Nastała niedziela. Cały wczorajszy dzień zleciał nie wiadomo kiedy i nawet nie byłam w stanie podzielić się z Wami przepisem na to ciacho. Nic jednak nie
Kuchnia w czekoladzieJuż od kilku dni chodziły za nami naleśniki na słodko. Dzisiaj w końcu udało się nam znaleźć czas i zabrać się za ich przygotowanie. Zwykle smażymy
Kuchnia od dwojgawielkości ). Spróbujcie. P.s. Ostatnio polecałam Wam worki na warzywa od aleWorek . Dziś przy okazji przepisu na pieczywo, chciałabym pokazać Wam jeszcze jeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić(...)rolujemy w wałeczek. Następnie krzyżujemy dwa końce, po środku utworzy się oczko. Kolejno jeden koniec zawijamy pod spód w oczko, a drugi na wierzch w oczko. Można też uformować tradycyjne bułeczki lub zwinąć coś a la ślimaczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam dwóch blaszek, bo bułeczki bardzo (!) rosną podczas pieczenia. Układamy je w większych
Słodkie okruszkinatki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw. I jeszcze ten cudowny zielony kolor... Wypróbujcie koniecznie! Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3 O popularnym w kuchni śródziemnomorskiej zielonym sosie pisałam Wam już przy okazji młodych ziemniaczków z salsą verde i jajkiem sadzonym. Jego francuska wersja nazywa się sauce verte i różni się od poprzednio prezentowanej(...)słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw. Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinaj. Ułóż warzywa i kiełbaski na ruszcie grilla tradycyjnego i grilluj przez 4 minuty, od czasu do czasu obracając. Możesz je również usmażyć na patelni grillowej. Przenieś warzywa na półmisek i wymieszaj z 1/3 zielonego sosu. Kiełbaski grilluj jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaMajówka 2017 zbliża się wielkimi krokami. Dziesiątki tysięcy osób już wypatruje, kiedy nastanie ostatni tydzień kwietnia i śledzi prognozy pogody, by móc jak najszybciej wyciągnąć grilla
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOstatnio dostałam do przetestowania cztery produkty firmy Granex:1. Kwadraciki Granex Kwadraciki Granex to propozycja dla osób, które szukają jak najzdrowszej wersji słodkich przekąsek. Są
Aga w kuchniChili con carne, to potrawa kuchni meksykańskiej. Nie wiem, jak się ma do tego fakt, że „… w 1977 roku ogłoszono chili con carne „oficjalnym daniem stanu Teksas”. Obecnie co roku w San Antonio odbywa się „Festiwal królowych chili”, podczas którego wszystko toczy się wokół chili con carne.” Dylemat, czyja to potrawa, zostawmy historykom. Najważniejszy jest fakt, że jest prosta(...)oczywiście co jakiś czas mieszamy. Fasolę płuczemy na sicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne – do smaku, zagotowujemy.Chili con carne, to potrawa charakteryzująca się bogactwem smaków. Tradycyjnie podaje się ją z tortillą lub ryżem. Ja odbiegłam od tradycji i podałam - z chlebkiem naan Blue. Dla mnie, takie połączenie jest wyśmienite. Różne są „szkoły” przygotowania chili
mojewypiekiinietylkoBułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja
Codzienna kuchnia niecodziennaPewnego dnia Ciocia włączyła telewizor a tam program o...ziemniaku! Tak, o tym prostym, swojskim a zarazem pysznym i pożywnym ziemniaku. I to nie byle jaki
sierotka maRysia w kuchniBrzmi pysznie, na pierwszy rzut oka - niekoniecznie dietetycznie, ale nic bardziej mylnego! Czytajmy etykiety! Moja sałatka jest fit i dodatkowo, nie dość , że pyszna, to przeznaczona
Z Kuchni Do KuchniPrzychodzi lato, upały, to nie mam ochoty na jedzenie żadnych mięs, ziemniaków itp. Królują wtedy u mnie racuchy, naleśniki, sałatki i inne takie, które mogę podać
Kuchnia w czekoladzieDanie to pamiętam z czasów kiedy byłam dzieckiem i spędzałam wakacje u rodziny na Suwalszczyźnie. Moja Ciocia góralka i wujek z pochodzenia z Kresów serwowali to
Apetyczna babeczkaprzedstawienia Wam przepisu na klasyczną wersję tego arabskiego przysmaku. Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy lub bobu doprawione kuminem, kolendrą i ziołami. Falafele podbiły serca miłośników kuchni arabskiej, street foodu, wegan, a nawet mojego prawie 2-letniego synka :P Jeżeli jeszcze nie robiliście ich w domu, to koniecznie spróbujcie! To naprawdę proste, a poniższym przepisem poprowadzę(...)zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Jeśli więc dopiero zaczynacie, nie musicie mieć foremki. Ale jak już zapałacie miłością do falafeli, to uważam, że warto sobie taką foremkę sprawić. Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku Składniki / na ok. 25-30 sztuk: 200 g ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty
Chilli Czosnek i OliwaCantucci znane są także jako biscotti di Prato – biszkopciki z Prato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym
Bon Ton Italiajeszcze przed wydarzeniami na Majdanie, Kijów był niezwykle spokojny i piękny. Nadal zapewne jest piękny, jednak to już nie to samo miasto. Będąc w Kijowie pierwsze kroki skierowaliśmy do tradycyjnej restauracji na wypróbowanie lokalnych specjałów. Najbardziej utkwiły nam smakowo pierogi z kapustą i ziemniakami. Niezwykle smakowały, a do tego wspaniałe lokalne piwo :) Można je czasem kupić w Polsce (Tesco,) nazywa(...)okupowane są wyłącznie przez główne sieci znanych nam kotleciarskich przysmaków społeczeństwa itp barów. Jakież było nasze zaskoczenie kiedy zobaczyliśmy lokalne fastfood-y z np. tak egzotyczną dla nas kuchnią jak tatarski fastfood :) To było niezwykłe, że udało im się w samym centrum stolicy zrobić jadłodajnie z lokalnych przysmaków a nie kolejne burgerownie. Oczywiście takie również są w Kijowie
vegetanie