tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:69/100)

Pełnoziarnista pizza z szynką, kukurydzą i pomidorami 171

Kiedy jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z lżejszym jedzeniem, na samą myśl, że ktoś będzie jadł normalną, drożdżową pizzę skręcało mnie z zazdrości. Na ratunek

Kuchnia w czekoladzie
Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami 266

Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone)   2 łyżki oliwy   sól

Wino Francja Kuchnia
MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM 223

Jak to w piątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie   Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz

Z Majeczką w kuchni
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 239

Zapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj. To zielsko trochę przypomina brokuł, ale smak ma bardziej gorzkawo-orzechowy. Jest uprawiana na południu Włoch, w  Apulii, Lacjum i Kampanii. W Polsce pewnie trudno ją dostać. Jak będziecie w Italii to koniecznie spróbujcie(...)nitką oliwy i skropiona cytryną, z pure z bobu, czy ziemniaków, lub dodana do delikatnych w smaku potraw dla dodania odrobiny pikantności.   W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy  niż orecchiette con cime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie

Mia Cucina Sofieta
Kartacze 364

Bo bycie rodowitą Podlasianką zobowiązuje ;) Kiszka, baba ziemniaczana, kartacze.... to się wysysa z mlekiem matki hihihi... Żartuję oczywiście. Ale potrawy z naszych regionów robione zgodnie z

Malinowe Pocałunki
Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany 216

mnie wystarczająca jest wersja bez jajka. Świetnie smakuje również na zimno i może stanowić doskonałą bazę do chłodnika. Ja lubię dodać do wywaru czosnek. Tutaj wylądowały posiekane 3 ząbki. Tradycyjnie, nie każdemu musi to smakować, więc według swoich potrzeb zmieniajcie ten przepis. Ja jako bazy użyłam rosołu gotowanego na kurczaku, ale możecie również użyć wywaru z jarzyn, wtedy zupa będzie(...)dodaniem buraczków, tylko wrzucacie wszystko na raz. Ja do zupy zwykle dodaję połowę liści botwinki, ale jeśli wolicie, możecie użyć wszystkich. No i koperek…to nieodzowna część wiosennej kuchni. Bez tych zielonych gałązek nie ma typowych wiosennych dań a ja uwielbiam zapach świeżego, posiekanego koperku I buraczki z botwinki…są delikatne, szybciutko się gotują, smakują po prostu buraczanie

Mieszam w Garnku
Przechowywanie żywności 174

odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze pod ręką bez obaw, że się popsują 5. Kreatywność to podstawa! Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Staraj się wymyślać nowe potrawy z tego co masz pod ręką – nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych(...)których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier

moj przepis na
Spaghetti carbonara – oryginalny przepis 7734

Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… i wbrew pozorom nie – nie wychowałam się we Włoszech :) Taki makaron często robiła mi

Kulinarne Przeboje
Pieczony camembert z płatkami migdałów oraz świeżymi jeżynami. 146

Ser camembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję

Basia w kuchni
Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE. 172

Sezon ogórkowy trwa juz od dłuższego czasu.Nie nudzę się w tej kwestii, a tym bardziej nie zaniedbuję zielonych gosći w mojej kuchni. Każda wyprawa na ogród kończy się jakąś porcją ogórków. I mniejszych, i większych. Prostych i powyginanych w różne, zabawne kształty. W piwnicy już stoi prawie setka słoików, nie liczącwłaśnie MAŁOSOLNYCH, zjadanych na bieżąco. W moim domu kilkudiowe, świeże(...)kisimy ogórki w ogromny, starym słoju z czopem, który Babcia dostała od swej mamy, moja od Babci, a teraz moja Mama przekazała go w moje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa: na każdy 1 litr wody

W kuchni Karmel-itki
Tymbaliki rybne z warzywami 220

Część rybna:350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2

Świat Domowej Kuchni
Co to jest: BERBERYS? 200

Przez wiele stuleci berberys był tym dla Europejczyków i naszych wschodnich sąsiadów, czym jest teraz cytrynowa skórka. Słodko-kwaśny smak idealnie komponował się z ówczesnymi kulinarnymi

Przepisy Aleksandry
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 207

tego było mało - karmimy nim innych. Jak dodamy, że po tym torcie i tak zjemy deser to pewnie nikt się nie zdziwi. Na wspólne ucztowanie zaprosiłyśmy do naszej kuchni szpinak, dużo czosnku, łososia i wspaniały, kremowy serek "Arla Apetina - Czosnek i Zioła". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi". SKŁADNIKI:* Biszkopt Bezglutenowy:- jajka, 4- szpinak(...)odpowiednim miejscu i znaleźć można różne owsiane produkty, które sygnowane się znaczkiem przekreślonego kłosa. Nie będziemy robić reklamy konkretnym markom - sami znajdziecie to, co będzie Wam odpowiadało. / Na biszkopt tradycyjny - 2 szklanki mąki krupczatki i zwykły proszek do pieczenia/* Dodatki:- Serek ARLA APETINA, kremowy - "Czosnek i Zioła",- główka czosnku,- łosoś wędzony 200 gram - koperek,- oliwki zielone i czarne do dekoracjiWYKONANIE

Wypisz Wymaluj
Galette z rabarbarem 173

zbierać śliwki i jabłka. No i mówiłam, że październik na horyzoncie... Galette na blogu gości kolejny raz, bo jest jednym z łatwiejszych ciast, jakie dane mi było we własnej kuchni upiec. Nie dość, że jest właśnie proste w przygotowaniu, nie ma opcji, że się nie uda, to jeszcze wygląda romantycznie i tak... jesienie ;)   Składniki: na 1 ciasto o średnicy(...)kroimy na kawałki 1,5-2 cm. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. W robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku, dodać posiekane zimne masło, cukier, jajko, sól oraz śmietanę.  Wyrabiamy w miarę gładkie ciasto (elastyczne ono raczej nie będzie). Ciasto owijamy folią spożywczą

bistro mama
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 220

anchois, parmezanem, kaparami i pieczoną papryką, mogłaby zostać uznana przez nie za zbytnią fanaberię, ale co mi tam:)W moich książkach znalazłam jeszcze dwie wersje tej sałatki, trochę bardziej tradycyjne: u Nigelli (pomidory, cebula, chleb, czosnek, bazylia, oliwa, ocet) z pomidorów zdejmuje się skórkę i sieka niemal na miazgę,  zaś Joyce Goldstein robi z chleba grzanki i do wymienionego(...)podłużne oraz odmiany Gotiko. Sałatkę najlepiej zjeść tego samego dnia. Niestety pomidory puszczają sok, który rozmiękcza chleb i sałatka po kilku godzinach robi się nieapetyczna. Nigella pisze w swojej Kuchni, że sałatka powinna poleżeć przez noc, ale ja się z nią nie zgadzam. Mojej trochę zostało do następnego dnia, więc wiem co mówię:) Panzanella - Toskańska sałatka chlebowa - Przepis przepis

Chilli Czosnek i Oliwa