Młoda polska kapusta to istna bomba witaminowa. Zawiera dużo witamin A, witaminy z grupy B, C i E. Ma dużo biotyny - ułatwia trawienie tłuszczów, pomaga zwalczać
Posadzone i zjedzoneBardzo lubię eksperymentować w kuchni i dodawać do tradycyjnych smaków te lekko orientalne. Dziś zapraszam Was na makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. Szybki obiad w orientalnym stylu. Spróbujcie, bo smak jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje) 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżki soli ziołowej około 1 łyżki masła 60 g makaronu ryżowe muszelki
Słodkie okruszkiTradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni polskiej" Składniki 800 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki sól dodatkowo: 2 łyżki masła Przygotowanie Ziemniaki umyłem, obrałem i zalałem taką ilością osolonego wrzątku, by je zakrywał, wsypałem kopiastą łyżeczkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 minut, ( czas zależny od wielkości, a także gatunku ziemniaków). Jeśli trzeba uzupełnić wodę
R'n'G KitchenZobacz też inne ciekawe wpisy: 14-dniowa kuracja mocno odchudzająca i oczyszczająca organizm z toksyn. Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego. Tradycyjny, domowy wyrób. Wyrzuć ze swojej kuchni niebezpieczny GLUTAMINIAN SODU! Jeśli szukasz bezpiecznych, ekologicznych, najwyższej jakości produktów organicznych, tradycyjnie wyrabianych to zapraszam Cię do mojego niszowego miejsca: Organic Farm
IzaGotujeKOTLETY MIELONE to popularne i chętnie serwowane danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba
Kuchnia BeatyFlaczki to jedno z dań, które od dawna gości w naszych kuchniach. Syte, pożywne , jednogarnkowe danie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny. Czego potrzebujemy: 1 kg suchych mrożonych flaków wołowych. korpus z indyka, 25 dag. szponder wołowy włoszczyzna przyprawa do flaków sól pieprz majeranek Wykonanie: Mięso płuczemy
W kuchennym oknie EwySernik i piernik to tradycyjne i przez niektórych uważane za obowiązkowe świąteczne ciasta. Ale co zrobić, kiedy dwie blachy ciasta to za dużo? Można oba te
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZnane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…” ale może wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste
mojewypiekiinietylkoTradycyjne mielone znudziły się zdecydowanie,ale zbyt popularne to danie żeby całkowicie zrezygnować z jego przygotowywania. Dziś polecam takie nadziane kalafiorkiem, bardzo fajnie smakująSkładniki:70 dag
Z Majeczką w kuchniGołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest to potrawa, którą można zrobić
W kuchennym oknie EwySuper babka...inna niż tradycyjna..pomysł zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga MojeTworyPrzetwory. Składniki; 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g mąki pszennej, ziarenka z 1 laski
Anioły w kuchnirestauracjach, jak The Fat Duck, czy duńskiej Relæ. Taki szef kuchni we Wrocławiu to prawdziwy skarb! Wykreowane przez niego dania w większości nie przypominają tradycyjnych potraw, lecz bazując na oryginalnych recepturach, korespondują z nowoczesną kuchnią. Pojawiają się w nich również inspiracje kulinarne z Azji, czy Ameryki Łacińskiej. To sprawia, że kuchnia w Taszce jest jedyna w swoim rodzaju. Otwierając taszkowe
Food SquareTakie pyszne kanapki przygotowałam sobie na kolację, użyłam pasztetu od firmy Tradycyjne Jadło który jest bardzo smaczny i bez konserwantów. Obowiązkowo musiałam podać je z
Bajeczna KuchniaDzisiaj zabieram Was w bardzo daleką podróż kulinarną do perły Afryki czyli Ugandy. Kuchnia ugandyjska to przede wszystkim tradycyjny, a zarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli
noteskulinarnyfigaIdealna tradycyjna surówka, którą pamiętam z dziecinnych lat, była zawsze serwowana do smażonej ryby. W domu było nas dużo, więc i składniki są na rodzinną dwudniową
Zasmakuj Kuchni