oraz wyższych dla warzyw. Urządzania stosowane w profesjonalnych kuchniach można porównać do szerokich frytownic ( termostaty ), które mają regulator temperatury. Aby zachować stałość wyznaczonej temperatury, woda delikatnie porusza się w wanience. Chyba najważniejszym celem gotowania metodą sous-vide jest równomierne gotowanie - nie tak gwałtowne jak to ma miejsce przy tradycyjnych technikach (np. smażeniu). Ważne jest aby nie przegotować produktu(...)stopień "zrobienia / wysmażenia" był stały, identyczny na całym przekroju. Celem tej metody jest także zachowanie maksymalnej soczystości produktu. Poniżej polędwica wołowa przygotowana tradycyjną metodą saute i sous-vide (źródło: cuisinetechnology.com) Najważniejsze zalety tej metody: - lepszy smak - dzięki zamknięciu soków wewnątrz plastikowego opakowania mamy minimalne straty wartościowych soków - np. mięso gotuje się we własnych sokach, - uzyskanie idealnej, powtarzalnej temperatury wewnątrz
Right Behind The KitchenŚwięta za nami. Obfite kapuściano-grzybowe posiłki zakąszane śledzikiem na szczęście również. Czas przygotować się na Sylwestra. Trzeba wziąć się w garść by jakoś upchnąć osobisty
Kuchnia po mojemuKiełbasa suszona dojrzewająca (palcówka) – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso. Inspirację
mojewypiekiinietylkoBataty to inaczej słodkie ziemniaki. Nie są zbyt często spotykane na naszych stołach, a jedynie podawane w restauracjach do wybranych potraw. Jednak często przewyższają swoimi wartościami odżywczymi tradycyjne ziemniaki, które są tak bardzo lubiane przez Europejczyków. Bataty pochodzą z Ameryki środkowej, a do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb . Znanych jest wiele odmian batatów – np. czerwone , żółte . Każda odmiana tych(...)pracę mięśni. Bataty w kuchni Bataty w kuchni mogą być przygotowane na wiele sposób. Możemy podać je w postaci ugotowanej, pieczonej, grillowanej. Wykorzystywane są jako dodatek do dań głównych np. jako frytki, ale również mogą służyć do przygotowania zup i kremów. Należy pamiętać, że mają słodki smak, więc w przeciwieństwie do tradycyjnych ziemniaków nie należy ich solić. Jak przechowywać bataty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!okazji . Możemy wyjść po angielsku do kuchni i za 30 minut wrócić z tacą gorących serowych pączków obsypanych cukrem pudrem, goście będą bardzo zdziwieni, a jednocześnie zachwyceni. Na blogu jest już przepis na pączki z serka, ale był to ser risotta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie są to tradycyjne pączki , gdyż bazą tego ciasta jest serek kanapkowy i mąka pszenna(...)mają czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na drożdżach. Te pączki mają jedną wadę, są bardzo smaczne i domowników trzeba od nich odciągać. Polecam inne moje przepisy na pączki tradycyjne i nie tylko: pączki z jabłkami mini pączki pomarańczowe serowe pączki nadziewane frużeliną Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekarniku o temp. 120 stopni ok. 15 minut lub tradycyjnie pod przykryciem w garnku wyłożonym ściereczką ok.10 minut. Nie mam tak dużego garnka aby pomieścić wszystkie słoiczki, więc pasteryzacja w piekarniku takiej ilości słoiczków jest idealna. The post Pikantna salsa paprykowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwypróbowania w domu. Była naprawdę wyborna, a jednocześnie prosta. Gdy zapytaliśmy szefa kuchni, jak przygotować taki pyszny posiłek, bo najlepiej pytać u źródła, mężczyzna bąknął tylko z obcym akcentem, na pół po polsku a na pół po angielsku: "Pasta sojowa miso jest najważniejsza!" :-) Zupa Miso to tradycyjna japońska zupa, podawana w Japonii często, bo nawet kilka razy w ciągu dnia
Poezja Smaków - blog kulinarnykuchni, naprawdę warto. (Nie znaczy to, że będę miała jakąś niesamowicie wielką kuchnię; po prostu obecna jest wręcz mikroskopijna.) Dzisiaj mam dla Was soczyście zielone pesto. Przepis znalazłam w duńskiej gazecie Spis bedre , nr 6/2016, ale wszyscy wiemy, że idea pesto pochodzi z Włoch. Tym razem tradycyjny, bazyliowy wariant został wzbogacony wyraźną nutą natki pietruszki, która świetnie tutaj pasuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChciałabym podać coś innego bardziej świątecznego na tegoroczną Wigilię. Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się. Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc dlaczego
Malinowe PocałunkiFinale Blogerche’a w Łasku k/ Łodzi na najciekawszy deser zainspirowany nowymi herbatami Teekanne. Do przygotowania naleśników wykorzystałam herbatę TEEKANNE World of Fruits „Forest Fruits”, która zastąpiła tradycyjne mleko o wodę gazowaną. Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta okazały się super przepisem, musiałam dorabiać nowe porcje, gdyż wszystkim roladki bardzo smakowały, ponadto podobała sie taka forma podania(...)kostkę truskawki i gotujemy tak długo aż sos zgęstnie. Podajemy do roladek naleśnikowych. The post Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyimaginowaną) to wcale nie musi spuszczać wzroku zapominając o Śródziemnomorskiej Kuchni! Mamy dla niego Salmon en Croute w wersji bez glutenu. SKŁADNIKI:/Ciasto francuskie:- woda 120-125 ml (lodowata)- 250 gram mąki bezglutenowej- 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje//Nadzienie:- torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex(...)charakteru i zapewni nam - konsumentom, ucztę dla podniebienia i dla oka. Wszystkie składniki użyte z tym daniu to zdecydowanie nasze smaki. Szczególnie szpinak i łosoś dostają do naszej kuchni zaproszenie bardzo często. Tym daniem udało się nawet podbić męskie serca (a może to zdolności kokieterskie w genach przekazane?) :) Nie ważne! Ważne jest jedno! - To było pyszne i musicie
Wypisz WymalujKapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Jeśli znudziła nam się wersja tradycyjna polecam wypróbować to smaczne danie w formie tarteletki
Pyry na GazPieczarkowe gołąbki Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego
Ogrodnik w podróżyGdy powiedziałam mamie z czego zrobiłam krem.. lekko się zdziwiła. Zielone..dziwne..przepyszne!Delikatny smak, bardzo podobny do smaku tradycyjnej zupy z Egiptu.Polecam wszystkim miłośnikom
CzarnawisienkaPiekąc te ciasteczka przeniosłam się do mojego rodzinnego domu- do kuchni w której zawsze tętni życiem, do późnych rozmów, wspólnego gotowania. Uwielbiam czas przygotowań świątecznych, bo wtedy jesteśmy całą rodziną, a rodzina jest dla mnie najważniejsza. Przepis, który wam przedstawiam dostałam od Lenki z Przepisy tradycyjne , na jej blogu znajdziecie również przepis na ciasteczka cynamonowe. Składniki
Kukuleczki