ciasta przez 10-15 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Wyłóż równomiernie jabłka, dociśnij dłonią

greenscarf
Wegański i bezglutenowy makowiec z suchego maku #17 146

weganizmie mija ochota na podjadanie słodyczy, naprawdę wystarczą owoce, warzywa i orzechy, w pełni zaspokajają potrzeby moich kubków smakowych, ale jednak czasem można skubnąć coś innego, ale też przekonać się, że upieczenie wegańskiego i bezglutenowego ciasta jest możliwe :-) To jest mój własny przepis ->   klik  , ale że jest dość mocno zmieniony, dlatego występuje w osobnym poście. Tajemnicą sukcesu(...)makiem okaże się za gęste, to można dolać trochę mleka roślinnego. Dodajemy zapach migdałowy, jeszcze trochę mieszamy. 8. Następnie ciasto mieszamy z ubitą pianą z wody po ciecierzycy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 9. Blachę smarujemy na przykład olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą, wlewamy do blachy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. 10. Pieczemy przez

Kawa z mlekiem
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 163

Niby mamy lato, ale pogoda pozostawia wiele do życzenia. W środku tygodnia nagle zrobiło się deszczowo i zimno, a mnie od razu naszła ochota na rozgrzewający

Mienta blog