Pyszny, tradycyjny Sernik z pianką na kruchym spodzie , pianka na wierzchu nie jest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej słodkiej rosy wypływające na powierzchnię bezy, ponieważ ta pianka jest lekko podpieczona i kropelki nie wychodzą na powierzchnię sernika. Ale jak zmniejszycie temperaturę pieczenia do ok. 120 stopni po wyłożeniu ubitego białka na sernik(...)piekarnika. Wyjmujemy. Dobrze jest sernik schłodzić w lodówce aby się bardziej zespolił. Smacznego! The post Sernik z pianką na kruchym spodzie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 2 jajka kilka łyżek zmielonej bułki tłuszcz do smażenia sól, pieprz Grzyby suszone: wg zasobności spiżarni ( 30 g wystarczy) Roladki po wysocku - kuchnia podkarpacka Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy i zachowujemy wywar. Ugotowane drobno siekamy, podsmażamy z cebulką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mielonego(...)ugotowanych grzybów i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Sos przyprawiamy według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska”. Alfabetyczny spisprzepisów KUCHNI PODKARPACKIE
Trzeci talerzM ō ndre 1 ludzie by pedzieli, 2 że ta nazwa to je richtig 3 oksymoron, bo armeriter pochodzi łod niymieckego Arme Ritter, co znaczy biydny
Chop w kuchniJeżeli szukasz prostego przepisu na ciasto, innego niż te tradycyjne w okresie Świąt Wielkanocy, to mamy coś dla Ciebie. Ciasto czekoladowe to moje pierwsze ciasto w życiu :-) Sądząc po tym, jak inni w Ciasnej Kuchni się oblizywali, wnioskuję, że nie wyszło tak źle. Ciasto jest mocno czekoladowe – wszystko za sprawą gorzkiej czekolady 90%, której użyłem z prostego względu
Ciasna KuchniaKuchnia w naszym domu jest moim polem do działania. Jednak nie wyobrażam sobie zdrowej i pysznej kuchni bez moich dzieci ... Ten przepis powstał specjalnie dla i wspólnie z moją córą. Nikolka jest żelkowym potworkiem , dzień bez żelka był dniem straconym - oczywiście dla niej. Natomiast ja jako mama-dietetyk, nie mogłam patrzeć jak zajada się(...)dzieci na zdrową i przepyszną przekąskę! Zobacz też inne, ciekawe wpisy: Leczniczy syrop z mniszka. Tradycyjny wyrób. Vege budyń z kaszy jaglanej z owocami. Prosty przepis! Wyrzuć ze swojej kuchni niebezpieczny Glutaminian Sodu! Zobacz naturalny zamiennik. Leczniczy syrop z mniszka Wszelkie informacje i dane zawarte
IzaGotujePamiętacie pizzę na marchewkowym spodzie ? Lekka, zdrowa i dietetyczna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Przepis szybko zyskał popularność i jest jednym z najczęściej odwiedzanych na moim
Kuchnia EllieSzukając pomysłu na tłusto czwartkowe wypieki zawsze warto też postawić na tradycyjne pączki. Te, z przepisu który już od lat jest w mojej rodzinie wypróbowany, obowiązkowo
Z Majeczką w kuchniKiedyś myślałam, że makaron łazanki służy tylko do tradycyjnych łazanek z kapustą kiszoną, których zresztą nigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć
Anioszek w kuchniMieszkając tuż przy granicy z Podkarpaciem, nie można nie znać ich tradycyjnych potraw. Zwłaszcza tych naprawdę dobrych:) Składniki: Na 10 kotlecików: 30 dkg mięsa mielonego z
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczna marchewka, troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku. Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych. Składniki - marchewka 0,5 kg - czosnek granulowany - koperek
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: makrela wędzona 2 sztuki, majonez tradycyjny 8 łyżek, papryka czerwona 1 mała, ogórki konserwowe 5 sztuk, cebula czerwona 1 średnia, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj na widelcu, będzie kultowe danie kuchni brytyjskiej, popularne fish and chips, czyli po naszemu smażone kawałki ryby z frytkami w papierze, które można dostać niemal
Nie Bo PiekłoPin It Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą
Przepisy Aleksandrykolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to "marokańskie, kolendrowe pesto":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:)Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać w kuchni Maroka, Tunezji oraz Algierii. Przygotowuje się go na bazie aromatycznych przypraw - kminu rzymskiego, papryki i czarnego pieprzu(...)tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę, że nie jest ono spożywane tradycyjnie w Maroku. Myślę, że poniższy przepis sprawdzi się z dowolnym rodzajem mięsa, dlatego zachęcam Was, abyście przygotowali szaszłyki z tego, na co macie ochotę.Szaszłyki w sosie charmoulaprzepis z książki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :)Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita, jednak w fajnej, "zakręconej" formie.Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita, a po ang. spiral pie. Choć często robi się(...)niczym azjatyckie lampiony. Koniecznie wybrałam egzemplarze z długimi ogonkami, ponieważ cały czas się waham, czy przerobić je na dyniowe puree do późniejszego wykorzystania, czy raczej dać im poczekać w kuchni. Jak dowiedziałam się od sprzedawcy, dynie z długimi ogonkami można przechowywać dłużej.Dynia nie należy do klasycznych nadzień do spanakopita. W Grecji spotkacie się z pites wypełnionym różnoraką zieleniną
Chilli Czosnek i Oliwa