M ō ndre 1 ludzie by pedzieli, 2 że ta nazwa to je richtig 3 oksymoron, bo armeriter pochodzi łod niymieckego Arme Ritter, co znaczy biydny
Chop w kuchniKuchnia w naszym domu jest moim polem do działania. Jednak nie wyobrażam sobie zdrowej i pysznej kuchni bez moich dzieci ... Ten przepis powstał specjalnie dla i wspólnie z moją córą. Nikolka jest żelkowym potworkiem , dzień bez żelka był dniem straconym - oczywiście dla niej. Natomiast ja jako mama-dietetyk, nie mogłam patrzeć jak zajada się(...)dzieci na zdrową i przepyszną przekąskę! Zobacz też inne, ciekawe wpisy: Leczniczy syrop z mniszka. Tradycyjny wyrób. Vege budyń z kaszy jaglanej z owocami. Prosty przepis! Wyrzuć ze swojej kuchni niebezpieczny Glutaminian Sodu! Zobacz naturalny zamiennik. Leczniczy syrop z mniszka Wszelkie informacje i dane zawarte
IzaGotujePamiętacie pizzę na marchewkowym spodzie ? Lekka, zdrowa i dietetyczna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Przepis szybko zyskał popularność i jest jednym z najczęściej odwiedzanych na moim
Kuchnia EllieSzukając pomysłu na tłusto czwartkowe wypieki zawsze warto też postawić na tradycyjne pączki. Te, z przepisu który już od lat jest w mojej rodzinie wypróbowany, obowiązkowo
Z Majeczką w kuchniKiedyś myślałam, że makaron łazanki służy tylko do tradycyjnych łazanek z kapustą kiszoną, których zresztą nigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć
Anioszek w kuchniMieszkając tuż przy granicy z Podkarpaciem, nie można nie znać ich tradycyjnych potraw. Zwłaszcza tych naprawdę dobrych:) Składniki: Na 10 kotlecików: 30 dkg mięsa mielonego z
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczna marchewka, troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku. Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych. Składniki - marchewka 0,5 kg - czosnek granulowany - koperek
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: makrela wędzona 2 sztuki, majonez tradycyjny 8 łyżek, papryka czerwona 1 mała, ogórki konserwowe 5 sztuk, cebula czerwona 1 średnia, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj na widelcu, będzie kultowe danie kuchni brytyjskiej, popularne fish and chips, czyli po naszemu smażone kawałki ryby z frytkami w papierze, które można dostać niemal
Nie Bo PiekłoPin It Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą
Przepisy Aleksandrykolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to "marokańskie, kolendrowe pesto":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:)Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać w kuchni Maroka, Tunezji oraz Algierii. Przygotowuje się go na bazie aromatycznych przypraw - kminu rzymskiego, papryki i czarnego pieprzu(...)tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę, że nie jest ono spożywane tradycyjnie w Maroku. Myślę, że poniższy przepis sprawdzi się z dowolnym rodzajem mięsa, dlatego zachęcam Was, abyście przygotowali szaszłyki z tego, na co macie ochotę.Szaszłyki w sosie charmoulaprzepis z książki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :)Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita, jednak w fajnej, "zakręconej" formie.Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita, a po ang. spiral pie. Choć często robi się(...)niczym azjatyckie lampiony. Koniecznie wybrałam egzemplarze z długimi ogonkami, ponieważ cały czas się waham, czy przerobić je na dyniowe puree do późniejszego wykorzystania, czy raczej dać im poczekać w kuchni. Jak dowiedziałam się od sprzedawcy, dynie z długimi ogonkami można przechowywać dłużej.Dynia nie należy do klasycznych nadzień do spanakopita. W Grecji spotkacie się z pites wypełnionym różnoraką zieleniną
Chilli Czosnek i Oliwapory gołąbki zawsze jedliśmy tradycyjne, czyli mięso z ryżem. Poniżej jednak znajdują się inne gołąbki, które przygotowała moja mama po tym jak obejrzała program z Tomkiem Jakubiakiem, w którym podawał właśnie takie gołąbki, z kaszą gryczaną, boczkiem i o dziwo suszonymi pomidorami. Mama zaciekawiona tą propozycja zrobiła je i mimo mojego początkowego sceptycznego podejścia do nich okazało się(...)gołąbki są przepyszne i stały się moimi ulubionymi. Tak wiec warto oglądać programy kulinarne, słuchać mądrych głów i eksperymentować z w kuchni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktworzywa, które łatwo się czyści. Trzymają się drzwiczek mocno. Teraz pozostaje tylko wybrać najciekawszą. Uważam, że idealnie pasują do kuchni widoki z owocami, warzywami, kwiatami, innymi roślinami i jedzeniem oraz takie z wodą. Będą pasować do bardziej tradycyjnej aranżacji. W nowoczesnej też się odnajdą. Największym tradycjonalistom, którzy nie są pewni, czy aby to dla nich, polecałam spojrzeć na maty magnetyczne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niy znōm 1 chyba takego czowieka, kery by niy jołd 2 kejś 3 plackōw kartołflanych. Za starego piyrwy 4 nasze ōłmy 5 piykły 6 je na
Chop w kuchni