tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:50/100)

Zupa z czosnku niedźwiedziego 210

stanie wzmocnić również człowieka. Należy jednak zaznaczyć, że czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią. Czosnek niedźwiedzi dzięki swoim walorom znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Regionalne Smaki. LUTY. Zaproszenie 162

będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem ,   potrawę kuchni wielkopolskiej. W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem. Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj . Potrawę gotujecie w wybranym

Codziennik Kuchenny
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 301

ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako bazę otwartych kanapek a nawet jako alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan.   Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni

Karo in the Kitchen
MASŁO KLAROWANE, GHEE - PRZEPIS KROK PO KROKU 208

tolerowane przez osoby uczulone na laktozę mleka (białko już raczej nie... ) Bardzo popularne w kuchni indyjskiej i pakistańskiej.  Coraz bardziej popularne także i u nas. Kiedyś trudno dostępne, teraz do kupienia chyba w każdym sklepie spożywczym. Do klarowania kupujemy dobre jakościowo masło (ja tradycyjnie kupuję masło z ukwaszonej śmietany, nie ma sobie równych) wybór masła pozostawiam jednak Wam, ważne

Smaczne Zdrowe
Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą z mango 560

pora na odchudzenie naszego menu. Czytałam ostatnio najnowszą książkę Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit", (recenzję znajdziecie tutaj) i tak oto powstał przepis zainspirowany tą książką.Chciałam, aby sałatka zawierała minimalną ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam podać grillowanego kurczaka, a nie smażonego na tradycyjnej patelni. Do niego idealnie pasuje grillowany świeży ananas, a wszystko jest wykończone lekko pikantną

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze przepisy z blogów # 5 | Ciasta na Wielkanoc 191

Szukacie wiosenno-wielkanocnych inspiracji na ciasta? Jeżeli tak, zapoznajcie się koniecznie z poniższymi propozycjami. Wybrałam dla Was najpiękniej wyglądające propozycje z polskich blogów kulinarnych – od

Kuchnia Bazylii
Chipsy z fioletowych ziemniaków 208

Widzieliście kiedyś fioletowe ziemniaki? Ostatnio znalazłam je w jednej z sieci marketów i nie mogłam się powstrzymać przed ich kupnem. Tak bardzo byłam ciekawa czy smak

Kuchnia Bazylii
MARYNOWANY ŁOSOŚ W PRZYPRAWACH ( SUROWY ) 146

Karnawał trwa, ostatki już całkiem niedługo... Zachęcam Was dzisiaj do fajnej przystawki, która idealnie sprawdzi się, podczas tak chętnie urządzanych w tym czasie domówek. Uważam, że

Kuchnia w opałach
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 157

Ostatnio przebywałam u babci na wsi. I po powrocie do domu zatęskniłam do swojskich smaczków z dzieciństwa. Do smaków nieprzekłamanych i naturalnych . Stąd też mój dzisiejszy

Z Kuchni Do Kuchni
Serowe kotleciki z piersi kurczaka. Delikatne i smaczne :) 49734

Bardzo delikatne kotleciki. Mięsko z piersi kurczaka połączone z serem, doprawione czosnkiem, rozpływa się w ustach. Smakuje i dużym i małym. Robi się je dużo szybciej

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 208

Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam

Szefowa kuchni
Tiramisu - przepis tradycyjny 211

się domyślacie ;) I tak to tiramisu chodziło za mną i chodziło. Dobre, kremowe, tradycyjne. Na bazie surowych jajek, nie inaczej. Oszukane tiramisu jadłam tylko będąc w ciąży. Najważniejsze to powolne wmieszanie mascarpone i białek do żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu z broszury "DESERY - nowa kuchnia włoska". Składniki: naczynie szklane lub ceramiczne o wymiarach 20x15 cm 24 szt. biszkoptów

bistro mama
Pasztet z fasoli 292

mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli: 400 g białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera(...)fasolą, grzybami, selerem, cebulą oraz jabłkiem dodajemy jajka, olej, musztardę i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem (fasola jest dość mdła, więc pasztet potrzebuje ciut więcej soli w porównaniu do tradycyjnego pasztetu). Blendujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ja po tym etapie zawsze próbuję czy jest odpowiednio doprawiony. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na wierzchu ułożyłam dodatkowo liście

Poezja smaku
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 225

maśle orzechowym. Zaczęło się niewinnie i zapewne tradycyjnie bo od babcinej szarlotki. Do tej pory uważam połączenie cynamonu i jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny

peanutbuttermonster
Kotlet de Volaille 1043

Kotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na

KUCHNIA POLSKA
Zrazy schabowe z ogórkiem, boczkiem i chrzanem 219

Kolejne proste w wykonaniu i, jednocześnie, ciekawe w smaku danie.  Łatwy, smaczny i odmienny sposób na podanie zwykłego schabowego.  No i danie to jest

Ze smakiem bez glutenu
Cock-a-leekie. Zupa porowa z suszonymi śliwkami. 216

Przepis na cock-a-leekie pojawia się już w pismach z XVI w. To jedna z najbardziej tradycyjnych szkockich zup obok cullen skink , czyli zupy z

zadanie-gotowanie
Tarta Tatin z gruszkami 200

Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć

Smakowity Blog Kulinarny
Jeszcze jeden mazur dzisiaj...z kokosową pianką 171

W mojej rodzinie na Wielkanoc mazurka zawsze piekła babcia, oczywiście najlepszego! Tym razem jednak sama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Prażonki, pieczonki w warunkach domowych 174

Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na

My Culinary Art
JAJKA MARYNOWANE 208

telefonów komórkowych, internetu i tych wszystkich wynalazków bez których sobie życia nie wyobrażamy. Kuchnia amiszów jest przede wszystkim sezonowa i zdrowa, używają wysokiej jakości produktów, które sami wytwarzają więc są wolne od chemii, sztucznych nawozów, randapów i cholera wie czego jeszcze. Kobiety gotują tradycyjnie, zdrowo i pysznie :)  Wspomagałam się przepisem z książki The Homestyle Amish Kitchen Cookbook. SKŁADNIKI

Kuchnia bezglutenowa Loli
Domowa pizza na grubym drożdżowym cieście 287

Mamy w Łodzi taką fajną pizzerie do której jeszcze moi rodzice chodzili za czasów narzeczeństwa - Papa Lolo na Piotrkowskiej 196, ów pizzeria ma w swojej

Piekielna Kuchnia Pati
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 163

się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane w takich krajach jak Włochy, Francja i Hiszpania. W tym roku postanowiłam jednak ugryźć temat inaczej. Mam zamiar przedstawić Wam kilka pomysłów na jadalne prezenty inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Zaczniemy od domowej soli ziołowej , a dokładniej soli morskiej aromatyzowanej ziołami i przyprawami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi pieczone z mięsem 250

Mięso  gotowane pozostało mi z  wywaru mięsnego, który sobie ugotowałam jako bazę do zup i sosów. Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się

O kuchni z uczuciem
Domowy budyń orzechowy 352

Czekoladowy, waniliowy, śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocami, z dżemem, z syropem- tradycyjny budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co

peanutbuttermonster
Zupa szczawiowa 173

Kuchnia polska jest smaczna i aromatyczna, chociaż bywa uznawana za przesadnie tłustą i ciężką. Właśnie dlatego chcę udowodnić, że można ugotować nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych

W poszukiwaniu inspiracji
jajka z łososiem... 236

Składniki: jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, łosoś wędzony 15 dag, rzodkiewka 1 duża, szczypiorek 6 łodyg, koperek 1 łodyga, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez

W Mojej Kuchni Lubię