Święta to z pewnością wyjątkowy czas, na który większość z nas czeka z utęsknieniem, aby móc spróbować tradycyjnych potraw. W przypadku świąt Wielkanocnych oparte są one
Roślinna - blog wegańskiJestem wielkopolanką, więc trudno nie lubić tej potrawy - myślę że często gości również na Waszych stołach. Wariacji przepisu na gzik jest bardzo wiele. Tradycyjnie podaje
Kuchnia BeatyKolejny raz uraczę Was przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z
Szybko SzybkowarCebularz to jeden z najpopularniejszych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia. Cebularze jako pierwsi zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Potem receptura rozprzestrzeniła się po całej Lubelszczyźnie. Przed wojną był wypiekany(...)sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka, a Kaszubi z ruchanek. W 2007 roku lubelski cebularz trafił na listę produktów tradycyjnych. Jest jednym z najbardziej popularnych i rozpoznawalnych produktów Lubelszczyzny.Smak wyrobu z każdej piekarni jest nieco inny, jednakże zarówno rzemieślnicy, których piekarskie tradycje sięgają okresu okupacji, jak i zakłady prowadzące działalność od niedawna
Grahamka, weka i kajzerkapomidorowego (można jeszcze taką dostać w Słupsku na Wojska Polskiego :) ). W czasach PRL-u powstawały nawet dania kuchni chińskiej z ograniczonych produktów dostępnych wtedy w naszym kraju. W tej sytuacji moje danie jest w pełni uzasadnione :) Jako pity użyłem tradycyjnego naleśnika, hummus zrobiłem z powszechnego u nas grochu, a oliwki według XIX wiecznej receptury z niedojrzałych śliwek. Składniki: Oliwki
Kryzysowa Książka Kucharskainwazyjnym. W 2000 r. w Nowej Zelandii została uznana za organizm niepożądany. Undaria jest szeroko wykorzystywana w kuchni japońskiej i koreańskiej (tam znana jest pod nazwą miyeok). We wschodniej medycynie ten glon uważany jest za panaceum na wiele schorzeń. Tradycyjnie podaje się go np. matkom tuż po urodzeniu dziecka w celu wzmocnienia organizmu. Ostatnie badania dowodzą, że zawarta
W SMAKpałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand - spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy, popularna również w krajach byłej Jugosławii
W Mojej Kuchni LubięJedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych
Kolizje Smakówgroszku. Zapraszam!Przepis zaczerpnęłam ze "Smaków południowej Italii" Marleny de Blasi. Ta książka jest niezrównana jeżeli chodzi o kuchnię południowych Włoch. Wciąż mnie zadziwia, jak ciekawe i nietuzinkowe przepisy mogę w niej znaleźć. Według Marleny de Blasi omlet przyrządzany jest tradycyjnie z bruscandori, czyli pędami chmielu zwyczajnego w okresie Wielkanocnym. Ale można je zastąpić cienkimi pędami zielonych szparagów, do których
Chilli Czosnek i OliwaŚwiąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki, czy krokiety z kapustą i grzybami.Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam.Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami:Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli(...)ziarnami sezamu. Rogaliki z kapustą i grzybami pieczemy ok. 25- 30 minut w 170 stopniach.Smacznego!The post Rogaliki z kapustą i grzybami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest tradycyjny przepis na indyjski chlebek smażony w głębokim tłuszczu. Idealny do indyjskich dań oraz zup. Z tej porcji wychodzi 12 małych chlebków indyjskich. Mąkę pszenną
Kuchnia PokoleńBardzo popularny w polskim menu schab najczęściej gości na moim stole w weekendy. Mięso jem rzadko, ale ten przepis musi koniecznie być na blogu. Tradycyjny schab
Moja smaczna kuchniaTym razem zapraszam Was do spróbowania łososia z chrupiącą, aromatyczną, ziołową skórką. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, i stanowi urozmaicenie w porównaniu z tradycyjnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. U mnie w wersji pieczonej w piekarniku, które upiekłam w dużym
Marta GotujeZebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie
Karo in the KitchenSzybka, pożywna i banalnie prosta w wykonaniu - drobiowa potrawka. Delikatne mięso z kurczaka duszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana z
Kuchnia EllieNajprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych
w kuchni i w ogrodzie