Lubię eksperymentować także co chwilę w mojej kuchni powstają nowe twory :). Tym razem miałam ochotę na zimną kawę, ale coś innego niż caffe frappe . Postanowiłam nie dodawać mleka, za to dodać banan. Powstał sycący, chłodny napój bez cukru. Polecam bardzo na gorące dni, które mam nadzieję niebawem nadejdą. Dla kogo: dla fanów bananów dla lubiących zdrowe odżywianie dla szukających(...)energetycznego kopa Składniki: 200ml mocnej kawy (najlepiej zimnej) banan 2 łyżeczki syropu klonowego łyżeczka ekstraktu z wanilii 5-6 kostek lodu Wykonanie tradycyjne: Jeśli używamy ciepłej kawy dobrze jest ją schłodzić w lodówce przed przystąpieniem do miksowania, jednak nie jest to konieczne. Banan pokroić na kawałki, dodać do niego resztę składników i zblendować w misie blendera. Gotowy napój przelać
Mania WypiekaniaGnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku(...)Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta
codojedzeniasłynne herbatki o piątej po południu. A to właśnie wtedy Anglicy zasiadają do stołów i raczą się tymi pysznymi łakociami. Wiele razy myślałam o ich upieczeniu, ale zawsze wygrywały tradycyjne bułki na drożdżach. Trochę się bałam, że scones nie spełnią moich oczekiwań, będą, jakby to powiedzieć... Wybrakowane . Gdy jednak na blogu Everyday flavours zobaczyłam scones z dodatkiem świeżej żurawiny wiedziałam(...)Netto w bardzo kuszącej cenie, nie mogłam się więc oprzeć przygotowaniu małych zapasów. Teraz intensywnie myślę nad jej wykorzystaniem, bo jeszcze tylko kilka miesięcy i moim sercem i kuchnią znów zawładnie rabarbar... Wracając do tematu - postanowiłam upiec scones według przepisu Ani. Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWafelkiiiii ! Najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze. Goszczą u nas dość często. Robiłam je z masą kajmakową o smaku czekolady, z masą krówkową i ostatnio - o smaku tiramisu
Mojewlasne.plplacuszki z mąki gryczanej i nie są dla Ciebie już takie groźne. Ja swoje podałem z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, ale świetnie sprawdzi się miód lub tradycyjnie… syrop klonowy. Pytania i odpowiedzi: Czy to muszą być banany? Do środka zamiast bananów możesz użyć również innych owoców. Świetnie sprawdzą się jabłka, borówki lub truskawki. Co zamiast nasionek chia(...)innego roślinnego zamiennika jajek. Jakie mleko roślinne? Ja użyłem sojowego niesłodzonego. Myślę, że każde mleko roślinne się sprawdzi. Artykuł Placuszki z mąki gryczanej (pancakes) pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanSłowacji, Rumunii, Bułgarii i Serbii. W 2005 roku zdobył Pierwszy złoty Laur Konsumenta. Z każdym kolejnym przybywało nagród. Produkcja Jan Niezbędny to cała gama produktów przydatnych nie tylko w kuchni ale również w całym domu. Obecnie w ofercie znajduje się około 200 produktów przydatnych do sprzątania, pieczenia a także na grilla. Firma stara się wprowadzać nowości przed konkurencją(...)odporne na temperatury od -40 º C do +100 º C. Można je myć w zmywarce a następnie złożyć i schować wygodnie w szafce. Zajmują mniej miejsca niż tradycyjne pojemniki. W żółtym, najmniejszym 350 ml, podałam lody waniliowe . W fioletowym, o pojemności 540 ml zaprezentowałam pyszną sałatkę z czarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysuszonych buraczkach . Idealny w takie zimowe, mroźne dni. Po powrocie z sanek dzieci dostały ciepłą pożywną zupę, a my mieliśmy ochotę na coś innego. Po chwili krzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny gotowania i… już można się cieszyć czerwonym(...)jako zupę lub podać z pierogami czy krokietami. Spróbujcie. Warto mieć taką szybką alternatywę Zdjęcia były równie szybkie, więc musicie mi je wybaczyć Jeśli szukacie przepisu na zakwas (na tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą i grzybami (klik) lub na uszka z grzybami (klik) . Składniki: 2 litry wody 2 opakowania suszonych buraczków Skworcu
Słodkie okruszkiwspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej (4 sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny. To danie kuchni meksykańskiej, więc i sposób podania będzie charakterystyczny dla niej: jajka i warzywa położymy na tortilli. Dzięki dodatkowi odrobiny chili będzie również lekko pikantnie. Jajka po ranczersku teoretycznie nie są szczególnie wyszukaną(...)Ponieważ ich przygotowanie wymaga jednak około pół godziny czasu, więc niekoniecznie nadają się na „szybkie” codzienne śniadanie dla wiecznie gdzieś się spieszących Europejczyków – choć w Meksyku jest to właśnie tradycyjne śniadanie. Ale już w charakterze kolacji lub weekendowego śniadania sprawdzi się nawet nad Wisłą. Żeby ułatwić sobie pracę możemy też użyć pomidorów z puszki. Tu jednak uważajmy – muszą być dobrej
Kulinarna Pokusainnej perspektywy na własne zwyczaje. Muszę też przyznać, że niektóre obrzędy opisywanych krajów bardzo przypadły mi do gustu. Moje najbliższe posty odpowiedzą na pytania nie tylko kulinarne - jakie są tradycyjne świąteczne potrawy, czy w Wigilię jada się mięso, czy również Święty Mikołaj przynosi prezenty? Przygotuję również dla Was kilka świątecznych potraw. Zapraszam:) Włoskie tradycje bożonarodzeniowe Święta Bożego Narodzenia, czyli Natale(...)odbywają się przy wielkim, uroczyście przystrojonym stole, w licznym gronie cioć, wujków, kuzynów i innych bliskich. Świąteczne potrawy są wynikiem zespołowej pracy całej rodziny i wielu godzin spędzonych w kuchni, zaś menu nie zmienia się od pokoleń. Ze względu na duże zróżnicowanie poszczególnych regionów Włoch, trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną, tym niemniej pewne potrawy pozostają wspólne dla całego
Chilli Czosnek i OliwaJeżeli szukacie nowej formy dla zaserwowania tradycyjnej ryby to zapiekanka jest naturalnym wyborem. Szybkie i proste w wykonaniu danie wprowadzi trochę świeżego spojrzenia na temat produkt. Składniki - 40 dag filetów dowolnej ryby ( mrożonej lub świeżej ) - 1 szklanka ugotowanego ryżu - 1 łyżka masła - ½ szklanki śmietany 18% - ½ puszki kukurydzy - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 jajko - 2 łyżki mleka(...)łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smaku"Bo na śląsku co sobota waży się żur... chopie " i to żur żyniaty.. ale o nim w osobnym poście jak nasz zakwas się
Bernika - moj kulinarny pamietnikKupiłam nowe foremki na galaretki i natychmiast postanowiłam je wypróbować. Wychodzą z nich bardzo apetyczne galaretki. 5 torebek dowolnej owocowej herbaty – u mnie dzika róża z
Humanistka w kuchni500 ml mleka 10 g drożdży pół szkl mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag pół szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki
Gotowanie jest łatweZaproszony przez Amber, która razem z Magdą Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię, rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse.W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia(...)regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort. Zwykle mają kształt wydłużonego prostokąta, okrągły, korony lub gwiazdy, ale te najbardziej znane mają wzór przypominający kłos zboża. Fougasse były stosowane tradycyjnie do obliczania temperatury pieców chlebowych, opalanych drewnem. Piekarze wsadzali je do pieców, a na podstawie czasu, jaki zabierało ich upieczenie, obliczali temperaturę pieców, zanim wstawili do nich wypiekane zwykłe chleby
Grahamka, weka i kajzerka