W mojej rodzinie na Wielkanoc mazurka zawsze piekła babcia, oczywiście najlepszego! Tym razem jednak sama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na
My Culinary Arttelefonów komórkowych, internetu i tych wszystkich wynalazków bez których sobie życia nie wyobrażamy. Kuchnia amiszów jest przede wszystkim sezonowa i zdrowa, używają wysokiej jakości produktów, które sami wytwarzają więc są wolne od chemii, sztucznych nawozów, randapów i cholera wie czego jeszcze. Kobiety gotują tradycyjnie, zdrowo i pysznie :) Wspomagałam się przepisem z książki The Homestyle Amish Kitchen Cookbook. SKŁADNIKI
Kuchnia bezglutenowa LoliMamy w Łodzi taką fajną pizzerie do której jeszcze moi rodzice chodzili za czasów narzeczeństwa - Papa Lolo na Piotrkowskiej 196, ów pizzeria ma w swojej
Piekielna Kuchnia Patisię niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane w takich krajach jak Włochy, Francja i Hiszpania. W tym roku postanowiłam jednak ugryźć temat inaczej. Mam zamiar przedstawić Wam kilka pomysłów na jadalne prezenty inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Zaczniemy od domowej soli ziołowej , a dokładniej soli morskiej aromatyzowanej ziołami i przyprawami
Chilli Czosnek i OliwaMięso gotowane pozostało mi z wywaru mięsnego, który sobie ugotowałam jako bazę do zup i sosów. Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się
O kuchni z uczuciemCzekoladowy, waniliowy, śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocami, z dżemem, z syropem- tradycyjny budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co
peanutbuttermonsterKuchnia polska jest smaczna i aromatyczna, chociaż bywa uznawana za przesadnie tłustą i ciężką. Właśnie dlatego chcę udowodnić, że można ugotować nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, łosoś wędzony 15 dag, rzodkiewka 1 duża, szczypiorek 6 łodyg, koperek 1 łodyga, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez
W Mojej Kuchni Lubięjedynie jako element ozdobny. Tak się przyjęło, że jest to jeden z symboli Wielkanocy i przez pozostałą część roku jest o niej głucho. Tymczasem warto zrobić krok dalej, poza tradycyjne skojarzenia i odkryć w tej zielonej, drobnej roślince prawdziwy skarbiec zdrowia. To cenne źródło witamin i mikroelementów. Ma oryginalny, pikantny smak, ostry zapach i niepozorny wygląd. Wystarczy dobre masło, odrobina(...)doprawiamy solą i mieszamy do momentu, aż sól się rozpuści. Do masła dodajemy rzeżuchę i drobno posiekany szczypiorek. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniJeden przepis na małosolne już jest, ale tradycyjny, w zalewie. Kusił mnie jednak sposób "na sucho", a dokładniej mówiąc kusił mnie ich wygląd. Bo jak ogórek
Kuchnia w czekoladzieNaleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych
Oryginalny smakDoskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się
Kuchnia z widokiem na ogródŚwiętowanie 13 rocznicy - odsłona druga. Kto nie lubi po pysznym obiedzie, zjeść coś słodkiego? Na wczorajszy wieczór (trochę za namową mojej córki), przygotowałam pyszne eklerki z
Kuchnia w opałach