Ale wymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów . Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D Składniki na polędwicę: 1
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjedzenia pieczarek na surowo. Można je pokroić bardzo cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych(...)miski. Mieszamy. Z pieczarek wykrawamy nóżki, możemy je posiekać i również wykorzystać do farszu. Każdą pieczarkę malujemy z zewnątrz oliwą, kapelusz napełniamy farszem. Jeśli pieczarki będziemy grillować na tradycyjnym grillu dobrze jest je zawinąć w folię aluminiową, natomiast jeśli będziemy je grillować na grillu elektrycznym czy też na patelni grillowej nie ma takiej potrzeby. Pieczarki, w zależności
Kulinarne przygody Gatitymiały posmak? Beza o smaku mydlanym. Ciekawe, czy pojedzeniu puszczało się bańki? Joël Roessel, weganin, tenor z Francji, odkrył przez systematyczne badanie pianek roślinnych z których korzystał w kuchni, że ubicie wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy i serc palmowych daje podobny efekt jak ubicie śluzu lnianego. Swoimi testami i przepisami dzielił się na blogu Revolution Vegetale . Receptury były jednak(...)jakie to proste. Rozgrzewamy piekarnik do 120⁰C z termoobiegiem. Odcedzamy ciecierzycę na sitku, prosto do miski w której będziemy ubijać bezę. Miski najlepiej szklanej lub metalowej, jak przy tradycyjnych bezach (sprawdźcie koniecznie tamte wytyczne!). Od tego momentu traktujemy wodę z puszki tak samo jak białka jaj. Na najwyższych obrotach miksera bardzo mocno spieniamy całość. Bijemy tak długo, aż piana
Karo in the KitchenPesto jest tradycyjnym włoskim sosem przygotowywanym z świeżej bazylii, oliwy, parmezanu lub innego twardego sera i orzeszków piniowych. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw z szczególnym uwzględnieniem makaronów. Pesto w Polsce możemy kupić w większości sklepów w małych słoiczkach których cena początkowo może przerazić, jednak dobre pesto jest tak intensywne że stanowi całkiem tanie jedzenie. Jest ono również bardziej wyszukanym(...)cebulą i oliwą znajdującą się na patelni, tak aby ułatwić późniejsze wymieszanie się sosu z makaronem. Odcedzony makaron również powinien wylądować na patelni i tam zgodnie z praktyczną zasadą kuchni włoskiej powinien zostać połączony z sosem. Jeśli jest taka potrzeba dosalamy i pieprzymy do smaku. Wykładamy wszystko na talerz i jeśli jesteśmy burżujami możemy posypać po wierzchu startym żółtym serem
Tanie przepisy studenckieStaub, żeliwa, metody produkcji, na co zwracać uwagę wybierając taki garnek, mojej subiektywnej opinii i co najważniejsze jak dbać o to kuchenne Ferrari jak już się pojawi w naszej kuchni. Zacznijmy od początku. Najlepszymi na świecie producentami garnków żeliwnych są trzy firmy: francuska Staub i szwedzka Skeppshult oraz francuska Le Creuset. Staub na swoje naczynia daje dożywotnią gwarancję, Skeppeshut(...)pierwsze wytwarzająca się para uderzając w płaską i ciężką pokrywkę skrapla się na wypustkach i spada bezpośrednio na potrawę nawilżając ją na całej powierzchni równomiernie. Na pokrywkach o tradycyjnych wypukłych pokrywkach ta para po prostu spływa po obłym kształcie i spływa po ściankach garnka. W przypadku garnków i naczyń Staub Twoje mięso nigdy po upieczeniu nie będzie twarde
Blondynka GotujeNasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny, ale i na naszą wybredność(...)chilli" Piątnica, na smak,- Pomidorki Igiełki Piątnica, na smak.- Pieprz czarny,- Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju,/Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy./CIASTO:SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oleju,- 1 łyżka masła,SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE:Mąka owsiana
Wypisz WymalujPrzyzwyczaiłam się, że mam pod ręką suche drożdże. Są wygodne i bezproblemowe, bo mają długi termin ważności. Z drożdżami świeżymi różnie bywało. Zakupy przeważnie planuję raz
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis ten znalazłam na jakimś forum i od razu zaczęłam rozkminiać czym jest quiche - bo ta informacja jakoś uszła mojej uwadze...Wiecie jaka jest różnica pomiędzy
sierotka maRysia w kuchniZupę pomidorową pewnie każdy zna, ale ta nie jest taka zwykła i tradycyjna ;) Oprócz świeżych pomidorów zawiera sok pomarańczowy. Nie jest również podawana ani z ryżem czy makaronem, ale z chrupiącymi grzankami z żółtym serem. Może macie ochotę na trochę odmiany i skusicie się na taką wersję? Składniki: 1 kg pomidorów 1 szklanka soku z pomarańczy (około 3 pomarańcze(...)Włożyć kromki na 1 minutę. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę, posypać serem żółtym Pozostawić na ok. 2 minuty, aż ser się roztopi. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia
Moja Galeria SmakuWiecie, że to moje pierwsze takie połączenie? Różne się zdarzały, ale rabarbaru z truskawką jeszcze nie jadłam :) A dżemy ogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza
Kuchnia w czekoladziekuchni unosi się korzenny zapach piernika, jutro postaram się wrzucić fotki oraz przepis. Dzisiaj tak dla odmiany pierwsza propozycja dekoracji świątecznego stołu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Potrzebujemy duży kieliszek do wina, garść orzechów włoskich i świeczkę tea-light. Taka dekoracja może być fajną alternatywą dla tradycyjnego świecznika
noteskulinarnyfigaCześć wszystkim :) W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :) Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom
vegetanieSzare kluski, to danie kuchni wielkopolskiej, która właśnie słynie z wielu rodzajów klusek. Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze można by wymieniać. Warto dodać, że ziemniaki (pyry) do XIX wieku były towarem luksusowym. Popularne są do dnia dzisiejszego chyba na całym świecie. Szare kluski, to danie smaczne, szybkie, proste i bardzo syte(...)smażymy. Podajemy z surówką.Szare kluski można podać, np. z gulaszem lub jako danie samodzielne – okraszone przesmażoną cebulką i skwarkami z boczku. Nie może się obejść oczywiście bez surówki. Tradycyjnie do tych klusek w Wielkopolsce podaje się kapustę kiszoną. Moja wersja podania, to szare kluski podsmażone ze skwarkami i cebulką, a do tego… kimchi. Ale o kimchi - wiecej - następnym razem
mojewypiekiinietylkoDzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej. Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego(...)miękkości ziemniaków. W kubeczku mieszamy mąkę z w małą ilością wody i zagęszczamy zupę. Nalaną do miseczki posypujemy serem. Podajemy z pieczywem. EGUSTUS wyposaża naszą kuchnie
Niezły MłynekZa : kuchnia.wp.plNazywany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem. Cukier brzozowy, inaczej ksylitol, ma taki sam smak i konsystencję co zwykły cukier. Odkryto go pod koniec XIX
Smaczne Zdrowe