niezwykła starannością, czułam się jakbym dostała własnoręcznie przygotowane przetwory od babci, takie od serca. Dodatkowym plusem jest skład produktów, tam nie ma ani grama konserwantów, a tworzone są według tradycyjnych receptur. Można kupić kilka słoiczków i tak jak ja na pierwszym zdjęciu skomponować prezent według własnego gustu, dołączając do słoiczków na przykład własnoręcznie wykonane pralinki, albo wybrać z oferty gotowy(...)codziennie te produkty biorą udział w tworzeniu moich dań. Tu jakość jest niezwykle wysoka, a cena nie wbija w ziemię. Powiem Wam, że patelnie, garnki, które wpadły do mojej kuchni trzy lata temu używam do dziś, a każda kolejna linia to świetna kuchenna przygoda. W sklepie możecie wybrać produkt lub stworzyć zestaw na każdą kieszeń. Są linie tańsze i droższe
Blondynka GotujeKołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podziwiać okoliczne sady. Na wycieczkę pojechaliśmy takimi sprytnie zbudowanymi skrzynkami na jabłka 😃. Na koniec udajemy się do przepięknie odrestaurowanej i urządzonej Starej Wozowni, gdzie mieści się elegancka restauracja. Szef kuchni uraczył nas tatarem z łososia, zupą krem z cukinii, wieprzowymi policzkami i pysznym lodowym deserem. Po obiedzie czeka nas jeszcze degustacja polskich wyśmienitych cydrów Ignaców , które zdobyły już międzynarodowy nagrody(...)się przedzierać, wiemy już, dlaczego jesteśmy jedynymi sadownikami cydrownikami w kraju." przeczytamy na stronie producenta. Oczywiście Ignaców znajduje się w powiecie grójeckim. Cydr Ignaców to orzeźwiający, lekki alkohol. Powstaje tradycyjnie jesienią, wyłącznie ze świeżo tłoczonego soku z kilku odmian jabłek, rosnących w naszych sadach w Ignacowie. Dojrzewa zimą i wiosną. Nie zawiera aromatów ani barwników. Jest naturalny, wyrazisty i lekko
Kulinarne przygody GatityTradycyjne kluski śląskie formowane są w małe, lekko spłaszczone kulki z wgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod postacią klusek śląskich, ale w wersji nadziewanej. Jest to jeden z najtańszych obiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych(...)miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- jeżeli w taki sposób przygotujecie swoje kluski, to na pewno wyjdą Wam idealne! I nie ma potrzeby dodawania jajka. Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :) 12 sporych klusek: * ziemniaki- 700 g * mąka ziemniaczana- 1/4 porcji ziemniaków * ugotowane mięso- 200 g * bulion- 3-4 łyżki * sól, pieprz
Kraina Miodem PłynącaTradycyjne bułeczki, które goszczą na szwedzkich stołach przy każdej możliwej okazji i są spożywane w ogromnych ilościach. Ślimaczki są tak bardzo popularne, że doczekały się swojego święta Kanelbullens dag, które obchodzone jest 4 października.Tradycja świętowania tego dnia liczy tylko 13 lat, ale idealnie wpasowała się w szwedzką kulturę. Bułeczki często podawane są z zimnym mlekiem lub białą(...)pokochałam :). Największą cynamonową bułeczkę można zjeść w Cafe Husaren w Goteborg. Mówią nawet, że jest ona największa na świecie ;) Uwielbiam kiedy podczas pieczenia unosi się w kuchni słodki cynamonowy zapach. Jedyna wada ... Bułeczki znikają w mgnieniu oka, dlatego od razu zachęcam do przygotowania podwójnej porcji :) Nie ma co, ślimaczki kuszą smakiem i zapachem
noteskulinarnyfigaTo pewnie dla Was żadna nowość, ale dla mnie tak. Dlaczego? bo w naszej rodzinie się ruskich nigdy nie jadło. Pierogi były tylko z mięsem i
Bernika - moj kulinarny pamietnikZabiorę Was dziś w podróż do Korycina! Na tym terenie Pani Czesława Zarzecka produkuje od A do Z, światowej sławy Ser Swojski Koryciński. Ser Koryciński „Swojski
Z Kuchni Do KuchniKiedy jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z lżejszym jedzeniem, na samą myśl, że ktoś będzie jadł normalną, drożdżową pizzę skręcało mnie z zazdrości. Na ratunek
Kuchnia w czekoladzieStek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól
Wino Francja KuchniaJak to w piątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz
Z Majeczką w kuchniZapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj. To zielsko trochę przypomina brokuł, ale smak ma bardziej gorzkawo-orzechowy. Jest uprawiana na południu Włoch, w Apulii, Lacjum i Kampanii. W Polsce pewnie trudno ją dostać. Jak będziecie w Italii to koniecznie spróbujcie(...)nitką oliwy i skropiona cytryną, z pure z bobu, czy ziemniaków, lub dodana do delikatnych w smaku potraw dla dodania odrobiny pikantności. W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy niż orecchiette con cime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie
Mia Cucina SofietaBo bycie rodowitą Podlasianką zobowiązuje ;) Kiszka, baba ziemniaczana, kartacze.... to się wysysa z mlekiem matki hihihi... Żartuję oczywiście. Ale potrawy z naszych regionów robione zgodnie z
Malinowe Pocałunkimnie wystarczająca jest wersja bez jajka. Świetnie smakuje również na zimno i może stanowić doskonałą bazę do chłodnika. Ja lubię dodać do wywaru czosnek. Tutaj wylądowały posiekane 3 ząbki. Tradycyjnie, nie każdemu musi to smakować, więc według swoich potrzeb zmieniajcie ten przepis. Ja jako bazy użyłam rosołu gotowanego na kurczaku, ale możecie również użyć wywaru z jarzyn, wtedy zupa będzie(...)dodaniem buraczków, tylko wrzucacie wszystko na raz. Ja do zupy zwykle dodaję połowę liści botwinki, ale jeśli wolicie, możecie użyć wszystkich. No i koperek…to nieodzowna część wiosennej kuchni. Bez tych zielonych gałązek nie ma typowych wiosennych dań a ja uwielbiam zapach świeżego, posiekanego koperku I buraczki z botwinki…są delikatne, szybciutko się gotują, smakują po prostu buraczanie
Mieszam w Garnkuodżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze pod ręką bez obaw, że się popsują 5. Kreatywność to podstawa! Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Staraj się wymyślać nowe potrawy z tego co masz pod ręką – nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych(...)których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier
moj przepis naSpaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… i wbrew pozorom nie – nie wychowałam się we Włoszech :) Taki makaron często robiła mi
Kulinarne PrzebojeSer camembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję
Basia w kuchni