tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:15/100)

Bułeczki dla zakochanych 171

Dziś Walentynki, kto nie ma pomysłu na to, co przygotować na śniadanie ukochanej osobie, niech przygotuje bułeczki w kształcie serca. Są lekko pikantne, z pewnością rozpalą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Afrodyta 2319

W piękną słoneczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto Afrodyta. Może upieczecie je ukochanej osobie z okazji Walentynek. Ciasto pełne afrodyzjaków: truskawki, cynamon, czekolada- czego chcieć więcej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chłopski garnek z fasolą i wędliną 181

Lubicie fasolę? Ja bardzo. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem 269

Uwielbiam lekkie sałatki. Dziś na kolację proponuję więc lekką sałatkę z gruszką, prażonymi orzechami i serem. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. SKŁADNIKI: 5 liści

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem 214

Kto ma ochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tradycyjnie czy nowocześnie. Nowa kampania LIDLa 180

Czuję już przedwiośnie, dni coraz dłuższe a LIDL właśnie rusza z nową kampanią Tradycyjnie czy Nowocześnie? Ambasadorem Tradycji został Karol Okrasa, a Nowoczesności Daria Ładocha. Tradycyjna kuchnia czy Nowoczesna? Myślę, że połączenie obu kuchni będzie optymalna. Choć kiedy oglądałam nowy spot reklamowy na konferencji Lidla z udziałem ambasadorów to ... poczułam spokój w Tradycyjnej kuchni. W Nowoczesnej  pewnego rodzaju pośpiech(...)kuchnia, bez pośpiechu, z nostalgią i wspaniałą historią kuchni polskiej ale w nowoczesnej formie. Myślę, że obie obie kuchnie może połączyć most. Tym mostem jest  - "wspólny czas". W kuchni Tradycyjnej - gotujemy razem, celebrujemy każdą chwilę, wzajemnie się uczymy. W Nowoczesnej mamy więcej czasu dla siebie, bo szybko i zdrowo przygotowane  posiłki pozwolą nam zaoszczędzić czas, który możemy razem

AZgotuj!
Gala Gault&Millau od kuchni 170

kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior(...)Adrian Klonowski, Metamorfoza, Gdańsk Szef Jutra Gault&Millau 2016: Michał Bryś, L'enfant Terrible, Warszawa Kobieta Szef Gault&Millau 2016: Justyna Słupska Kartaczowska, Acquario, Wrocław Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016: Michał Kuter, A Nóż Widelec, Poznań zastawa i sprzęt

królestwo garów
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 176

wielkie serce, morze cierpliwości i ogrom miłości jeszcze gotuje tak, ze ACH! A że pochodzi z maleńkiej wsi pod Lwowem, to możecie sami sobie wyobrazić jak wygląda jej tradycyjna kuchnia. Za jej barszcz ukraiński… no dałabym się pokroić. A że ktoś mi kiedyś powiedział, że mam niebywałą pamięć smaków, ich wyobraźnię i umiejętność nie tylko tworzenia, ale i odtworzenia

Kate's Kitchen
Udka z kurczaka a la peperonata 343

wodzie z dodatkową 1 łyżką oliwy, raczej normale niż al dente. Pozostałe oregano grubo siekamy. Mięso podajemy z peperonatą i makaronem oraz pozostałym oregano. Przez Krystian Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania. Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania. Kulinarna Pokusa/div> #gallery-92 {margin: auto;} #gallery-92 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center

Kulinarna Pokusa
Babka z zieloną herbatą (matcha) 153

jednym z poprzedni ch wpis ów zapowiedziałam pojawienie się na blogu przepisu na tą nietypową babkę. Matcha króluje w kuchni japońskiej, dlatego użycie jej do przygotowania naszej tradycyjnej babki jest takie nietypowe. Sama sproszkowana zielona herbata przez swoje właściwości pro zdrowotne zyskała ostatnio bardzo dużą popularność, dlatego zaczęła pojawiać się(...)wielu przepisach na desery i inne potrawy.  Zielona herbata ma bardzo charakterystyczny ziemisty smak, który nie wszystkim smakuje, dlatego jeśli przy świątecznym stole będziecie gościć samych zwolenników tradycyjnej kuchni, wypróbujcie wcześniej ten przepis. Specyficznym smakiem  matcha przesiąknięte jest całe ciasto.   BABKA Z ZIELONĄ HERBATĄ Składniki: 300 g mąki (1 i 3/4 szkl) 200 g cukru pudru

Bon appetit mon amie
Keftedes, pulpeciki po grecku 166

Ostatnio interesują mnie kuchnie świata. Mam takie zmienne okresy, czasem jadłabym tylko tradycyjną kuchnię polską, a czasem właśnie lubię odmienne dania. Gdy zobaczyłam u Marty musakę , pomyślałam, ze również z chęcią poeksperymentuję z kuchnią grecką. Wykorzystałam przepis Pascala , właściwie dokładnie tak samo przyrządziłam, nie zmiksowałam jedynie cebuli, gdyż mój blender poległ niestety ostatnio i nie użyłam brandy. Smak wyszedł ciekawy

dom-agi.pl
Bigos 195

Bigos, jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej ale chyba jedyna która tym smaczniejsza im więcej razy odgrzewana. Składniki (na duży gar) : 2,5 kg kapusty kiszonej (mam swojską) 1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki 0,3 kg kiełbasy, 2 różne rodzaje 0,2 kg boczku wędzonego 300 gr koncentratu pomidorowego 1 duża cebula ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek sól

Mechanik w kuchni
Penne alla puttanesca 216

Dzisiaj przepis wywodzący się z tradycyjnej kuchni włoskiej, jest to przepis który niegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry

Full Smaku
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 155

coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim poście, chcemy Wam przypomnieć kilka fajnych dań z polskiej tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby Was nie zanudzić będziemy przeplatać to z daniami z innej beczki. Jutro będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe dania również

vegetanie
Tradycyjnie- Gołąbki 387

coś nadzwyczajnie zwyczajnego. Ja, zdeklarowany wróg zup wszelakich(poza jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej

Zapiski Młodej Żony