Jedno z najsmaczniejszych i najbardziej klasycznych ciast, robionych w okolicach Guadalajary, gdzie uznawane jest za ciasto tradycyjne. Bardzo delikatny smak, przesiąknięty aromatem śmietany - należy użyć prawdziwej śmietany, w ogóle nie przetworzonej (od biedy można zrobić je z masła). Miękkie ciasto, z delikatną powłoką z roztopionego cukru. Nic, tylko jeść.Podobno gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. W Atotonilquillo(...)Nata". Ale kto? bo było nas 6 osób: ciotka Hankita, kuzynki Teresa, Alicia Victoria i Maria Eugenia, była również przyjaciółka domu Maggie, no i ja. W dodatku kuchnia nie za duża, i jeszcze Teresa, aczkolwiek świetnie gotuje, raczej nie utrzymuje w kuchni sterylnego porządku - zmywa wtedy, kiedy nie ma już czystych rzeczy w szafkach, a i tak czasami zmywa tylko
Grahamka, weka i kajzerkaTradycyjne kotlety mielone można urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy nadziać je serem i cieszyć się przepysznym efektem. Taka mała, prosta rzecz, a odmienia klasyczne danie - czyniąc je bardziej atrakcyjniejszym. Przeważnie używam żółtego sera ( klik ), który akurat mam pod ręką, ale tym razem postawiłam na ser koryciński . Pod wpływem wysokiej temperatury również apeeetycznie się ciągnieee... j ednakże nadaje innego smaku(...)Pychota! Natomiast czarnuszka jest zamiennikiem pieprzu i obowiązkowo znajduje się w mojej kuchni. Jej nasiona są bardzo zdrowe i początkowo przypominają gorzkawy smak, który potem przechodzi w ostry, korzenny - przypominający pieprz. Ponadto odznaczają się charakterystycznym muszkatołowo-korzennym zapachem. Polecam! 400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa
Di gotujeNie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzis peirwszy dzien "Orzechowego tygodnia" co sie bardzo dobrze sklada, bo przypada na przeddzien swieta marcinskiego rogala.Jako rodowita poznanianka nie wyobrazam sobie 11 listopada bez tego
Przysmaki KarolkiOlej z pestek dyni intrygował mnie od zawsze, jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji używać go w kuchni. Żałuję. :-) Dziś prezentuję jego zastosowanie w najprostszym z możliwych dań, czyli w warzywnej sałatce obiadowej z serem feta. Dodatek oleju z pestek dyni zupełnie ja odmienił i nadał charakterystycznego, orzechowego posmaku.. Warto zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni(...)poniżej... :-)Laboratorium Biooil to firma produkująca oleje tłoczone na zimno i oleje bio. Strona internetowa: http://www.biooil.com.pl/Od firmy otrzymałam olej z pestek dyni, który powstał za pomocą tradycyjnej metody tłoczenia na ciepło. Ma orzechowy smak i aromat i co najważniejsze - wiele cennych wartości odżywczych. Zawiera: kwas linolowy i oleinowy, witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość
Szefowa kuchnichcących zapomnieć o swoich korzeniach (cocada jest popularna również w Angoli).Cocada można w Brazylii spotkać wszędzie ale najbardziej popularna jest w północnej części kraju, gdzie wpływ kuchni afrykańskiej jest silny. W Salvadorze, Bahia do kupienia jest wszędzie począwszy od tzw. gotowców w supermarketach lub sklepach dla turystów do maleńkich stoisk na ulicy lub przy przystankach autobusowych.Generalnie cocada oparta jest(...)się różnić. Jedni dają mleko słodzone skondensowane inni zwykłe mleko czy wodę a nawet mleko kokosowe. Można dodać żółtka a można i nie. Są tacy co lubią ubarwić smak tradycyjnej cocady i dodają owocową pulpę.Nasza cocada zawierać będzie 3 składniki i w następującej proporcji:- 200 gram wiórków kokosowych- 400 gram cukru białego- 0,5 litra mleka słodzonego zagęszczanego
Smaki Brazyliibrakowalo to pogoda sprawila, ze tym razem nikt nie czul sie przejedzony :) Czyniac przygotowania do Swiat poszukiwalam przepisu na babke, ktora w tym roku zagosci na naszym stole. Tradycyjnie powinna to byc moja ulubiona babka majonezowa, ale tym razem pokusilo mnie zeby sprobowac czegos innego. Juz przed swietami upieklam babke z nutella, ale stwierdzilam, ze mimo iz nam smakowala(...)chwili w jakis wycinkach z gazet przepisu na babke z czekolada i migdalami.To wlasnie ta babka byla nasza swiateczna ozdoba stolu i dzis korzystajac, ze nadal trwa zabawa Olgi "Kuchnia Wielkanocna" dziele sie przepisem.Zawarte w niej mielone migdaly byly bardzo mocno wyczuwalne, wlasciwie dzieki nim babka byla zupelnie inna niz te, ktore do tej pory jadlam. Do tego smak czekolady
Przysmaki KarolkiRabarbar prosto z działeczki. Świeżo zerwany i dodany do ciasta
Pan i Pani Smith w kuchniPierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze
Wypisz Wymalujciasto jest warte pokazania, mimo, że teraz większość osób piecze jagodzianki. Oryginalny styropian smakuje prawie jak sernik z delikatnym posmakiem kokosów, jest jednak lżejszy i mniej kaloryczny od tradycyjnego sernika. To taki oszukany sernik, ale jak ktoś nie piecze serników to nabierze się. Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta. Na powierzchni masy śmietanowej rozrzuciłam trochę świeżych malin(...)pudrem, kroimy na kawałki, możemy też wykroić ciasto specjalnymi obręczami, aby miało okrągły kształt i udekorować je malinami. The post Styropian (ciasto) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZwykle robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają do kolejnego lata. Ogórki kiszę w słoikach z gumkami, typu weki , wielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie stosowało się zawsze u mnie w domu, przepis jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru i sól/ 1 pełna łyżka na litr zimnej wody(...)dniach można wynieść słoiki do piwnicy. Tak przygotowane ogórki kiszone przetrwają co najmniej jeden sezon. The post Ogórki kiszone na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubię eksperymentować także co chwilę w mojej kuchni powstają nowe twory :). Tym razem miałam ochotę na zimną kawę, ale coś innego niż caffe frappe . Postanowiłam nie dodawać mleka, za to dodać banan. Powstał sycący, chłodny napój bez cukru. Polecam bardzo na gorące dni, które mam nadzieję niebawem nadejdą. Dla kogo: dla fanów bananów dla lubiących zdrowe odżywianie dla szukających(...)energetycznego kopa Składniki: 200ml mocnej kawy (najlepiej zimnej) banan 2 łyżeczki syropu klonowego łyżeczka ekstraktu z wanilii 5-6 kostek lodu Wykonanie tradycyjne: Jeśli używamy ciepłej kawy dobrze jest ją schłodzić w lodówce przed przystąpieniem do miksowania, jednak nie jest to konieczne. Banan pokroić na kawałki, dodać do niego resztę składników i zblendować w misie blendera. Gotowy napój przelać
Mania WypiekaniaGnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku(...)Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta
codojedzeniasłynne herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam(...)Netto w bardzo kuszącej cenie, nie mogłam się więc oprzeć przygotowaniu małych zapasów. Teraz intensywnie myślę nad jej wykorzystaniem, bo jeszcze tylko kilka miesięcy i moim sercem i kuchnią znów zawładnie rabarbar... Wracając do tematu - postanowiłam upiec scones według przepisu Ani. Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWafelkiiiii ! Najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze. Goszczą u nas dość często. Robiłam je z masą kajmakową o smaku czekolady, z masą krówkową i ostatnio - o smaku tiramisu
Mojewlasne.pl