tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:47/100)

Sernik Oreo na zimno 171

Czy wiecie że w sobotę było święto sernika? A czy wiecie że mamy wiele odmian tego pysznego smakołyku? Serniki tradycyjne, sernik na zimno, strudel serowy, ciasto

Życie zaczyna się w kuchni
Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 144

  Nie zawsze tort musimy robić z jakiejś konkretnej okazji. Czasem możemy go upiec żeby zrobić sobie odrobinę przyjemności. I wcale nie musi to

Lili w kuchni
Czerwona kapusta.Smaczna, szybka sałatka obiadowa. 452

Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 189

Choć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z

Luźna Kuchnia
Chałka z kruszonką 146

Od dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale

Anioły w kuchni
Chałka z kruszonką 143

Od dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale

Anioły w kuchni
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 167

przywieźć do domu. Bistecca alla fiorentinaPrawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana. Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym(...)myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków w sklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały niczym

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepszy żurek na domowym zakwasie 96

też potrafię oraz wzbogacić nieco dla Was zakładkę "Wielkanoc" w potrawy typowo tradycyjne. Wiem, że na tym blogu to one cieszą się największą popularnością i cieszę się, że macie do mnie zaufanie w tej kwestii. Prawda wygląda tak, że zanim przygotuję dla Was przepis, który obarczę nazwą "kuchnia polska", wcześniej zaczytuję się w różną literaturę kuchni polskiej tak, by móc

Mango Papaja
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 195

Quiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie

Karo in the Kitchen
Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry 162

smacznego przygotuję . Nie szukam przepisów, bo lubię w sama kombinować 🔧🔨🔪 i dla najbliższych gotować.   Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne. Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki  temu smak curry

Moniki Smakołyki
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 117

idzie, zamyka w sobie kilka naczyń w tym jednym konkretnym. Jest warta swojej ceny. Jest niezbędna w kuchni, w której stawia się na zdrowie, na oszczędność czasu i łatwo przyswajalną obróbkę termiczną. Patelnia jest super do dań tradycyjnych, ale swoją funkcjonalnością w przygotowaniu dań zdrowych i minimalnie przetworzonych, znacznie przebija inne naczynia wysokiej jakości, które posiadam w domu. Co ciekawe

Z Kuchni Do Kuchni
Schab po prowansalsku 169

Schab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Schab po prowansalsku bardzo dobrze smakuje podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami.  Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu (4 grube

Ugotować
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 293

Żaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana

Karo in the Kitchen
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 285

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Tradycyjny napój na świątecznym stole – kompot z suszu. Swój robię w bardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim

Karo in the Kitchen
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 257

To wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1276

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 623

Co podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką

Karo in the Kitchen
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 183

Uwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo

Karo in the Kitchen
Fasolka po bretońsku na żeberkach 156

Ostatnio miałam ogromną ochotę na fasolkę po bretońsku. Moja w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest zagęszczana, chyba dlatego, że ja z reguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat  pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często.    Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Święta Wielkanocne 206

Święta Wielkiej Nocy.Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania