kucharską? 5. Przyprawa, bez której nie obejdziesz się w kuchni to... 6. Na kolację we dwoje zaserwuję... 7. Najmilej wspominana potrawa z dzieciństwa 8. Poza gotowaniem lubię... 9. Wolisz kuchnię tradycyjną czy eksperymenty? 10. Twoje ulubione śniadanie to..11. Najchętniej do koszyka w sklepie wkładam... Naprawdę ciężko wymyślić pytania i znaleźć blogi bez nominacji, ale zrobiłam wszystko
Sajkofanka smakuPrzeczytałem gdzieś, że placek po węgiersku nie jest znany na Węgrzech. Może to i prawda, ale mnie nie przekonuje. Moim zdaniem danie to, nawet jeżeli nie należy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki
Wyprawy kulinarneMalagi musiał zakończyć się sukcesem. Pomógł tym razem Trip Advisor , a wybór padł może nie na #1 w tym mieście ale też było bardzo dobrze – restauracja Los Melizzos . Serwują tradycyjną kuchnię hiszpańską, świeże owoce morza i oczywiście paellę. Zdecydowaliśmy się na wersję z langustynkami i krewetkami. Ryż lekki, aromatyczny, swój kolor zawdzięczał szafranowi - nic dodać, nic ująć. Owoce morze świeże(...)Andaluzji zapewni każdemu przepiękne widoki – z jednej strony Morze Śródziemnomorskie, a z drugiej górskie szczyty. I to co najważniejsze – przepyszne jedzenie – nawet zimą! A dla tych, których dodatkowo, oprócz tradycyjnego szlajania się uliczkami i jedzenia, interesuje sztuka, polecam w Maladze muzeum Pabla Picassa (chłopina z resztą tam się urodził, podobnie jak Antonio Banderas). Wracając do kulinariów. To co mnie
Right Behind The KitchenTajska kuchnia to proste składniki i kreatywność kucharzy. W zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne i zrównoważone. Niezależnie od tego czy są to dania łagodne czy piekielnie ostre w każdym znajdziemy harmonijne połączenie kwaśnego, słodkiego, słonego i ostrego(...)praktyce jest to limonka, słodkie mleczko kokosowe, wszechobecny sos rybny (Tajowie nie używają soli do doprawiania potraw) i pikantne chili. Potrawy są serwowane w małych porcjach, stąd w tradycyjnej kuchni tajskiej do jedzenia używa się łyżki i widelca, czasami pałeczek do jedzenia makaronów. Tajowie mają obsesję na punkcje jedzenia, które jest dość tanie i nie opłaca się go przygotowywać
SzczyptaSmaQsuszoną (sic!). Wędzone tofu - moje odkrycie roku! Mmniam! Dla mnie osobiście bomba! Ale On nie odważył się spróbować nawet - i tak go podziwiam, że z tradycyjnej kuchni w miarę łatwo i szybko przebranżowił się na takie dziwne jedzenie, jakie ja przyrządzam. Wierzę, że nie było mu łatwo ;) VEGAN CAPRESE Z TRUSKAWKAMI /własny;/ 1/2 kostka wędzonego
W kuchni Karmel-itkiVitello tonnato to jedno z bardziej znanych na świecie dań kuchni włoskiej. Znanych a jednak dość zaskakujących składem dla przeciętnego Polaka. Cielęcina nie jest niczym dziwnym, ale już podaniem jej z sosem rybnym budzi u wielu osób zdziwienie. Kiedyś sama podchodziłam do tego tematu dość ostrożnie a nawet niechętnie, ale od czasu kiedy spróbowałam uważam, że takie połączenie to mistrzostwo(...)tonnato przejrzałam w różnych książkach i internecie całe mnóstwo. Ciężko znaleźć dwa takie same bo potrawa ma bardzo dużo wersji znacznie się od siebie różniących więc jeśli jakiś znawca tradycyjnej kuchni włoskiej będzie oburzony moim wpisem to trudno. To przepis na danie takie jakie robię w domu i jakie nam smakuje, moja wersja. Żeby ocenić musicie sami spróbować. Ale zapewniam
Smaczna Pyzadostępne i będę miała czas do dyspozycji, to nie zawaham się wykorzystać takiej okazji. A ten gulasz…Ragout, troszkę się bałam, pomimo wszystko moi domownicy przyzwyczajeni są do tradycyjnej kuchni, taka właśnie też im najbardziej smakuje, ale zapach, który unosił się w kuchni, a później delikatny smak mięsa z ciekawą kompozycją smaków przypadł nam na prawdę do gustu. Przepis
dom-agi.plsumie najlepiej robić to danie we dwoje tak jak my to robimy, bo jedna osoba blanszuje liście, a druga napełnia je farszem. To taka propozycja do rodzinnej integracji w kuchni :) Kiedy mamy już liść na blacie, bo najlepiej na blacie stołu czy szafki robić faszerowanie, sprawdzamy czy dolna część nie jest za gruba. Jeśli tak to jeszcze ścinamy(...)polewamy oliwą. Wszystko mieszamy i gotowe :) Trochę pracy to wymagało, ale zapewne będziecie zachwyceni efektem. Gołąbki są delikatne i bardzo smaczne. Poza tym nie zalegają w żołądku jak z tradycyjnej kuchni naszych mam. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniePodkarpacia.Nazwa wywodzi się od hreczki,czyli po ukraińsku gryki. Są to kotlety mielone z kaszą gryczaną i czosnkiem. Przepis na to danie znalazłam w ostatniej książce s Anastazji 'Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji'. Jeśli uwielbiacie kaszę gryczaną jak my to musicie takie kotlety zrobić,gdyż nie tylko są bardzo smaczne ale i zdrowe. Składniki: ok 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Niespełnione zdolności kulinarnePrzepis znalazłam na "Tradycyjna kuchnia Kasi" i od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich zaciekawiło gdyż do tej pory krupczatkę używałam tylko do kruchych ciast. W przepisie zamieniłam co nieco. Bułki są kruche i bardzo chrupiące. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami
Smakołyki Asistygnie staje się odrobinę łagodniejsze. Masalę należy dodawać stopniowo, najpierw 1 łyżeczkę, a w zależności od naszych upodobań dodać więcej. Zachęcam do próbowania nowych smaków, kiedyś trzymałam się kuchni tradycyjnej i nie eksperymentowałam z nowymi smakami, a teraz lubię łączyć znane smaki z nowymi. Uwielbiam przyprawy naturalne, ziołowe i nie mogę zrozumieć jak mogłam kiedyś używać czegoś co miało
Kuchcik gotujebigosu? Nikt przecież nie słyszał o bigosie z wątróbką! No to pora zmienić ten stan, bo bigos z wątróbką jest bardzo smaczny! Bigos to jedno moich ulubionych dań tradycyjnej kuchni polskiej i tak się świetnie składa, że bez modyfikacji jest to potrawa paleo i niskowęglowodanowa . Staram się także jeść wątróbkę i włączać ją do różnych przepisów, dlatego robię np. pasztet
PaleoSMAKdodawać po łyżce zimnej kaszy. Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać posiekanymi orzechami. Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi
Z miłości do słodkościszósta już edycja Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal”. Jest to największe wydarzenie promujące Portugalię w Polsce organizowane przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą. W jego ramach odbywają się spotkania z tradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim hotelu Rialto . w czasie której dwaj Szefowie kuchni Pedro Pena
królestwo garówCały wieczór oceniam bardzo wysoko. Obsługa lokalu sympatyczna, profesjonalna i otwarta na klienta. Od razu poczuliśmy się zaopiekowani. Karta dań niezbyt rozbudowana lecz stosunkowo różnorodna. Znajdziecie tam dania kuchni tradycyjnej jak: półmisek polskich kiełbas i mięs pieczonych własnej produkcji z chrzanem i ćwikłą czy kaczkę pieczoną w pomarańczach z sosem żurawinowym, jabłkiem, pieczonymi ziemniakami, surówką i buraczkami oraz bardziej
Kuchnia po mojemu