tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:23/100)

Dahl z soczewicy 131

niej zrobić. Przepis znalazłam na blogu stolik w kropki i od razu wiedziałam, że to jest to, co chciałabym ugotować. Na pewno nie jest to danie powiązane z tradycyjną polską kuchnią, chociażby ze względu na dodatki, aromaty, zioła. Podstawą dahl z soczewicy jest soczewica i biała cebula. Wszystko idealnie się uzupełnia i jest smaczne i sycące. Ku mojemu zdziwieniu dzieci

dom-agi.pl
Chili con carne 163

ciało a Jej duch udawał się za Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Pod czas jednej z tych "wypraw" duch Marii-otrzymał przepis na Chili con carne. Obecnie tradycyjna potrawa kuchni Tex-mex-czyli wszystkie chwyty dozwolone:) SKŁADNIKI :(około 4 porcje) łyżka oliwy ok 500-600 g. mielonej wołowiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku  2 duże pomidory

Kopystką po garach
Jabłecznik z budyniem wg Mamy Hani 151

Dawno u mnie słodkości nie było. Odkąd wróciłam do pracy to cukierniczo totalnie się uwsteczniłam. W domu jest coś słodkiego jedynie gdy Mama albo Teściowa cos

Kuchnia po mojemu
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 179

wszystkie dysponują basenami. Basen jak w niezłym hotelu, a czy mielibyście w nim takie widoki? Basen w Agroturismo Cantagallo W obu agroturystykach wynajmowaliśmy apartamenty z 2 sypialniami, z salonem, kuchnią i łazienką. To właściwie samodzielne mieszkanie pozwalające na pełną niezależność. Dodatkowo w pierwszym tygodniu mieliśmy do dyspozycji taras, a w drugim duży balkon. Oto widok z naszego balkonu. Bardzo lubiliśmy(...)nieduże okna i okiennice świetnie chroniące przed intensywnym słońcem. Wewnątrz cały dzień jest dość chłodno, ale też dość ciemno. Również wystrój samych apartamentów nawiązywał do tradycji toskańskiej.  Tradycyjna toskańska kuchnia. Piec był niestety nieczynny, poza kadrem znalazły się kuchenka z palnikami i piekarnik, które mieliśmy do dyspozycji. Agroturismo Cantagallo Taką ładną mieliśmy sypialnię w agroturystyce Cetine Vecchie Szukając agroturystyki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1291

majonez, dokładnie mieszamy, przekładamy sałatkę do szklanej miski, dekorujemy w prosty sposób np.  szczypiorkiem, chłodzimy w lodówce. The post Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
10 rok praktyki - stosowania diety rozdzielnej 149

jako kapitan i przepłynąłem Atlantyk. Po kilku latach na krótko przerwałem mój styl życia. Po wprowadzeniu się Agnieszki stwierdziłem, że nie będę robił jej kłopotów i wrócę do kuchni polskiej, tradycyjnej. Niestety moja waga znowu poszybowała w górę 89 kg, a zdrowie też się pogorszyło, pojawiły się bule brzucha i inne problemy z przewodem pokarmowym. Powiedziałem wtedy "Sorry Winnetou(...)żyć i działać na 20% potencjału?" Miałem ochotę tylko wrócić do domu i położyć się - jak kiedyś! Ogłosiłem przy najbliższej okazji - Święta mają być wg diety rozdzielnej! Poszedłem do kuchni, królestwa Pani domu, zadzwoniliśmy do mamy i ustaliliśmy menu. Były to pierwsze święta wg diety rozdzielnej. I czułem się świetnie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Fasolka po bretońsku 112

czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej i doskonale sprawdzi się, jak już wspomniałem, w zimne dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie należy dzień wcześniej zaplanować z prostej przyczyny - sucha

Wyprawy kulinarne
Syrop z mniszka lekarskiego na 400 kwiatków 199

O właściwościach tego domowego specyfiku od kliku lat głośno. Prozdrowotne działanie mniszka lekarskiego, czyli popularnego "mlecza" traktowanego często jako zwykły chwast ogrodowy opisują różne mądre źródła

