Kiedy tylko pod koniec kwietnia na straganie pojawiają się świeże ogórki gruntowe, u mnie w domu zaczyna się sezon na ogórki małosolne i kiszone. Dwa lata
PatiGotujeMazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne więc jego również nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. U mnie w tym roku jeden większy w kształcie jajka i trzy
Kolorowa kuchnia ElkiLawasz-to tradycyjny ormiański chleb. W 2014 został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, czyli dobra podwalina,żeby posmakować tego dobrodziejstwa. Dopełnieniem będzie, iż w wierze
Kopystką po garachGruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem Kuchnia gruzińska jest mi obca , dopiero zaczynam ja odkrywać i misze przyznać , że warto . Bogactwo kulinarne tego regionu i pomysłowość niektórych potraw
Ogrodnik w podróżyZapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów: sojowego,rybnego i
potrawyregionalneOstatnio na śniadanie znów zamarzyła mi się odmiana od tradycyjnej kromki z masłem i dodatkami. Lato w pełni, a w mojej kuchni zawsze znajdą się jakieś pyszne owoce i inne zdrowsze dodatki. Wyobraźnia kulinarna poszła w ruch i... tak powstał ten kokosowo-owocowy deserniczek śniadaniowy. Skąd ta nazwa? Spójrzcie na przepis, a na pewno się domyślicie :) Spróbujcie, takie śniadanie naprawdę
Słodkie okruszkiChleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zrodlo: www.saintbest.pl *przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno
w mojej kuchniJabłka królują o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać z ogromnej ilości gatunków.Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka z krateczką, którą większość z Was kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być. Babcina szarlotka z kratkąSkładniki:Ciasto:400 g mąki krupczatki200 g schłodzonego masła1 jajko2 żółtko1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku
Mania GotowaniaŻurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny..Składniki:na 4 osoby:1kg białej kiełbasy surowej20 dag
Z Majeczką w kuchniKalafior to cenne źródło wielu witamin i mikroelementów. Nie musi być tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o sylwetkę.Nieodłącznie
Anioły w kuchniNie przepadam za tradycyjnymi mielonymi, ale chyba już o tym wiecie. Lubię je urozmaicać, dodawać nowe, ciekawe składniki, łączyć smaki w coś zupełnie innego. A Wy
Pasja SmakuNa Świętego Marcina króluje gęsina . Wracamy do tradycji . Gęś pewnie stanie się znów tradycyjnym daniem na dzień 11 listopada. Mam z tym pewien problem. Kupiła bym
Buniabaje w kuchnidopiero wpis Pawła Opydo z bloga Zombie Samuraj zwrócił moją uwagę, że coś tam się zmieniło. Przede wszystkim, jednak, uświadomiłam sobie, że ja już prawie nie czytam tradycyjnych portali internetowych. Jako, że człowiek egocentrycznym zwierzęciem jest, stawiam dalej idącą tezę, że to nie tylko moja przypadłość, ale w ogóle zaczyna się odpływ czytelników z portali internetowych w kierunku(...)taką pasją jak ja, więc chciałabym przełamać kilka mitów o blogach . Być może blogerzy kulinarni zafiksowani na tematyce kuchni też dowiedzą się z tego tekstu czegoś ciekawego. Potrzeba napisania tego posta wynika również z mojej frustracji związanej z tradycyjnymi mediami. Może też to czujecie? Mam wrażenie, że portale internetowe zamieniły się w tabloidy i często nawet teksty pogłębiające jakiś
W kuchni wieczoremReceptōw na moczka je tyla, 1 co zortōw 2 piwa abo modeli szczewikōw 3 (nojważniysze to do kołżdego znojś odpowiednie porównanie ). Kołżdo 4 familia 5 sie
Chop w kuchniWitajcie :) Dzisiaj poszaleliśmy i pomieszaliśmy kuchnie z rożnych stron świata. Postanowiliśmy połączyć trzy kontynenty: Azję, Europę i Amerykę. Co Wy na to ?? Pierwsze to Indie i tradycyjna przekąska spotykana w całym kraju :) Samosy : przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa. Kolejny jest Meksyk, który słynie z niezwykle różnorodnej
vegetanie