tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:19/100)

Gala Gault&Millau od kuchni 139

kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior(...)Adrian Klonowski, Metamorfoza, Gdańsk Szef Jutra Gault&Millau 2016: Michał Bryś, L'enfant Terrible, Warszawa Kobieta Szef Gault&Millau 2016: Justyna Słupska Kartaczowska, Acquario, Wrocław Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016: Michał Kuter, A Nóż Widelec, Poznań zastawa i sprzęt

królestwo garów
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 140

wielkie serce, morze cierpliwości i ogrom miłości jeszcze gotuje tak, ze ACH! A że pochodzi z maleńkiej wsi pod Lwowem, to możecie sami sobie wyobrazić jak wygląda jej tradycyjna kuchnia. Za jej barszcz ukraiński… no dałabym się pokroić. A że ktoś mi kiedyś powiedział, że mam niebywałą pamięć smaków, ich wyobraźnię i umiejętność nie tylko tworzenia, ale i odtworzenia

Kate's Kitchen
Udka z kurczaka a la peperonata 306

wodzie z dodatkową 1 łyżką oliwy, raczej normale niż al dente. Pozostałe oregano grubo siekamy. Mięso podajemy z peperonatą i makaronem oraz pozostałym oregano. Przez Krystian Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania. Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania. Kulinarna Pokusa/div> #gallery-92 {margin: auto;} #gallery-92 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center

Kulinarna Pokusa
Babka z zieloną herbatą (matcha) 127

jednym z poprzedni ch wpis ów zapowiedziałam pojawienie się na blogu przepisu na tą nietypową babkę. Matcha króluje w kuchni japońskiej, dlatego użycie jej do przygotowania naszej tradycyjnej babki jest takie nietypowe. Sama sproszkowana zielona herbata przez swoje właściwości pro zdrowotne zyskała ostatnio bardzo dużą popularność, dlatego zaczęła pojawiać się(...)wielu przepisach na desery i inne potrawy.  Zielona herbata ma bardzo charakterystyczny ziemisty smak, który nie wszystkim smakuje, dlatego jeśli przy świątecznym stole będziecie gościć samych zwolenników tradycyjnej kuchni, wypróbujcie wcześniej ten przepis. Specyficznym smakiem  matcha przesiąknięte jest całe ciasto.   BABKA Z ZIELONĄ HERBATĄ Składniki: 300 g mąki (1 i 3/4 szkl) 200 g cukru pudru

Bon appetit mon amie
Keftedes, pulpeciki po grecku 138

Ostatnio interesują mnie kuchnie świata. Mam takie zmienne okresy, czasem jadłabym tylko tradycyjną kuchnię polską, a czasem właśnie lubię odmienne dania. Gdy zobaczyłam u Marty musakę , pomyślałam, ze również z chęcią poeksperymentuję z kuchnią grecką. Wykorzystałam przepis Pascala , właściwie dokładnie tak samo przyrządziłam, nie zmiksowałam jedynie cebuli, gdyż mój blender poległ niestety ostatnio i nie użyłam brandy. Smak wyszedł ciekawy

dom-agi.pl
Bigos 161

Bigos, jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej ale chyba jedyna która tym smaczniejsza im więcej razy odgrzewana. Składniki (na duży gar) : 2,5 kg kapusty kiszonej (mam swojską) 1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki 0,3 kg kiełbasy, 2 różne rodzaje 0,2 kg boczku wędzonego 300 gr koncentratu pomidorowego 1 duża cebula ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek sól

Mechanik w kuchni
Penne alla puttanesca 172

Dzisiaj przepis wywodzący się z tradycyjnej kuchni włoskiej, jest to przepis który niegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry

Full Smaku
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 134

coś w stylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim poście, chcemy Wam przypomnieć kilka fajnych dań z polskiej tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby Was nie zanudzić będziemy przeplatać to z daniami z innej beczki. Jutro będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe dania również

vegetanie
Tradycyjnie- Gołąbki 362

coś nadzwyczajnie zwyczajnego. Ja, zdeklarowany wróg zup wszelakich(poza jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej

Zapiski Młodej Żony
STRANGOLAPRETI – GNOCCHI SZPINAKOWE Z CZERSTWEGO CHLEBA 258

Strangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku główną role odrywa czerstwe pieczywo i szpinak. Czy takie połączenie może być dobre? Jest genialne! Podane z masłem, parmezanem albo np. sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze. Ja się

Ostra na Słodko
LUTY: KULINARNA BIBLIOTECZKA - Gogo's kitchen Smaki Republiki Południowej Afryki 97

kuchni jakiegokolwiek innego kraju. W Europie mamy dania regionalne, które zachowały swoją recepturę, a w RPA przepisy z całego świata mieszają się ze sobą. Jeśli do tego wszystkiego dodamy tradycyjną kuchnię afrykańską to otrzymamy typowe danie południowoafrykańskie.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Na samym początku książki można przeczytać więcej

noteskulinarnyfiga
Pesto ziołowe – zrób to sam! 161

Pesto jest to zielony lub czerwony sos, który coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony, jednak można zrobić je także z pietruszki, rukoli czy pomidorów, z dodatkami sera i orzeszków. Pesto ma wiele rodzajów – w zależności od naszego gustu powstają coraz to nowe gatunki. Poniżej znajdziesz przepis

PysiaGotuje.pl
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 148

które można uzyskać tylko dzięki wielogodzinnemu utrzymywania potrawy w temperaturze poniżej 100°C. Powolne gotowanie w glinianym garnku jest też bardzo popularne w południowo – zachodniej część Chin. Również w tradycyjnej kuchni polskiej nie brak   potraw przygotowywanych zgodnie ze sztuką slow cookingu . Zapewne wielu z Was pamięta jeszcze smak ziemniaków, które zagrzebywało się w popiele wygaszonego ogniska i zjadało następnego(...)fanom kuchni „ slow ”, którzy jeszcze nie mają pomysłu co chcieli by przyrządzić   polecam zapoznanie się z przepisami zamieszczonymi na stronie polskiego dystrybutora Crock-Pot® ( tutaj link ) lub skorzystanie z dołączonej do urządzenia książeczki z przepisami. W instrukcji do mojego pierwszego wolnowaru (Crock-Pot® 2,4 l) znalazłam podany przez   producenta sposób przeliczania czasu gotowania w tradycyjnym garnku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nutka orientu. 143

kminek. Pamiętajmy, że kminek to nie to samo co kmin rzymski (kumin). Są one w Polsce często mylone i używane wymiennie, jednak to ten drugi jest głównie używany w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Przypomina smakiem pieprz z nutką cytrusów. Ja użyłam kminku, ponieważ akurat miałam go pod ręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle pasuje:) A i jeszcze ciekawostka

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania