tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:84/100)

Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem - Farsz Niepodległości 2014 139

można ten dzień spędzić o wiele przyjemniej niż tylko na burdach ulicznych, że można zrobić coś pożytecznego i przy okazji smacznego. A może ktoś się pokusi o jakaś tradycyjną staropolską potrawę? To dopiero byłoby idealne świętowanie Dnia Niepodległości. My z Madzią postanowiliśmy zrobić włoskie ravioli. Właściwie, ze względu na wielkość, właściwym będzie nazywanie ich raviolotto. Raviolotto czyli takie trochę większe(...)Farszu Niepodległości 2014 udział wzięli: Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Bożena z Moje Domowe Kucharzenie Filip, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Marta, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Joanna z Różowej Kuchni Laura z Cafe Babilon Iza ze Smaczna Pyza Raven z Gotuj z Blue Raven Ula z Kuchni na Wzgórzu Danusia z Moje wypieki i nie tylko Nerds' Kitchen Dorota z Moje

Marder&Marder Manufacture
Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 249

strony. Butter chicken znajdziecie dzisiaj pod każdą szerokością geograficzną – to jedno z lżejszych curry, średnio pikantne i zbalansowane, odpowiednie nawet dla starszych dzieci.   Składników na liście mnóstwo – bo kuchnia indyjska to multum przypraw – ale żadna z nich nie jest nieosiągalna. Wszystkie znajdziecie w dużych marketach, w klepach z żywnością orientalną i na Allegro. Lepiej ich nie pomijać, nie zastępować(...)zimne masło i mieszamy całość. Na sam koniec dodajemy cukier i sól, a także garam masalę.   Do sosu wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i podgrzewamy go w sosie. Danie tradycyjnie podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane świeżą kolendrą, skropione sokiem z limonki i z kleksem kokosowej śmietanki lub gęstego jogurtu. MIĘSO I MARYNATA 500-600g mięsa z piersi

Karo in the Kitchen
Pełnoziarnista słodka bułka 128

ciasto drożdżowe. Już wcześniej robiłem w nim mniejsze „wypieki” i do tego ładnie się spisywał, ale pora zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła chałka. Chciałem zrobić tradycyjną, puchatą bułę z mąki pszennej, która by połechtała moje glutenowe receptory. Niestety okazało się, że jak to na ciasto drożdżowe przystało, chałka za bardzo urosła już w piekarniku i dotykała(...)wierzchu. 8 Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut. 9 Odstaw do wystygnięcia i zajadaj. Artykuł Pełnoziarnista słodka bułka pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Jajecznica 188

Niby nic bardziej oczywistego. Jajecznicę potrafi przyrządzić chyba każdy, bo nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki. Jest domeną prostej kuchni kojarzonej z typowo "męskim" lub "kawalerskim" gotowaniem :) Jednak pomimo pozornej prostoty zasługuje na uwagę. Już z pozoru banalny wybór tłuszczu, na jakim będziemy przyrządzać naszą jajecznice, może znacząco wpłynąć na jej smak. Smażymy m.in. na maśle, smalcu, oleju, oliwie, margarynie(...)możliwość poziomu wysmażenia. Nie jestem zwolenniczką rozmącania jajek na jednolitą masę przed wlaniem na patelnię, gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska  jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy

Taste Of My Day
Słodka Babeczka u Prezydentowej 178

bardzo często chodzimy po prostu na spacer na Viktualienmarkt, bo to prawdziwa skarbnica smaków i zapachów dla każdego fascynata kuchni. ;) A przy tym ceny są tylko umiarkowanie wyższe niż w sklepach! Na stoisku hiszpańskim kupiliśmy ukochaną szynkę Zuzi i Pawła, czyli hiszpańskie serrano i dla nas ser cabrales i fantastyczną przyprawę - pieprz pomarańczowy do ryb i sałatek. Na stoiskach(...)wezwały go do pracy) i udekorowałyśmy ciasteczka białą i ciemną czekoladą, po czym jedna ich puszka została zabrana do Wrocławia, a druga pozostała w Monachium. Przed wyjazdem nastąpiła jeszcze tradycyjna wymiana ściereczek kuchennych i goście pojechali do domu. A u mnie zrobiło się jakoś tak smutno i pusto... Bo Asia i Paweł to wspaniali, otwarci ludzie, z którymi czułam się

Kuchnia Prezydentowej
Sosy do warzyw na ciepło Knorr 184

wypróbowały. Marchewka z groszkiem z sosem Knorra  Otrzymałyśmy raptem 4 saszetki z sosami, po jednym z każdego smaku: - sos do warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny  - sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany(...)Podałam z pokrojonym w kosteczkę serem blue pleśniowym. Szpinak z sosem niestety nie wpadł w moje gusta smakowe, mimo że uwielbiam sos serowy. Zapach który rozprzestrzenił się na całą kuchnię, był tak intensywny i nieprzyjemny, że nie pozwolił mi na cieszenie się potrawą. Sam szpinak przygotowuje się bardzo szybko i prosto.  Ostatnim testowanym sosem jest sos do warzyw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Panna Cotta 200

Czas na jakiś deser. Miałem straszną ochotę ostatnio na coś słodkiego, może dlatego, że skończyły mi się już w domu słodycze ze świątecznej paczki. Przygotowałem chyba

Wyprawy kulinarne
Tort bezowo- jagodowy 198

Lubię, jak są jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy

Kuchnia w czekoladzie
Krotka podroz do Szwajcarii 93

dzis bedzie troche o mojej podrozy do Szwajcarii. Tak sie szczesliwie zlozylo, ze akurat trwa tydzien szwajcarski w naszej blogowej podrozy z cyklu "Z widelcem po Europie" pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja. Szkoda, ze przed wyjazdem nie zdawalam sobie z tego sprawy, na pewno lepiej bym sie przygotowala. Co prawda sam wyjazd zorganizowany byl na ostatnia chwile, ale mimo(...)stojaco wsrod innych wielbicieli tego dania.Ja przywiozlam kilka takich kielbasek do domu by moj Maz mogl jeszcze raz odbyc kulinarna podroz do Szwajcarii. Kielbaska doskonale smakuje w towarzystkie tradycyjnego rosti.Rosti z podpiekana kielbaska cielecaskladniki:kielbaska celeca (biala)na rosti: zieniaki obrane i starte na grubych oczkach 1 cebula drobno posiekana sol i pieprz wykonanie:Kielbaske najlepiej piec na grillu

Przysmaki Karolki
Torcik z owocami lata 189

Obiecywałam kilka dni, ale w końcu jest. Zresztą prawda jest taka, że miałam go wstawić w nocy, później rano, a przeciągnęło się do popołudnia :/ Powód jest

Kuchnia w czekoladzie
Torcik w szklance 158

Nastał nam nowy rok. Weszliśmy w niego tanecznym, imprezowym krokiem i jakże hucznie. I właśnie o tym huku chciałam dzisiaj napisać, licząc, ze podejmiecie temat

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny szpinakowe z kremem 220

piwo. Rozpowszechnione zostało przez potomków irlandzkich emigrantów osiadłych w Stanach Zjednoczonych. Spożywane jest ono jednak głównie przez turystów chcących koniecznie spróbować zielonego piwa. Rodowici Irlandczycy preferują swojego Guinnessa o tradycyjnej ciemnej barwie. Często porzucają go jednak w ten szczególny dla nich dzień na rzecz szklaneczki whiskey, którą także wiążą z postacią świętego Patryka. Legenda głosi, że wstąpił on do karczmy(...)których ukryte są skarby i naczynia wypełnione złotymi monetami. Jeśli komuś uda się złapać Leprechauna i przechytrzyć go, to zdobędzie prawdziwe bogactwa. Tyle o legendach, a wracając do kuchni – muffiny szpinakowe z kremem to mój symboliczny ukłon w stronę irlandzkiej tradycji. Gorąco polecam, życzę smacznego i… udanego Święta Patryka. Przepis na muffiny szpinakowe z kremem dodaję do wydarzenia Błyskawiczny

mojewypiekiinietylko
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 209

niezwykle ekscytująca chwila kiedy mając jedynie nazwę możemy pozwolić sobie na trochę fantazji podszytej dodatkowo ogromną ciekawością tego, jak ta sama potrawa lub deser zostanie przygotowana w drugiej kuchni.  Nie miałam właściwie chwili czasu by przygotować się do pieczenia ptysi, poszukać ciekawego przepisu na krem i sos. Trwający w domu remont w połączeniu z męczącym upałem, regularnym wyłączaniem prądu(...)Będę bardziej szlachetne. I ponownie wpada do głowy  myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś  Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela

KUCHARNIA
Extra Vergine Olio Terre Rosse – recenzja 275

Dobra oliwa, to nie tylko efekt tłoczenia. Oliwa to produkt. Liczy się etykieta, butelka, opakowanie. Zaprojektowane niedbale nie przyciągną naszego spojrzenia, nie zwrócą uwagi na to

Bon Ton Italia
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 173

rodzynkami. Mmm, bardzo lubię. Cudownie rozgrzewa, pięknie pachnie, a napęczniałe, pijane rodzynki są wyśmienite po prostu. Do tego chrupiące migdałowe słupki, i w zasadzie więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone(...)cynamonowym cukrze. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Pierwszy raz użyłam w kuchni melasy. Tak naprawdę można spokojnie zastąpić ją miodem w tym wypadku - jej smak jest zagłuszony przyprawami. Niemniej, bardzo mi się spodobała z nią współpraca, i już mam kolejne pomysły

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania