tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:43/100)

Rolada śląska 120

Wołowa rolada, modro kapusta i kluski polane przepysznym sosem to tradycyjny śląski obiad przygotowywany przeważnie tylko w niedzielę. Nie można powiedzieć że nie są pracochłonne (razem

Mechanik w kuchni
Ciasto Wilgotne usta Zośki 129

Chyba każdy zna to ciasto, choć pod różnymi nazwami, a raczej imionami mu przypinanymi. Tradycyjna wersja tego ciasta jak dla nas jest zbyt sucha. Postanowiłam, więc

Nie tylko w kuchni
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 196

Lepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z

Moja smaczna kuchnia
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 160

Jeśli mogłybyśmy wybrać tylko jedną potrawę, którą będziemy jeść do końca życia, dzień w dzień, to na liście dylematów mocno ulokowałyby się pierogi. To danie, które

Wypisz Wymaluj
Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem 159

Krupnik to jedna z tych zup, do których chętnie sięgam w zimnie dni. Jest bardzo sycąca i rozgrzewa prawie tak dobrze jak rosół. Nie wiem jakie

PatiGotuje
Faworki francuskie (eksresowe) 137

faworki francuskie to już totalny hit, który nie przyszedł mi samej do głowy, a wypatrzyłam go u Kasi z bloga Kuchnia Bazylii . Prawda, że mistrzostwo? :) no już prościej i szybciej być nie może! :) Te faworki od tradycyjnych są niewiele lżejsze, bo ciasto francuskie to jednak do fit nie należy ;) ale są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu nie nasiąkają gorącym

Kolorowy Przepisownik
Leczo 160

najbardziej znanych potraw kuchni europejskich należą zbliżone do siebie składnikami, sposobem wykonania i przeznaczeniem francuskie ratatouille , włoska peperonata oraz tradycyjnie węgierskie, ale dobrze znane również na Wisłą, leczo. Wszystkie z nich zawierają paprykę, pomidory i cebulę, przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia

Kulinarna Pokusa
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 143

grubą i smaczną warstwę ułożoną na nim.Tym razem nasza pizza liznęła orientu. Mieliśmy ochotę na coś nietypowego, mocno odbiegającego od napisu "tradycyjne", więc powstało to połączenie, które okazało się strzałem w 10-tkę. Warto jest wnieść do kuchni te aromaty i ten smak. Matka i córka polecają. SKŁADNIKI NA FARSZ ORIENTALNY:- kukurydza - pół puszki- ananas - pół puszki- pędy

Wypisz Wymaluj
Gotujemy z Formułą, czyli moqueca i farofa 183

tydzień spędzamy wraz Darią w Brazylii. Tak, Gotowanie z Formułą rozkłada kuchnie w São Paulo. Z tej okazji chciałam przedstawić Wam moqueca, która świetnie komponuje się z tradycyjną farofa. Moqueca z farofa – prawda, że brzmi kompletnie niepoważnie? Może właśnie dlatego się na nie zdecydowałam. Nie wiem

Gotuj z Blue Raven
Współpraca z firmą Skworcu 188

której się ją przygotowuje. Można je również przyrządzić w zwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem. 2. Curry to przyprawa rodem z Indii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów

Słodkości i nie tylko
Galaretki drobiowe z kurczaka 447

Drobiowe galaretki , najlepiej z kurczaka, są jedną z tradycyjnych potraw na polskich stołach. W mojej rodzinie są od kiedy pamiętam Polecam zarówno na co dzień, jak i od święta! Można przygotować je co najmniej dzień wcześniej, dzięki czemu będziemy mieć więcej czasu przed przybyciem gości Składniki: (na ok 20 galaretek) 1 kurczak (ok 1.5 kg) 2 marchewki natka pietruszki pieprz(...)wyciągnąć galaretki z pojemniczków, należy obkroić je dookoła wąskim nożem. Przygotować do podania pojemniczek z octem. Smacznego! Post Galaretki drobiowe z kurczaka pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Szpajza i trzy znaki smaku 118

Szpajza to tradycyjny deser jajeczny, dobrze znany na Śląsku oraz na Kaszubach, bez którego kiedyś nie mogła się odbyć żadna większa uroczystość rodzinna. Przez długi czas kuchnia Pomorska i Śląska pozostawała pod silnymi wpływami niemieckimi, co zauważyć można w nazewnictwie potraw w obu regionach. Wśród deserów popularny był właśnie krem jajeczny, który na stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej(...)wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można przygotować w wielu wariantach smakowych. Jednak najbardziej klasyczne smaki szpajzy to cytrynowy i czekoladowy.O co chodzi z tymi "znakami smaku"? Już wyjaśniam. "Trzy Znaki Smaku" to kampania informacyjna MRiRW oraz ARR, która ma na celu między innymi promowanie regionalnych i tradycyjnych produktów spożywczych. W moim deserze wykorzystałam

Smakowity Blog Kulinarny
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA 361

English Version Inne nazwy: sałatka warzywna, rosyjska, olivieh salad (wersja perska z gotowanym kurczakiem) i Olivier salad.  Kocham sałatkę jarzynową! Lubię jeść ją na świeżym

Przepisy Aleksandry
Fusilli z ragu alla bolognese 193

Bolognese – to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać(...)słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam to z FUSILLI MALMA klik , bo genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie Marchewkę należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić

Z Kuchni Do Kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 161

  Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chilli, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania