długo leżakować zanim ją przerobimy nawet do pięknej jesieni. Z cukinii możemy przygotować mnóstwo przepysznych rozmaitości m.in.faszerowane, grillowane, sałatki, pikle, dżemy, keczupy, s osy a nawet ciasta. To warzywo to jeden z cenniejszych darów lata ;) Dzisiaj zapraszam Was lekki obiad, będę serwowała cukinie faszerowaną mięsem mielonym i ryżem. Przepis na cukinię również znajdziecie w kulinarnym magazynie Aromat(...)lekko ryż. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryki, majeranek. Mieszamy wszystko dokładnie. Szykujemy cukinię: myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wybieramy miąższ ze środka, pozostawiając około 2 cm brzeg. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C ustawiając grzałkę góra - dół. Powstałym farszem wypełniamy cukinię z taką dość obfitą górką. Posypujemy serem tartym lub w plasterkach. Pieczemy 25 minut
Życie zaczyna się w kuchniLubicie przekąski? Ja mam od czasu do czasu ochotę na „coś” do chrupania zwłaszcza gdy oglądam film lub swój ulubiony program. Przekąski zazwyczaj kojarzą
I LOVE LIFESkładniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pieprz sól 100 g kaszy jęczmiennej 700 g cukinii (cukinie kupujemy jak najmniejsze(...)potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Papryki myjemy, odcinamy góry kapeluszy (tylko część z gałązką), wyjmujemy pestki. Tak przygotowane papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka nie przykleja się do naczynia żaroodpornego, więc naczynia nie musimy niczym smarować. Ja papryki piekę 1,5 godziny w 175 stopniach. Po długim czasie pieczenia
Smak mojego domuDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na ziemniaczaną przekąskę. Świetnie nada się ona na przekąszenie czegoś przed telewizorem bądź na spotkanie z przyjaciółmi. Ziemniaki te to moja alternatywa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPaella jest jednym z najbardziej znanych dań z kuchni hiszpańskiej. Chociaż zawiera sporo składników jest całkiem łatwa do przygotowania. Problemem mogą być u nas owoce morza
Zakręcony Widelecplacuszki z dyni, więc postanowiłam je wczoraj przygotować. I to był dobry pomysł, bo wszyscy w domu zajadali je ze smakiem. Dynia jest naprawdę bardzo wszechstronnym warzywem i aż trudno mi uwierzyć, że tak wiele osób nigdy w życiu jej nie spróbowało.Składniki:około 2 szklanki upieczonej dyni*,2 jajka,około 1 szklani mąki pszennej(...)smacznie skomponowały się z placuszkami :)*Pieczona dynia.Dynię umyć, przekroić na pół i dłonią wydrążyć środek. Owinąć szczelnie folią aluminiową, ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku przez około 30-45 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 160 stopni. Przestudzić, rozwinąć z folii i łyżką wydrążyć miąższ. Jest to znacznie łatwiejsze niż obieranie
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 łyżki mleka 5 jaj łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao łyżka jogurtu naturalnego 200 gram sera twarogowego chudego aromat waniliowy 5
Mango PapajaFocaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze.Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn(...)góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakładam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut
prawdziwe jedzenieJest to najlepsze danie jakie można zabrać do pracy wraz z kromką razowego pieczywa, które również robię sama. Nie ma nic lepszego niż plaster pasztetu, do tego świeże warzywa i mam zdrowy obiad w pracy o godzinie 15:00... Tyle ile domów, tyle przepisów na pyszny pasztet. Ja ostatnio sporo kombinuję i staram się w jak najwięcej potraw "wcisnąć(...)konsystencję jaką lubimy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy 1/3 przygotowanej masy, następnie układamy suszone morele. Wkładamy pozostałą cześć masy, dobrze ugniatamy. Na wierzchu układamy orzechy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę i 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy pasztet do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Gotowe
Mango PapajaRewelacja! Idealna alternatywa ziemniaczków do obiadu, dlatego nie dodawałam boczku ani sera żółtego. Nie dość, że smaczne, to jeszcze tak łatwe do wykonania! Z czym podałam
Blondynka GotujeDomowego bulionu 1 tbsp Koncentratu pomidorowego 2 tbsp Octu ryżowego lub jabłkowego 1 tbsp Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych Olej kokosowy (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cebulę kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Po 2-3 minutach dodajemy do niej imbir i czosnek i smażymy kolejne 30 sekund uważając(...)bułki tartej lub panko (japońska bułka tarta, trochę grubsza niż zwykła). Pieczemy przez ok. 20-25 minut, na ostatnie kilka włączamy termoobieg by były chrupiące. Ja dodatkowo dodałem warzywa posypane przyprawą curry. Jeżeli chcemy możemy je równie dobrze usmażyć zamiast upiec. Kotleta kroimy w paski. Podajemy z klejącym ryżem i pieczonymi warzywami. Polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. The post
Oslov.blogu np. pizza na spodzie z kalafiora , chipsy z kalafiora i sera żółtego czy też placuszki z kalafiora ) ale nie mogę powiedzieć że to jest moje ulubione warzywo, czy nawet w top 10. Ale to danie jest wyjątkowe, kalafior zyskuje tu zupełnie inny wymiar smakowy. Musicie koniecznie spróbować. Nadwyżkę sosu wykorzystałam do pieczonego bakłażana, też z dodatkiem granatu(...)sosu tahini 5 ząbków czosnku (trzeba je upiec z kalafiorem) ok 5 łyżek wody ( lub więcej jak chcecie rzadszy sos) ⅓ łyżeczki soli Instructions Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kalafior umyć i pokroić na 1 cm plastry. Kłaść delikatnie kalafior na blasze, lekko skrapiając oliwą, soląc i pieprząc z obu stron. NA blachę wyłożyć też
Cooking for EmilyPulpety z batatów to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłku na wynos. Możecie je np. dodać do sałatki i polać sosem czosnkowym, albo zawinąć w tortillę z dodatkiem warzyw i hummusu. To świetny dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą(...)Bataty obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości. Wszystkie składniki zblenduj ręcznym blenderem. Formuj kulki średniej wielkości, obtaczaj w mące z cieciorki. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wskazówki Jeśli masa na pulpety będzie za rzadka, dodaj do niej mąkę z cieciorki. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Pulpety z batatów – zdrowy
Powiedz dietom nieSezon na rabarbar jest krótki, to warzywo nadaje wypiekom oryginalny słodko-kwaskowy smak. A najlepiej smakuje na kruchym spodzie, dodatek słodkiego biszkoptowego budyniu wspaniale przełamuje jego kwaśny smak. Klasyka która oczaruje domowników i gości ;) Składniki: Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 czubate szklanki mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki śmietany ¾ szklanki cukru(...)gotujemy z 4 łyżkami cukru tak jak w przepisie na opakowaniu na litrze mleka, gorący wylewamy na rabarbar, zmrożone ciasto ścieramy na tarce. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Całkiem zimne ciasto posypujemy grubo cukrem pudrem. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmalin, sos: 100 g czekolady, 100 g śmietany 36%, Marynata:wodę, cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połączyć wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę. Do masy dodać(...)oliwek z grzankami, pastą z czerwonej papryki i czarnych oliwek. Dorsz gotowany w ziołach z kaszą burgul i dressingiem na bazie czarnych oliwek. Pierś kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami. Wszystkie dania zostały przygotowane z użyciem Hiszpańskich oliwek. zastawa
królestwo garów