Składniki: ryż 2 woreczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj święto zakochanych. Od lat trwają dyskusje, czy je obchodzić, czy ignorować. Wydaje się, że młodzi nie mają tego dylematu, ale moje pokolenie wciąż się nad
W mojej kuchnipopularne jest w innych krajach, a nie skupiamy się zbytnio na tym, co oferuje nam nasz. Zachwycamy się kuchnią włoską, azjatycką, hinduską, amerykańską, zapominając o staropolskiej kuchni naszych mam i babć, która wbrew pozorom wcale nie należy do niezdrowych. Wiadomo, tłuste mięsa i zawiesiste sosy nie służą spadkowi cholesterolu - wręcz przeciwnie. Lecz w myśl powiedzenia: "Nie raz, nie zawsze(...)ostrego, zielonego chrzanu wasabi jak i sosu sojowego, w którym przed zjedzeniem zamacza się kawałki wspomnianego sushi maki. SUSHI MAKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I AWOKADO /przepis na sushi tradycyjny, dodatki własne;/ na 6 porcji 4-5 płatów sushi nori 250g ryżu do sushi 5 łyżek octu ryżowego 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki sosu sojowego 1/2 awokado hass
W kuchni Karmel-itkiJeśli czasami macie ochotę na lżejszą wersje tradycyjnych potraw, ten przepis jest dla Was :) Na horyzoncie wiosna, temperatura za oknem rośnie i już nie potrzebujemy tłustych i ciężkostrawnych potraw podnoszących temperaturę ciała. Instynktownie zaczynamy się rozglądać za lżejszym jedzeniem i wpadamy w pułapkę pięknych, kolorowych, tekturowych, sztucznie pędzonych nowalijek. Swoje życie zaczynają wygrzewając się w promieniach żarówek(...)dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy
SzczyptaSmaQSkładniki: golonka wieprzowa 2 średnie, łopatka wieprzowa z kością 1 kg, przyprawa do gyrosa 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, kapusta kiszona 1/2 kg, cukier 1
W Mojej Kuchni LubięSushi to chyba jedna z najbardziej rozpowszechnionych potraw kuchni japońskiej. Przez ostatnie lata zrobiła furorę również w Polsce, gdzie tak zwane susharnie można znaleźć na każdym kroku. Ja od wielu lat robię sushi także w domu, co jest niezwykle ekonomiczne ze względu na ilości tej potrawy przez nas spożywane. Kto jeszcze tego nie próbował, to śmiało zachęcam. Zrobić smaczne(...)dużej mierze odbiegać od oryginału, co nie zmienia faktu, że może być równie pyszne. Warto zaznaczyć, że sushi serwowane w większości restauracji również nie jest wykonywane w sposób tradycyjny, często jest bardzo zamerykanizowane, by lepiej trafić do zachodnich podniebień.W artykule pokażę jak zrobić sushi krok po kroku — poczynając od gotowania ryżu, przygotowania składników i zawijania rolek
Food Squarenaraz (nie polecam). Czytam wszędzie: w drodze do pracy, z pracy, u lekarza, na wycieczce rowerowej, w wolnym czasie, w przerwach pomiędzy codziennymi obowiązkami. Penetruję treści książek tradycyjnych w formie papierowej i na czytniku elektronicznym, który uważam za wspaniały wynalazek. Oczywiście nic nie może się równać z książką drukowaną, z jej zapachem, przyjemnością dotykania dobrego papieru, oglądania pięknych ilustracji. Dlaczego(...)tylko takie, które według niego pomogą w dolegliwościach pacjentów. To powieść o uzdrawiającej mocy literatury. Książka pełna pięknych cytatów-myśli. Dodatkowym atutem jest kilka przepisów na aromatyczne dania kuchni prowansalskiej. U nas, na blogu przepis na roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarellą, w aromatycznej oliwie. źródło:http://www.empik.com/lawendowy-pokoj-george-nina,p1095364073,ksiazka-p Piersi
Moja Mama GotujeDla mnie znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych są babki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na
Ola la LCHFkilku dni mam wrażenie, że uparcie magluję jeden sen. Powtarzalność motywów jest tak niepokojąca, że coraz częściej zastanawiam się kiedy się w końcu ocknę. Cykliczność manifestuje się nawet w kuchni, bo oto znowu truskawy. Zupełnie już schyłkowo ale za to jak smacznie. Jakiś czas temu wpadłam do tkMaxx z zamysłem kupienia jakiegoś smakołyku. Jak to zwykle bywa wyszłam z dwoma(...)CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI (wg Green&Black's Organic "Ultimate Chocolate Recipe- The New Collec tion") 175g ciastek maślanych 50g miękkiego masła 250g białej czekolady 300g serka na sernik (tradycyjnie u nas Delfiko, można trochę odsączyć) 200g gęstej kwaśnej śmietany (18%) 225g truskawek (nasze!) Ciastka miksujemy do otrzymania grubych okruchów (nawalanie w blat zawiniętymi w ściereczkę też da radę). Mieszamy
les mirabellesjeśli takiej nie masz, to każda inna, dobrej jakości, też będzie dobra. Jeśli chodzi o ciasto, to musi to być coś pomiędzy sfincione a klasyczną pizzą podawaną w tradycyjnej pizzerii. Najlepsza mąka to semolina, ja użyłam tej co miałam. Zakupów dokonałam w supermarkecie on line FRISCO.PL , z dostawą do domu i zastanowiłam się dobrze nad wyborem składników. Składniki(...)wyjątkowej desce ,z wyrzeźbioną gałązką oliwną, która symbolizować mi będzie zawsze moją ukochaną Sycylię. Spróbujcie przenieść się na malowniczą wyspę, bez wychodzenia z domu. Działajcie w kuchni tę magię. Buon appetito
Z Kuchni Do Kuchninajbardziej pozytywne :) Te urządzenia są naprawdę ładne. My, pragmatycznie, zdecydowaliśmy się na model Multicooker Redmond RMC-280E. Wygląda on trochę jak turystyczna lodówka, a w naszej zawalonej rozmaitymi gadżetami kuchni, taki kształt jest idealny. Jest ustawny, łatwo go w razie potrzeby wcisnąć gdzieś w róg, schować pod stołem czy gdziekolwiek. A teraz garść informacji technicznych i okołotechnicznych: Dla kogo(...)niemal samo. Prostota i oszczędność czasu nie podlegają dyskusji. Rzeczą, na którą również warto (a nawet trzeba) zwrócić uwagę jest funkcja podtrzymywania ciepła. Jak robimy obiad w sposób tradycyjny to musimy go zjeść od razu, bo nam wystygnie. Natomiast z multicookerem nie ma tego problemu. Obiad się zrobi, a my akurat jesteśmy w połowie bardzo ważnej czynności. Żaden problem. Funkcja
Marder&Marder Manufacturekalafiora odpada… mogę zjeść, ale to nie jest to, co bym chciał włożyć do ust po ciężkim dniu w pracy lub na uczelni. Ja muszę mieć coś tradycyjnego do kotlecika z ziemniaczkami… Dlatego właśnie dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubieńszych surówek, którą jest surówka z selera. W moim rodzinnym domu mama robiła ją odkąd pamiętam. Dzisiaj(...)cytryny powinny załatwić sprawę. Kilka przepisów na pyszne kotleciki: Nuggetsy sojowe Burger z ciecierzycy Tofu burger Burgery z czerwonej fasoli Artykuł Surówka z selera pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanżywnością. Tupperware Polska jest częścią międzynarodowej firmy Tupperware Brands Corporation, działającej w ponad 100 krajach na świecie, oferującej swoim Klientom nowoczesne rozwiązania, pomocne zarówno w codziennej pracy w kuchni, jak i poza domem. Oferta obejmuje serię produktów do przygotowania, pieczenia, gotowania i serwowania potraw oraz pojemniki do przechowywania, mrożenia i transportowania żywności. W Polsce Firma rozpoczęła działalność w 1995 roku(...)trafieniem w samo sedno. Temperatura podana jest tak w C jak w F. Do mojej kokilki nie można stosowac ostrych narzędzi, nie można jej stosować do funkcji grilla w tradycyjnych piekarnikach,i że jest to produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością. W razie jakichkolwiek problemów ze zrozumieniem symbolistyki ,strona oferuje klarowne wyjaśnienia TUTAJ- KLIK! Ale do rzeczy, do rzeczy
Z Kuchni Do KuchniJuż jakiś czas temu pokazywałem Wam przepis na moje ulubione naleśniki (przepis TU ), dziś zaś trochę zmieniony przepis na naleśniki zawitał w połączeniu z filetem z ryby w mojej kuchni. Może wydawać się trochę dziwne, ale ryba z ciastem naleśnikowym współgrają bardzo dobrze. Dzięki ciastu ryba pozostaje po usmażeniu nadal soczysta! Przygotowanie takiej rybki jest banalnie proste i nie zajmie(...)trzepaczki ubijamy jaja z mlekiem i olejem. Po tym składniki mokre wlewamy do składników suchych i dokładnie ubijamy trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki. Filety z ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście naleśnikowym i obtaczamy z obydwu stron. Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażymy na rozgrzanym oleju przez
Kuchnia Łukasza