tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:57/100)

Marokańskie kuleczki drobiowe. 525

inaczej, stęskniłem się za kulinarnymi podróżami i przygodami (zwłaszcza w naszym zgranym duecie :)). Kuchnia marokańska jako pierwsze zadanie w nowym roku była dla mnie małym zaskoczeniem. Bardzo miłym jednak, bo lubię smaki południa, a szczególnie, gdy wokół szara, zimowa aura. Po dużej porcji tzw. tradycyjnych dań, to będzie prawdziwe odświeżenie i orzeźwienie dla naszych kubków smakowych. A skoro mowa

zadanie-gotowanie
Szare kluski 184

pyry zaczęły w tamtym rejonie robić karierę. Poszukałam i rzeczywiście odnalazłam przepis w "Najnowszej kuchni polskiej" Marty Norkowskiej z 1904 roku. Tam pojawiają się jako "Kluski kładzione z surowych kartofli". W 2007 roku szare kluski (zwane też nagusami, kulankami, skubankami, kulachami) trafiły na Listę produktów tradycyjnych ( klik ). Według informacji zawartych na tej stronie kulanki do dziś "w domach i restauracjach

Pełny talerz
Pierogi, pierożki...... 149

mnie dzisiaj pierogowo. W kuchni praca od samego rana. Bardzo pierogowo, bo powstały trzy wersje pierogów. Po zamrożeniu, będą doskonałe w każdej chwili jeśli tylko będzie ochota na pierożki. W tym poście ruskie, czyli polskie tradycyjne. Zapraszam. SKŁADNIKI: Ciasto:  1 kg. maki  2 łyżki oleju,  3 jajka ( jedno całe 2 żółtka),  1 szklanka gorącego mleka

W kuchennym oknie Ewy
Fit pierożki z kalarepy z farszem paprykowym 170

Kalarepę bardzo lubię i choć rewelacyjnie smakuje nawet w najprostszej wersji pokrojona w słupki, to absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować poniższy przepis. Ba

Roślinna - blog wegański
PARÓWKI W CIEŚCIE PAPRYKOWYM 144

Oto pomysł jak urozmaicić zwykłe parówki, aby smakowały niebanalnie. Prosty przepis na parówki na patyku w ostrym cieście paprykowym - super przekąska na imprezy lub kolację. Gdy

Kuchnia MagdaLeny
Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano 143

Po obejrzeniu programu " Po prostu po Włosku ", nie mogłam się oprzeć żeby nie zrobić swoich pierożków.  Tradycyjne włoskie tortellini podaje się z sosem pomidorowym zaś

Apetyczna babeczka
Pizza Prezydentowej 132

                           

Kuchnia Prezydentowej
Zupa z leśnych grzybów 176

Jako że dostałam w prezencie świeże podgrzybki, postanowiłam zrobić z nich tradycyjną zupę grzybową. Miałam z początku lekkie obawy, bo kompletnie nie znam się na grzybach

My Culinary Art
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 171

poza nim. Każdy wypad pozwala nam się oderwać od dnia codziennego, na chwilę zapomnieć o troskach, spojrzeć na wszystko z innej perspektywy, poznać nowe miejsce, ludzi, zwyczaje, tradycje, kuchnie. Każda podróż nas czegoś uczy, oswaja świat. Pozwala nam się nim zachwycać, bo w nieznanym miejscu wszystko przyjmujemy na nowo, dostrzegamy to, na co miejscowi nie zwracają uwagi. Zaś po powrocie(...)Madeira, tradycyjny haft ręczny i uprawa bananów. Wspomniane banany to zupełnie inne w smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana, czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze

Taste Of My Day
Bułki z czerstwych bułek 111

bułek nie znajdziecie nigdzie :P. Jakiś czas temu na parapecie w mojej kuchni leżały kilkudniowe bułki, z których jak zwykłe byłaby bułka tarta. Ja jednak miałam dla nich inne plany ;). Zrobiłam bułki z bułek- tak z tych suchych czerstwych bułek z parapetu! Smak? Jak tradycyjne pszenne bułeczki, ale z ciekawym kawowym posmakiem. Serdecznie polecam!     Składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Kmichi jeon i marchew po koreańsku 134

Koreańczyków do centralnej Azji. Mieli tam ogromny problem ze zdobyciem swoich tradycyjnych składników. W ten sposób kimchi dodawane do jeon zastępowane były kiszonymi ogórkami, a jeśli chodzi o jedzenie na surowo, to powstała marchew po koreańsku. Potrawa ta na dobre zadomowiła się w kuchni byłego ZSRR, o czym nie raz się przekonałem :) Składniki: - kimchi (lub ogórki kiszone jeśli robimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Róże karnawałowe mojej babci 452

róże karnawałowe. Przypomniałam je sobie podczas weekendu u moich rodziców. W tej samej kuchni, w której robiłam je z babcią przygotowałam z dziećmi te cudne ciasteczka. Moja wersja zamiast wiśni z babcinej konfitury ma na środku lśniące, wściekle czerwone kandyzowane czereśnie - taki współczesny akcent w tradycyjnym przepisie.   Skł adniki:  2 pełne szklanki mąki pszennej 1 szklanka gęstej śmietany

Kulinarne Inspiracje
Gołąbki w sosie pomidorowym 122

Klasyczne gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich wracam. Przyznaje- nigdy ich sobie nie odmawiam. Kocham te z kaszą gryczaną i kozim serem , ale te tradycyjne to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja babcia (zresztą trzeba przyznać, że gotowała najlepiej na świecie nie tylko

Wielki apetyt
BUŁKI Z PATELNI 192

jest z bułeczkami z patelni z przepisu z bloga  Z Kotem w kuchni BLOG I PRZEPIS TUTAJ.  Robi się je szybciutko, smaży na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej i w smaku są pyszne. Mimo, że nie wyrastają mocno, są puszyste w środku i smakiem przypominają tradycyjne bułki wielozbożowe. Przepis na 3 duże bułki: 6 łyżek otrębów niemielonych 2 łyżki

Walijskie Pichcenie
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 170

amerykańska, tajska czy hiszpańska, ale są też kursy zawodowe dla kucharzy czy grillowanie (przy takim pięknym ogrodzie nie ma co się dziwić, że grillują). Ja byłam na warsztatach kuchni włoskiej.   Co dobrego nauczyłam się robić? W menu znalazł się przepis na cały obiad w stylu włoskim, który może być gotowym zestawem popisowym, który zaserwujemy gościom, kiedy odwiedzą nas, żeby(...)kursie. Możemy zacząć przyjęcia od późnego śniadania na który podamy frittatę a potem przejść płynie do obiadu. Co było pysznego? Frittata z warzywami i serem Warzywna zupa Minestrone Tradycyjne cannelloni z mięsem, warzywami, beszamelem z winem i sosem pomidorowym Affogato czyli waniliowe lody „utopione” w espresso z sosem karmelowym Tym co wyróżnia kurs na którym byłam, to że prowadzący daje

Ugotowane pozamiatane