Jeśli lubicie delikatnie pieczoną pieczeń z udźca z indyka, to ten przepis jest dla Was. Zapytacie, dlaczego? Otóż, zrobiłam go opierając się o zalecane metody pieczenia
Kuchnia u KrysiMoi Drodzy, na Sycylii przebywałam ponad 10 lat. Przygotowywałam wszystko co jadali tubylcy, uczyłam się, podglądałam teściową i nie tylko.... Gdy przeprowadziłam się do Monfalcone, zabrałam
Z Kuchni Do KuchniOrzeszki ostatni raz jadłam jako dziecko u babci, która miała starą żeliwną patelnie do ich pieczenia. Niestety foremka zaginęła i już się nie znalazła ale na
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzy takiej pogodzie, nawet nie chce się wychodzić z domu, dlatego jest to idealna pora na lepienie pierogów, takie własnoręcznie zrobione smakują znacznie lepiej niż te
zdrowa vege kuchniaHummus to pasta z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca z Libanu, a dziś jadana na całym świecie
Kulinarne przygody Gatitymusi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków homo) ale w wersji bardzo uproszczonej. Ale samo wykończenie sernika jest bardziej wypasione, kruchy spód, zostały też wykorzystane wiśnie i tarta czekolada. Masa i galaretki szybko(...)uszkodzić brzegów sernika. Sernik kroimy w trójkąty i przekładamy na talerzyki. Smacznego! The post Kolorowy sernik na zimno z wiśniami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZ racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W
Kuchnia Pełna PasjiTutaj prezentuję dania obiadowe, które publikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem
W kuchennym oknie Ewyobróbki na grillu potrawy oraz sam sprzęt grillujący i czym prędzej zabieramy się do dzieła. Tu jednak ścieramy się z rzeczywistością, która podpowiada nam, że różnice pomiędzy gotowaniem w kuchni przy pomocy garnków i piekarnika a używaniem grilla (nie wspominając o ognisku) są dość znaczne. Wiele osób, zwłaszcza początkujących, w tym momencie się gubi, a niewprawnie ugrillowane jedzenie niekoniecznie jest(...)organizmu substancji. Poniżej zamieszczamy garść porad na temat tego jak grillować, aby nasze potrawy były: smaczne, zdrowe i dobrze się prezentowały na talerzu. Zajmiemy się przy tym zasadniczo wykorzystaniem tradycyjnych grilli ogrodowych i grillowaniem na świeżym powietrzu. Oczywiście wiele z tych porad ma zastosowanie również do grilli elektrycznych, w tym używanych w domu, a nawet piekarników z funkcją grilla. Jakkolwiek
Kulinarna Pokusapoprzez skraplanie dymu wędzarniczego a następnie poddanie go filtrowaniu, w celu usunięcia niebezpiecznych związków. Ryby macza się w roztworach, które mają nadać rybie taki sam smak i aromat co tradycyjne wędzenie. Czy i jakie środki i związki chemiczne są dodawane do roztworów używanych przez producentów, tego zwykły konsument nie wie (i może dobrze) Ryby wędzone były spożywane od zawsze Ciekawe(...)wędzenie jest największym problemem w naszym stylu życia. Są gorsze grzeszki, które popełniamy w tej materii. Artykuł Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe? pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna KuchniaBlogerka śląska a nie ma u siebie przepisu na kołocz, no nie może być. Dlatego szybko uzupełniam braki, szczególnie że raz, dwa nadejdą święta, więc kołocz
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatnio w mojej kuchni króluje niepodzielnie duet: truskawki i świeży, młody szpinak. Mogłabym się tym zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Na deser też. Jeśli o mnie chodzi, jest to duet idealny. Przekonałam się o tym robiąc naleśniki ze zmiksowanym szpinakiem z dodatkiem truskawkowego musu. W środku był waniliowy ryż, który podkreślał te dwa wyjątkowe smaki. Co tu dużo(...)gadać: lubię te smaki. Tym razem przyszła pora na placki ze zmiksowanym szpinakiem. Można zrobić tradycyjne i do nich podać na przykład szpinak podduszony na oliwie, z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Jednak szpinak zmiksowany i dodany do ciasta nada plackom fantastycznego smaku i koloru. Danie proste, ale jakże pyszne. Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego około 1 i 1/2 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennapropozycji wszystkie składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką (czyli z tradycyjnym, polskim akcentem). Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty również nie przez przypadek trafiły dość goryczkowe goździki oraz(...)delikatnym, soczystym smakiem polędwiczki. Obiad jest strzałem w dziesiątkę jeśli macie więcej czasu,chęci oraz gości żądnych czegoś nowego na swoich talerzach! Nigdy nie bójcie się eksperymentować w kuchni, sos czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem również do innych gatunków mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki:ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej200g śliwek
Symfonia SmakówJedno z najsmaczniejszych i najbardziej klasycznych ciast, robionych w okolicach Guadalajary, gdzie uznawane jest za ciasto tradycyjne. Bardzo delikatny smak, przesiąknięty aromatem śmietany - należy użyć prawdziwej śmietany, w ogóle nie przetworzonej (od biedy można zrobić je z masła). Miękkie ciasto, z delikatną powłoką z roztopionego cukru. Nic, tylko jeść.Podobno gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. W Atotonilquillo(...)Nata". Ale kto? bo było nas 6 osób: ciotka Hankita, kuzynki Teresa, Alicia Victoria i Maria Eugenia, była również przyjaciółka domu Maggie, no i ja. W dodatku kuchnia nie za duża, i jeszcze Teresa, aczkolwiek świetnie gotuje, raczej nie utrzymuje w kuchni sterylnego porządku - zmywa wtedy, kiedy nie ma już czystych rzeczy w szafkach, a i tak czasami zmywa tylko
Grahamka, weka i kajzerkaTradycyjne kotlety mielone można urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy nadziać je serem i cieszyć się przepysznym efektem. Taka mała, prosta rzecz, a odmienia klasyczne danie - czyniąc je bardziej atrakcyjniejszym. Przeważnie używam żółtego sera ( klik ), który akurat mam pod ręką, ale tym razem postawiłam na ser koryciński . Pod wpływem wysokiej temperatury również apeeetycznie się ciągnieee... j ednakże nadaje innego smaku(...)Pychota! Natomiast czarnuszka jest zamiennikiem pieprzu i obowiązkowo znajduje się w mojej kuchni. Jej nasiona są bardzo zdrowe i początkowo przypominają gorzkawy smak, który potem przechodzi w ostry, korzenny - przypominający pieprz. Ponadto odznaczają się charakterystycznym muszkatołowo-korzennym zapachem. Polecam! 400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa
Di gotujeNie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzis peirwszy dzien "Orzechowego tygodnia" co sie bardzo dobrze sklada, bo przypada na przeddzien swieta marcinskiego rogala.Jako rodowita poznanianka nie wyobrazam sobie 11 listopada bez tego
Przysmaki Karolki