Ilość porcji: 12 Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem. Królują: jabłka, dynie, grzyby, winogrona i oczywiście moje długowyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. W tym roku nasze(...)momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę. Wierzch Schłodzoną śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder pastę z wanilii. Miksujemy na wysokich obrotach, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną
Wędrówki po kuchniBakłażan jest bardzo smacznym warzywem i dość łatwym w przygotowaniu. Przetwarzając bakłażana należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą. Polecam pieczonego z farszem z indyka i pieczarek. Składniki: 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu(...)pieprzem, solą (brać pod uwagę, że wnętrze bakłażana było już solone). Wnętrze bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiec 10 - 15 minut. Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu gdy ser się roztopi
Kuchcik gotujemiseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4 Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte(...)listków oberwanych z gałązek macierzanki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Cukinie odsączyć na sicie, napełnić sosem, przybrać plastrem portobello i listkami macierzanki. Od razu serwować lub zapiec w piekarniku pod rusztem
SzczyptaSmaQTo dość stary przepis, długo czekał na opublikowanie. Ale co ma wisieć nie utonie, a co czeka to się doczeka. Czy jakoś takoś... Pamiętam, że te
Marder&Marder Manufactureniewielkiej 20 tys. miejscowości i tu naprawdę wszyscy wszysto wiedzą i widzą. Sama byłam świadkiem sytuacji, jak wspomniani rolnicy czy też właściciele warzywniaków ogołacali tesco gdy były promocje na warzywa, i tak promocyjnej sałaty w sklepie nie było, ale „świeżutka” z ekogospodarstwa za 5krotność ceny na runku, tyle że odpakowana z folii, a a jajek babcie zmywały(...)wszystko to dodaj cynamon i resztę cukru. Dokładnie wymieszaj, ale tak aby nie połamać plasterków. Przełożyłam wszystko na dużą blachę i na niej mieszałam, co znacznie ułatwiło sprawę. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C. i podpiecz spód ciasta przez 10-15 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Wyłóż równomiernie jabłka, dociśnij dłonią
greenscarfweganizmie mija ochota na podjadanie słodyczy, naprawdę wystarczą owoce, warzywa i orzechy, w pełni zaspokajają potrzeby moich kubków smakowych, ale jednak czasem można skubnąć coś innego, ale też przekonać się, że upieczenie wegańskiego i bezglutenowego ciasta jest możliwe :-) To jest mój własny przepis -> klik , ale że jest dość mocno zmieniony, dlatego występuje w osobnym poście. Tajemnicą sukcesu(...)makiem okaże się za gęste, to można dolać trochę mleka roślinnego. Dodajemy zapach migdałowy, jeszcze trochę mieszamy. 8. Następnie ciasto mieszamy z ubitą pianą z wody po ciecierzycy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 9. Blachę smarujemy na przykład olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą, wlewamy do blachy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. 10. Pieczemy przez
Kawa z mlekiemNiby mamy lato, ale pogoda pozostawia wiele do życzenia. W środku tygodnia nagle zrobiło się deszczowo i zimno, a mnie od razu naszła ochota na rozgrzewający
Mienta blogmarchewką i zielonym groszkiem to idealne danie na upalne słoneczne dni. Moje gołąbki zrobiłam z ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się smakowo z warzywami. Podane składniki wystarczą na około 10 gołąbków. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 woreczki ryżu – najlepiej jasnego, jaśminowego 2 marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 10 pieczarek 1/2 szklanki(...)liścia, a na końcu dość ściśle zawijam całość). Gołąbki ułożyć na liściach w naczyniu żaroodpornym, przykryć liśćmi jeśli jeszcze jakieś zostaną, zalać bulionem i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół
Trzeci talerzSporo się u mnie działo w ostatnim czasie i mało czasu było dodać nowy przepis ale już nadrabiam i dodaje przepis na przepyszną zapiekankę, która może
Motylkowa KuchniaJak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka. W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a
Kuchnia z widokiem na ogródPizzę dzieciaki uwielbiają, przy niedzieli czesto sięgam po taką alternatywę fast foodów. Polecam każdemu, nie tylko małym łasuchom.Składniki na 2 pizze:3,5 szklanki mąki1
Z Majeczką w kuchnidobrociami, tym bardziej, że jeszcze bez trudności można dostać je w pysznej, pachnącej, ekologicznej wersji. Zawsze znajdzie się na bazarze lub w rodzinie dobra duszyczka uprawiająca warzywa i owoce bez chemii. Z tym będzie już z roku na rok coraz ciężej, ale damy radę. Już następnego lata zamierzamy zbierać własne plony i nie mogę się tego(...)kapusty, a następnie zwijamy (dół- boki i rolujemy w górę). Umieszczamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem (po prostu mieszamy wszystkie składniki). Przykrywamy, umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Pieczemy minimum 1,5 h. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuPuszysta i słodko-kwaśna tarta zagościła na naszym blogu. Przyznam, że przepis ten przyjechał ze mną z Bieszczad. Tak się składa, że zawsze coś ze sobą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzooo pracowity dzień! Od samego rana spadło na mnie 10 kg pieczarek gotowych do przerobienia i zamrożenia, prócz nich oczywiście czekało wczorajsze zarobione ciasto na pierniki
Kuchenne aromatysmacznym". Przy tej potrawie z pewnością mi się to udało. ;) Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw a w środku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. pojedynczy filet z kurczaka1/2 kubka małego jogurtu naturalnego1 małe jajko1 łyżka sosu sojowego1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzuotręby(...)nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki").4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce.5. Filety można zgrillować na grillu elektrycznym lub piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-40 minut
Szefowa kuchninowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź też na patelni na złocisty kolor. 18. Przyprawa węgierska do gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej
Słodkości i nie tylkoAkcja Hola Mexico dziś się kończy, a ja jeszcze nie dodałam żadnego przepisu! Rzutem na taśmę proponuję naleśniki po meksykańsku, które na szybko zrobiłam w sobotę
Pasja Smaku