tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:64/100)

Grillowanie – porady 269

obróbki na grillu potrawy oraz sam sprzęt grillujący i czym prędzej zabieramy się do dzieła. Tu jednak ścieramy się z rzeczywistością, która podpowiada nam, że różnice pomiędzy gotowaniem w kuchni przy pomocy garnków i piekarnika a używaniem grilla (nie wspominając o ognisku) są dość znaczne. Wiele osób, zwłaszcza początkujących, w tym momencie się gubi, a niewprawnie ugrillowane jedzenie niekoniecznie jest(...)organizmu substancji. Poniżej zamieszczamy garść porad na temat tego jak grillować, aby nasze potrawy były: smaczne, zdrowe i dobrze się prezentowały na talerzu. Zajmiemy się przy tym zasadniczo wykorzystaniem tradycyjnych grilli ogrodowych i grillowaniem na świeżym powietrzu. Oczywiście wiele z tych porad ma zastosowanie również do grilli elektrycznych, w tym używanych w domu, a nawet piekarników z funkcją grilla. Jakkolwiek

Kulinarna Pokusa
Kołocz śląski z jabłkami 186

Blogerka śląska a nie ma u siebie przepisu na kołocz, no nie może być. Dlatego szybko uzupełniam braki, szczególnie że raz, dwa nadejdą święta, więc kołocz

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zielone placuszki ze szpinakiem 156

Ostatnio w mojej kuchni króluje niepodzielnie duet: truskawki i świeży, młody szpinak. Mogłabym się tym zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Na deser też. Jeśli o mnie chodzi, jest to duet idealny. Przekonałam się o tym robiąc naleśniki ze zmiksowanym szpinakiem z dodatkiem truskawkowego musu. W środku był waniliowy ryż, który podkreślał te dwa wyjątkowe smaki.  Co tu dużo(...)gadać: lubię te smaki. Tym razem przyszła pora na placki ze zmiksowanym szpinakiem. Można zrobić tradycyjne i do nich podać na przykład szpinak podduszony na oliwie, z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Jednak szpinak zmiksowany i dodany do ciasta nada plackom fantastycznego smaku i koloru. Danie proste, ale jakże pyszne. Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego około 1 i 1/2 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 199

propozycji wszystkie  składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką (czyli z tradycyjnym, polskim akcentem). Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty również nie przez przypadek trafiły dość goryczkowe goździki oraz(...)delikatnym, soczystym smakiem polędwiczki. Obiad jest strzałem w dziesiątkę jeśli macie więcej czasu,chęci oraz gości żądnych czegoś nowego na swoich talerzach! Nigdy nie bójcie się eksperymentować w kuchni, sos czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem również do innych gatunków mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (;  Zapraszamy: Składniki:ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej200g śliwek

Symfonia Smaków
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 357

Jedno z najsmaczniejszych i najbardziej klasycznych ciast, robionych w okolicach Guadalajary, gdzie uznawane jest za ciasto tradycyjne. Bardzo delikatny smak, przesiąknięty aromatem śmietany - należy użyć prawdziwej śmietany, w ogóle nie przetworzonej (od biedy można zrobić je z masła). Miękkie ciasto, z delikatną powłoką z roztopionego cukru. Nic, tylko jeść.Podobno gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. W Atotonilquillo(...)Nata". Ale kto? bo było nas 6 osób: ciotka Hankita, kuzynki Teresa, Alicia Victoria i Maria Eugenia, była również przyjaciółka domu Maggie, no i ja. W dodatku kuchnia nie za duża, i jeszcze Teresa, aczkolwiek świetnie gotuje, raczej nie utrzymuje w kuchni sterylnego porządku - zmywa wtedy, kiedy nie ma już czystych rzeczy w szafkach, a i tak czasami zmywa tylko

Grahamka, weka i kajzerka
Kotlety mielone z czarnuszką i serem korycińskim 173

Tradycyjne kotlety mielone można urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy nadziać je serem i cieszyć się przepysznym efektem. Taka mała, prosta rzecz, a odmienia klasyczne danie - czyniąc je bardziej atrakcyjniejszym. Przeważnie używam żółtego sera ( klik ), który akurat mam pod ręką, ale tym razem postawiłam na ser koryciński . Pod wpływem wysokiej temperatury również apeeetycznie się ciągnieee... j ednakże nadaje innego smaku(...)Pychota! Natomiast czarnuszka jest zamiennikiem pieprzu i obowiązkowo znajduje się w mojej kuchni. Jej nasiona są bardzo zdrowe i początkowo przypominają gorzkawy smak, który potem przechodzi w ostry, korzenny - przypominający pieprz.  Ponadto odznaczają się charakterystycznym muszkatołowo-korzennym zapachem. Polecam!  400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa do mięsa

