Szare kluski to klasyka kuchni polskiej, a dokładnie - wielkopolskiej. Dlaczego szare? Bo przygotowywane są na bazie startych ziemniaków, które szarzeją w wyniku utleniania. W niektórych regionach nazywa się je kluskami łyżką kładzionymi z uwagi na ich sposób przygotowania - porcje ciasta nakładamy łyżką i wrzucamy do wrzątku. To dosłownie kilkuskładnikowe danie ma swoich zagorzałych wielbicieli. Tradycyjnie podajemy je z podsmażonym boczkiem
Milion Smakówczęściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto
Zawsze głodna!taki mój bal w kuchni i już nie mogę się doczekać! Nie znam menu, nie mam pojęcia w jakim rytmie będą stukać garnki, ale jestem pewna, że na zadaną przez szefa melodię każda z nas będzie chciała jak najsmaczniej zatańczyć. Gdybym miała okazję układać menu, na pewno znalazłyby się w nim biscotti . Nie te tradycyjne, słodkie, ale wytrawne, serowe
KUCHARNIAsukcesem :)W skrócie o kuchni kaszubskiej i potrawach (źródło informacji - internet) a poniżej zdjęcia "Ruchanek" :Podstawowym posiłkiem na wsi kaszubskiej były i są bulwy z mlekiem i szpyrkami - chodzi tu o ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka. Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik
Czarnawisienkanaszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno(...)zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy. The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOd dawna nie kupuję gotowej bułki tartej. Wolę taką domową, bo wiem dokładnie z czego jest przygotowana. Nie marnuję żywności. Jeśli tylko zostanie mi np. połówka
Moja smaczna kuchniaMłoda kapusta to niewiele kalorii, za to dużo błonnika i ogrom witaminy C (4x więcej niż w kiszonej), a młoda kiszona - prosty rachunek! Młoda kiszona kapusta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mojej kuchni nie może być nudno. Jakiś czas temu mąż codziennie prosił o kotlety mielone, a ja już na trzeci dzień nie mogłam na nie patrzeć i wtedy wymyśliłam wiele wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Jednym z nich były takie oto kuleczki, które są łatwe do wykonania, smaczne i nieco odmienne od tradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitruskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce od Świadome odżywianie. Zmielone migdały to świetne wyjście, jesli w domu nie mamy siekacza do bakalii, czy też(...)Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięStaram się mieć w zamrażarce porcje różnych gatunków ryb. Jeśli chodzi o dorsza to z reguły tak się składa , że jak go kupuję to płat jest
Buniabaje w kuchnibloga na kuchnię Moniki i Iwonki :) Składniki: Mięso schabowe - ilość zależy od ilości osób, 1-2 jajka, bułka tarta, sezam, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Mięso (jeżeli jest w całości) pokroić na grubsze plastry, rozbić, osolić i popieprzyć. Bułkę tartą wymieszać z sezamem - sezamu powinno być mniej niż bułki. Rozbić jajka. Tak jak tradycyjne schabowe maczać
W kuchni u MonikiKuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbogatszych w składniki odżywcze na świecie. Dzięki różnorodności ryb, alg i owoców morza zapobiega szybkiemu starzeniu, co pozwala Japonkom cieszyć się piękną skórą przez długi czas. Jednym z najpopularniejszych japońskich dań jest sushi, które dzielimy na wiele rodzajów. Dzisiaj przygotowałam maki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjipiękne. kuchnia wg Philippe'a Starcka Ale najważniejsze dla gotujących jest to, co nowa generacja piekarników oferuje. A oferuje dużo. - Piekarniki mają dużą pojemność ( od 62 do 75 l) co oznacza, że zmieścimy w nich duże blachy i duże naczynia - nie straszne nam pieczenie gęsi lub indyka - Wnętrze ma unikalny kształt - Home Made - inspirowany tradycyjnymi piecami
Stare Garymiodem to tradycyjna marokańska potrawa, kojarzona szczególnie z miastem Fez. Jest to rodzaj prostego tażinu. Kurczak gotowany jest w soku z pomidorów, który po odparowaniu pozostawia gęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości.Jak pisze Claudia Roden w książce, z której pochodzi przepis, szczególną cechą kuchni marokańskiej, zwłaszcza w okolicach
Chilli Czosnek i OliwaDziś, w drugi piątek adwentu, jak i w przeszły, kiedy przedstawiałem Wam przepis na rybę w cieście naleśnikowym , jest przepis na rybę! Zwłaszcza rybę po
Kuchnia ŁukaszaW ten weekend w Starym Sączu trochę się dzieję. Jak co roku o tej porze odbywa się Starosądecki Jarmark Rzemiosła oraz rękodzieła. Wybraliśmy się dzisiaj na
Anioły w kuchniLeczo to jedno z dań, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią i moją kochaną babcią, która zawsze w chłodne dni robiła w dużym garze leczo
Kuchnia PaulettesPostanowiłam zaskoczyć dzisiaj kogoś. Wierzcie mi, był zaskoczony. Po uszy. Gość jest typowym zjadaczem mięsa, który nie chce słyszeć od diatach wegetariańskich, bo według niego są
Z Kuchni Do Kuchni