tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:25/100)

Polenta z ciecierzycą 136

Polenta jest to tradycyjne danie kuchni włoskiej przygotowane z mąki kukurydzianej z dodatkiem wody. U swoich znajomych jadłam ja pierwszy raz, podaną z mięsem mielonym w postaci bardziej płynnej. Polenta po ostygnięciu zastyga i kroi się ją nożem aby następnie podsmażyć. Ja dzisiaj przygotowałam polentę z dodatkiem ciecierzycy. Jest to trochę czasochłonne danie, ale warte wypróbowania. Składniki 2 łyżki mąki

Delusional Trine
Przepis na chinkali z mięsem - gruzińskie pierożki. 239

Chinkali, to oprócz chaczapuri , jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi , różni je natomiast sposób zaklejania - podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa w odrobinie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Klopsiki z serem w ziołach prowansalskich i sosie pieczarkowym 167

To świetny pomysł na obiad i to nie jeden. Szczególnie jeśli ciężko wcisnąć Wam mięso swoim dzieciom to polecam. Moja Mama zawsze robiła nam takie klopsiki

Kuchnia po mojemu
Kaczka znakomita! 153

Kolejna moja kaczka pieczona w całości.  Tym razem bez nadzienia, w stałej temperaturze i powoli. Wyszła znakomicie mięciutka i soczysta 👌  (function(i,s,o

Kulinarne przemyslenia
Na postny obiad: Śledź w jogurcie z ziemniaczkiem w mundurku 142

Wielki Post się zbliża, więc jak najbardziej przepis na czasie. Oto jakże prosta, a jakże smaczna propozycja na postny obiadek. U mnie w domu nie znajdą

Kuchnia po mojemu
Tłusty czwartek 129

Mamy dziś tłusty czwartek, a więc na naszych stołach zawitają pączki faworki czy gniazdka. W  mojej kuchni powstały tradycyjne pączki w polewie i posypce z kolorowej czekolady. Dla każdego coś pysznego. Postanowiłam zjeść dwa pączki dziś sobie odpuszczam . Składniki: mąka pszenna 600 g mleko ciepłe 250 ml drożdże sypkie 16 g cukier 50 g cukier waniliowy 32 g masło

Różowa kuchnia
Kluski śląskie ze szpinakiem 157

Składniki:  -1 kg ziemniaków -25 dag mąki ziemniaczanej -2 jaja -sól Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Odczekać, aż całkowicie wystygną i

Kulinarne przemyslenia
Naleśniki z serem 131

Chcę podzielić się z Wami przepisem na naleśniki z serem, które robiła moja mama w czasach mojego dzieciństwa. Bardzo proste i bardzo pyszne! Polecam 😋 Składniki na

Kulinarne przemyslenia
Empanadas de carne 180

tymczasem zapraszam w kulinarną podróż do Hiszpanii i Ameryki Łacińskiej. Dziś proponuję empanadas de carne. Empanadas to rodzaj pierożków, w których pyszne soczyste nadzienie wypełnia kruche ciasto. W kuchni hiszpańskiej tradycyjnie przygotowane są z mięsem, oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Uwielbiamy je z dipem jogurtowo-czosnkowym. Składniki (na ok 20 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki śmietany 120g masła

Obiad gotowy
Zupa chrzanowa 99

Mamy wreszcie prawdziwą zimę 👍Trzaskający mróz wymusza na naszych organizmach chęć  jedzenia gorących, rozgrzewających potraw. Znakomicie do rozgrzania naszego organizmu nadaje się zupa chrzanowa. Znalazłam

Kulinarne przemyslenia
Abu-ramen 128

miało bardzo krótki czas przygotowania oraz konsumpcji. To właśnie o kalorie ludzie martwili się w tamtym czasie najbardziej, dzięki temu ramen był uważany za jedzenie dużo zdrowsze niż tradycyjna japońska kuchnia. I tak w latach 20-tych i 30-tych XX wieku jego popularność sięgnęła wyżyn. Kiedy w 1941 zaczęła się II Wojna Światowa sytuacja trochę się zmieniła, ale bardziej

