pojęcia jak zaimponować rodzinie? My was nauczymy! Źródło: ervegan.com Wszystkie zaprezentowane dania były wegańskie , bezcukrowe oraz bezglutenowe , ale ciągle pyszne i intrygujące. Oto jak obala się mity, że kuchnia wegańska jest mdła, nijaka i schematyczna! Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą(...)tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych. Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu - tak banalnie proste do przygotowania, jeśli tylko zna się na nie sposób :) Wiele z prezentowanych dań pozostawiło na moich kubkach smakowych permanentne wrażenie i wyjątkowo zgrabnie wpasowało się w moje smaki. Z pewnością będę do nich wracać w mojej kuchni! Część
Grunt to przepis!Smaczna, niezwykle prosta do przygotowania pieczeń z udźca indyka. Propozycja na niedzielny /lub inny okazjonalny / obiad. Danie nie wymagające wiele zachodu
Zakamarki mojej kuchniNaszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej
Basia w kuchniChoć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio raz w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy. Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają
Gosia gotujePrzepis na Trippa alla Florentina, podpatrzyłam kiedyś u Roberta Makłowicza, gdy podczas swoich licznych wojaży odwiedził Toskanię. Zaciekawiło mnie to danie, bo przepis różni się od
Gosia gotuje0,4 kg łopatki wieprzowej0,6 kg wątróbki drobiowej0,5 kg surowego boczku0,5 kg mięsa drobiowego np. udek2 spore marchewki2 pietruszkimały kawałek selera4 listki
Świat Domowej Kuchnifocacci prowadzonych przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia. W ebooku dzielę się z Wami wszystkim, czego się nauczyłam. Jest to nie tylko zbiór przepisów, które znacie z bloga, bo zawarłam w nim także poradnik na temat przygotowywania ciasta oraz pieczenia pizzy w domowych warunkach. Po przeczytaniu mojego ebooka będziecie wiedzieć: jak przygotować tradycyjne włoskie ciasto na pizzę, ale też ciasto
Chilli Czosnek i Oliwadziś dorsz jest istotnym elementem kuchni portugalskiej, w której ponoć można znaleźć 365 sposobów przyrządzenia tej ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem
W SMAKochotę zaszaleć w kuchni. Owym szaleństwem są dzisiejsze gołąbki. "Szaleństwem", bo trzeba być naprawdę crazy, by zwijać gołąbki przy dwójce małych dzieci. Robiłam to na raty i nawet nie poczułam, by ich przyrządzanie było czaso- i pracochłonne. Młoda kapusta jest dużo plastyczniejsza przy zwijaniu. Takie gołąbki wykonuje się dużo szybciej niż tradycyjne. Farsz, skromnie mówiąc, uczyniłam
Jeść, by żyć w zdrowiuNie uwierzycie mi ale nigdy nie jadłam takiego prawdziwego chłodnika. Robiłam hiszpańskie gazpacho, było też gazpacho z truskawkami, które było obłędnie pyszne. Nie mogłam całe życie
Mango PapajaJoulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne Tym razem bez pierniczenia, czyli zupełnie inne ciastka bożonarodzeniowe. Proste wiatraczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi pochodzą z Finlandii. Są
Pełny talerzWitam Kochani :-) Święta Wielkanocne już za kilka dni, dlatego też dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na wypiek bez którego nie mogą obyć się święta-chodzi oczywiście
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest mi obca a w kuchni bardzo interesująca, bo to przecież tam wszystko się zaczyna... Brownie klasyczne jest pyszne,dla miłośników czekoladowych klimatów to niemal gratka. Cóż wszystko ma swoje wady i zalety... pomimo bogatych walorów smakowych ciasto to bomba kaloryczna. Dla tych którzy dbają o linię wersja lżejsza. Masło zastąpiłam avocado a tradycyjną białą mąkę kokosową, w przepisie
vaniliowoczekoladowaSushi to wspaniałe danie kuchni japońskiej. Jest wytworne i eleganckie, ale jednocześnie idealnie nadaje się na przekąskę. Rodzajów i odmian tych ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki krabowe
Codzienne Gotowaniemożna wykorzystać kupną, ale zrobić sos z dodatkiem koncentratu pomidorowego z pieprzem Cayenne. Przed podaniem obsypujemy natką pietruszki. Na blogu są już przepisy na danie z wołowiny: Bitki wołowe tradycyjne , Bitki wołowe w pikantnym pomidorowym sosie Przepis na zrazy wołowe zawijane , Jak zrobić gulasz wołowy. Kupiłam ładny kawałek wołowiny i postanowiłam zrobić z niego obiad, czyli wołowinę z pieczarkami(...)Podajemy wołowinę z pieczarkami posypaną natką pietruszki, jemy z tym czym lubimy! Można nawet jeść z chlebem. The post Wołowina z pieczarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię