restauracji w prowadził w nas w kulinarny świat Indii, opowiadając o poszczególnych daniach, które przygotowała na nas restauracja. Fajnie jest posłuchać osoby, która wie o czym mówi, pasjonuje się kuchnią indyjską i potrafi opisać jak powstają dania w jej restauracji. A oto nasze menu: Na wstępie Dim Sum , indochińskie pierożki z nadzieniem z kurczaka Samosa , chrupiące pierożki z kruchego ciasta(...)orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów z jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh , tradycyjne indyjskie curry z jagnięciną Chicken Tikka , soczysty kurczak, marynowany w indyjskich przyprawach Prawn Curry , indyjskie curry z krewetkami w sosie na bazie cebuli i orzechów nerkowca Butter Chicken , pieczone
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Takie gołąbki zawsze podaję z sosem pomidorowym, w którym znajdę kawałki świeżego pomidora (czasem dodaję także sparzone kawałki papryki), posypuję koperkiem i podaję tradycyjnie z ziemniakami. Już dziś życzę Wam smacznego:) Ja uwielbiam gołąbki! Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 cebula 2 łyżki oliwy 1 główka kapusty białej(...)farsz i zawinąć. Do garnka wlać oliwę i ułożyć gołąbki. Podlać 6 szklankami wrzącej wody. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej
Zasmakuj Kuchniszef kuchni Sokołów. Przygotowywaliśmy go podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych właśnie przez firmę Sokołów. O samych warsztatach pojawi się osobny wpis, ale już teraz mogę Wam zdradzić, że były tym bardziej ciekawe, że dotyczyły wegańskich produktów, jakie niebawem ta firma wprowadzi na rynek. Kasza manna kojarzy się (przynajmniej mnie) z dzieciństwem i czymś nudnym. Nie lubię mleka, więc tradycyjna kasza manna
Codzienna kuchnia niecodziennaAntipasto z języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia
W kuchni Katiepowideł różne korzenne przyprawy, czy dodatki w zależności od preferencji, może to być cynamon, wanilia, ale można dodać kakao, czy też czekoladę. Ja przygotowałam jednak powidła bez dodatków, w tradycyjnej postaci do jakiej przyzwyczaiła mnie moja mama. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na powidła: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) Powidła śliwkowe Powidła śliwkowe z nutą wanilii Powidła śliwkowe bez cukru(...)minut. Słoiczki wyciągamy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. The post Powidła śliwkowe bez cukru appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKto z nas nie zna krupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej
Codzienna kuchnia niecodziennakuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy są jedną z najdłużej żyjących grup na świecie.Tradycyjne pesto (choć
Gotowanie to kochaniewypełnił kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam na nie w tym roku wyjątkowo niecierpliwie :) Uwielbiam smażonego karpia, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, przepadam za kluskami z makiem. W dzieciństwie byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że karp może być też w galarecie, a zupa np. grzybowa ;) Wiem też, że tradycyjne makowce
Kraina Tysiąca SmakówWitajcie po tygodniowej przerwie, związanej z wakacyjnych wyjazdem na Kretę Przywiozłam wiele nowych inspiracji kulinarnych, co zaskakujące nie tylko związanych z kuchnią grecką. Hotel w jakim przebywaliśmy oferował naprawdę rewelacyjne jedzenie, jeszcze nie udało mi się na wakacjach skosztować tylu nowych rzeczy. Począwszy od jagnięciny, pysznych greckich deserów i potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej(...)chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było pysznie i bardzo inspirująco. Wracając do przepisu, postanowiłam wreszcie zamieścić coś bardzo tradycyjnego, typowy polski piątkowy obiad, czyli smażona rybka. Ja osobiście najbardziej lubię wersję w migdałach, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Za pewne dla wielu z Was jest to przepis dobrze znany, ale mam nadzieje
Mania GotowaniaZłociste, chrupiące z zewnątrz i miękkie, aromatyczne w środku. Dodajcie do nich sosu pomidorowego, czosnkowego lub jogurtu z koperkiem a Wasze danie zamieni się na coś
Zasmakuj Kuchnipowstały przy okazji przygotowywania bez włoskiej do lodowego deseru. T aka włoska beza idealnie nadaje się do dekorowania różnych deserów, których nie potrzeba już suszyć w piekarniku jak tradycyjne bezy, dla dekoracji można ją opalić palnikiem lub pod grillem w piekarniku. Wyszła mi mini pavlova, wyglądająca jak bezowe kwiatki, podałam je z ubitą śmietaną i owocami. Bez niczego te bezy(...)pomocą łyżki śmietankę układamy na bezach i dekorujemy owocami, moje były mrożone. Smacznego! The post Beza włoska z bitą śmietaną i owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałym przedsięwzięciu.Wraz ze SMAKFONIĄ, czyli PRACOWNIĄ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI SMAKFONIA, my, blogerzy,lepiliśmypyszne pierogi, ale co ważniejsze, zdrowe, bez żadnych ulepszaczy, domowe, aromatyczne... Ideą SMAKFONII jest powrót do pierogów, tradycyjnych polskich, jak i tych urozmaiconych, łączące smaki innych krajówi kultur. Przede wszystkim chodzi o to, aby szerzyć ręcznie robione pierogi, z wysokiej jakości produktów, pochodzącychz ekologicznych gospodarstw. Musi być domowo(...)sobą i rozjechali do swych domów. Reasumując: nauczyłam się robić pysznych pierogów, zawijać falbankę, spędziłam przyjemne chwile przy ognisku, zjadłam mnóstwo smakołyków.Więcej zdjęć na fanpage'u: W KUCHNI KARMEL-ITKI. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikuchni, przykryte ściereczką).Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać poszczególne elementy choinki (fot.1). Ja akurat wycinałam kształty za pomocą specjalnych foremek z Ikea, które mają już w sobie nacięcia do montażu choinek, ale jeżeli takich nie posiadacie, z powodzeniem można wykorzystać tradycyjne foremki
Świat Ciastakuchni wyczarować cuda. Ja mam właśnie taką ciocię Basię, która przygotowuje wspaniałe rzeczy, obok których nie sposób przejść obojętnie ;) Od niej właśnie mam przepis na te bagietki -takie mini kanapeczki na jeden kęs ;) Gwarantuję, że widząc je na stole, nie da się ich nie spróbować, ponieważ są kolorowe, ładnie się prezentują, a przede wszystkim smakują! ;) Bardzo fajna alternatywa tradycyjnych
Czerwona PorzeczkaW piątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i
Przepisy AleksandryUpieczenie alfajores "chodziło" za mną od dłuższego czasu, a ostatecznie postanowiłam je upiec po kupieniu ślicznych króliczkowych foremek do ciastek (na zbliżającą się Wielkanoc
Przepisy Aleksandry