Di gotuje
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 234

Nie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rogale marcinskie 310

Dzis peirwszy dzien "Orzechowego tygodnia" co sie bardzo dobrze sklada, bo przypada na przeddzien swieta marcinskiego rogala.Jako rodowita poznanianka nie wyobrazam sobie 11 listopada bez tego

Przysmaki Karolki
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 312

Olej z pestek dyni intrygował mnie od zawsze, jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji używać go w kuchni. Żałuję. :-) Dziś prezentuję jego zastosowanie w najprostszym z możliwych dań, czyli w warzywnej sałatce obiadowej z serem feta. Dodatek oleju z pestek dyni zupełnie ja odmienił i nadał charakterystycznego, orzechowego posmaku.. Warto zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni(...)poniżej... :-)Laboratorium Biooil to firma produkująca oleje tłoczone na zimno i oleje bio. Strona internetowa: http://www.biooil.com.pl/Od firmy otrzymałam olej z pestek dyni, który powstał za pomocą tradycyjnej metody tłoczenia na ciepło. Ma orzechowy smak i aromat i co najważniejsze - wiele cennych wartości odżywczych. Zawiera:  kwas linolowy i oleinowy, witaminy: E, B1, B2, B6, dużą ilość

Szefowa kuchni
Cocada czyli kokosowy przysmak 255

chcących zapomnieć o swoich korzeniach (cocada jest popularna również w Angoli).Cocada można w Brazylii spotkać wszędzie ale najbardziej popularna jest w północnej części kraju, gdzie wpływ kuchni afrykańskiej jest silny. W Salvadorze, Bahia do kupienia jest wszędzie począwszy od tzw. gotowców w supermarketach lub sklepach dla turystów do maleńkich stoisk na ulicy lub przy przystankach autobusowych.Generalnie cocada oparta jest(...)się różnić. Jedni dają mleko słodzone skondensowane inni zwykłe mleko czy wodę a nawet mleko kokosowe. Można dodać żółtka a można i nie. Są tacy co lubią ubarwić smak tradycyjnej cocady i dodają owocową pulpę.Nasza cocada zawierać będzie 3 składniki i w następującej proporcji:- 200 gram wiórków kokosowych- 400 gram cukru białego- 0,5 litra mleka słodzonego zagęszczanego

Smaki Brazylii
Swiateczna babka poswiatecznie 179

brakowalo to pogoda sprawila, ze tym razem nikt nie czul sie przejedzony :) Czyniac przygotowania do Swiat poszukiwalam przepisu na babke, ktora w tym roku zagosci na naszym stole. Tradycyjnie powinna to byc moja ulubiona babka majonezowa, ale tym razem pokusilo mnie zeby sprobowac czegos innego. Juz przed swietami upieklam babke z nutella, ale stwierdzilam, ze mimo iz nam smakowala(...)chwili w jakis wycinkach z gazet przepisu na babke z czekolada i migdalami.To wlasnie ta babka byla nasza swiateczna ozdoba stolu i dzis korzystajac, ze nadal trwa zabawa Olgi "Kuchnia Wielkanocna" dziele sie przepisem.Zawarte w niej mielone migdaly byly bardzo mocno wyczuwalne, wlasciwie dzieki nim babka byla zupelnie inna niz te, ktore do tej pory jadlam. Do tego smak czekolady

Przysmaki Karolki
Przepyszne bezglutenowe ciasto z rabarbarem 285

                 Rabarbar prosto z działeczki. Świeżo zerwany i dodany do ciasta

Pan i Pani Smith w kuchni
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 304

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze

Wypisz Wymaluj
Styropian (ciasto) 1955

ciasto jest warte pokazania, mimo, że teraz większość osób piecze  jagodzianki. Oryginalny styropian smakuje prawie jak sernik z delikatnym posmakiem kokosów, jest jednak lżejszy i mniej kaloryczny od tradycyjnego sernika. To taki oszukany sernik, ale jak ktoś nie piecze serników to nabierze się. Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta. Na powierzchni masy śmietanowej rozrzuciłam trochę świeżych malin(...)pudrem, kroimy na kawałki, możemy też wykroić ciasto specjalnymi obręczami, aby miało okrągły kształt i udekorować je malinami. The post Styropian (ciasto) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki kiszone na zimę 264

Zwykle robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają do kolejnego lata. Ogórki kiszę w słoikach z gumkami, typu weki , wielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie stosowało się zawsze u mnie w domu, przepis jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru i sól/ 1 pełna łyżka na litr zimnej wody(...)dniach można wynieść słoiki do piwnicy. Tak przygotowane ogórki kiszone przetrwają co najmniej jeden sezon.   The post Ogórki kiszone na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię