Niby nic bardziej oczywistego. Jajecznicę potrafi przyrządzić chyba każdy, bo nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki. Jest domeną prostej kuchni kojarzonej z typowo "męskim" lub "kawalerskim" gotowaniem :) Jednak pomimo pozornej prostoty zasługuje na uwagę. Już z pozoru banalny wybór tłuszczu, na jakim będziemy przyrządzać naszą jajecznice, może znacząco wpłynąć na jej smak. Smażymy m.in. na maśle, smalcu, oleju, oliwie, margarynie(...)możliwość poziomu wysmażenia. Nie jestem zwolenniczką rozmącania jajek na jednolitą masę przed wlaniem na patelnię, gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy
Taste Of My Daybardzo często chodzimy po prostu na spacer na Viktualienmarkt, bo to prawdziwa skarbnica smaków i zapachów dla każdego fascynata kuchni. ;) A przy tym ceny są tylko umiarkowanie wyższe niż w sklepach! Na stoisku hiszpańskim kupiliśmy ukochaną szynkę Zuzi i Pawła, czyli hiszpańskie serrano i dla nas ser cabrales i fantastyczną przyprawę - pieprz pomarańczowy do ryb i sałatek. Na stoiskach(...)wezwały go do pracy) i udekorowałyśmy ciasteczka białą i ciemną czekoladą, po czym jedna ich puszka została zabrana do Wrocławia, a druga pozostała w Monachium. Przed wyjazdem nastąpiła jeszcze tradycyjna wymiana ściereczek kuchennych i goście pojechali do domu. A u mnie zrobiło się jakoś tak smutno i pusto... Bo Asia i Paweł to wspaniali, otwarci ludzie, z którymi czułam się
Kuchnia Prezydentowejwypróbowały. Marchewka z groszkiem z sosem Knorra Otrzymałyśmy raptem 4 saszetki z sosami, po jednym z każdego smaku: - sos do warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny - sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany(...)Podałam z pokrojonym w kosteczkę serem blue pleśniowym. Szpinak z sosem niestety nie wpadł w moje gusta smakowe, mimo że uwielbiam sos serowy. Zapach który rozprzestrzenił się na całą kuchnię, był tak intensywny i nieprzyjemny, że nie pozwolił mi na cieszenie się potrawą. Sam szpinak przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Ostatnim testowanym sosem jest sos do warzyw
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzas na jakiś deser. Miałem straszną ochotę ostatnio na coś słodkiego, może dlatego, że skończyły mi się już w domu słodycze ze świątecznej paczki. Przygotowałem chyba
Wyprawy kulinarneLubię, jak są jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy
Kuchnia w czekoladziedzis bedzie troche o mojej podrozy do Szwajcarii. Tak sie szczesliwie zlozylo, ze akurat trwa tydzien szwajcarski w naszej blogowej podrozy z cyklu "Z widelcem po Europie" pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja. Szkoda, ze przed wyjazdem nie zdawalam sobie z tego sprawy, na pewno lepiej bym sie przygotowala. Co prawda sam wyjazd zorganizowany byl na ostatnia chwile, ale mimo(...)stojaco wsrod innych wielbicieli tego dania.Ja przywiozlam kilka takich kielbasek do domu by moj Maz mogl jeszcze raz odbyc kulinarna podroz do Szwajcarii. Kielbaska doskonale smakuje w towarzystkie tradycyjnego rosti.Rosti z podpiekana kielbaska cielecaskladniki:kielbaska celeca (biala)na rosti: zieniaki obrane i starte na grubych oczkach 1 cebula drobno posiekana sol i pieprz wykonanie:Kielbaske najlepiej piec na grillu
Przysmaki KarolkiObiecywałam kilka dni, ale w końcu jest. Zresztą prawda jest taka, że miałam go wstawić w nocy, później rano, a przeciągnęło się do popołudnia :/ Powód jest
Kuchnia w czekoladzieNastał nam nowy rok. Weszliśmy w niego tanecznym, imprezowym krokiem i jakże hucznie. I właśnie o tym huku chciałam dzisiaj napisać, licząc, ze podejmiecie temat
Codzienna kuchnia niecodziennapiwo. Rozpowszechnione zostało przez potomków irlandzkich emigrantów osiadłych w Stanach Zjednoczonych. Spożywane jest ono jednak głównie przez turystów chcących koniecznie spróbować zielonego piwa. Rodowici Irlandczycy preferują swojego Guinnessa o tradycyjnej ciemnej barwie. Często porzucają go jednak w ten szczególny dla nich dzień na rzecz szklaneczki whiskey, którą także wiążą z postacią świętego Patryka. Legenda głosi, że wstąpił on do karczmy(...)których ukryte są skarby i naczynia wypełnione złotymi monetami. Jeśli komuś uda się złapać Leprechauna i przechytrzyć go, to zdobędzie prawdziwe bogactwa. Tyle o legendach, a wracając do kuchni – muffiny szpinakowe z kremem to mój symboliczny ukłon w stronę irlandzkiej tradycji. Gorąco polecam, życzę smacznego i… udanego Święta Patryka. Przepis na muffiny szpinakowe z kremem dodaję do wydarzenia Błyskawiczny
mojewypiekiinietylkoniezwykle ekscytująca chwila kiedy mając jedynie nazwę możemy pozwolić sobie na trochę fantazji podszytej dodatkowo ogromną ciekawością tego, jak ta sama potrawa lub deser zostanie przygotowana w drugiej kuchni. Nie miałam właściwie chwili czasu by przygotować się do pieczenia ptysi, poszukać ciekawego przepisu na krem i sos. Trwający w domu remont w połączeniu z męczącym upałem, regularnym wyłączaniem prądu(...)Będę bardziej szlachetne. I ponownie wpada do głowy myśl, a raczej obraz widzianego kiedyś Croquembouche . "Dosłownie nazwa ta znaczy c hrupiące w ustach , a croquembouche (klik) to tradycyjny francuski deser z ptysiów nadziewanych śmietaną lub creme patisserie, ułożonych w kształt wieży. Ptysie przykleja się do siebie karmelem. Croquembouche zwykle podaje się przy okazji uroczystości, takich jak wesela
KUCHARNIADobra oliwa, to nie tylko efekt tłoczenia. Oliwa to produkt. Liczy się etykieta, butelka, opakowanie. Zaprojektowane niedbale nie przyciągną naszego spojrzenia, nie zwrócą uwagi na to
Bon Ton Italiarodzynkami. Mmm, bardzo lubię. Cudownie rozgrzewa, pięknie pachnie, a napęczniałe, pijane rodzynki są wyśmienite po prostu. Do tego chrupiące migdałowe słupki, i w zasadzie więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone(...)cynamonowym cukrze. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Pierwszy raz użyłam w kuchni melasy. Tak naprawdę można spokojnie zastąpić ją miodem w tym wypadku - jej smak jest zagłuszony przyprawami. Niemniej, bardzo mi się spodobała z nią współpraca, i już mam kolejne pomysły
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieć przy sobie najlepszych pomocników. Tym pomocnikiem może być dobry nóż, niezawodny robot czy też niezastąpiona patelnia Kiedy nadarzyła się okazja jeden z takich sprzętów przetestować w naszej kuchni ucieszyliśmy się bo nie zawsze jest możliwość sprawdzić sprzęt zanim wyda się kasę. Tym sprzętem jest okrągłą patelnia niemieckiej firmy Woll z linii Logic o wielkości 24 cm. Od ponad(...)jest jeszcze surowy. Powłoka patelni. Jak już wcześniej wspominaliśmy, patelnia jest wykonana z materiałów, które są odporniejsze na zarysowania i ścieranie oraz smażone potrawy nie przywierają tak jak do tradycyjnej patelni co mieliśmy okazję zaobserwować czyszcząc patelnie ręcznikiem papierowym po przygotowywaniu risotto z boczkiem i bobem. Wystarczył suchy ręcznik aby nie został nawet ślad po użyciu patelni (no może kwestia
Kuchenne WariacjeFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub
Ratunku obiadSkładniki: 1 duży filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g); 4 łyżki masła klarowanego; 1 średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 1/4 szklanki mąki
Gospodyni Miejska