tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:33/100)

Kotleciki z siekanego schabu 518

Wczoraj były tradycyjne kotlety schabowe. Dzisiaj też jest schab, ale aby danie urozmaicić postanowiłam zrobić kotleciki z siekanego schabu z dodatkiem papryki, cebulki i musztardy z wędzoną papryką. Bardzo lubimy takie kotleciki. Takie średnio przyrumienione. Te kotleciki przypominają trochę kotleciki z kurczaka i cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate.Można również przygotować te kotleciki zastępując schab kurczakiem, można(...)kotleciki na papierowym ręczniku, podajemy z mieszanką jogurtu greckiego z majonezem, ketchupem, doprawionego solą i papryką. The post Kotleciki z siekanego schabu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z kremem 118

Szarlotka, która jest tak bardzo popularna w Polsce, tak naprawdę pochodzi z Francji. Składa się z kruchego lub półkruchego ciasta z owocami. Najczęściej są to jabłka

PatiGotuje
Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką 105

dotlenione dlatego lepiej pracują. Szybciej "budzą się do życia" po zmniejszonej aktywności w ciągu nocy.  Rozgrzane narządy, działają prawidłowo i spełniają swoje funkcje. Uzdrawiająca kuchnia pięciu przemian, czyli sztuka gotowania potraw według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, mówi, że codzienne picie ciepłej wody o poranku pozwala usprawnić przemianę materii i szybko pobudzić do działania układ krążenia. Chińczycy twierdzą, że wówczas

Moja Mama Gotuje
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 176

stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu tradycyjnych przepisów włoskich imigrantów pośród amerykańskiego społeczeństwa i kojarzy się z włoską mammą wprost z hollywoodzkiego filmu. Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko

Smakowity Blog Kulinarny
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 160

Czasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i

Życie zamknięte w smaku
Suflet serowy 122

Wybaczcie mi proszę, że mam tak mało zdjęć. W zasadzie tylko jedno. Suflet jest jednak tak delikatną sprawą, że obawiałam się, iż pozostawienie go bez opieki

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z makaronem gryczanym 237

wytwórni możemy także znaleźć makarony orkiszowe.Makarony są produkowane z ekologicznej gryki i orkiszu na wodzie źródlanej.Te makarony są inne w smaku niż te tradycyjne , które do tej pory wykorzystywałam w swojej kuchni. makaron Fabijańscy pierś kurczaka kapusta pekińska papryka konserwowa ogórki korniszony cebula lub por przyprawa do gyrosa sól, pieprz majonez Makaron  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowe cantucci z migdałami 117

znalazł, a raczej ona.Ona to Olga :) Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :)Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma.Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :)Czytaj więcej

bistro mama
Brukselka z parmezanem i prażonymi pestkami dyni 203

Idealny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Brukselka- tak mało jej w naszej kuchni, a przecież jest przepyszna. To jest wersja dla tych, którzy nie mogą się do mnie j przekonać albo twierdzą, że kiedyś jedli ale jest feee. Właśnie tym sposobem przekonałam do niej mojego brata, a to nie było łatwe. Składniki:500 g brukselki50 g pestek

Niezły Młynek
Sałatka z brokułem i serem feta 127

Weekend za pasem, ostatni tydzień przeleciał gdzieś obok mnie - mam takie wrażenie... dopiero co był piątek, a już się kończy kolejny... Więc skoro tradycyjnie czasu brak, to czas na przepis z gatunku "szybka kuchnia" :-) Podobną sałatką, choć nie identyczną, poczęstowała mnie kiedyś koleżanka i od tamtej pory połączenie słonej fety i słodkiej żurawiny jest dla mnie po prostu mega pyszne

Czary - gary w kuchni
Mini serniczki w szklance, podane z owocami i tartą czekoladą 114

Bardzo lubię serniki, najbardziej takie tradycyjne, pieczone. Latem jednak pyszne są także na zimno. Można je zrobić w dużej formie, a potem kroić jak tradycyjny sernik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos staropolski 139

Bigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy

Bajeczna Kuchnia
"Murzyny" 110

"Murzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry

Kuchnia Pani Wiosny
jabłecznik z Prince Polo 167

Jesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym 100

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna pizza, to mam dla Was taką alternatywę (stary przepis i stare zdjęcie :D ). Od jakiegoś czasu te wianuszki zastępują w naszym

Nie tylko w kuchni
Sernik z rodzynkami 204

Smaczny, tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową, warto przypomnieć i odświeżyć stare  przepisy. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 kg sera 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe

W kuchennym oknie Ewy
Murzynek z polewą. Smaczne, szybkie, ulubione ciasto. 191

Tradycyjny murzynek, to najbardziej ulubione ciasto w moim domu. Piekę go dość często i jeszcze się nam nie znudził, zawsze znika do ostatniego kęsa. Ciasto szybkie

Kuchnia z widokiem na ogród
Makowiec babuni 423

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna

Anioły w kuchni
Bigos wegetariański 149

Dobry bigos  to nie tylko ten tradycyjny, ciężki, z dużą ilością mięsa. My proponujemy odchudzoną wersję z dodatkiem pieczarek, tofu i smalczyku roślinnego z jabłkiem

Anioły w kuchni