tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:49/100)

Miruna panierowana na piatkowy obiad 212

Miruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 207

Od dawna krążył mi po głowie "kurtosz", tredelnik, ciekawił mnie smak czy faktycznie jest tak dobry jak o nim mówią. "Tredelnik - tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze

Basia w kuchni
BABCINE OGÓRECZKI 132

Sezon ogórkowy rozpoczęty, mozna robić przetwory, żeby potem zimą cieszyć się ich smakiem. Oprócz nowych smaków ogórków w moim domu muszą być tez te tradycyjne, z

Z Majeczką w kuchni
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 163

Święto Niepodległości, więc tradycyjnie już tego dnia przygotowałem w tradycyjnie polski sposób gęś. Nieskromnie stwierdzę, że zdecydowanie wolę taką tradycję, niż podpalanie tęczy, czy bójki z

Wyprawy kulinarne
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 144

Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z  1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne

Anioły w kuchni
Perliczka po staropolsku 238

Coś wykwintnego? Prostego? Smacznego? Zdrowego? Proszę uprzejmie. Zapraszam na przygotowaną tradycyjnie perliczkę, nadziewaną jabłkami i żurawiną, podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie

Wyprawy kulinarne
Bombaj yellow ,curry 171

Bombaj yellow , curry Kuchnia Indyjska dość często gości na naszym stole , z uwagi na fakt że nasz najmłodszy syn 8 latek , po prostu zakochał się w przyprawach , mieszankach curry . Maluch wcina to jak nic innego , więc ja szukam coraz to nowych inspiracji ,żeby mu się nie przejadło ..chociaż , jak się coś(...)lubi , to trudno się tym znudzić . To proste i szybkie curry z kurczakiem, czy tradycyjne , nie mam pojęcia , wygrzebałam z jakiejś książki i tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smakuje wyśmienicie i nie zabiera dużo czasu , a to podstawa w kuchni w ciągu tygodnia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 filety

Ogrodnik w podróży
Pyry z gzikiem 132

Jeżeli chodzi o kuchnię Wielkopolską to głównym jej składnikiem są Pyry, czyli ziemniaki. Uwielbiamy je dlatego większość regionalnych potraw ma w sobie ten oto składnik.W dzisiejszym poście przedstawię Wam przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem.Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag białego sera twarogowego 0,25 l kwaśnej śmietany (30%) cebula(...)Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Obrane i okraszone masłem pyry solimy. Podajemy z gotowym twarożkiem, czyli gzikiem.  Przedstawiony powyżej przepis odnalazłam w książce Maji Bartczak "Polska kuchnia regionalna", którą serdecznie polecam. Znajdziecie w niej również przepisy potraw z innych zakątków Polski

cookpl
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 356

Przez dwa lata istnienia bloga nie pojawił się ani razu. Mimo, że to jedno z najszybszych i najprostszych rybnych dań jakie możecie przygotować w domu. Dzisiaj

Karo in the Kitchen
Faworki z mascarpone 183

Tłusty czwartek jeszcze nie nadszedł, a faworki zdążyłam w tym roku zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 239

Mielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone

Karo in the Kitchen
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 165

Sekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko

Karo in the Kitchen
Ryżanka (rosół z ryżem) 224

Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. Jednym słowem ryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata )  2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu

Di gotuje
Wegańska pasta jajeczna - odsłona świąteczna 161

Święta to z pewnością wyjątkowy czas, na który większość z nas czeka z utęsknieniem, aby móc spróbować tradycyjnych potraw. W przypadku świąt Wielkanocnych oparte są one

Roślinna - blog wegański
"Pyry z gzikiem" 172

Jestem wielkopolanką, więc trudno nie lubić tej potrawy - myślę że często gości również na Waszych stołach. Wariacji  przepisu na gzik jest bardzo wiele. Tradycyjnie podaje

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania