Sałatka Cobb-amerykańska sałatka z resztek 272Sałatka Cobb to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest to typowa sałatka z resztek lub sałatka dla kogoś kto nie wie na co ma ochotę w danej chwili. Niewątpliwie sałatka Cobb zadowoli mięsożerców, bo znajduje się w niej i kurczak i boczek obok awokado, jajek i pleśniowego sera. Tradycyjna sałatka nie zawiera zbyt dużo sałaty ale dla mnie sałatka bez zieleniny
codojedzenia
“Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja 189użyć octu jabłkowego. Ciekawy jest też manifest Nowej Kuchni Nordyckiej, w którym kucharze (w tym autor tej książki) deklarowali wierność takim wartościom jak czystość, świeżość, prostota, etyka i poszanowanie zwierząt, które będą jedzone, sezonowość, lokalność i zdrowe jedzenie. Co bym ugotowała z tej książki? Bardzo podobają historie opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt
Ugotowane pozamiatane
Quesadilla – tortilla z serem i czarnym bzem 178Tortilla swoją wielką karierę zrobiła w kuchni meksykańskiej, skąd pochodzi. Popularne pieczywo dotarło i do nas i równie mocno je kochamy. Tortille faszerować możemy praktycznie wszystkim i chyba właśnie to sprawia, że trudno jej nie lubić, skoro to co lubimy możemy do niej włożyć, zapiec i schrupać. Tradycyjna tortilla to wytrawne danie, dziś jednak postanowiłam złamać ten schemat i przygotować
Jadło i czytadło
Blok czekoladowy 280Jestem z tego pokolenia co się zajadało pysznym blokiem czekoladowym zrobionym z "niebieskiego" mleka :) Ile łyżek wyjadałam na sucho tego mleka ciężko zliczyć. Taka nasza wypasiona
Basia w kuchni
Chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży 214Mamy rok 2014 a w piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu
Basia w kuchni
Herbata Sir Williams 165Ostatnio dostałam do testowania wspaniałe herbatki. Herbata Sir Williams cechuje się wspaniałym aromatem, zapachem i kompozycją wielu smaków. Ceylon Gold-Ekskluzywna mieszanka złotych pąków i
Aga w kuchni
Sobota w kuchni 203Już dawno temu spędziłam sobotnie przedpołudnie w kuchni – ostatni raz na początku grudnia. Przyznam, że tęskniłam, bo sobota, to nie to samo co popołudnie w środku tygodnia. Nie żebym żałowała 6 weekendów, które spędziłam w szkolnej ławce, bo wiedza o jedzeniu jest równie ważna, jak samo jedzenie :) Paliwa na cały dzień dostarczyło klasyczne śniadanie – bułka z pastą(...)placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje
Kucharzyca
Gniazdka spaghetti z mozzarellą 196dente, niesamowity sos z pomidorów (zapomnijcie o tym z paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka spaghetti z mozzarellą to niezwykła alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Składniki: ok. 300-400 g makaronu spaghetti (może też być bucatini, tagliatelle, bigoli, linguine, perciatelli) 1-2 puszki pomidorów (w zależności od tego ile chcecie uzyskać sosu, ale 1 powinna(...)tartym parmezanem. Możecie także do sosu pomidorowego do gniazdek spaghetti z mozzarellą dodać trochę mielonego mięsa wołowego. Post Gniazdka spaghetti z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 182otrzymałem pyszne wakacyjne danie . Jeśli lubicie smaki kuchni greckiej, to za pewne moja dzisiejsza potrawa przypadnie Wam do gustu. Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej
kulinarnyJa
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 182otrzymałem pyszne wakacyjne danie . Jeśli lubicie smaki kuchni greckiej, to za pewne moja dzisiejsza potrawa przypadnie Wam do gustu. Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej
kulinarnyJa
Hutspot 192Zarówno tulipany jak i konopie są używane w kuchni, ale nie o tym, tym razem. Wiadomo, że są jeszcze wiatraki, sery i drewniaki, ale ja zwróciłem uwagę na inną rzecz :) Holenderskie dania doskonale pasują na mojego bloga, bo, jak mawia stare przysłowie: Holender to Szkot wyrzucony za skąpstwo :) Hutspot to tradycyjna potrawa holenderska, którą ma pochodzenie hiszpańskie. Kiedy Holendrzy pokonali
Kryzysowa Książka Kucharska
Udziec koźlęcia pieczony z młodymi warzywami w śmietanie 288Jedliście kiedyś kozę? Ja tak i mięso to bardzo mi smakuje. Nie znam się za dobrze na ,,obróbce" mięsa innego niż dostępna nam tradycyjnie wieprzowina czy
sierotka maRysia w kuchni
Rosół z kurczaka z Makaronem Międzybrodzkim 256wcześnie, więc pomyślałam, że dobrze byłoby rozgrzać się tradycyjnym domowym rosołkiem. Ponieważ prawdziwa wiejska kura akurat w tym momencie była dla mnie nieosiągalna, na szybko zorganizowałam bazarowego kurczaka. Wiem, że rosół teoretycznie każdy ugotuje, ale w praktyce różnie to bywa. Właśnie przypomniała mi się książka Piotra Galińskiego „Taniec z garami – kuchnia na moją nutę”, w której bardzo humorystycznie, z olbrzymią
Kuchenne zapiski Edyty
WARZYWNE CHIPSY 184Dziś kończy się rok 2014, jaki był? Dla mnie całkiem łaskawy, no może z wyjątkiem kilku zdrowotnych dolegliwości. A jaki był dla Was, zrobiliście już rachunek
Kuchnia w opałach
Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli. 241Placki ziemniaczane podawane najczęściej na słodko, przynajmniej w moim domu rodzinnym. Ja lubię też wersje bardziej wytrawną. Konfitura z czerwonej cebuli niby tylko cebula niby nic
Basia w kuchni
Wegetariańskie śniadanko do pracy 179Dziś po raz pierwszy miałam do czynienia z pasztetem 100% roślinnym Polsoja. Trzymałam w dłoni, małe zgrabne pudełeczko .W opinii wielu konsumentów jest to najsmaczniejsza na
Z Kuchni Do Kuchni
Jaglany krem czekoladowo-migdałowy 197Jeżeli tęsknicie za czekoladowymi kremami na kanapki mamy dla Was ich zdrowszy odpowiednik - głównym składnikiem jest kasza jaglana -"doprawiona" kakao i migdałami. Można stosować ją tradycyjnie
Bananowe Pole
Wstęp do feijoady.... 183Jeśli smaki Brazylii to oczywiście feijoada, ale na przepis jeszcze przyjdzie czas. To co dzisiaj zaprezentujemy to Feijão tradicional, czyli fasola przygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca
Smaki Brazylii
Kiszka z młodych ziemniaków z olejem rzepakowym. 209Przysmak Podlasia wraca w innej odsłonie. Na wiosnę przygotowany z młodych ziemniaczków dodatkowo wzbogacony odrobiną kiełbasy jałowcowej GTS. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że kiszka jest lżejszą
Malinowe Pocałunki