tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:31/100)

Tradycyjny dżem malinowo-jabłkowy 155

Czas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin

W kuchennym oknie Ewy
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 124

miłość do podróżowania i dobrego jedzenia. To najpopularniejszy kraj europejskiej kuchni, nic więc dziwnego, że najczęściej wybierany podczas kulinarnych wojaży. Co region to inna kuchnia, bo jak twierdzą znawcy, każdy ma swoje tradycyjne kulinarne. Już dzisiaj warto zaplanować taką podróż i z niecierpliwością czekać na wymarzony urlop. Póki co możemy stworzyć klimat włoskiego gotowania we własnym domu. Najlepsza(...)także ułatwia trawienie i dodaje energii. Od dawna jadano w tym celu popularną bazylię, z którą kojarzą się zwłaszcza Włochy, rozmaryn czy szałwię. Aromatyczne zioła powinny znaleźć się w kuchni każdego pasjonata gotowania, niezbędne są bowiem do przygotowania dań charakteryzujących Włochy. Świeże zioła to najlepsi pomocnicy kucharza, sprawiają, że przygotowane dania pięknie wyglądają, kuszą zapachem i smakiem. Włoskie zioła

Moja smaczna kuchnia
Rosół wołowo-drobiowy z chili 178

Esencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy - z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowa owsianka bez gotowania 149

Tradycyjnej owsianki akurat nie mogę jeść, ma dla mnie za duży indeks glikemiczny więc codziennie na śniadanie przyrządzam sobie taką bez gotowania. Moim zdaniem jest zdecydowanie

Bajeczna Kuchnia
Ryż po hiszpańsku z chorizo 180

Kolejne danie z chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasą, dostępną bardzo często w dwóch popularnych dyskontach. Jest zupełnie inna niż zwykła kiełbasa. Danie jest b ardzo wyraziste

Szefowa kuchni
Babka drożdżowo-makowa 141

Zamiast tradycyjnego makowca możemy upiec babkę, ładnie się prezentuje na świątecznym stole a w dodatku jest smaczna i wilgotna. Składniki: 250 gram mąki pszennej 13 gram

Bajeczna Kuchnia
Wielkanocny barszcz chrzanowy 118

Barszcz chrzanowy to moje tradycyjne danie Wielkanocne,zawsze jemy go na śniadanie.Bez niego to nie było by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u

Bajeczna Kuchnia
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 155

Dzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują

Nie tylko w kuchni
Wędlina sojowa o smaku szynkowym..kolejna propozycja podania 176

Wędliny sojowe to idealna, niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych wędlin mięsnych. Wędlina sojowa o smaku szynkowym charakteryzuje się wyrazistym smakiem szynki z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu. Jest

Z Kuchni Do Kuchni
Fantazyjna strucla makowa 144

Jeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 0,5 szklanki cukru, 15 dkg margaryny, 4

Anioły w kuchni
Szarlotka specjalna 471

Inna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna

Anioły w kuchni
Jak odmienić wygląd kuchni? Lodówki w stylu retro. 157

firmy Gorenje, aby napisać o nich kilka słów na blogu. Lodówki w stylu retro Moda na styl vintage trwa od wielu lat. Pasuje zarówno do kuchni nowoczesnych, jak i tych urządzonych bardziej tradycyjnie. Jednym z jego symboli jest stylizowany sprzęt AGD. Lodówki Gorenje z serii Retro Collection to linia produktów nawiązująca designem do domowego sprzętu(...)otwierania. Taka lodówka nadaje wnętrzu przytulny klimat i z pewnością będzie stanowić mocny akcent dekoracyjny. Najciekawsza w lodówkach retro jest bardzo szeroka gama kolorystyczna, niespotykana wśród sprzętów o tradycyjnym wyglądzie. Do wyboru mamy 3 modele, które prócz kolorystyki różni wielkość oraz umiejscowienie zamrażalnika: 1. Stylowy - dla osób ceniących klasykę, elegancję i minimalizm 2. Romantyczny - w stonowanych, ciepłych barwach dla lubiących

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety mielone z rodzynkami i migdałami 186

Poznaliście już kilka moich sposobów na zmianę smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem wersja lekko słodka - z rodzynkami i migdałami. Fani kuchni bliskowschodnich powinni być zadowoleni. U mnie w domu niestety nie było zbyt wielu smakoszy na ten rarytas, więc z przyjemnością zjadłam większą porcję. Składniki:500 g mielonego mięsa wieprzowego1 biała cebula sól, pieprzjajkosucha bułka garść płatków migdałowychgarść

Pasja Smaku
Tort Mrowisko 110

Tort ten znalazłam na blogu Gotowanie w mniejszym mieście i od razu przypadł mi do gustu, a jest to pomysł kuchni rosyjskiej. Nie zrobiłam jednak kopca lecz tradycyjny kształt tortu z jadalną ściółką leśną na wierzchu. Dla wielbicieli kruszonki to idealny deser. Nastepnym razem zrobię kuleczki w czekoladzie! Składniki: Kruszonka

To co kocham
Jaja w solance - Soleier 151

solance mogą poleżać dłuższy czas, bez konieczności przechowywania ich w lodówce. Warunkiem jest przygotowanie solanki, o takim steżeniu, by ugotowane, zanurzone jajko wypłynęło na wierzch. To tradycyjne niemieckie danie, szczególnie obecne w berlińskiej kuchni. Solankę można dodatkowo zabarwić np. łuskami z cebuli, a na "potłuczonych" jajkach utworzy się marmurkowy wzorek. Jedzenie tak przygotowanych jajek to uroczysty akt. Jajka należy obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!