Nadal pozostaję w klimacie kuchni indyjskiej. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z tak dobrze znanym nam kurczakiem. Jako, że w pierwszy weekend majowy tradycyjnie na moim grillu znalazły się skrzydełka, to tym razem postanowiłam postawić na podudzia. Ale żeby nie było zbyt nudno i monotonnie przygotowałam je na sposób indyjski. Dzięki odpowiednio długiemu procesowi grillowania, kurczak jest niepowtarzalnie soczysty
PatiGotujeotwieramy piekarnika. Upieczone pozostawiamy na chwilę w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.Yorkshire pudding należy, moim zdaniem, do najsmaczniejszych potraw kuchni brytyjskiej. Brytyjczycy jedzą go na gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w Boże Narodzenie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Chrupiące, delikatne i mięciutkie w środku stwarzają wiele
mojewypiekiinietylkokuchni nie może wiać nudą, a gotowaniem trzeba się bawić!Dziś postawiłam na gnocchi, czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny
Kitchens AlphabetTofu tradycyjne-Tofu to ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e. przez Liu Ana. Świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów. Bogate w białko tofu jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Świeże tofu to nieoceniony składnik nowoczesnej kuchni
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze podpytać. Kojarzę, że te kluseczki były jeszcze lepsze, bardziej puszyste i lekkie. Dziś jednak przygotowałam tradycyjne leniwe z białego sera podane oczywiście z cukrem i cynamonem. Zdecydowanie jest to mój smak dzieciństwa, który polecam wszystkim spragnionym prostej, taniej, szybkiej, polskiej kuchni. Leniwe wyszły wspaniałe - zajadałam się nimi aż mi się uszy trzęsły i skonsumowałam prawie wszystkie, dając K. tylko
Codzienne GotowanieLekka i smaczna sałatka z jajkami i awokado, ogórkiem i rukolą, można się nią porządnie najeść. Letnią porą zamiast tradycyjnego obiadu wolę takie sałatki z różnymi
Bajeczna KuchniaCzy wiecie że w sobotę było święto sernika? A czy wiecie że mamy wiele odmian tego pysznego smakołyku? Serniki tradycyjne, sernik na zimno, strudel serowy, ciasto
Życie zaczyna się w kuchniNie zawsze tort musimy robić z jakiejś konkretnej okazji. Czasem możemy go upiec żeby zrobić sobie odrobinę przyjemności. I wcale nie musi to
Lili w kuchniProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych
Kuchnia z widokiem na ogródChoć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z
Luźna KuchniaOd dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale
Anioły w kuchniOd dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale
Anioły w kuchniprzywieźć do domu. Bistecca alla fiorentinaPrawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana. Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym(...)myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków w sklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały niczym
Chilli Czosnek i Oliwateż potrafię oraz wzbogacić nieco dla Was zakładkę "Wielkanoc" w potrawy typowo tradycyjne. Wiem, że na tym blogu to one cieszą się największą popularnością i cieszę się, że macie do mnie zaufanie w tej kwestii. Prawda wygląda tak, że zanim przygotuję dla Was przepis, który obarczę nazwą "kuchnia polska", wcześniej zaczytuję się w różną literaturę kuchni polskiej tak, by móc
Mango PapajaQuiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie
Karo in the Kitchensmacznego przygotuję . Nie szukam przepisów, bo lubię w sama kombinować 🔧🔨🔪 i dla najbliższych gotować. Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne. Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki temu smak curry
Moniki Smakołykiidzie, zamyka w sobie kilka naczyń w tym jednym konkretnym. Jest warta swojej ceny. Jest niezbędna w kuchni, w której stawia się na zdrowie, na oszczędność czasu i łatwo przyswajalną obróbkę termiczną. Patelnia jest super do dań tradycyjnych, ale swoją funkcjonalnością w przygotowaniu dań zdrowych i minimalnie przetworzonych, znacznie przebija inne naczynia wysokiej jakości, które posiadam w domu. Co ciekawe
Z Kuchni Do KuchniSchab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Schab po prowansalsku bardzo dobrze smakuje podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu (4 grube
UgotowaćŻaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana
Karo in the KitchenJedni go kochają, inni nienawidzą. Tradycyjny napój na świątecznym stole – kompot z suszu. Swój robię w bardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim
Karo in the KitchenTo wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony
Karo in the KitchenPomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te
Karo in the KitchenCo podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką
Karo in the KitchenUwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo
Karo in the KitchenOstatnio miałam ogromną ochotę na fasolkę po bretońsku. Moja w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest zagęszczana, chyba dlatego, że ja z reguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często. Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta Wielkiej Nocy.Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl
NA MOIM TALERZU