suszonych buraczkach . Idealny w takie zimowe, mroźne dni. Po powrocie z sanek dzieci dostały ciepłą pożywną zupę, a my mieliśmy ochotę na coś innego. Po chwili krzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny gotowania i… już można się cieszyć czerwonym(...)jako zupę lub podać z pierogami czy krokietami. Spróbujcie. Warto mieć taką szybką alternatywę Zdjęcia były równie szybkie, więc musicie mi je wybaczyć Jeśli szukacie przepisu na zakwas (na tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą i grzybami (klik) lub na uszka z grzybami (klik) . Składniki: 2 litry wody 2 opakowania suszonych buraczków Skworcu
Słodkie okruszkiwspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej (4 sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny. To danie kuchni meksykańskiej, więc i sposób podania będzie charakterystyczny dla niej: jajka i warzywa położymy na tortilli. Dzięki dodatkowi odrobiny chili będzie również lekko pikantnie. Jajka po ranczersku teoretycznie nie są szczególnie wyszukaną(...)Ponieważ ich przygotowanie wymaga jednak około pół godziny czasu, więc niekoniecznie nadają się na „szybkie” codzienne śniadanie dla wiecznie gdzieś się spieszących Europejczyków – choć w Meksyku jest to właśnie tradycyjne śniadanie. Ale już w charakterze kolacji lub weekendowego śniadania sprawdzi się nawet nad Wisłą. Żeby ułatwić sobie pracę możemy też użyć pomidorów z puszki. Tu jednak uważajmy – muszą być dobrej
Kulinarna Pokusainnej perspektywy na własne zwyczaje. Muszę też przyznać, że niektóre obrzędy opisywanych krajów bardzo przypadły mi do gustu. Moje najbliższe posty odpowiedzą na pytania nie tylko kulinarne - jakie są tradycyjne świąteczne potrawy, czy w Wigilię jada się mięso, czy również Święty Mikołaj przynosi prezenty? Przygotuję również dla Was kilka świątecznych potraw. Zapraszam:) Włoskie tradycje bożonarodzeniowe Święta Bożego Narodzenia, czyli Natale(...)odbywają się przy wielkim, uroczyście przystrojonym stole, w licznym gronie cioć, wujków, kuzynów i innych bliskich. Świąteczne potrawy są wynikiem zespołowej pracy całej rodziny i wielu godzin spędzonych w kuchni, zaś menu nie zmienia się od pokoleń. Ze względu na duże zróżnicowanie poszczególnych regionów Włoch, trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną, tym niemniej pewne potrawy pozostają wspólne dla całego
Chilli Czosnek i OliwaJeżeli szukacie nowej formy dla zaserwowania tradycyjnej ryby to zapiekanka jest naturalnym wyborem. Szybkie i proste w wykonaniu danie wprowadzi trochę świeżego spojrzenia na temat produkt. Składniki - 40 dag filetów dowolnej ryby ( mrożonej lub świeżej ) - 1 szklanka ugotowanego ryżu - 1 łyżka masła - ½ szklanki śmietany 18% - ½ puszki kukurydzy - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 jajko - 2 łyżki mleka(...)łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smaku"Bo na śląsku co sobota waży się żur... chopie " i to żur żyniaty.. ale o nim w osobnym poście jak nasz zakwas się
Bernika - moj kulinarny pamietnikKupiłam nowe foremki na galaretki i natychmiast postanowiłam je wypróbować. Wychodzą z nich bardzo apetyczne galaretki. 5 torebek dowolnej owocowej herbaty – u mnie dzika róża z
Humanistka w kuchni500 ml mleka 10 g drożdży pół szkl mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag pół szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki
Gotowanie jest łatweZaproszony przez Amber, która razem z Magdą Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię, rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse.W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia(...)regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort. Zwykle mają kształt wydłużonego prostokąta, okrągły, korony lub gwiazdy, ale te najbardziej znane mają wzór przypominający kłos zboża. Fougasse były stosowane tradycyjnie do obliczania temperatury pieców chlebowych, opalanych drewnem. Piekarze wsadzali je do pieców, a na podstawie czasu, jaki zabierało ich upieczenie, obliczali temperaturę pieców, zanim wstawili do nich wypiekane zwykłe chleby
Grahamka, weka i kajzerkaW UK bardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich.Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia
Walijskie PichcenieDziś zapraszam Was na pyszne faworki trydenckie. Troszkę inna wersja popularnego chrustu – bez śmietany, troszkę grubsze, ale równie pyszne, a nawet śmiem twierdzić że łatwiejsze w przygotowaniu od tradycyjnych (choć i tamte nie są skomplikowane). Choć faworki trydenckie nie są niskokalorycznym smakołykiem postanowiłam z okazji moich urodzin (dziś kolejne … lat ) je przygotować. Były naprawdę pyszne i jak zawsze(...)rolce Stella wszystko jakoś idzie szybciej i sprawnej. Polecam Wam takie ściereczki. Kiedyś w tym miejscu zawsze był u mnie papier, ale teraz już nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tych ściereczek. A co w nich takiego wyjątkowego? Jak dla mnie przede wszystkim wygoda, można je używać na sucho i na mokro, idealne przy porządkach w kuchni. A do tego
Słodkie okruszkiwodzie na ok. godzinę przed nabijaniem mięsa, to nie będą się palić podczas grillowania). Pozostałości marynaty wykorzystamy do smarowania mięsa podczas grillowania. 4. GRILLOWANIE (15 min) Szaszłyki opiekamy na tradycyjnym grillu lub obsmażamy na patelni na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania dobrze zarumienionego mięsa. Uważajcie na moc ognia, gdyż ze względu na dużą zawartość cukru w marynacie, może(...)koniec lekko solimy całość. PODANIE Kąski iguany jemy od razu po zgrillowaniu. Dobrze komponują się z dodatkiem InstaMash albo BlamCO Mac & Cheese . Teraz już znacie smak prawdziwej kuchni pustkowia! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości * czcionka wykorzystana na zdjęciu pochodzi z www.dafont.com/monofonto.font *stanowisko syna Boba
Nerds KitchenMasz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły
W kuchni Karmel-itkiKtóż z nas nie lubi zapachu świeżego chleba? U mnie dziś chleb z ziarnami oraz świeżą bazylią. Dodatek ostatniej sprawia ,że chlebek ma śródziemnomorski aromat. Chleb
Z Kuchni Do KuchniHummus to w ostatnim czasie bardzo popularny dodatek. Jednak te gotowce ze sklepu, szczerze powiedziawszy to nie mają za bardzo smaku;/ a przygotowanie tej pasy nie
PatiGotuje„- Panie kelner! To mięso w mielonym jest nieświeże! - To niemożliwe proszę pana. My do mielonego w ogóle nie dajemy mięsa.” Kotlety mielone robimy na
mojewypiekiinietylkoW drodze powrotnej z Mochico do Funchal wysiedliśmy w mieście Santa Cruz. W przewodnikach można przeczytać wiele pochlebnych opinii o tym małym miasteczku z białymi, zadbanymi
Taste Of My Day