Kuchnia po mojemu
Chlebki Naan 109

Chlebek naan są nieodłącznym dodatkiem w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypiekane są w glinianych piecach tandoor. Trudno sobie bez nich wyobrazić np. indyjskie curry. Idealnie pasują również do różnego rodzaju dipów. Jeśli chodzi o mnie , to ja po porostu uwielbiam chlebki naan. Nie są trudne w przygotowaniu, a stanowią smaczny zamiennik ryżu, czy nawet ziemniaków. Chlebki Naan 10 sztuk Składniki(...)około 6-7 minut do momentu, aż „napuchną” i miejscami się zarumienią. Upieczone chlebki smarujemy roztopionym masłem. Idealnie pasują do dań typu curry lub jako dodatek do innych dań kuchni indyjskiej. Smacznego Artykuł Chlebki Naan pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Chilli con carne 150

minuty. Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Trudno znaleźć jedyny i słuszny przepis na chilli con carne. Jest to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i pewnie odmian ma tyle, co nasz rodzimy bigos. Podstawą są wołowina mielona (lub bardzo drobno posiekana), chilli, czosnek, cebula, papryka i pomidory. Czasami dodaje się czerwoną fasolę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak ugotować idealne jajko na miękko? Znacie sposób? 154

Banalne danie. Banalne pytanie. Jednak jak przyjdzie co do czego to wykonanie wcale niebanalne. Ugotować jajko na miękko tak by białko było pięknie ścięte, a żółtko

Kuchnia po mojemu
Schab w sosie cebulowym 147

Na pewno wszyscy znacie sposób marynowania schabu w mleku i cebuli. Tak, takie schabowe tradycyjne są wyśmienite 👌 Jednak można z tak zamarynowanego mięsa wyczarować delikatny schab

Kulinarne przemyslenia
Jajko sadzone inaczej 168

Mamy poniedziałek 😊 Otwieram rano lodówkę i patrzę co też zostało w niej po weekendzie? Jest laska kiełbasy i jajko 😃 No więc kroję kiełbasę w kostkę, wrzucam

Kulinarne przemyslenia
Piersi z kurczaka w curry 161

Piersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne. (function

Kulinarne przemyslenia
Polenta z ciecierzycą 139

Polenta jest to tradycyjne danie kuchni włoskiej przygotowane z mąki kukurydzianej z dodatkiem wody. U swoich znajomych jadłam ja pierwszy raz, podaną z mięsem mielonym w postaci bardziej płynnej. Polenta po ostygnięciu zastyga i kroi się ją nożem aby następnie podsmażyć. Ja dzisiaj przygotowałam polentę z dodatkiem ciecierzycy. Jest to trochę czasochłonne danie, ale warte wypróbowania. Składniki 2 łyżki mąki

Delusional Trine
Przepis na chinkali z mięsem - gruzińskie pierożki. 247

Chinkali, to oprócz chaczapuri , jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi , różni je natomiast sposób zaklejania - podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa w odrobinie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Klopsiki z serem w ziołach prowansalskich i sosie pieczarkowym 169

To świetny pomysł na obiad i to nie jeden. Szczególnie jeśli ciężko wcisnąć Wam mięso swoim dzieciom to polecam. Moja Mama zawsze robiła nam takie klopsiki

Kuchnia po mojemu
Kaczka znakomita! 156

Kolejna moja kaczka pieczona w całości.  Tym razem bez nadzienia, w stałej temperaturze i powoli. Wyszła znakomicie mięciutka i soczysta 👌  (function(i,s,o

Kulinarne przemyslenia
Na postny obiad: Śledź w jogurcie z ziemniaczkiem w mundurku 144

Wielki Post się zbliża, więc jak najbardziej przepis na czasie. Oto jakże prosta, a jakże smaczna propozycja na postny obiadek. U mnie w domu nie znajdą

Kuchnia po mojemu
Tłusty czwartek 132

Mamy dziś tłusty czwartek, a więc na naszych stołach zawitają pączki faworki czy gniazdka. W  mojej kuchni powstały tradycyjne pączki w polewie i posypce z kolorowej czekolady. Dla każdego coś pysznego. Postanowiłam zjeść dwa pączki dziś sobie odpuszczam . Składniki: mąka pszenna 600 g mleko ciepłe 250 ml drożdże sypkie 16 g cukier 50 g cukier waniliowy 32 g masło

Różowa kuchnia
Kluski śląskie ze szpinakiem 159

Składniki:  -1 kg ziemniaków -25 dag mąki ziemniaczanej -2 jaja -sól Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Odczekać, aż całkowicie wystygną i

Kulinarne przemyslenia
Naleśniki z serem 132

Chcę podzielić się z Wami przepisem na naleśniki z serem, które robiła moja mama w czasach mojego dzieciństwa. Bardzo proste i bardzo pyszne! Polecam 😋 Składniki na

Kulinarne przemyslenia
Empanadas de carne 183

tymczasem zapraszam w kulinarną podróż do Hiszpanii i Ameryki Łacińskiej. Dziś proponuję empanadas de carne. Empanadas to rodzaj pierożków, w których pyszne soczyste nadzienie wypełnia kruche ciasto. W kuchni hiszpańskiej tradycyjnie przygotowane są z mięsem, oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Uwielbiamy je z dipem jogurtowo-czosnkowym. Składniki (na ok 20 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki śmietany 120g masła

Obiad gotowy
Zupa chrzanowa 103

Mamy wreszcie prawdziwą zimę 👍Trzaskający mróz wymusza na naszych organizmach chęć  jedzenia gorących, rozgrzewających potraw. Znakomicie do rozgrzania naszego organizmu nadaje się zupa chrzanowa. Znalazłam

Kulinarne przemyslenia
Abu-ramen 129

miało bardzo krótki czas przygotowania oraz konsumpcji. To właśnie o kalorie ludzie martwili się w tamtym czasie najbardziej, dzięki temu ramen był uważany za jedzenie dużo zdrowsze niż tradycyjna japońska kuchnia. I tak w latach 20-tych i 30-tych XX wieku jego popularność sięgnęła wyżyn. Kiedy w 1941 zaczęła się II Wojna Światowa sytuacja trochę się zmieniła, ale bardziej

Kryzysowa Książka Kucharska
Dziś tylko o komodzie 105

mój wolny czas. A czas pracujących matek, żon, kucharek, to towar deficytowy.  Tak więc gdy wyekspediowałam Starszą na kolonię, a Młodszą podrzuciłam Babci, tradycyjnie zamknęłam kuchnię i przeniosłam się na ogród… Pomysłów na komodę było sporo, ale jednego byłam pewna – chciałam aby była czarna (jak ma czarna ściana w salonie) i żółta jak mój stół

gutfut
Kotleciki jarskie z kalafiora wg koleżanki Hani. 309

Inspiracją do wykonania kotlecików stała się moja koleżanka z Działu, z którą dzielę pokój. No może raczej to Ona ze mną dzieli ten pokój, bo ja

Kuchnia po mojemu
,,Tarta z różyczkami’’ 127

macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Zabieram Was dziś w podróż do Francji, bo tarta to nic innego jak tradycyjne danie kuchni francuskiej. Prezentuje wyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie tarty z różyczkami. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia

Podróż w kulinaria
Królik w potrawce 67

Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem

Milion Smaków
Bazyliszek zaprasza na dania główne. Stek z wołowiny argentyńskiej kontra dorsz w cieście. Opinia po mojemu. Cz III. 215

Przy wyborze dań głównych można powiedzieć, że wymieniliśmy się z Mężem preferencjami. Tym razem on postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny

Kuchnia po mojemu
Chana Masala-po prostu pyszna ciecierzyca 109

Chana Masala ( lub Chola Masala) to tradycyjne  danie kuchni poludniowo-azjatyckiej,w szczegolnosci zas kuchni indyjskiej i pakistanskiej.Popularne danie uliczne,chociaz w restauracjach tez mozna je spotkac.W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem,w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniakow.Glownym skladnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli,czosnku,imbiru , pomidorow,mango i indyjskich przypraw,w tym garam masala.Garam masala to przyprawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sajgonki 199

Tradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków

Słodka Strona
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 200

tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 332

połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji). Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Dlatego potrawa

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 189

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej

Smakowity Blog Kulinarny
Tradycyjny kapuśnaik 177

Kapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu

Basia w kuchni
Tang Zhong i kuskus 218

Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, zamaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana właśnie jako kuskus. Z czasem zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji).Najfajniejsze chyba w nim jest to, że bardzo szybko się go przygotowuje. Zalewa się wrzątkiem i po 5 minutach jest gotowy.Chlebek

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania