Lasagne trochę w innym stylu...w wersji lżejszej bo z mięsem z indyka oraz porem i sosem musztardowym. Pyszne i pożywne danie, które spokojnie może konkurować
Kuchnia MagdaLenySushi jest jedną z ulubionych potraw w naszym domu. Często je przygotowujemy razem, jest bardzo zdrowe. Tradycyjne sushi jest z rybą bądź owocami morza. Dla odmiany
Kulinarne pyszności MolkiŚwięta już tuż tuż, więc dla tych, którzy mają w planach przygotować jakieś danie wigilijne, a niekoniecznie wiedzą jak się za nie zabrać ja polecam tę
Kuchnia w czekoladzieMam dla Was dzisiaj propozycję przygotowania jajek troszkę inaczej. Wiem, że w niektórych domach takie jajka są znane, ale w większości królują pisanki czy kraszanki malowane
Codzienna kuchnia niecodziennaNigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w
Szefowa kuchnigotować. Fakt to niezaprzeczalny. Uwielbiam wymyślać nowe dania, łączyć, dodawać i eksperymentować smakiem. Czas spędzony w kuchni nigdy nie jest dla mnie straconym.Przychodzi jednak taki moment, kiedy żona ma mówi STOP. Chce coś normalnego. I wczoraj właśnie był taki dzień. Wymyśliła sobie tradycyjne jajko sadzone z ziemniakami i kefirem, ale nie byłbym sobą...Czego użyłem:-ziemniaki; gotujemy pożądaną ilość, zgniatamy
BaRepasW ten deszczowy poniedziałkowy zimowy dzień zapraszam na pyszne roladki z wędliny i masy jajeczno chrzanowej. Pyszne na sniadanko, u mnie sprawdzają się też jako przystawka
Z Majeczką w kuchnikrótsze, grubsze, o nieregularnym kształcie. Grissini rubata pochodzące z podturyńskiej miejscowości Chieri znajdują się na liście tradycyjnych produktów spożywczych włoskiego Ministerstwa Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa.Obecnie jest to jeden z najbardziej popularnych produktów gastronomicznych z prowincji Turynu, i jeden z najbardziej znanych z kuchni włoskiej za granicą. P.S. To moje pierwsze w życiu grissini, trochę przykrótkie i trochę przygrube
Grahamka, weka i kajzerkaniedzielę sklepy są tu pozamykane, nie mamy szans kupić czegoś na poniedziałkowy obiad. Są jednak w kuchni rzeczy, które są niezbędne i znajdują się u nas przez cały rok. Makaron, pomidory w puszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego spaghetti? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti
Kitchens AlphabetTa szarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście
Anioły w kuchniDzisiaj pokaże Wam jak przygotowuję hummus, bardzo znaną i popularną na bliskim wschodzie pastę. Tradycyjny hummus powinno przygotowywać się z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z
SMYKWKUCHNIMoczka śląska to zupa którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Jest to tradycyjna zupa przygotowywana od setek lat na śląski wigilijny stół, a ile domów na
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie turystom.Gdy zagłębimy się w temat, to nic w tym zaskakującego. Tradycja przygotowywania i jedzenia tażin wywodzi się w końcu z kuchni berberyjskiej, czyli ludu prowadzącego wędrowny tryb życia. Sztućce i talerze stanowiłyby dla nich zbędny ciężar. Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz. Chlebki różnią się(...)miększe. Jednak ja nie mam do dyspozycji tradycyjnego marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania. Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić
Chilli Czosnek i OliwaMini pascha z migdałami i morelami to taka wielkanocna odsłona innej wersji sernika na zimno, tylko że bez dodatku żelatyny. Moja mini pascha to uproszczona wersja tradycyjnej paschy, po pierwsze każdy dostaje dla siebie porcję, gdyż przygotowałam paschy w małych, ozdobnych foremkach. Po drugie pascha jest przygotowana bez masła, bez mleka i śmietany. Można powiedzieć, że jest to pascha(...)delikatnie ściągamy z każdej paschy gazę. Każdą porcję ozdabiamy migdałami i paseczkiem moreli. Smacznego! The post Mini pascha z migdałami i morelami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZrobiło się późno, a Wy na pewno czekacie z niecierpliwością na wyniki konkursu urodzinowego. Już, już je podaję. Ale najpierw statystyka. Na konkurs wpłynęło trzynaście zgłoszeń
W mojej kuchniJest już po świętach i zapewne w niejednym domu pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią
Basia w kuchniCodziennik Kuchenny ) to Pyry z Gzikiem - czyli ziemniaki z twarogiem - potrawa kuchni wielkopolskiej. Lubię i pyry i gzik i Wielkopolskę. Nie bez powodu - zjadając obiadowe pyry i gzik, myślałam o Tacie który z tamtych stron pochodził :) W Wielkopolsce danie tradycyjnie było podawane w dni postne. Więcej informacji o gziku tutaj . Przepis
Stare GaryTe wyjątkowo mięciutkie drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach. Marmolady różanej natomiast reklamować nie będę, bo chyba każdy
Trzeci talerzTłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie
Szefowa kuchniNie ma co owijać w bawełnę. Naturalne środki lecznicze od zawsze pomagały, albo przynajmniej starały się pomóc w walce z przeziębieniem, infekcją, osłabieniem, katarem itd... Jako
Z Kuchni Do Kuchniróżnego rodzaju potrawy, ser zjadamy jako przekąskę, danie głównę. Można by powiedzieć, iż szaleństwo na sery trwało, trwa i trwać będzie. Feta (nowogr. Φέτα – „plaster”) – ser pochodzący z Grecji. Tradycyjnie zbliżone wyroby powstają w Albanii i Bułgarii, przy czym od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Paluszki z fety w panierce(...)profilaktycznie „dla zdrowotności” 10 ziarenek czarnuszki dziennie trzyma z dala wszelkie choroby. W kuchni, jako przyprawa zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni jednak przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako
mojewypiekiinietylkokarmelizowany. To warzywo często jest niedoceniane. Dużo osób ma obawy przed używaniem go w swojej kuchni, ponieważ zwykle kojarzy się z mocno kwaśnym, dominującym smakiem. Myślę, że podany z neutralnym puddingiem z tapioki, słodką krówką i dodatkiem sezonowych owoców np, truskawek, podbije serca smakoszy tradycyjnych deserów jak i tych lubiących eksperymentować. Pudding z tapioki: 4-5 porcji 1/2 szklanki tapioki
Pland based fillestanie wzmocnić również człowieka. Należy jednak zaznaczyć, że czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią. Czosnek niedźwiedzi dzięki swoim walorom znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko
mojewypiekiinietylkobędzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem , potrawę kuchni wielkopolskiej. W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem. Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj . Potrawę gotujecie w wybranym
Codziennik Kuchennyziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako bazę otwartych kanapek a nawet jako alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan. Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni
Karo in the Kitchentolerowane przez osoby uczulone na laktozę mleka (białko już raczej nie... ) Bardzo popularne w kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Coraz bardziej popularne także i u nas. Kiedyś trudno dostępne, teraz do kupienia chyba w każdym sklepie spożywczym. Do klarowania kupujemy dobre jakościowo masło (ja tradycyjnie kupuję masło z ukwaszonej śmietany, nie ma sobie równych) wybór masła pozostawiam jednak Wam, ważne
Smaczne Zdrowepora na odchudzenie naszego menu. Czytałam ostatnio najnowszą książkę Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit", (recenzję znajdziecie tutaj) i tak oto powstał przepis zainspirowany tą książką.Chciałam, aby sałatka zawierała minimalną ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam podać grillowanego kurczaka, a nie smażonego na tradycyjnej patelni. Do niego idealnie pasuje grillowany świeży ananas, a wszystko jest wykończone lekko pikantną
Kulinarne przygody Gatity