Ta przekąska kojarzy mi się z imieninami u cioci/wujka ze starszego pokolenia;). Galaretka z kurczaka obowiązkowo musiała gościć wtedy na stole. Tradycyjnie robi się je ze
Szefowa kuchniW ostatnim czasie nabyłam garnek rzymski, przyszła więc pora, aby go wypróbować! Garnek rzymski to tradycyjne naczynie gliniane, w którym potrawy gotowane są z wykorzystaniem efektu
Kuchnia BeatyTradycyjny, arabski dip z opiekanego bakłażana z dodatkiem sezamowej pasty... Artykuł Baba ghanoush pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEpolecam Wam przepis na pyszną i szybką babkę bez miksera. Jedna miska, kilka składników (, które znajdziecie bez problemu w każdej kuchni), drewniana łyżka i… już po kilku minutach przygotowań ciasto wkładamy do piekarnika. Taką babkę możecie przygotować w tradycyjnej keksówce lub (tak jak ja) w mniejszych, kolorowych papierowych foremkach (u mnie od PapilArt ). Dzięki temu babkę można spokojnie zabrać
Słodkie okruszkiSą to z pewnością oszukane tosty francuskie, ponieważ do tych tradycyjnych powinno użyć się chałki, brioszki lub chleba tostowego. Ja natomiast wykorzystałam czerstwy chleb żytni na
Mango Papajauczestniczyć w świetnych warsztatach z Jankiem Paszkowskim w ramach projektu Feed Them Up . Spędziłam 5 godzin w przemiłej atmosferze w Kuchni Spotkań IKEA. Nauczyłam się niejednego, najadłam bardzo a wszystko to przy użyciu tego co zazwyczaj zostaje podczas tradycyjnego gotowania. Zdjęcia z wydarzenia możecie obejrzeć TU . Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę inspirowaną tą jaką robiliśmy na warsztatach. Kolorowa, smakowita
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj obiad odbiega trochę od tradycyjnej lasagne, ale powiem Wam, że dał rade. Smakuje zupełnie inaczej lecz ta wersja również jest pyszna. W kuchni trzeba trochę eksperymentować aby nie popaść w rutynę. Składniki : 300 g makaronu lasagne 300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego
Niezły MłynekWystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie. przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r składniki:ciasto:250 g mąki1 - 2 żółtka 1 jajo20 g świeżych drożdży70
Stare GaryDobre mięsko nie jest złe na obiad, ale ważną rolę też pełni to z czym je podamy :) Zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków polecam takie aromatyczne zapieczone, które
Z Majeczką w kuchniŚwięta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy
PatiGotujeJest kilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny
Karo in the KitchenTo ciasto wiele przechodzi – najpierw jest zaparzane, potem napowietrzane i uelastyczniane przez miksowanie z jajkami, a na koniec jeszcze pieczone. Ciasto ptysiowe jest naprawdę proste i
Karo in the KitchenCo weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać
Karo in the KitchenPiekielnie sycące i diablo kaloryczne. Mięciutkie, ciągnące się i chrupiące jednocześnie. Delikatnie mleczne i zdecydowanie serowe. Moje francuskie tosty z przypieczonym żółtym serem. Złote tosty – moje
Karo in the KitchenOstatnio zrobiło się tu bardzo słodko. Ale żeby nie było, że jadamy tylko słodycze... Tym razem mam coś dla wielbicieli "porządnego kawałka mięcha"- tradycyjne danie, obecne
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy
Karo in the KitchenA na obiad znowu pomidorowa...ileż można jeść ją z ryżem. Czas na zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna.Składniki; 1 puszka pomidorów, 4
Anioły w kuchnimięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym garnku jaki mam w kuchni do dyspozycji. Aktualnie jest to garnek o pojemności 7 litrów. Mimo, że nie gotuję aż tak dużej porcji ramenu, duży garnek ułatwia naturalne przemieszczanie się składników w wodzie (nie trzeba(...)sezonowość. Kiełki rzodkiewki, bazylię i szczypior można bez problemu kupić (lub wyhodować samemu!) przez cały okrągły rok – a to właśnie one świetnie podkreślają smak tego akurat bulionu. Ramen tradycyjnie… siorbiemy! Im głośniej i donośniej, tym smaczniej – głośne jedzenie to komplement dla kucharza i jego ramenu. Jeśli tego brakuje, to znaczy że zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy
Karo in the KitchenNadal pozostaję w klimacie kuchni indyjskiej. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z tak dobrze znanym nam kurczakiem. Jako, że w pierwszy weekend majowy tradycyjnie na moim grillu znalazły się skrzydełka, to tym razem postanowiłam postawić na podudzia. Ale żeby nie było zbyt nudno i monotonnie przygotowałam je na sposób indyjski. Dzięki odpowiednio długiemu procesowi grillowania, kurczak jest niepowtarzalnie soczysty
PatiGotujeotwieramy piekarnika. Upieczone pozostawiamy na chwilę w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.Yorkshire pudding należy, moim zdaniem, do najsmaczniejszych potraw kuchni brytyjskiej. Brytyjczycy jedzą go na gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w Boże Narodzenie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Chrupiące, delikatne i mięciutkie w środku stwarzają wiele
mojewypiekiinietylkokuchni nie może wiać nudą, a gotowaniem trzeba się bawić!Dziś postawiłam na gnocchi, czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny
Kitchens Alphabet