tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:47/100)

Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 148

  Nie zawsze tort musimy robić z jakiejś konkretnej okazji. Czasem możemy go upiec żeby zrobić sobie odrobinę przyjemności. I wcale nie musi to

Lili w kuchni
Czerwona kapusta.Smaczna, szybka sałatka obiadowa. 458

Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 191

Choć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z

Luźna Kuchnia
Chałka z kruszonką 149

Od dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale

Anioły w kuchni
Chałka z kruszonką 147

Od dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale

Anioły w kuchni
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 179

przywieźć do domu. Bistecca alla fiorentinaPrawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana. Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym(...)myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków w sklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały niczym

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepszy żurek na domowym zakwasie 98

też potrafię oraz wzbogacić nieco dla Was zakładkę "Wielkanoc" w potrawy typowo tradycyjne. Wiem, że na tym blogu to one cieszą się największą popularnością i cieszę się, że macie do mnie zaufanie w tej kwestii. Prawda wygląda tak, że zanim przygotuję dla Was przepis, który obarczę nazwą "kuchnia polska", wcześniej zaczytuję się w różną literaturę kuchni polskiej tak, by móc

Mango Papaja
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 204

Quiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie

Karo in the Kitchen
Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry 170

smacznego przygotuję . Nie szukam przepisów, bo lubię w sama kombinować 🔧🔨🔪 i dla najbliższych gotować.   Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne. Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki  temu smak curry

Moniki Smakołyki
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 121

idzie, zamyka w sobie kilka naczyń w tym jednym konkretnym. Jest warta swojej ceny. Jest niezbędna w kuchni, w której stawia się na zdrowie, na oszczędność czasu i łatwo przyswajalną obróbkę termiczną. Patelnia jest super do dań tradycyjnych, ale swoją funkcjonalnością w przygotowaniu dań zdrowych i minimalnie przetworzonych, znacznie przebija inne naczynia wysokiej jakości, które posiadam w domu. Co ciekawe

Z Kuchni Do Kuchni
Schab po prowansalsku 174

Schab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Schab po prowansalsku bardzo dobrze smakuje podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami.  Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu (4 grube

Ugotować
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 303

Żaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana

Karo in the Kitchen
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 293

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Tradycyjny napój na świątecznym stole – kompot z suszu. Swój robię w bardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim

Karo in the Kitchen
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 267

To wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1288

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania