tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:58/100)

Buraczki na zimę 138

Przepis ten sprawdzała już niejedna gospodyni domu, dla której pełna spiżarnia na zimę, to ważna rzecz. Dostałam go lata temu od mojej Cioci Broni, która wspaniale

Kuchnia Beaty
ZAPIEKANKI BAKŁAŻANOWE 101

Zapiekanki bakłażanowe to smażone plastry bakłażana zapiekane w piekarniku z farszem z pieczarek i papryki oraz mozzarellą. Bardzo fajne i oryginalne przekąski na kolacje, w których

Kuchnia MagdaLeny
Pączki wiedeńskie 133

Jak kupuję pączki i mam wybór między kilkoma rodzajami to pada na moje ukochane gniazdka. Od dawna już za mną chodziły bo dotychczas nie robiłam ich

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczarki w cieście naleśnikowym. Kotlety z kapeluszy pieczarek. 259

Ostatnio udało mi się zakupić bardzo duże i dorodne pieczarki. Co natchnęło mnie do przygotowania dawno zapomnianych kotletów z pieczarek. Takie pieczarki można oczywiście przygotować z

Kuchnia z widokiem na ogród
Testuję herbaty Richmont 128

  Ostatnio dostałam od firmy Richmont do przetestowania paczuczkę, w ktorej znajdowała się herbata w różnych smakach. herbatki, która by mi nie smakowała. Każda ma coś

Aga w kuchni
Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka 422

Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Makowce to wyjątkowe świąteczne ciasta. Kojarzą nam się i z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Ale przede wszystkim kojarzą się z domem. Bo właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa(...)składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej, od pań z zespołu „Grzęszczanie”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Dokonałam w nim niewielkich zmian proporcji, by dopasować przepis do wielkości mojej blaszki. Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Masa makowa

Trzeci talerz
Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami 223

oraz wyższych dla warzyw. Urządzania stosowane w profesjonalnych kuchniach można porównać do szerokich frytownic ( termostaty ), które mają regulator temperatury. Aby zachować stałość wyznaczonej temperatury, woda delikatnie porusza się w wanience. Chyba najważniejszym celem gotowania metodą sous-vide jest równomierne gotowanie - nie tak gwałtowne jak to ma miejsce przy tradycyjnych technikach (np. smażeniu). Ważne jest aby nie przegotować produktu(...)stopień "zrobienia / wysmażenia" był stały, identyczny na całym przekroju. Celem tej metody jest także zachowanie maksymalnej soczystości produktu.   Poniżej polędwica wołowa przygotowana tradycyjną metodą saute i sous-vide (źródło: cuisinetechnology.com) Najważniejsze zalety tej metody: - lepszy smak - dzięki zamknięciu soków wewnątrz plastikowego opakowania mamy minimalne straty wartościowych soków - np. mięso gotuje się we własnych sokach, - uzyskanie idealnej, powtarzalnej temperatury wewnątrz

Right Behind The Kitchen
Słodkie mrowisko 134

mrowiska. Pierwsze było dobre kilka lat temu, gdy dopiero zaczynałam "bawić się" w kuchni :). Najlepsze zdecydowanie w dniu usmażenia. Mrowisko robiłam z mniejszej porcji niż w przepisie, a przepis odrobinę zmodyfikowałam z jednej z gazetek magazynu Przyślij Przepis. Serdecznie polecam na Tłusty Czwartek. Świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków lub faworków.   Składniki: (na 3 talerze słodkiego mrowiska) Słodkie mrowisko

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z kurczakiem wędzonym. Doskonała na lekką kolację oczyszczającą czy imprezową przekąskę sylwestrową 341

Święta za nami. Obfite kapuściano-grzybowe posiłki zakąszane śledzikiem na szczęście również. Czas przygotować się na Sylwestra. Trzeba wziąć się w garść by jakoś upchnąć osobisty

Kuchnia po mojemu
Kiełbasa suszona dojrzewająca 148

Kiełbasa suszona dojrzewająca (palcówka) – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso. Inspirację

mojewypiekiinietylko
Bataty – właściwości odżywcze 187

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki. Nie są zbyt często spotykane na naszych stołach, a jedynie podawane w restauracjach do wybranych potraw. Jednak często przewyższają swoimi wartościami odżywczymi tradycyjne ziemniaki, które są tak bardzo lubiane przez Europejczyków. Bataty pochodzą z Ameryki środkowej, a do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb . Znanych jest wiele odmian batatów – np. czerwone , żółte . Każda odmiana tych(...)pracę mięśni. Bataty w kuchni Bataty w kuchni mogą być przygotowane na wiele sposób. Możemy podać je w postaci ugotowanej, pieczonej, grillowanej. Wykorzystywane są jako dodatek do dań głównych np. jako frytki, ale również mogą służyć do przygotowania zup i kremów. Należy pamiętać, że mają słodki smak, więc w przeciwieństwie do tradycyjnych ziemniaków nie należy ich solić. Jak przechowywać bataty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Błyskawiczne pączki serowe 805

okazji . Możemy wyjść po angielsku do kuchni i za 30 minut wrócić z tacą gorących serowych pączków obsypanych cukrem pudrem, goście będą bardzo zdziwieni, a jednocześnie zachwyceni. Na blogu jest już przepis na pączki z serka, ale był to ser risotta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie są to tradycyjne pączki , gdyż bazą tego ciasta jest serek kanapkowy i mąka pszenna(...)mają czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na drożdżach. Te pączki mają jedną wadę, są bardzo smaczne i domowników trzeba od nich odciągać. Polecam inne moje przepisy na pączki tradycyjne i nie tylko: pączki z jabłkami mini pączki pomarańczowe serowe pączki nadziewane frużeliną Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantna salsa paprykowa 200

piekarniku o temp. 120 stopni ok. 15 minut lub tradycyjnie pod przykryciem w garnku wyłożonym ściereczką ok.10 minut. Nie mam tak dużego garnka aby pomieścić wszystkie słoiczki, więc pasteryzacja w piekarniku takiej ilości słoiczków jest idealna.   The post Pikantna salsa paprykowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa Miso - tradycyjna zupa japońska. 154

wypróbowania w domu. Była naprawdę wyborna, a jednocześnie prosta. Gdy zapytaliśmy szefa kuchni, jak przygotować taki pyszny posiłek, bo najlepiej pytać u źródła, mężczyzna bąknął tylko z obcym akcentem, na pół po polsku a na pół po angielsku: "Pasta sojowa miso jest najważniejsza!" :-) Zupa Miso to tradycyjna japońska zupa, podawana w Japonii często, bo nawet kilka razy w ciągu dnia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zielono mi: pesto z natką pietruszki 133

kuchni, naprawdę warto. (Nie znaczy to, że będę miała jakąś niesamowicie wielką kuchnię; po prostu obecna jest wręcz mikroskopijna.) Dzisiaj mam dla Was soczyście zielone pesto. Przepis znalazłam w duńskiej gazecie Spis bedre , nr 6/2016, ale wszyscy wiemy, że idea pesto pochodzi z Włoch. Tym razem tradycyjny, bazyliowy wariant został wzbogacony wyraźną nutą natki pietruszki, która świetnie tutaj pasuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka śledziowa wigilijna. Olej rzepakowy górą! 185

Chciałabym podać coś innego bardziej  świątecznego na tegoroczną Wigilię.  Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się.  Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc dlaczego

Malinowe Pocałunki