tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:71/100)

Podwójny warkocz cynamonowy wg Aleex (TM5) 172

Przeżyłam tegoroczne matury. Nareszcie za mną codzienne egzaminy i sprawdzanie arkuszy maturalnych, które w tym roku było naprawdę ciężkie. Gdy wczoraj wróciłam wieczorem do domu, po

W mojej kuchni
Kawałek szczęścia, czyli ciasto z rabarbarem, orzechami z chrupiącą skórką 236

Nastają najszczęśliwsze dni dla wegusów bo nareszcie są świeżynki. Dodatkowo mam to szczęście, że mam własny ogród i mogę już się cieszyć rabarbarem, co tam rabarbarem

greenscarf
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 881

Ileż to razy głowimy się co zrobić z resztkami w garnkach? zapewne wiele razy. Szkoda wyrzucić, bo przecież jedzenie nie może się marnować. Czasami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kakaowiec zawijany 371

czasu nie można cofnąć. Kiedy jem kakaowiec i popijam go mlekiem, mam  wrażenie, że znów siedzę przy kuchennym stole mojej babci i patrzę, jak krząta się po kuchni, podkłada drewno do pieca… Odwiedzając ją często można było liczyć na drożdżowe wypieki. Kakaowiec był numerem 1 mojego brata. Ja przepadałam za makowcem. Ale oba te ciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo(...)zwarte i nie rozwarstwiają się. Ciasto ma lekką konsystencję i nie jest zbyt słodkie. To bardziej śniadaniowa bułeczka do mleka, niż ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się go na ukos i kromeczki wychodzą wówczas owalne. Składniki na 2 niewielkie kakaowce długości około 30 cm: 500 g mąki pszennej (np. luksusowej) + do podsypania 50 g drożdży

Trzeci talerz
Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 141

nowej, zimowej karty dań w Le Victoria Brasserie Moderne , restauracji w Sofitel Warsaw Victoria. Menu, oparte jest na najlepszej jakości sezonowych produktach, pochodzących od sprawdzonych dostawców, przygotował Szef kuchni Maciej Majewski. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu prezentującym nowe menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla   Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje(...)estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę jagnięca z czarnymi kurkami i dyniowym gnocchi, karmelowy custard z solonym masłem.  W ofercie znajduje się również ciekawy wybór francuskich tradycyjnych Parisienne i orzeźwiających sorbetów. Zachęcam Państwa do wizyty w Le Victoria Brasserie Moderne,która o trzymała prestiżową nagrodę w kategorii „Najlepsza Francuska Restauracja w Warszawie w 11. edycji nagród „Best

królestwo garów
Energetyczna granola w jabłku. 244

Każdego ranka budzą nas przymrozki większe lub mniejsze więc warto przed wyjściem zjeść coś ciepłego i energetycznego. W poprzednim poście pisałam jak zrobić domową granole (klik

Basia w kuchni
Pasta z suszonych pomidorów i jajka 165

Przepis znalazłam na blogu Edwina , którego serdecznie pozdrawiam :-) Przepis na swoje potrzeby nieco zmodyfikowałam. Pasta z suszonych pomidorów i jajka Na 6-8 porcji:   

peggiwkuchni
Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4054

                          Przepis

Kuchnia Prezydentowej
Sernik gotowany. Kremowe ciasto bez pieczenia lecz nie surowe 161

Od jakiegoś czasu chodziło za mną przygotowanie tego deseru. Mama mi o nim powiedziała. Usłyszała od koleżanki, że taki sernik zawsze wychodzi. Dodatkowo kuszące było to

Kuchnia po mojemu
Egzotyczny deser ryżowy 229

Składniki: na 4 porcje 1 dojrzałe mango 1 torebka ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 400ml kubek mleka 2 kubki wiórków kokosowych 1 laska wanilii 0,5

Luźna Kuchnia
Wielkanocny czas... 119

Wielkanoc w polskiej tradycji jest niezwykle barwnym świętem. To czas radości po zakończeniu niegdyś ściśle przestrzeganego postu oraz pora praktykowania wielu religijnych i ludowych obrzędów. Tradycje

Kuchnia Beaty
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 219

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Włoska wyprawa – pizza 219

również bez degustacji prawdziwego włoskiego przysmaku – pizzy. Poniżej kilka słów o historii pizzy :) Włoski przebój Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. To chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Przez setki lat we Włoszech wypiekano płaskie placki drożdżowe doprawione serem i ziołami. Pizza z pomidorami pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy(...)królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Margarita to pizza w kolorach włoskiej flagi. Sos Pomidorowy symbolizuje czerwień, ser Mozzarella kolor biały, a bazylia zieleń. W 2009 roku Margarita została uznana za Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność ( STG – Specialita’ Tradizionale Garantita ). Sposób jej przygotowania został jasno określony w unijnej normie UNI 10791:98. Tradycyjną pizzę piecze się w bardzo wysokiej temperaturze, w specjalnym piecu opalanym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki z kiełbasą i młodymi ziemniakami 213

Szaszłyki z kiełbasek do doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane na różne sposoby wg upodobań,  i podawane z

Wanilia i Kardamon
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 203

Dzień dobry, Młode ziemniaczki z koperkiem i jajkiem sadzonym to klasyka wiosennej kuchni w polskim wydaniu. Dziś postanowiłam nieco odświeżyć to proste danie i nadać mu bardziej śródziemnomorskiego charakteru dodając pyszny, ziołowy sos z czosnkiem i musztardą, czyli salsa verde. Czy ten zielony kolor nie jest piękny?Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków! Jest bardzo(...)rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte, w Niemczech Grüne Soße, a w Hiszpanii ... również salsa verde;)Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa. Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa Miso z kurczakiem 220

wycieczkę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Niestety będzie to tylko wycieczka do kuchni japońskiej, ale mam nadzieję, że uda mi się kiedyś odwiedzić ten kraj o niezwykle ciekawej kulturze. Kuchnia japońska to dla mnie nowość, dlatego trochę poczytałam sobie na jej temat i już na pierwszy rzut oka zauważyłam wiele różnic i to nie tylko z powodu dość dziwnych(...)makaronów. Do najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw zaliczyć można sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso wołowe, wieprzowe i drób, takoyaki, gomae, desery przyrządzane z zielonej herbaty, czy miso, czyli tradycyjna zupa, której bazę stanowi pasta ze sfermentowanych nasion soi zawierająca dobrze przyswajane białka oraz minerały i tłuszcze. Dla kobiet istotne są występujące w miso izoflawony sojowe, którym przypisuje się działanie łagodzące

Cynamonowe szczęście

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję