tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:39/100)

Kotleciki z piersi kurczaka 152

Wraz z rozpoczęciem nowego miesiąca postanowiłam publikować na blogu więcej przepisów na tradycyjne obiady. Dzisiaj jako pierwsze startują kotleciki z piersi z kurczaka, które tak lubią

Moja smaczna kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty z porem i rodzynkami 113

Fajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty.   Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego.  Prosta i

Ze smakiem bez glutenu
Faworki z zeszytu mojej Mamy 146

    Ciut o ciasteczkach.... Faworki, chruściki..... to polskie i litewskie, także niemieckie tradycyjne, chrupkie, charakterystyczne w kształcie złożonej kokardki słodkie ciasteczka smażone

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki bez zawijania 138

Dziś zapraszam na gołąbki zawijane czyli szybka alternatywa dla tradycyjnych, czasochłonnych gołąbków. Są proste, szybkie, a przedewszystkim pyszne, polecam. Składniki: 600 g

magiczna kuchnia Kasi
Makowiec z jabłkami 178

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję. SKŁADNIKI: 35 dag

W kuchennym oknie Ewy
rogale cynamonowe z marmoladą 107

Niedawno dostałam do przetestowania Marmoladkę deserową od firmy Jamar. Ta marmolada ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 223

                    Te kotleciki to też jedno z naszych tradycyjnych

Kuchnia Prezydentowej
Szaszłyki z piekarnika 650

Temperatura za oknem i brak możliwości skorzystania z tradycyjnego grilla nie oznacza wcale konieczności rezygnacji z typowo grillowych przysmaków. :-) Szaszłyki z piekarnika są idealne na zdrowy

Szefowa kuchni
Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą 120

Mama zawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu.Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego  Składniki

Anioły w kuchni
Karp po żydowsku 184

zachowuję prostotę formy – rodzynki, migdały i grubomielony pieprz – i tak mi się najbardziej podoba – większe dekoracje zostawiam na tradycyjnego karpia w galarecie :) Z ciekawostek – karp po żydowsku jest raczej słabo znany w Izraelu, niemiecka kuchnia koszerna także nie wspomina o tym daniu. Karp po żydowsku wywodzi się Żydów aszkenazyjskich, którzy zamieszkiwali teren Europy Środkowo-Wschodniej (ryba(...)rodzynkami, migdałami, dużą ilością pieprzu, solą, w razie potrzeby także cukrem. W razie konieczności dodaje się także żelatynę (ale wtedy danie jest już koszerne). Karpia po żydowsku podaje się tradycyjnie z chałką. Składniki: co najmniej 1 karp o wadze ok 1.5 kg (w całości) 3-4 duże cebule 4-5 marchwi 1 por 1 korzeń pietruszki 1 seler 1 łyżka

Pociąg Do Kuchni
Tzatziki chrzanowe 130

Jeśli nie czytaliście jeszcze „ Kuchni Greckiej” George’a Calombarisa, to koniecznie przeczytajcie moją recenzję. Calombaris pokazuje, że tradycyjne greckie przepisy nie są wykute w skale. Możemy je dostosować do okazji i dań, z którymi je podajemy. Tzatziki może być chrzanowe, marchewkowe, a nawet buraczkowe. Jaki sos będzie lepszy do wielkanocnych mięs niż chrzanowy sos tzatziki?   Składniki: duże

Ugotowane pozamiatane
Kotlety mielone z cukinią 122

Dzisiaj zapraszam na troszkę inne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz  placków z cukinii , których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :)  Dzięki cukinii i wodzie kotlety są  mięciutkie i soczyste.  Cukinia dodaje im również s zczególnego

Smak mojego domu
Śląska sałatka śledziowa - Hekele 219

Śląska sałatka śledziowa - Hekele - to popularne danie kuchni śląskiej spożywane w dni powszednie i w czasie postu. Hekele są obecne również w kuchni niemieckiej pod nazwą - Häckele lub Häckerle. Potrawa została wpisane na listę produktów tradycyjnych. Sałatkę wybrała Renata z  bloga "Codziennik kulinarny" w ramach styczniowej akcji Regionalne smaki. Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka - podawana wówczas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka makaronowa z kukurydzą, ogórkiem i szynką 353

szybkie, smaczne i niedrogie danie. Poniższą sałatkę podałam na liściach młodej sałaty. Dzięki temu całość świetnie się prezentowała. Oczywiście sałatkę możecie podać w tradycyjny sposób. Poniższe danie będzie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Jeżeli macie ochotę na inną sałatkę z dodatkiem szynki to polecam przepisy na  sałatkę z tortellini lub sałatkę makaronową

Ugotować
Przekładany placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 235

Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Proste składniki, stara receptura, niepozorny wygląd i doskonały smak – tak w skrócie opisałabym tradycyjny przekładany placek z jabłkami, jaki pieką od pokoleń podkarpackie gospodynie z Ziemi Brzozowskiej. Sekretem tego smaku jest połączenie cieniutkich placków pieczonych na amoniaku ze smażonymi jabłkami. Ciasto pod wpływem soku z jabłek staje się miękkie, a galaretka dodana do owoców(...)wpis . Przepis na placek z jabłkami pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Brzozowskiej” wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska, a jego autorkami są panie z KGW Haczów. Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25 x 35 cm: Ciasto (na 5 cienkich placków): 750 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 150 g smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru

Trzeci talerz