tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:77/100)

Sernikowe lody jagodowe 163

Obawiałam się czy to w ogóle wyjdzie, ale! Udało się ;)  Swego czasu kupiłam wiaderko sera z myślą o serniku na zimno. Czas uciekał, a sernika

Kuchnia w czekoladzie
Krem szczawiowy na wędzonym żeberku 213

Czasem warto wyjść na świeże powietrze i pochodzić po łąkach i polach. Choćby po to, by zerwać i przynieść do domu lekko kwaskowe, ale smaczne liście

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 202

obiad. Dzięki glazurze z pomarańczy, imbiru i ostrej papryki jest złocisty i chrupiący na zewnątrz i idealnie miękki i wilgotny w środku. Jeszcze zanim wyciągnęłam go z piekarnika w kuchni rozchodził się przepiękny zapach świątecznej pieczeni. Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się w odpowiednie składniki - glazurę przygotowałam z użyciem  Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir(...)się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą.  Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza, tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej wyłącznie zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów

Kulinarne Inspiracje
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 245

Dzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków. Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut(...)sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój za'atar, który kupiłam w sklepie arabskie.pl, składał się z tymianku, kminu rzymskiego, sumaku oraz sezamu. Za'atar w kuchni arabskiej wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych i warzywnych, dodaję się go również do hummusu, posypuje nim chlebki manakish oraz doprawia labneh.  Kolejnym ciekawym składnikiem, który wykorzystałam do przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolowe brownie z musem nektarynkowym 198

Skłamałabym, gdybym powiedziała, że to moja pierwsza próba z tym ciastem. Nie pierwsza, druga :) Pierwsza wylądowała daleko hen, za drzwiami domu, bo byłam przekonana, że ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Zupa pieczarkowa 177

Zupa pieczarkowa , to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest

Kuchnia Łukasza
Ucierane z rabarbarem (na maślance i kruchym cieście) 248

Nastała niedziela. Cały wczorajszy dzień zleciał nie wiadomo kiedy i nawet nie byłam w stanie podzielić się z Wami przepisem na to ciacho. Nic jednak nie

Kuchnia w czekoladzie
Slodkie krokiety z bananami 150

Już od kilku dni chodziły za nami naleśniki na słodko. Dzisiaj w końcu udało się nam znaleźć czas i zabrać się za ich przygotowanie. Zwykle smażymy

Kuchnia od dwojga
Zwijane pszenne bułki domowe 262

wielkości ). Spróbujcie. P.s. Ostatnio polecałam Wam worki na warzywa od aleWorek . Dziś przy okazji przepisu na pieczywo, chciałabym pokazać Wam jeszcze jeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić(...)rolujemy w wałeczek. Następnie krzyżujemy dwa końce, po środku utworzy się oczko. Kolejno jeden koniec zawijamy pod spód w oczko, a drugi na wierzch w oczko. Można też uformować tradycyjne bułeczki lub zwinąć coś a la ślimaczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam dwóch blaszek, bo bułeczki bardzo (!) rosną podczas pieczenia. Układamy je w większych

Słodkie okruszki
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 181

natki, czosnku i musztardy i świetnie ożywia smak kiełbasy oraz warzyw. I jeszcze ten cudowny zielony kolor... Wypróbujcie koniecznie! Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3 O popularnym w kuchni śródziemnomorskiej zielonym sosie pisałam Wam już przy okazji młodych ziemniaczków z salsą verde i jajkiem sadzonym. Jego francuska wersja nazywa się sauce verte i różni się od poprzednio prezentowanej(...)słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw. Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinaj. Ułóż warzywa i kiełbaski na ruszcie grilla tradycyjnego i grilluj przez 4 minuty, od czasu do czasu obracając. Możesz je również usmażyć na patelni grillowej. Przenieś warzywa na półmisek i wymieszaj z 1/3 zielonego sosu. Kiełbaski grilluj jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Dania z kurczaka na majówkę 485

Majówka 2017 zbliża się wielkimi krokami. Dziesiątki tysięcy osób już wypatruje, kiedy nastanie ostatni tydzień kwietnia i śledzi prognozy pogody, by móc jak najszybciej wyciągnąć grilla

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Testowania produktów Granex 157

Ostatnio dostałam do przetestowania cztery produkty firmy Granex:1. Kwadraciki Granex  Kwadraciki Granex to propozycja dla osób, które szukają jak najzdrowszej wersji słodkich przekąsek. Są

Aga w kuchni
Chili con carne 155

Chili con carne, to potrawa kuchni meksykańskiej. Nie wiem, jak się ma do tego fakt, że „… w 1977 roku ogłoszono chili con carne „oficjalnym daniem stanu Teksas”. Obecnie co roku w San Antonio odbywa się „Festiwal królowych chili”, podczas którego wszystko toczy się wokół chili con carne.”  Dylemat, czyja to potrawa, zostawmy historykom. Najważniejszy jest fakt, że jest prosta(...)oczywiście co jakiś czas mieszamy. Fasolę płuczemy na sicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne – do smaku, zagotowujemy.Chili con carne, to potrawa charakteryzująca się bogactwem smaków. Tradycyjnie podaje się ją z tortillą lub ryżem. Ja odbiegłam od tradycji i podałam - z chlebkiem naan Blue. Dla mnie, takie połączenie jest wyśmienite. Różne są „szkoły” przygotowania chili

mojewypiekiinietylko
Bułeczki z pieczarkami 635

Bułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja

Codzienna kuchnia niecodzienna
A w roli głównej wystepuje… Mr Kartofell !!! 221

Pewnego dnia Ciocia włączyła telewizor a tam program o...ziemniaku! Tak, o tym prostym, swojskim a zarazem pysznym i pożywnym ziemniaku. I to nie byle jaki

sierotka maRysia w kuchni