przedstawienia Wam przepisu na klasyczną wersję tego arabskiego przysmaku. Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy lub bobu doprawione kuminem, kolendrą i ziołami. Falafele podbiły serca miłośników kuchni arabskiej, street foodu, wegan, a nawet mojego prawie 2-letniego synka :P Jeżeli jeszcze nie robiliście ich w domu, to koniecznie spróbujcie! To naprawdę proste, a poniższym przepisem poprowadzę(...)zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Jeśli więc dopiero zaczynacie, nie musicie mieć foremki. Ale jak już zapałacie miłością do falafeli, to uważam, że warto sobie taką foremkę sprawić. Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku Składniki / na ok. 25-30 sztuk: 200 g ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty
Chilli Czosnek i OliwaCantucci znane są także jako biscotti di Prato – biszkopciki z Prato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym
Bon Ton Italiajeszcze przed wydarzeniami na Majdanie, Kijów był niezwykle spokojny i piękny. Nadal zapewne jest piękny, jednak to już nie to samo miasto. Będąc w Kijowie pierwsze kroki skierowaliśmy do tradycyjnej restauracji na wypróbowanie lokalnych specjałów. Najbardziej utkwiły nam smakowo pierogi z kapustą i ziemniakami. Niezwykle smakowały, a do tego wspaniałe lokalne piwo :) Można je czasem kupić w Polsce (Tesco,) nazywa(...)okupowane są wyłącznie przez główne sieci znanych nam kotleciarskich przysmaków społeczeństwa itp barów. Jakież było nasze zaskoczenie kiedy zobaczyliśmy lokalne fastfood-y z np. tak egzotyczną dla nas kuchnią jak tatarski fastfood :) To było niezwykłe, że udało im się w samym centrum stolicy zrobić jadłodajnie z lokalnych przysmaków a nie kolejne burgerownie. Oczywiście takie również są w Kijowie
vegetaniedzieje. Przyszedł czas na przetestowanie kolejnych produktów tej firmy. Wybór padł na obieraczki. Tydzień temu otrzymałam trzy obieraczki firmy Victorinox jedna normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu intensywnego testowania, każdej(...)duży plus. Ponadto obieraczka dobrze leży w dłoni. Praca z takim sprzętem to sama przyjemność. No i standardowo super ostre ostrze... Obieraczka na pewno długo posłuży w mojej kuchni. Obieraczki można zakupić w sklepie internetowym: ostry-sklep * jest to jedynie moja subiektywna opinia
IMPRESJA SMAKUpara-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tę tradycyjną zupę włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii(...)prawej droga główna Jako miłośniczka kotów, nie mogłam sobie odmówić tego zdjęcia... Następne 2 dni to Eger: z abytki w centrum (m.in. minaret!), wspinaczka na wzgórze zamkowe, trochę specjałów kuchni węgierskiej, wizyta w Dolinie Pięknej Kobiety + wino na prezenty oraz Egerszal ó k. Aśka, Marcin i ja - w drodze na zamek Rafał na Wzgórzu Zamkowym Ciastko w kształcie
Qlinarnie i Qlinarniesię jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata, rukola lub świeży szpinak sos jogurtowy tahini: 200 g naturalnego jogurtu greckiego, 2 łyżki pasty tahini(...)ręczniku papierowym. Burgery podawaj w bułce z sosem jogurtowym z tahini, sałatą i marynowaną cebulką lub też innymi ulubionymi sosami i warzywami. Kotlety z ciecierzycy możesz też zjeść bardziej tradycyjnie, z dodatkiem ziemniaków i surówki. ➤ Uformowane burgery, jeszcze przed smażeniem, możesz przechowywać do następnego dnia w lodówce lub zamrozić i cieszyć się nimi później. Marokańskie burgery z ciecierzycy
Chilli Czosnek i Oliwaprzyprawa, która znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce.W medycynie ludowej był wykorzystywany jako magiczną roślinę miłości i jak go nie zastosować w naszej kuchni.:) Ja go wykorzystuję w zastępstwie sztucznej magii. Makaron z lubczykiem często podaję w zupie jego cudowny zapach i smak świetnie ją podkreśla. SKŁADNIKI: na 300 gram świeżego makaronu(...)suchym słoiku Makaron pod taką postacią wykorzystuję jak wcześniej do zup. Następnym razem pokaże do jakiej zupy można go wykorzystać. Jedna wersja będzie Włoska a drugiej odsłonie tradycyjna zupa Polska :) Zapach który się unosi po domu gdy makaron na stolnicy schnie - bezcenny Udanego tworzenia
Basia w kuchniBezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli i cukru ew. łyżka kwaśnej śmietany(...)czym lepiej starać się unikać "dobrodziejstw" typu "przyprawa do gulaszu"...) , które mamy pod ręką oraz słodką i ostrą papryką w ilości według uznania. Jako, że mamy do czynienia z kuchnią węgierską, która uchodzi za raczej pikantną - ja tej drugiej nigdy staram się nie żałować.. oczywiście w granicach rozsądku. Ponieważ czubryca posiada wyłącznie symboliczną ilość soli, dosalam jeszcze całość
Kuchenna KontrrewolucyaPropozycja obiadowa dla zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym. Całość komponuje się znakomicie, jest aromatyczne, warto
Wanilia i Kardamonpozostałymi zapachami. Przygotowanie samej zupy, to naprawdę prościzna. Zastanawiałam się tylko z czym ją podać, bo zwykły makaron nijak mi się nie widział, groszek ptysiowy całkowicie wybył z kuchni a grzanki też mi się średnio uśmiechały. Z opresji wybawiło mnie grzybowe tortellini, które czekało na swoje miejsce w sałatce. Okazało się, że ten duet nieźle się ze sobą dogaduje(...)minut. 5 minut przed końcem pracy dodajemy tarty parmezan oraz śmietanę rozmieszaną z odrobiną zupy. Doprawiamy do smaku (choć dla mnie nie było to już konieczne). Sposób przygotowania tradycyjny: Mrożony szpinak wyjmujemy odpowiednio wcześniej, ewentualnie kruszymy w mikserze z przystawką do kruszenia lodu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy szpinak oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy ok 5 minut
Kuchnia w czekoladzieGęsie udka pieczone w ciemnym sosie - ten przepis znalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze(...)odkryć pokrywkę i przypiekać 10-15 minut, by skórka stała się chrupiąca. Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam gęsie uda podałam z gryczanymi kluskami śląskimi. W tradycyjnym przepisie na kluski śląskie połowę mąki ziemniaczanej zastąpiłam mąką gryczaną. Przepis podstawowy znajdziesz tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam ten czas, gdy warzywniaki i półki sklepowe (choć ubolewam, że nie każde...) uginają się od młodziutkich warzyw i owoców. Teraz nadszedł czas bobu i
Kuchnia w czekoladzieGalareta z nóżek… nieodłaczna towarzyszka typowych spotakań Polaków przy stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie
Kulinarna PatilogiaPierogi z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej znanych, a zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez
Kulinarna PokusaZupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych
Kulinarna Pokusa