Kryzysowa Książka Kucharska
Dziś tylko o komodzie 101

mój wolny czas. A czas pracujących matek, żon, kucharek, to towar deficytowy.  Tak więc gdy wyekspediowałam Starszą na kolonię, a Młodszą podrzuciłam Babci, tradycyjnie zamknęłam kuchnię i przeniosłam się na ogród… Pomysłów na komodę było sporo, ale jednego byłam pewna – chciałam aby była czarna (jak ma czarna ściana w salonie) i żółta jak mój stół

gutfut
Kotleciki jarskie z kalafiora wg koleżanki Hani. 307

Inspiracją do wykonania kotlecików stała się moja koleżanka z Działu, z którą dzielę pokój. No może raczej to Ona ze mną dzieli ten pokój, bo ja

Kuchnia po mojemu
,,Tarta z różyczkami’’ 126

macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Zabieram Was dziś w podróż do Francji, bo tarta to nic innego jak tradycyjne danie kuchni francuskiej. Prezentuje wyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie tarty z różyczkami. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia

Podróż w kulinaria
Królik w potrawce 66

Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem

Milion Smaków
Bazyliszek zaprasza na dania główne. Stek z wołowiny argentyńskiej kontra dorsz w cieście. Opinia po mojemu. Cz III. 212

Przy wyborze dań głównych można powiedzieć, że wymieniliśmy się z Mężem preferencjami. Tym razem on postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny

Kuchnia po mojemu
Chana Masala-po prostu pyszna ciecierzyca 107

Chana Masala ( lub Chola Masala) to tradycyjne  danie kuchni poludniowo-azjatyckiej,w szczegolnosci zas kuchni indyjskiej i pakistanskiej.Popularne danie uliczne,chociaz w restauracjach tez mozna je spotkac.W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem,w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniakow.Glownym skladnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli,czosnku,imbiru , pomidorow,mango i indyjskich przypraw,w tym garam masala.Garam masala to przyprawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sajgonki 199

Tradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków

Słodka Strona
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 198

tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 332

połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji). Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Dlatego potrawa

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 188

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej

Smakowity Blog Kulinarny
Tradycyjny kapuśnaik 174

Kapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu

Basia w kuchni
Tang Zhong i kuskus 217

Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, zamaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana właśnie jako kuskus. Z czasem zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji).Najfajniejsze chyba w nim jest to, że bardzo szybko się go przygotowuje. Zalewa się wrzątkiem i po 5 minutach jest gotowy.Chlebek

Grahamka, weka i kajzerka
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1961

Pizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego. By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis […] The post Przepis na pizze

Kulinarne Przeboje
Zupa grzybowa z kaszą 196

dwanaście świątecznych dań. Cześć z nich zawiera wymieniane wyżej produkty sponsora. Wszystkie dania utrzymane są w klimacie nadchodzących Świąt, niektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim rodzinnym domu od zawsze był to barszcz czerwony - czysty, bez zbędnych dodatków. W domu mojego męża tradycyjnie na stole

Przysmaki Karolki
Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 216

Przepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego(...)jest ani specjalnie kaloryczne, ani ciężko strawne (o ile dla kogoś nie jest problemem fasola). Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 2015-05-12 11:52:09 Tradycyjna meksykańska tortilla wypełniona kolorowym, choć nie całkiem meksykańskim nadzieniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, może służyć zarówno za szybki obiad jak i przekąskę o innej porze. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Cafe Furkot | Warszawa 149

Jakiś czas temu miałam okazje odwiedzić restaurację Cafe Furkot mieszczącą się na ulicy Chłodnej w Warszawie. W jej menu widnieją dania różnych kuchni świata, zaczynając od naszej, tradycyjnej polskiej, kończąc na kuchni marokańskiej. Podczas wizyty miałam okazję spróbować kilkunastu dań, z pośród których wybrałam swoje ulubione, jak np. kaczka, która była idealnie doprawiona i rozpływająca się w ustach czy pasty

Kuchnia Bazylii
mazurek z ananasowym dżemem i czekoladą 114

Mazurek- tradycyjny symbol Wielkanocy to nic innego jak kruche ciasto, dżem i niewiele dodatków. Najczęściej czekolada lub bakalie. Mazurki piekę tylko na Święta, co roku wypróbowując

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sycący zupa-krem z dyni 102

Tradycyjnie moja zupa z dyni była z serkiem topionym, lecz z braku tegoż składnika dodałam serek mascarpone, bo akurat miałam w lodówce i okazało się to

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania