Czas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin
W kuchennym oknie Ewymiłość do podróżowania i dobrego jedzenia. To najpopularniejszy kraj europejskiej kuchni, nic więc dziwnego, że najczęściej wybierany podczas kulinarnych wojaży. Co region to inna kuchnia, bo jak twierdzą znawcy, każdy ma swoje tradycyjne kulinarne. Już dzisiaj warto zaplanować taką podróż i z niecierpliwością czekać na wymarzony urlop. Póki co możemy stworzyć klimat włoskiego gotowania we własnym domu. Najlepsza(...)także ułatwia trawienie i dodaje energii. Od dawna jadano w tym celu popularną bazylię, z którą kojarzą się zwłaszcza Włochy, rozmaryn czy szałwię. Aromatyczne zioła powinny znaleźć się w kuchni każdego pasjonata gotowania, niezbędne są bowiem do przygotowania dań charakteryzujących Włochy. Świeże zioła to najlepsi pomocnicy kucharza, sprawiają, że przygotowane dania pięknie wyglądają, kuszą zapachem i smakiem. Włoskie zioła
Moja smaczna kuchniaEsencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy - z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do
Zasmakuj KuchniTradycyjnej owsianki akurat nie mogę jeść, ma dla mnie za duży indeks glikemiczny więc codziennie na śniadanie przyrządzam sobie taką bez gotowania. Moim zdaniem jest zdecydowanie
Bajeczna KuchniaKolejne danie z chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasą, dostępną bardzo często w dwóch popularnych dyskontach. Jest zupełnie inna niż zwykła kiełbasa. Danie jest b ardzo wyraziste
Szefowa kuchniZamiast tradycyjnego makowca możemy upiec babkę, ładnie się prezentuje na świątecznym stole a w dodatku jest smaczna i wilgotna. Składniki: 250 gram mąki pszennej 13 gram
Bajeczna KuchniaBarszcz chrzanowy to moje tradycyjne danie Wielkanocne,zawsze jemy go na śniadanie.Bez niego to nie było by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u
Bajeczna KuchniaDzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują
Nie tylko w kuchniWędliny sojowe to idealna, niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych wędlin mięsnych. Wędlina sojowa o smaku szynkowym charakteryzuje się wyrazistym smakiem szynki z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu. Jest
Z Kuchni Do KuchniJeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 0,5 szklanki cukru, 15 dkg margaryny, 4
Anioły w kuchniInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna
Anioły w kuchnifirmy Gorenje, aby napisać o nich kilka słów na blogu. Lodówki w stylu retro Moda na styl vintage trwa od wielu lat. Pasuje zarówno do kuchni nowoczesnych, jak i tych urządzonych bardziej tradycyjnie. Jednym z jego symboli jest stylizowany sprzęt AGD. Lodówki Gorenje z serii Retro Collection to linia produktów nawiązująca designem do domowego sprzętu(...)otwierania. Taka lodówka nadaje wnętrzu przytulny klimat i z pewnością będzie stanowić mocny akcent dekoracyjny. Najciekawsza w lodówkach retro jest bardzo szeroka gama kolorystyczna, niespotykana wśród sprzętów o tradycyjnym wyglądzie. Do wyboru mamy 3 modele, które prócz kolorystyki różni wielkość oraz umiejscowienie zamrażalnika: 1. Stylowy - dla osób ceniących klasykę, elegancję i minimalizm 2. Romantyczny - w stonowanych, ciepłych barwach dla lubiących
Chilli Czosnek i OliwaPoznaliście już kilka moich sposobów na zmianę smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem wersja lekko słodka - z rodzynkami i migdałami. Fani kuchni bliskowschodnich powinni być zadowoleni. U mnie w domu niestety nie było zbyt wielu smakoszy na ten rarytas, więc z przyjemnością zjadłam większą porcję. Składniki:500 g mielonego mięsa wieprzowego1 biała cebula sól, pieprzjajkosucha bułka garść płatków migdałowychgarść
Pasja SmakuTort ten znalazłam na blogu Gotowanie w mniejszym mieście i od razu przypadł mi do gustu, a jest to pomysł kuchni rosyjskiej. Nie zrobiłam jednak kopca lecz tradycyjny kształt tortu z jadalną ściółką leśną na wierzchu. Dla wielbicieli kruszonki to idealny deser. Nastepnym razem zrobię kuleczki w czekoladzie! Składniki: Kruszonka
To co kochamsolance mogą poleżać dłuższy czas, bez konieczności przechowywania ich w lodówce. Warunkiem jest przygotowanie solanki, o takim steżeniu, by ugotowane, zanurzone jajko wypłynęło na wierzch. To tradycyjne niemieckie danie, szczególnie obecne w berlińskiej kuchni. Solankę można dodatkowo zabarwić np. łuskami z cebuli, a na "potłuczonych" jajkach utworzy się marmurkowy wzorek. Jedzenie tak przygotowanych jajek to uroczysty akt. Jajka należy obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche , pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. Moja propozycja to kurczak, papryka najlepiej różnokolorowa, pieczarki
Luźna KuchniaBuraki ćwikłowe są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych. Tradycyjny czerwony barszczyk ma dużo wapnia, potasu, magnezu oraz mikroelementów. Mają one właściwości alkalizujące i zapobiegają powstawaniu zgagi po obfitych posiłkach. Burak dzięki substancją rozszerzającym naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi w tętnicach i zapobiega powstawaniu zakrzepów. To zaś pomaga regulować ciśnienie krwi
Przepisy i porady kulinarnePrzepis inspirowany kuchnią staropolską. Pomimo że nie jest to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa, jutro trafi u mnie na wigilijny stół. To danie postne i sycące, czyli tak jak nakazuje świąteczna tradycja. :) Coraz rzadziej uwzględniamy kasze w naszym codziennym menu. A szkoda, bo charakteryzuje je niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Prezentowana przeze mnie dzisiaj, kasza gryczana, jest uznawana za najzdrowszą spośród
Kuchnia Ellieteraz postanowiłam je zrobić. Dlaczego? Znalazłam go bowiem w norweskiej książce kucharskiej którą nie dawno zdobyłam. Stwierdziłam, że to będzie dobry początek przygody z przepisami z kuchni norweskiej. Oczywiście nie jest to żadne tradycyjne ciasto w tym regionie. Ot tak po prostu ktoś wrzucił taki przepis do działu z deserami. Ciasto jest bardzo smaczne więc na pewno nie będzie
ciastkarnia na kruchym spodzie