Ser camembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję
Basia w kuchniSezon ogórkowy trwa juz od dłuższego czasu.Nie nudzę się w tej kwestii, a tym bardziej nie zaniedbuję zielonych gosći w mojej kuchni. Każda wyprawa na ogród kończy się jakąś porcją ogórków. I mniejszych, i większych. Prostych i powyginanych w różne, zabawne kształty. W piwnicy już stoi prawie setka słoików, nie liczącwłaśnie MAŁOSOLNYCH, zjadanych na bieżąco. W moim domu kilkudiowe, świeże(...)kisimy ogórki w ogromny, starym słoju z czopem, który Babcia dostała od swej mamy, moja od Babci, a teraz moja Mama przekazała go w moje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa: na każdy 1 litr wody
W kuchni Karmel-itkiCzęść rybna:350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2
Świat Domowej KuchniPrzez wiele stuleci berberys był tym dla Europejczyków i naszych wschodnich sąsiadów, czym jest teraz cytrynowa skórka. Słodko-kwaśny smak idealnie komponował się z ówczesnymi kulinarnymi
Przepisy AleksandryPrzedstawiam kolejną przystawkę ze śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie. 60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitego było mało - karmimy nim innych. Jak dodamy, że po tym torcie i tak zjemy deser to pewnie nikt się nie zdziwi. Na wspólne ucztowanie zaprosiłyśmy do naszej kuchni szpinak, dużo czosnku, łososia i wspaniały, kremowy serek "Arla Apetina - Czosnek i Zioła". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi". SKŁADNIKI:* Biszkopt Bezglutenowy:- jajka, 4- szpinak(...)odpowiednim miejscu i znaleźć można różne owsiane produkty, które sygnowane się znaczkiem przekreślonego kłosa. Nie będziemy robić reklamy konkretnym markom - sami znajdziecie to, co będzie Wam odpowiadało. / Na biszkopt tradycyjny - 2 szklanki mąki krupczatki i zwykły proszek do pieczenia/* Dodatki:- Serek ARLA APETINA, kremowy - "Czosnek i Zioła",- główka czosnku,- łosoś wędzony 200 gram - koperek,- oliwki zielone i czarne do dekoracjiWYKONANIE
Wypisz Wymalujzbierać śliwki i jabłka. No i mówiłam, że październik na horyzoncie... Galette na blogu gości kolejny raz, bo jest jednym z łatwiejszych ciast, jakie dane mi było we własnej kuchni upiec. Nie dość, że jest właśnie proste w przygotowaniu, nie ma opcji, że się nie uda, to jeszcze wygląda romantycznie i tak... jesienie ;) Składniki: na 1 ciasto o średnicy(...)kroimy na kawałki 1,5-2 cm. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. W robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku, dodać posiekane zimne masło, cukier, jajko, sól oraz śmietanę. Wyrabiamy w miarę gładkie ciasto (elastyczne ono raczej nie będzie). Ciasto owijamy folią spożywczą
bistro mamaanchois, parmezanem, kaparami i pieczoną papryką, mogłaby zostać uznana przez nie za zbytnią fanaberię, ale co mi tam:)W moich książkach znalazłam jeszcze dwie wersje tej sałatki, trochę bardziej tradycyjne: u Nigelli (pomidory, cebula, chleb, czosnek, bazylia, oliwa, ocet) z pomidorów zdejmuje się skórkę i sieka niemal na miazgę, zaś Joyce Goldstein robi z chleba grzanki i do wymienionego(...)podłużne oraz odmiany Gotiko. Sałatkę najlepiej zjeść tego samego dnia. Niestety pomidory puszczają sok, który rozmiękcza chleb i sałatka po kilku godzinach robi się nieapetyczna. Nigella pisze w swojej Kuchni, że sałatka powinna poleżeć przez noc, ale ja się z nią nie zgadzam. Mojej trochę zostało do następnego dnia, więc wiem co mówię:) Panzanella - Toskańska sałatka chlebowa - Przepis przepis
Chilli Czosnek i OliwaPamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na
Codzienna kuchnia niecodziennaKotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką. Indywidualnie zmieniając dodatki na inne
Wino Francja KuchniaWitajcie :) Często zostają Wam ziemniaki z obiadu ? bo mi tak :) mam dzisiaj propozycję na pysze góralskie placki Moskole. Jest to regionalna potrawa kuchni podhalańskiej. Podaje się je z masłem czosnkowym, ja jednak swoje podałam z ketchupem od Społem Kielce i kwaśną śmietaną. Smakowały wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania. Placki podałam na porcelanie Bogucice . Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków(...)ść ciasto, jeśli będzie Wam się kleiło to dodajcie odrobinę mąki. Z ciasta uformować wałek i kroić z niego około 1,5 cm grubości placki, każdy placek lekko spłaszczyć. Tradycyjne Moskole piecze się na blacie pieca lub na suchej patelni ja swoje upiekłam na odrobinie oliwy. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, smażyć placki na złoty kolor z obydwu
Sama słodycz i szczypta chiliI znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii. Tym razem będziemy tam zajadać jedno z dań narodowych, a mianowicie Tortillę de papas. Tortilla ziemniaczana tak jak już
Ostra na SłodkoDzień dobry,Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas, popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a następnie smaży lub piecze, uzyskując grube, sycące pierogi zawierające soczyste nadzienie. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa(...)wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa. Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli, a przełamałam dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI 1 pietruszka 1 marchewka 2-3 pęczki świeżego szczawiu 1-1,5 litra bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych 100 ml śmietany słodkiej 4 żółtka
w mojej kuchni