Człowiek cały rok czeka z niecierpliwością na nowalijki. W moim sklepie o takie ciężko, postanowiłam więc zaopatrzyć się w pobliskim mieście na rynku, wiecie... takim, co
Kuchnia w czekoladzieJako totalny control freak robię wszystko sama dokładnie tak, jak lubię –składam i ustawiam, przestawiam i przybijam, wieszam i ubieram, przystrajam… Pilnuję, żeby nic nie odpadło
Karo in the KitchenJarmuż ciągle jest na topie i nic dziwnego, pełen antoksydantów, prawdziwa skarbnica witamin i minerałów powinien znależć się w każdej zdrowej diecie. To jedna z niewielu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyobrażamy sobie kuchnię bez mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej(...)wysiłku fizycznym czy intelektualnym, dlatego polecana dla sportowców lub osób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa (click)-stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako
Mia Cucina Sofietajuż w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań trudnych. Moussaka wymaga pełnego skupienia i zaangażowania w kuchni, a na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale wierzcie mi, efekt końcowy zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym, wynagradza poświęcony czas i siły Podstawą zrobienia prawdziwie greckiej(...)Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, Cannelloni przepis Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny Gołąbki Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym: 500g piersi z kurczaka 200g .related-post{}.related-post
NiePieprz.plKilka tygodni temu na blogu pojawił się przepis na kluski śląskie . Dzisiaj nadszedł czas na dalszą część klasycznego śląskiego obiadu, a właściwie łobiodu Z roladą śląską
PatiGotujemodyfikacje te przyczyniły się również do rozwoju serowego raju smakowego. Fuzja smaków wszelkich dodatków połączonych z masą serową są przyczyną powstawania coraz nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet(...)czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady i energicznie mieszam
Eat ShrimpsNo i znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem
Grahamka, weka i kajzerkaPo głowie nie chodziło nam ostatnio nic innego jak tylko boczek i dobra kapusta. A, że z takiego połączenia wychodzi para idealna to nie było wyjścia
Wypisz Wymalujtort był kobiecy i uwodził wyjątkowym smakiem. Postawiłam na cierpkie, lecz pyszne maliny, delikatny, malinowy, puszysty biszkopt i… paloną (inaczej karmelizowaną) białą czekoladę. Różni się ona diametralnie od tradycyjnej. Dzięki temperaturze nabiera karmelowego smaku i traci przesadną słodycz na rzecz kawowych nut. Jest wyjątkowa, a żeby ją otrzymać wystarczy… upiec czekoladę. Nad smakiem tego tortu każdy się rozpływa(...)obecna w Waszym życiu. Dlatego najmocniej dziękuję za każdy komentarz, każde miłe słowo, każde zdjęcie, każdy lajk czy serduszko. To dla blogera najlepsza nagroda. Mam nadzieję, że w naszych kuchniach jeszcze się wiele zadzieje! Każdemu odwiedzającemu życzę Poezji Smaku na talerzach, a sobie – by nie zabrakło mi inspiracji i cierpliwości na kolejne pięć lat. Ściskam Was serdecznie – Natalia
Poezja smakuŚwięta o sałacie i wodzie to wątpliwa przyjemność, dlatego dziś chciałabym Wam pokazać, że tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe spokojnie mogą stanowić element zdrowej, zrównoważonej diety. Nie trzeba zaczynać nowego roku z wyrzutami sumienia i dodatkowymi kilogramami. Wystarczy kilka drobnych modyfikacji podczas przygotowywania posiłków oraz zachowanie odpowiednich proporcji. Nie traćmy ducha świąt - wybierajmy mądrze, tak żeby jedzenie nam służyło i nie szło(...)wymiatanie resztek jedzenia z jelit. Idealnie więc sprawdza się, gdy zjemy za dużo. Na koniec polecam Wam zajrzeć do działu "świąteczne", gdzie znajdziecie kilka pomysłów na zdrowszą wersję bożonarodzeniowej kuchni. I oczywiście zapraszam do komentowania i dzielenia się Waszymi doświadczeniami na tematy zdrowego odżywiania w czasie świąt
Powiedz dietom nieB ożonarodzeniowe menu we Włoszech jest bardzo wystawne, składa się z wielu potraw i jest uzależnione od regionu, miasta, a nawet konkretnych domów. Na zaproszenie Monini
SzczyptaSmaQSushi to najbardziej znana w świecie potrawa japońska, która ma wielowiekową historię. Pierwsze pisane świadectwa dotyczące sushi w Japonii pochodzą z dokumentu Taiho-Ritsuryo (701-718
Mania Gotowaniakulinarnej. JAKIM SPRZĘTEM ROBISZ ZDJĘCIA ? Zaczynałam z Nikonem d50 i kitowym obiektywem ze światłem 3,5-5,6. Z czasów fotografii sportowej został mi teleobiektyw 70-300, ale w kuchni się nie sprawdza ;) Odkrycie niedrogiego obiektywu 50 mm f1,8 to był przełom w świadomości używania światła. Po 12 latach zmieniłam aparat na Nikona D7100, również amatorski, ale z matrycą(...)napiszcie je w komentarzach pod wpisem. A wszystkich miłośników fotografii kulinarnej zapraszam na bloga w środę, kiedy to szykuję dla Was wyjątkowy wpis - międzyblogową wyprzedaż propsów do fotografii kulinarnej! *** Tradycyjnie zapraszam Was na Linkowe Party. Dajcie się poznać innym i zyskajcie link prowadzący do Waszej strony. Wstawiajcie linki do artykułów - zarówno przepisów, jak i innych ciekawych postów. Wystarczy nacisnąć button
Chilli Czosnek i Oliwa